Helsingin kaupunki, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala

Helsingin kaupunki, Helsingin yliopisto ja HEI Schools käynnistävät yhteistyön päiväkodissa Jätkäsaaressa

Jaa

Tavoitteena kansainvälinen, suomalaisen varhaiskasvatuksen tutkimus- ja harjoittelupäiväkoti

Kuvaaja: Kim Öhrling
Kuvaaja: Kim Öhrling

Helsingin kaupunki, Helsingin yliopisto ja suomalaista varhaiskasvatusmallia Suomen ulkopuolelle tarjoava HEI Schools aloittavat yhteistyön Jätkäsaaressa, Livornonkatu 6:ssa sijaitsevassa päiväkodissa. Yhteistyön kautta halutaan kehittää suomalaista varhaiskasvatusmallia tutkimus- ja harjoitteluperusteisesti ja hankkeesta toivotaan muodostuvan myös kansainvälinen näyteikkuna suomalaiseen, laadukkaaseen varhaiskasvatukseen. Helsingin kaupunki vastaa päiväkodin toiminnasta kunnallisena varhaiskasvatusyksikkönä. 

Tavoitteenamme on olla edelläkävijä varhaiskasvatuksen kehittämisessä niin valtakunnallisesti kuin kansainvälisesti. Tämän tyyppinen yhteistyö mahdollistaa varhaiskasvatuksen kehittämisen uudella tavalla ja kokemuksia voidaan hyödyntää myös laajemmin Helsingin muissa hankkeissa sekä varhaiskasvatusyksiköissä.Uudenlaiset mallit, tavat ja innovaatiot toteuttaa varhaiskasvatuspalvelua toimivat vetovoimatekijänä niin perheille kuin henkilöstöllekin”, kertoo Helsingin kaupungin varhaiskasvatusjohtaja Satu Järvenkallas.

Helsingin kaupunkistrategian tavoitteena on luoda Helsingistä innovatiivinen kokeilukaupunki, jossa yhteistyö esimerkiksi yliopistojen ja yritysten kanssa edistää uudenlaisen kokeilevan ekosysteemin rakentumista.

”Yliopistolle yhteistyöllä on strateginen merkitys. Tämä liittyy kumppanuuksien kehittämiseen – tässä yhteydessä Helsingin kaupunki ja fokusalueena varhaiskasvatus – sekä yritys- ja innovaatiotoimintaan, jossa mm. startupit ja koulutusvienti, ovat keskeisessä roolissa”, toteaa varadekaani Anu Laine Helsingin yliopiston kasvatustieteellisestä tiedekunnasta.

HEI Schools vastaa päiväkodin kansainvälisten varhaiskasvatussisältöjen tuottamisesta ja päiväkodin henkilökunnan kouluttamisesta niiden käyttöön. Päiväkoti saa käyttöönsä mittavan resurssin varhaiskasvatuksen sisältöjä, suunnittelutyötä helpottavia työkaluja sekä mahdollisuuden kansainvälisiin kontakteihin ja luontevaan yhteistyöhön lasten ja varhaiskasvatuksen henkilöstön välillä ympäri maailman. HEI Schools -päiväkoteja on tällä hetkellä avoinna 15: Kiinassa, Indonesiassa, Koreassa, Argentiinassa, Australiassa, Egyptissä, Saudi-Arabiassa ja Suomessa.

HEI Schools on Helsingin yliopiston ja koulutus- ja design -alojen ammattilaisten yhdessä 2015 perustama yritys, jonka tavoitteena on tarjota korkeatasoista, suomalaisen mallin mukaista varhaiskasvatusta mahdollisimman monelle lapselle ja perheelle maailmassa. Mallin ytimessä on tiedepohjainen, pedagogisen osaamisen mallintaminen ja opettajakoulutus.

”Meille mahdollisuus toisaalta tarjota tiedepohjaista suomalaista pedagogiikkaa maailmalle ja toisaalta kansainvälisiä sisältöjä ja yhteisöllisyyttä suomalaiseen päiväkotiympäristöön on todella innostavaa. Uskomme että tällä kokoonpanolla ja mallilla voi syntyä oikeasti jotain erittäin arvokasta”, kertoo toimitusjohtaja Milla Kokko HEI Schoolsista.

Yhteistyö on luonteeltaan sisällöllistä, keskittyen varhaiskasvatuksen tutkimus-, harjoittelu-, kehittämishankkeisiin sekä päiväkodin arjessa että erillisinä projekteina. Kaikki osapuolet ovat hankkeessa mukana ilman erillistä korvausta.  

Helsingin kaupungin päiväkoti toimii Livornonkatu 6:n tiloissa. Uusi päiväkotirakennus valmistui kesällä 2020 ja se on suunniteltu alun perin HEI Schoolsin tilakonseptin mukaan. Päiväkodin arkkitehtisuunnittelusta on vastannut arkkitehtitoimisto Collaboratorio Oy.

Yhteistyö ja kehittäminen kohdistuvat toimikaudelle 2021 -2022.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Helsingin kaupunki
Satu Järvenkallas, varhaiskasvatusjohtaja
satu.jarvenkallas@hel.fi
050 566 4391
hel.fi

Helsingin yliopisto
Anu Laine, varadekaani, kasvatustieteellinen tiedekunta
anu.laine@helsinki.fi
050 318 3920
helsinki.fi

HEI Schools
Milla Kokko, toimitusjohtaja
milla.kokko@heischools.com
040 8600 277
heischools.com

Kuvat

Kuvaaja: Kim Öhrling
Kuvaaja: Kim Öhrling
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala
Helsingin kaupunki, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala
Töysänkatu 2 D
00510 Helsinki

09 310 44986https://www.hel.fi/kasvatuksen-ja-koulutuksen-toimiala/fi

Kasvatuksen ja koulutuksen toimiala huolehtii Helsingin kaupungin varhaiskasvatuksesta, esiopetuksesta, perusopetuksesta ja lukiokoulutuksesta, suomenkielisestä ammatillisesta koulutuksesta sekä vapaasta sivistystyöstä. Toimialaan kuuluu neljä palvelukokonaisuutta: varhaiskasvatus ja esiopetus, perusopetus, lukio- ja ammatillinen koulutus ja vapaa sivistystyö, ruotsinkieliset palvelut sekä hallinto. Seuraa meitä @HelsinkiOppii, @tyovaenopisto, @Hforsarbis ja @StadinAO

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala

Ennakkotiedote: Helsingin kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielinen jaosto kokoontuu tiistaina 18.5.202112.5.2021 16:55:09 EEST | Tiedote

Kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielinen jaosto kokoontuu tiistaina 18. toukokuuta klo 16.30. Kokouksen esityslista on julkaistu kasvatuksen ja koulutuksen toimialan verkkosivuilla. Suomenkieliselle jaostolle esitetään hyväksyttäväksi muun muassa kaksivuotisen esiopetuksen suomenkieliset kokeilupäiväkodit opetus- ja kulttuuriministeriön päätöksen mukaisesti. Helsingistä kokeiluun on valittu 44 suomenkielistä ja kaksi ruotsinkielistä päiväkotia. Jaostolle esitetään, että kaksivuotisen esiopetuksen vähimmäisryhmäkoko on 14 lasta kokeiluun valituissa suomenkielisissä päiväkodeissa. Jaostolle esitetään myös Helsingin kaupungin lukioiden opetussuunnitelman lisäykset 1.8.2021 alkaen. Opetussuunnitelmaan lisätään oppiaineet ja opintojaksot sekä Helsingin kaupungin suomenkielisten lukioiden tuntijako, erityistehtäväopintojen tuntijako ja Helsingin kaupungin lukioiden kieliohjelma. Jaostolle esitetään lisäksi päätettäväksi työväenopiston opetuksen suuntaviivat lukuvuodelle 2021-2022. Hel

Ennakkotiedote: Helsingin kasvatus- ja koulutuslautakunta kokoontuu tiistaina 4.5.202130.4.2021 12:20:42 EEST | Tiedote

Kasvatus- ja koulutuslautakunnan kokous pidetään tiistaina 4. toukokuuta klo 16.00. Kokouksen esityslista on julkaistu kasvatuksen ja koulutuksen toimialan verkkosivuilla. Lautakunnan kokouksen esityslistalla on muun muassa selvitys kasvatuksen ja koulutuksen toimialan vuosien 2019–2021 osallisuussuunnitelman toteutumisesta. Lautakunnan kokouksen päätöstiedote julkaistaan kokouksen päätyttyä toimialan verkkosivuilla.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme