Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Helsingin kaupunki on varautunut talven tuiskuihin

Jaa

Auraus- ja hiekoituskalusto on valmiina putsaamaan kadut ja muut kulkuväylät sovittujen pelisääntöjen mukaisesti. Lumitöissä voi kaikkein kiperimmillä hetkillä, suurten lumimyräköiden aikaan, olla liikkeellä koko käytettävissä oleva kalusto.

Helsingin kaupungin lumikalustoa työn touhussa. Kuva: Vladimir Pohtokari
Helsingin kaupungin lumikalustoa työn touhussa. Kuva: Vladimir Pohtokari

Talvikunnossapitoa tehdään Helsingissä sekä kaupungin oman liikelaitoksen Staran että yksityisten urakoitsijoiden voimin.

Lumitöissä voi kaikkein kiperimmillä hetkillä, suurten lumimyräköiden aikaan, olla liikkeellä koko käytettävissä oleva kalusto – kuorma-autot, monitoimikoneet, pyöräkuormaajat, kunnossapito- ja ympäristönhoitokoneet sekä traktorit ja tiehöylät. 

Helsingin kaupungin yleisten alueiden talvihoitobudjetti on vuosittain noin 25 miljoonaa euroa.

Lumiauraa joutuu erityisesti asuntokaduilla välillä odottamaan, koska lumet aurataan ns. hoitoluokituksen mukaan. Ensin aurataan pääkadut ja joukkoliikenteen käyttämät kadut. Asuntokadut ovat vuorossa vasta niiden jälkeen. Asuntokadut pitäisi olla aurattu viimeistään kolmen vuorokauden kuluttua siitä, kun lumisade päättyy.

Miten kadunhoitovastuu jakautuu?

Vastuu katujen talvikunnossapidosta jakautuu kaupungin ja yksityisten kiinteistöjen kesken. Valtaosassa kaupunkia suurin osa talvihoitovastuusta on siirretty kaupungille niin sanottuun kokonaisvastuuhoitoon, mutta osassa kaupunkia, keskustassa,noudatetaan vielä perinteistä vastuunjakoa.

Kokonaisvastuuhoidossa olevilla alueilla kiinteistöjen kadunhoitotehtävät on siirretty kokonaan kaupungin vastuulle. Kaupunki siis huolehtii sekä ajoratojen että jalkakäytävien talvihoidosta. Kiinteistön tehtävänä on kuitenkin tonttien sisäänajokohtien avaaminen lumen aurauksen jälkeen.

Kiinteistöille kuuluneista tehtävistä aiheutuvat kustannukset katetaan kiinteistöiltä perittävillä kunnossapitomaksuilla.

Keskustan alueella on kiinteistöillä merkittäviä vastuita talvihoidosta. Siellä kiinteistöt vastaavat jalkakäytävien aurauksesta ja liukkauden torjunnasta sekä viereen kertyneiden lumivallien poistosta.

Mihin lumi viedään kaduilta?

Kaupunki ottaa talvisin vastaan kaduilta ja kiinteistöjen alueilta kerättyä lunta vastaanottopaikoillaan. Lumen tuominen vastaanottopaikoille on maksullista ja vaatii rekisteröitymistä. Lumen vieminen muille kaupungin omistamille alueille kuin virallisille vastaanottopaikoille on kielletty.

Kadunhoitotietoa tekstiviestillä

Talviaikaisia pysäköintijärjestelyn muutoksia tehdään ahtaimmilla katualueilla ympäri Helsinkiä. Kaikki talviaikaiset liikennejärjestelyt on merkitty liikennemerkein tai siirtokehotuskyltein. Siirtokehotus asetetaan, jotta katu saataisiin puhdistettua lumesta. Siirtokehotuskylttien käytöstä saa etukäteen tietoa verkkosivujen kautta ja maksuttomilla tekstiviesteillä www.puhdistussuunnitelmat.fi. Sivuilla on myös ohjeet tekstiviestipalvelun tilaamiseksi.

Miten pyöräteitä hoidetaan talvisin?

Talvella 2018–2019 priorisoituja talvipyöräilyreittejä ovat harjasuolatut reitit Kansalaistori–Oulunkylä, Ruoholahti–Sörnäinen ja Lauttasaari–Kuusisaari sekä tehostetussa hoidossa oleva reitti välillä Ilmala–Pitäjänmäki.

Liukkautta torjutaan lisäksi kaikilla pyöräilyväylillä pääasiassa hiekoitussepelillä. Ajoradalla olevia pyöräkaistoja hoidetaan samoin kuin ajorataa. Kaikkiaan kaupunkiympäristön talvihoidossa on pyöräväyliä sekä katu- että puistoalueilla noin 1 000 kilometriä. Seuraavina vuosina priorisoitua reitistöä pyritään vielä kasvattamaan.

Mihin palautetta?

Katujen ja muiden väylien talvikunnossapidosta voit jättää palautetta Helsingin kaupungin palautejärjestelmään, sieltä palaute ohjataan suoraan alueen vastaavalle työnjohtajalle. www.hel.fi/palaute.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kaupunkiympäristön asiakaspalvelu, puh. 09 310 22111
ylläpitoinsinööri Tarja Myller, puh. 09 310 38538
ylläpitoinsinööri Tuomas Lautaniemi, puh. 09 310 39463

Kuvat

Helsingin kaupungin lumikalustoa työn touhussa. Kuva: Vladimir Pohtokari
Helsingin kaupungin lumikalustoa työn touhussa. Kuva: Vladimir Pohtokari
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

PL 58200, 00099 Helsingin kaupunki

09 310 2611http://www.hel.fi/kaupunkiymparisto

Kaupunkiympäristön toimiala huolehtii Helsingin kaupunkiympäristön suunnittelusta, rakentamisesta ja ylläpidosta, rakennusvalvonnasta sekä ympäristöön liittyvistä palveluista.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme