Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Helsingin kaupunki valmistelee kilpailua Eteläsataman kehittämiseksi

Jaa

Helsingin kaupunki suunnittelee Eteläsatamaan laatu- ja konseptikilpailua. Kilpailu käsittää myös arkkitehtuuri- ja designmuseolle suunnitellun alueen. Kaupunkiympäristölautakunta käsittelee ehdotusta alueen varaamisesta kilpailun jatkosuunnittelua varten 1. syyskuuta 2020.

Ilmakuva Eteläsatamasta. Kuva: Helsingin kaupunki.
Ilmakuva Eteläsatamasta. Kuva: Helsingin kaupunki.

Eteläsatamasta viihtyisä ja merellinen kävely-ympäristö

Helsingin kaupungin strategian mukaisesti Eteläsataman läntistä rantavyöhykettä halutaan kehittää paremmin saavutettavaksi, keskustan elinvoimaisuutta tukevaksi, toiminnalliseksi kokonaisuudeksi. Kehitettävä kilpailu-alue kattaa Olympiarannan, Makasiinirannan ja Lyypekinlaiturin.

Nykyisin pääasiassa sataman terminaalitoimintoihin ja pysäköintiin käytettävä alue halutaan viihtyisäksi, kaikille avoimeksi käveltäväksi kaupunkitilaksi, joka yhdistää Kauppatorin ja Kaivopuiston sekä mahdollistaa pääsyn meren ääreen. Vanhalta kauppahallilta Olympiaterminaalille ulottuva alue kuuluu niin valtakunnallisesti merkittävään rakennettuun kulttuuriympäristöön kuin merellisen Helsingin kansallismaisemaan.

Kaksivaiheinen konsepti- ja suunnittelukilpailu käynnistyy ensi vuonna

Paikan ainutlaatuisen luonteen vuoksi kaupungin on tarkoitus järjestää kaksivaiheinen konsepti- ja suunnittelukilpailu parhaan suunnitteluratkaisun löytämiseksi. Kilpailuun sisältyy myös arkkitehtuuri- ja designmuseolle suunniteltu alue. Museon toteutus ratkaistaan myöhemmässä vaiheessa.

Kilpailun keskeisenä tavoitteena on tuottaa korkeatasoinen maankäytön kokonaissuunnitelma, joka toimii alueen tulevan kehittämisen, asemakaavoituksen ja toteutuksen pohjana. Kilpailu suunnataan rakennus- ja kiinteistöalan toimijoille ja se toteutetaan vuosien 2021–2022 aikana.

Tulevassa kilpailussa alueelle on mahdollista ehdottaa kulttuuri-, palvelu-, liike- ja muuta toimitilarakentamista. Alueelta varataan tila myös kansainvälistä huipputasoa edustavan arkkitehtuuri- ja designmuseokokonaisuuden toteuttamiselle. Asumista alueelle ei sallita.

Kilpailun yhteydessä voidaan tutkia myös Vanhan kauppahallin ja sen alueen kehittämistä. Myös Laivasillankadun ja Armi Ratian puiston väliselle viheralueelle etsitään ideoita.

Ennen kilpailun aloittamista on tehtävä lisäselvityksiä muun muassa alueelle ehdotetun arkkitehtuuri- ja designmuseon toteuttamisesta, ja Helsingin Sataman liikenteen tulevaisuudesta kilpailualueella.

Ehdotukset tulevat kaupunkilaisten kommentoitavaksi kilpailun molemmissa vaiheissa

Eteläsataman kehittämiseen on mahdollisuus osallistua useammassa vaiheessa; kilpailuehdotukset asetetaan kilpailun molemmissa vaiheissa julkisesti nähtäväksi ja kommentoitavaksi. Kilpailun jälkeen on mahdollista, että jokaisesta alueeseen kuuluvasta tontista järjestetään erillinen, tarkempi arkkitehtuurikilpailu.

Kilpailun arviointi tehdään esitettyjen suunnitelmien laatuun perustuen. Arvioinnissa kiinnitetään erityistä huomiota suunnitelmien kaupunkikuvalliseen laatuun, konseptin toimivuuteen, konseptin toteutettavuuteen, kävely-ympäristön ja kaupunkitilan laatuun sekä Hiilineutraali Helsinki 2035 -ohjelman toteutumista edistäviin ratkaisuihin.

Asemakaavoitus käynnistyy kehittämisvarauksen myötä vuonna 2022

Suunnitelmana on, että kilpailun ratkettua kaupunginhallituksen elinkeinojaosto päättää kehittämisvarauksesta kilpailun voittajalle arviolta vuoden 2022 aikana. Kehittämisvarauksen aikana tehdään tarvittavia lisäselvityksiä ja aloitetaan alueen kaavoitus.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Helsingin kaupunkiympäristön toimiala

Mia Kajan
erityisasiantuntija
maaomaisuuden kehittäminen ja tontit
p. 09 310 15820
mia.kajan@hel.fi

Marjaana Yläjääski
johtava arkkitehti
keskustan asemakaavoitus
p. 09 310 37045
marjaana.ylajaaski@hel.fi

Kuvat

Ilmakuva Eteläsatamasta. Kuva: Helsingin kaupunki.
Ilmakuva Eteläsatamasta. Kuva: Helsingin kaupunki.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

PL 58200, 00099 Helsingin kaupunki

09 310 2611http://www.hel.fi/kaupunkiymparisto

Kaupunkiympäristön toimiala huolehtii Helsingin kaupunkiympäristön suunnittelusta, rakentamisesta ja ylläpidosta, rakennusvalvonnasta sekä ympäristöön liittyvistä palveluista.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Helsingin kaupunkiympäristölautakunnan päätöstiedote 22.9.202022.9.2020 17:13:09 EESTTiedote

Helsingin kaupunkiympäristölautakunnan päivän kokouksen päätöstiedote on julkaistu sivuillamme. Päätöstiedote 22.9.2020 Pöytäkirja korvaa esityslistan ja päätöstiedotteen, kun pöytäkirja on tarkastettu. Lisää tietoa kaupunkiympäristölautakunnan toiminnasta voit lukea sivuiltamme osoitteesta: https://www.hel.fi/kaupunkiymparisto/fi/paatoksenteko/kaupunkiymparistolautakunta/ https://www.hel.fi/kaupunkiymparisto/fi/paatoksenteko/kaupunkiymparistolautakunta/

Helsinki vaatii katutyömailta parempaa laatua ja koko alan asennemuutosta22.9.2020 09:15:00 EESTTiedote

Helsinki palkkasi kesäksi 25 laaduntarkkailijaa, joiden tehtävänä oli tehdä havaintoja siitä, miten maailman toimivin kaupunki toimii. Katutöitä havainnoi kymmenen tarkkailijaa, jotka löysivät työmailta monia epäkohtia. Merkittävimpiä näistä olivat luvattomat työmaat ja työmaakylttien puuttuminen yli puolelta työmaista. Lisäksi työmailta löytyi vaarallisia kulkureittejä sekä puutteita opastuksessa, työmaiden rajaamisessa ja esteettömyydessä.

Asukkaat paljastivat lukuisia hiljaisia keitaita ympäri Helsinkiä22.9.2020 09:00:00 EESTTiedote

Kuluneen kevään ja kesän aikana monet ovat ulkoillessaan kiinnittäneet huomiota kaupungin äänimaisemaan. Ympäri kaupunkia löytyy paljon hiljaisiksi ja rauhallisiksi koettuja paikkoja, kuten Helsingin kaupungin viime vuonna tekemän kyselyn tulokset osoittavat. Kyselyn mukaan noin puolet paikoista sijaitsi samassa kaupunginosassa kuin vastaajan koti. Reilu kolmannes vastaajista kertoi käyvänsä hiljaisessa paikassa viikoittain.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme