Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Helsingin kaupunki poistaa puuvartisia vieraslajeja Haltialanmetsässä

Jaa

Haltialanmetsän luonnonsuojelualueella tehdään ympäristöministeriön Kunta-Helmi-rahoituksella ennallistamistoimenpiteitä metsän kotoperäisen monimuotoisuuden parantamiseksi. Yksi Helmi-hankkeen tavoitteista on poistaa Haltialanmetsästä ja sen lähiympäristöstä kaikki puuvartiset vieraslajit vuosien 2021 ja 2022 aikana.

Palsamipihta. Kuva Antti Helakallio.
Palsamipihta. Kuva Antti Helakallio.

Palsamipihta (Abies palsamea), terttuselja (Sambucus racemosa) ja isotuomipihlaja (Amelanchier spicata) on luokiteltu vieraslajeiksi. Ne ovat kaikki alun perin puutarhoista, puistoista ja muilta istutusalueilta luontoon levinneitä lajeja. Lajien luonnolliset esiintymisalueet ovat Pohjois-Amerikassa ja Etelä-Euroopassa.

Vieraslajit vievät tilaa alkuperäiseltä kasvillisuudelta, haittaavat metsäekosysteemin toimintaa ja pahimmillaan ne voivat haitata kotoperäisen luonnon monimuotoisuutta. Helsingin kaupunki pitää tärkeimpänä vieraslajien torjuntaa luonnonsuojelualueilla, arvokkailla kasvikohteilla ja ranta-alueilla.

Haltialanmetsän luonnonsuojelualueen ja sen lähiympäristön vieraslajit kartoitettiin kesällä 2021, ja kaikki löytyneet puuvartiset vieraslajit poistetaan marraskuussa 2021. Täydentäviä torjuntatöitä tehdään vielä syksyllä 2022. Vaikka Haltialanmetsässä ei tämän jälkeen enää ole siemeniä tuottavia palsamipihtoja, versoo maaperän siemenpankista vielä uusia taimia. Näitä taimia poistetaan tarvittaessa noin kymmenen vuoden päästä.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Projektikoordinaattori
Hanna Tuovila
Helsingin kaupunki
Kaupunkiympäristön toimiala
Ympäristöpalvelut
hanna.tuovila@hel.fi
puh. 040 514 8612

Ts. palvelupäällikkö
Antti Helakallio
Stara
antti.helakallio@hel.fi
puh. 09 310 380 71

Kuvat

Palsamipihta. Kuva Antti Helakallio.
Palsamipihta. Kuva Antti Helakallio.
Lataa
Vieraslajihavainnot kartalla.
Vieraslajihavainnot kartalla.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

PL 58200, 00099 Helsingin kaupunki

09 310 2611http://www.hel.fi/kaupunkiymparisto

Kaupunkiympäristön toimiala huolehtii Helsingin kaupunkiympäristön suunnittelusta, rakentamisesta ja ylläpidosta, rakennusvalvonnasta sekä ympäristöön liittyvistä palveluista.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Rakennusten ja yleisten alueiden jaoston päätöstiedote 2.12.20212.12.2021 18:44:14 EET | Tiedote

Helsingin kaupunkiympäristölautakunnan rakennusten ja yleisten alueiden jaosto kokoontui torstaina 2.12.2021. Kokouksen päätöstiedote (yhteenveto tehdyistä päätöksistä) on julkaistu kaupungin verkkosivuilla: Päätöstiedote » Päätöstiedote näkyy verkkosivuilla siihen asti kun kokouksen pöytäkirja julkaistaan. Pöytäkirja korvaa valmistuttuaan päätöstiedotteen. Rakennusten ja yleisten alueiden jaoston seuraava kokous on torstaina 16.12.2021.

Tammasaarenlaiturille ideoitu kelluvia kerrostaloja – kaupunkilaisilta pyydetään näkemyksiä suunnitelmaan30.11.2021 08:50:33 EET | Tiedote

Ruoholahden länsiosaan, Tammasaarenlaiturin alueelle ehdotetaan merenpäällisiä asuntoja, joista osa on kelluvissa kerrostaloissa. Kyseessä on uusi asumismuoto Helsingissä, johon Floating Flats Oy hakee kaupungilta kehittämisvarausta. Ennen varauksen hyväksymistä kaupunkilaisilla pyydetään näkemyksiä suunnitelmasta Kerro kantasi –palvelussa 19. joulukuuta mennessä.

Pohjoisbaanasta sujuva pyöräliikenteen pääyhteys Käpylästä Vantaalle asti29.11.2021 16:07:45 EET | Tiedote

Helsingin kaupunki laatii parhaillaan yleissuunnitelmaa pyöräliikenteen pääreitille junaradan varteen Käpylän ja Vantaan rajan välille, yhteensä noin 9 kilometrin matkalle. Tätä tulevaa pyöräilyn pääreittiä kutsutaan Pohjoisbaanaksi. Yleissuunnitelmassa määritetään Pohjoisbaanan linjaus, suunnitteluratkaisut ja arvioidaan toteutuskustannukset. Tavoitteena on sujuva ja laadukas pyöräliikenteen pääyhteys. Kaupunkilaisilta toivotaan mielipiteitä karttakyselyyn mm. eri reittivaihtoehdoista 19.12.2021 asti.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme