Helsingin kaupunki valmistelee kilpailua Eteläsataman kehittämiseksi

Eteläsatamasta viihtyisä ja merellinen kävely-ympäristö
Helsingin kaupungin strategian mukaisesti Eteläsataman läntistä rantavyöhykettä halutaan kehittää paremmin saavutettavaksi, keskustan elinvoimaisuutta tukevaksi, toiminnalliseksi kokonaisuudeksi. Kehitettävä kilpailu-alue kattaa Olympiarannan, Makasiinirannan ja Lyypekinlaiturin.
Nykyisin pääasiassa sataman terminaalitoimintoihin ja pysäköintiin käytettävä alue halutaan viihtyisäksi, kaikille avoimeksi käveltäväksi kaupunkitilaksi, joka yhdistää Kauppatorin ja Kaivopuiston sekä mahdollistaa pääsyn meren ääreen. Vanhalta kauppahallilta Olympiaterminaalille ulottuva alue kuuluu niin valtakunnallisesti merkittävään rakennettuun kulttuuriympäristöön kuin merellisen Helsingin kansallismaisemaan.
Kaksivaiheinen konsepti- ja suunnittelukilpailu käynnistyy ensi vuonna
Paikan ainutlaatuisen luonteen vuoksi kaupungin on tarkoitus järjestää kaksivaiheinen konsepti- ja suunnittelukilpailu parhaan suunnitteluratkaisun löytämiseksi. Kilpailuun sisältyy myös arkkitehtuuri- ja designmuseolle suunniteltu alue. Museon toteutus ratkaistaan myöhemmässä vaiheessa.
Kilpailun keskeisenä tavoitteena on tuottaa korkeatasoinen maankäytön kokonaissuunnitelma, joka toimii alueen tulevan kehittämisen, asemakaavoituksen ja toteutuksen pohjana. Kilpailu suunnataan rakennus- ja kiinteistöalan toimijoille ja se toteutetaan vuosien 2021–2022 aikana.
Tulevassa kilpailussa alueelle on mahdollista ehdottaa kulttuuri-, palvelu-, liike- ja muuta toimitilarakentamista. Alueelta varataan tila myös kansainvälistä huipputasoa edustavan arkkitehtuuri- ja designmuseokokonaisuuden toteuttamiselle. Asumista alueelle ei sallita.
Kilpailun yhteydessä voidaan tutkia myös Vanhan kauppahallin ja sen alueen kehittämistä. Myös Laivasillankadun ja Armi Ratian puiston väliselle viheralueelle etsitään ideoita.
Ennen kilpailun aloittamista on tehtävä lisäselvityksiä muun muassa alueelle ehdotetun arkkitehtuuri- ja designmuseon toteuttamisesta, ja Helsingin Sataman liikenteen tulevaisuudesta kilpailualueella.
Ehdotukset tulevat kaupunkilaisten kommentoitavaksi kilpailun molemmissa vaiheissa
Eteläsataman kehittämiseen on mahdollisuus osallistua useammassa vaiheessa; kilpailuehdotukset asetetaan kilpailun molemmissa vaiheissa julkisesti nähtäväksi ja kommentoitavaksi. Kilpailun jälkeen on mahdollista, että jokaisesta alueeseen kuuluvasta tontista järjestetään erillinen, tarkempi arkkitehtuurikilpailu.
Kilpailun arviointi tehdään esitettyjen suunnitelmien laatuun perustuen. Arvioinnissa kiinnitetään erityistä huomiota suunnitelmien kaupunkikuvalliseen laatuun, konseptin toimivuuteen, konseptin toteutettavuuteen, kävely-ympäristön ja kaupunkitilan laatuun sekä Hiilineutraali Helsinki 2035 -ohjelman toteutumista edistäviin ratkaisuihin.
Asemakaavoitus käynnistyy kehittämisvarauksen myötä vuonna 2022
Suunnitelmana on, että kilpailun ratkettua kaupunginhallituksen elinkeinojaosto päättää kehittämisvarauksesta kilpailun voittajalle arviolta vuoden 2022 aikana. Kehittämisvarauksen aikana tehdään tarvittavia lisäselvityksiä ja aloitetaan alueen kaavoitus.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Helsingin kaupunkiympäristön toimiala
Mia Kajan
erityisasiantuntija
maaomaisuuden kehittäminen ja tontit
p. 09 310 15820
mia.kajan@hel.fi
Marjaana Yläjääski
johtava arkkitehti
keskustan asemakaavoitus
p. 09 310 37045
marjaana.ylajaaski@hel.fi
Kuvat

Linkit
Tietoja julkaisijasta

PL 58200, 00099 Helsingin kaupunki
09 310 2611http://www.hel.fi/kaupunkiymparisto
Kaupunkiympäristön toimiala huolehtii Helsingin kaupunkiympäristön suunnittelusta, rakentamisesta ja ylläpidosta, rakennusvalvonnasta sekä ympäristöön liittyvistä palveluista.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
Senaatintorilla parannetaan tapahtumapuitteita4.7.2025 10:31:51 EEST | Tiedote
Helsingin kaupunki rakentaa Senaatintorille sähkökeskuksia sekä vesi- ja viemärikaivot tapahtumien käyttöön. Työt alkavat heinäkuussa ja valmistuvat marraskuussa.
Nya spårövergångar gör spårvagnstrafiken smidigare i stadskärnan – fotgängare väjer för spårvagnarna4.7.2025 08:43:15 EEST | Pressmeddelande
Spårövergångar, som är bekanta från de nya snabbspårvägarna, finns nu även bland annat på Busholmen, i Gräsviken och i Böle. Övergångsställena har ändrats till spårövergångar för att spårvagnarna ska kunna hålla sig bättre till tidtabellen. Vid spårövergångarna ska fotgängarna väja för spårvagnar, men vid körbanan finns fortfarande ett övergångsställe. Efter de aktuella ändringarna har innerstadens spårvägsnät nu sammanlagt cirka 40 spårövergångar.
Uudet ylityspaikat sujuvoittavat raitiovaunujen liikennettä kantakaupungissa – jalankulkija väistää raitiovaunua4.7.2025 08:43:15 EEST | Tiedote
Uusien pikaraitioteiden varrelta tuttuja raitiotien ylityspaikkoja löytyy nyt myös muun muassa Jätkäsaaresta, Ruoholahdesta ja Pasilasta. Suojateitä on muutettu ylityspaikoiksi, jotta raitiovaunut pysyvät paremmin aikataulussa. Ylityspaikoilla jalankulkijan on väistettävä raitiovaunuja, mutta ajoradan kohdalla on edelleen suojatie. Nyt tehtyjen muutosten jälkeen kantakaupungin raitiotieverkolla on yhteensä noin 40 ylityspaikkaa.
Pitäjämäen Kutomotiellä uusitaan vesijohtoja3.7.2025 11:06:17 EEST | Tiedote
Katutyöt alkavat heinäkuussa ja valmistuvat joulukuussa 2025. Remontissa rakennetaan toinen jalkakäytävä kadulle ja mahdollistetaan uudisrakentaminen kadun ympäristössä.
Den förnyade Linnankoskiparken återspeglar helsingforsarnas önskemål3.7.2025 10:39:17 EEST | Pressmeddelande
Totalrenoveringen av Linnankoskiparken blir klar den 3 juli. Önskemålet om att renovera parken kom från stadsborna.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme