Helsingin kaupunki, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala

Helsingin kaupunki toteutti ilmaisten kuukautistuotteiden jakelun syksyllä 2022 – kokemukset hyviä

Jaa
Helsingin kaupunki toteutti kolme kuukautta kestäneen ilmaisten kuukautistuotteiden jakamiseen liittyvän kokeilun kaupungin neljässä oppilaitoksessa, jotka olivat Hiidenkiven peruskoulu (6.–9. luokat), Sibelius-lukio, Tölö Gymnasium sekä Stadin ammattiopiston Vilppulantien toimipiste. Kokeilu kulki nimellä “Maksuttomat menkat”.

Kokeilun taustalla oli kasvatus- ja koulutuslautakunnan päätös käynnistää kokeilu maksuttomien kuukautissuojien jakamiseksi perusopetuksessa ja toisen asteen koulutuksessa. Kasvatus- ja koulutuslautakunnan päätös perustui kaupunginvaltuuston valtuustoaloitteeseen.

Kokeiluun ilmoittautui mukaan 753 oppijaa neljästä kaupungin oppilaitoksesta. Osallistujien kokemuksia kuukautisköyhyydestä kartoitettiin kyselyllä kokeilun alussa. Kuukautistuotteita jaettiin kerran kuukaudessa oppilaitoksissa. Osallistujat saivat valita itselleen joko tamponi-, side, tamponi- ja sidepaketin tai koko kokeilun ajaksi olevan kuukupin. Kokeilun lopuksi osallistujien kokemuksia kartoitettiin kyselyllä. Kyselyihin vastasi noin puolet osallistujista.
Kyselyiden mukaan opiskelua häiritsevää kuukautisköyhyyttä esiintyy helsinkiläisissä oppilaitoksissa jonkin verran. Maksuttomat kuukautistuotteet helpottivat osallistujien osallistumista opiskeluun.

Pilotin vastaajista 18 prosenttia oli jättänyt ostamatta kuukautistuotteita, koska heillä ei ollut varaa niihin ja 8 prosenttia vastaajista sanoi, ettei ollut voinut mennä oppilaitokseen, koska heillä ei ollut kuukautistuotteita. Kuukautistuotteiden maksullisuus aiheutti myös huolta ja stressiä.

Kokeilun kyselyihin vastanneet oppijat ja oppilaitosten henkilökunta kokivat, että kokeilu normalisoi käsitystä kuukautisista ja herätti keskustelua kuukautisten ja kuukautisköyhyyden ympärillä. Ilmaisten kuukautistuotteiden saatavuutta laajemmin pidettiin tärkeänä.

Lautakunnan päätös 9.2.2021

Valtuustoaloite

Lisätiedot:
Marjo Kyllönen
kehittämispalvelujohtaja
kasvatuksen ja koulutuksen toimiala
p. 09 310 86208
marjo.kyllonen@hel.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Mervi Kopomaa-Weymarn
yksikön päällikkö
palveluviestintä
p. 040 3344628
mervi.kopomaa-weymarn@hel.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala
Helsingin kaupunki, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala
Töysänkatu 2 D
00510 Helsinki

09 310 44986https://www.hel.fi/kasvatuksen-ja-koulutuksen-toimiala/fi

Kasvatuksen ja koulutuksen toimiala huolehtii Helsingin kaupungin varhaiskasvatuksesta, esiopetuksesta, perusopetuksesta ja lukiokoulutuksesta, suomenkielisestä ammatillisesta koulutuksesta sekä vapaasta sivistystyöstä. Toimialaan kuuluu neljä palvelukokonaisuutta: varhaiskasvatus ja esiopetus, perusopetus, lukio- ja ammatillinen koulutus ja vapaa sivistystyö, ruotsinkieliset palvelut sekä hallinto. Seuraa meitä @HelsinkiOppii, @tyovaenopisto, @Hforsarbis ja @StadinAO

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala

Ennakkotiedote: Helsingin kasvatus- ja koulutuslautakunta kokoontuu tiistaina 21.3.202317.3.2023 12:31:54 EET | Tiedote

Kasvatus- ja koulutuslautakunnan seuraava kokous pidetään tiistaina 21. maaliskuuta klo 16.15. Kokouksen esityslista on julkaistu kasvatuksen ja koulutuksen toimialan verkkosivuilla. Lautakunnan esityslistalla on muun muassa yhteenveto toimialan vuoden 2022 talousarvion toteutumisesta ja tilinpäätöksestä sekä toimialan vuoden 2022 toimintakertomus. Lautakunnan kokouksen päätöstiedote julkaistaan kokouksen päätyttyä toimialan verkkosivuilla.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme