Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Helsingin kaupunki on varautunut lumitalveen

Jaa

Helsingin talvet ovat vaihtelevia. Mustat ja ennätyslumiset talvet vuorottelevat ennalta arvaamatta. Helsinki on kuitenkin hyvin varautunut lumen tuloon. Kaupungin oma palvelutuottaja Stara ja yksityiset urakoitsijat ovat valmiudessa pitääkseen kaupungin katuja avoinna.

Lumitöitä Kalliossa vuonna 2019. Kuva Helsingin kaupunki / Veikko Somerpuro.
Lumitöitä Kalliossa vuonna 2019. Kuva Helsingin kaupunki / Veikko Somerpuro.

Katujen talvihoitoon kuuluu olennaisesti myös liukkaudentorjunta, joka aloitetaan tarpeen vaatiessa. Tienpinta voi olla liukas muun muassa alavilla paikoilla, puukansilla tai lähellä merta jo ennen kuin lämpötila laskee pakkasen puolelle.

Talvikunnossapitoa tehdään Helsingissä sekä kaupungin oman liikelaitoksen Staran että neljän yksityisen urakoitsijan voimin.

Katso vastuualuekartta

Lumitöissä voi kaikkein kiperimmillä hetkillä, suurten lumimyräköiden aikaan, olla liikkeellä koko käytettävissä oleva kalusto –  kuorma-autot, monitoimikoneet, pyöräkuormaajat, kunnossapito- ja ympäristönhoitokoneet sekä traktorit ja tiehöylät.

Helsingin kaupungin yleisten alueiden talvihoitobudjetti on vuosittain noin 25 miljoonaa euroa.

Helsingissä on noin 1200 kilometriä autoliikenteen katuja ja teitä. Pyörä- ja kävelyteitä on noin 1500 kilometriä.

Lumiauraa joutuu erityisesti asuntokaduilla välillä odottamaan, sillä kalusto ei voi olla kaikkialla samaan aikaan. Lumet aurataan ns. hoitoluokituksen mukaan. Ensin aurataan pääkadut ja joukkoliikenteen käyttämät kadut. Asuntokadut ovat vuorossa vasta niiden jälkeen. Asuntokatujen ajoradat pitäisi olla aurattu viimeistään kolmen vuorokauden kuluttua siitä, kun lumisade päättyy. Myös kävely- ja pyöräteille on hoitoluokitus.

Katso ajoratojen, kävelyn ja pyöräilyn reittien hoitoluokat verkkosivuilta 

Miten kadunhoitovastuu jakautuu?

Vastuu katujen talvihoidosta jakautuu kaupungin ja yksityisten kiinteistöjen kesken. Valtaosassa kaupunkia suurin osa talvihoidosta on siirretty kaupungille. Tämä tarkoittaa sitä, että kaupunki vastaa sekä ajoradan että jalkakäytävän talvikunnossapidosta. Suuressa osassa kantakaupunkia kiinteistöt hoitavat jalkakäytävien talvikunnossapidon.

Katso vastuujakokartta

Helsingin kaupunki selvittää tänä talvena kantakaupunkiin parhaiten soveltuvaa talvihoidon ja puhtaanapidon mallia. Talven aikana kerätään tarkkailijoiksi ilmoittautuneilta kantakaupungin asukkailta havaintoja asuinalueensa talvihoidosta. Lisäksi haastatellaan taloyhtiöiden edustajia ja huoltoyhtiöitä.

Mihin lumi viedään kaduilta?

Kaupunki ottaa talvisin vastaan kaduilta ja kiinteistöjen alueilta kerättyä lunta vastaanottopaikoillaan. Lumen tuominen vastaanottopaikoille on maksullista ja vaatii rekisteröitymistä. Lumen vieminen muille kaupungin omistamille alueille kuin virallisille vastaanottopaikoille on kielletty.

Lisää tietoa lumenvastaanottopaikoista 

Kadunhoitotietoa tekstiviestillä

Talviaikaisia pysäköintijärjestelyn muutoksia tehdään ahtaimmilla katualueilla ympäri Helsinkiä. Kaikki talviaikaiset liikennejärjestelyt on merkitty liikennemerkein tai siirtokehotuskyltein. Siirtokehotus asetetaan, jotta katu saataisiin puhdistettua lumesta. Siirtokehotuskylttien käytöstä saa etukäteen tietoa verkkosivujen kautta ja maksuttomilla tekstiviesteillä www.puhdistussuunnitelmat.fi. Sivuilla on myös ohjeet tekstiviestipalvelun tilaamiseksi.

Parempaa talvihoitoa pyöräteille ja kävelyteille

Helsingin kaupungilla on 52 kilometrin pituinen reitistö pyöräteitä, joilla talvihoito on normaalia laadukkaampaa. Käytännössä tämä tarkoittaa aurauksen sijaan harjaamalla tehtyä lumenpoistoa sekä liukkaudentorjuntaa muuten kuin hiekoitussepelillä. Joitakin tieosuuksia myös aurataan tavallista tiheämpään tahtiin.

Kaupunki hoitaa myös tehostetun talvihoidon pyörätien vieressä kulkevaa kävelytietä erityisen laadukkaasti. Hoitomenetelmä voi kuitenkin vaihdella.

Alkavalle talvikaudelle reittien pituus kasvoi noin kymmenen kilometriä, kun tehokas talvihoito laajeni myös Teollisuuskadulle, Töölön ja Pikku Huopalahden välille sekä Itäkeskuksen ja Vuosaaren sataman välille.

Talvikaudella 2020 - 2021 kaupunki ja Helsingin polkupyöräilijät tekevät yhteistyötä. Pyöräliikenteen talviagentit seuraavat ja raportoivat pyöräteiden talvihoidon onnistumisesta. Kaupunki käyttää koottuja tietoja toiminnan kehittämiseen.

Mihin palautetta?

Katujen ja muiden väylien talvikunnossapidosta voit jättää palautetta Helsingin kaupungin palautejärjestelmään, sieltä palaute ohjataan suoraan alueen vastaavalle työnjohtajalle. www.hel.fi/palaute.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kaupunkiympäristön asiakaspalvelu, puh. 09 310 22111
Kaupunkiympäristön toimiala, ylläpito
tiimipäällikkö Tarja Myller, puh. 09 310 38538
ylläpitoinsinööri Tuomas Lautaniemi, puh. 09 310 39463
kävely- ja pyöräteiden talvihoito, projektipäällikkö Antti Takkunen, puh. 09 310 26554
etunimi.sukunimi@hel.fi

Kuvat

Lumitöitä Kalliossa vuonna 2019. Kuva Helsingin kaupunki / Veikko Somerpuro.
Lumitöitä Kalliossa vuonna 2019. Kuva Helsingin kaupunki / Veikko Somerpuro.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

PL 58200, 00099 Helsingin kaupunki

09 310 2611http://www.hel.fi/kaupunkiymparisto

Kaupunkiympäristön toimiala huolehtii Helsingin kaupunkiympäristön suunnittelusta, rakentamisesta ja ylläpidosta, rakennusvalvonnasta sekä ympäristöön liittyvistä palveluista.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Helsingin kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaoston päätökset 1.7.20211.7.2021 19:32:35 EEST | Tiedote

Kokouksen päätöstiedote (yhteenveto tehdyistä päätöksistä) on julkaistu kaupungin verkkosivuilla: Päätöstiedote 1.7.2021 » Päätöstiedote näkyy verkkosivuilla siihen asti kun kokouksen pöytäkirja julkaistaan. Pöytäkirja korvaa valmistuttuaan päätöstiedotteen. Jaosto kokoontuu seuraavan kerran torstaina 19.8.2021. Lisää tietoa ympäristö- ja lupajaoston toiminnasta: https://www.hel.fi/kaupunkiymparisto/fi/paatoksenteko/Ymparisto-ja-lupajaosto/

Kasin katutyöt muuttavat ratikoiden reittejä 12. heinäkuuta alkaen1.7.2021 12:38:19 EEST | Tiedote

Kasin katutöissä alkaa uusi vaihe Helsinginkadun alueen työmaalla maanantaina 12. heinäkuuta. Toukokuun puolivälissä alkaneiden kiskotöiden painopiste siirtyy Brahenkentän edustalle, Helsinginkadun ja Läntisen Brahenkadun risteykseen ja siitä edelleen Helsinginkatua länteen. Tähän saakka kiskotöitä on tehty Kaarlenkadun ja Helsinginkadun risteyksessä. Kiskotöiden vuoksi ratikoiden 1, 3 ja 8 poikkeusreitit muuttuvat. Korvaava bussi 8X aloittaa Oopperan ja Arabian välillä, ja linjat 2 ja 9 palaavat omille reiteilleen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme