Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Helsingin kävelykeskustan ja maanalaisen kokoojakadun jatkosuunnittelun vaihtoehdot päätöksentekoon

Jaa

Helsingin kaupunki selvittää ydinkeskustan viihtyisyyttä ja toiminnallisuutta edistävän kävelykeskustan laajentamisen sekä keskustan läpiajoliikennettä ja satamien raskasta liikennettä katutilassa vähentävän maanalaisen kokoojakadun edellytyksiä. Kävelykeskustan laajentamisen ja maanalaisen kokoojakadun jatkosuunnitteluun esitettävät ratkaisut käsitellään kaupunkiympäristölautakunnan kokouksessa 17.9.2019.

- Tässä suunnitelmavaiheessa tehdyt alustavat vaikutusten arvioinnit mahdollistavat esitettyjen ideoiden vertailun riittävällä tarkkuudella keskenään, mutta hankekokonaisuuden edellytyksiä voidaan arvioida vasta myöhemmin laajemman ja tarkempiin suunnitelmiin perustuvien arviointien perusteella, sanoo projektinjohtaja Katariina Baarman Helsingin kaupunginkansliasta.

- Esimerkiksi kävelykeskustan konkreettisempi yleissuunnittelu on vasta alkamassa. Tähän asti on tehty yleisen tason tarkasteluja, mutta vielä ei ole pohdittu, mitä kaduilla konkreettisesti missäkin kohtaa tapahtuu, Baarman jatkaa.

Ideavaiheen seitsemästä vaihtoehdosta kävelykeskustan laajentamiselle ja maanalaiselle kokoojakadulle on laadittujen selvitysten perusteella muodostettu ehdotus kävelykeskustan laajentamisen ja maanalaisen kokoojakadun jatkosuunnittelun pohjaksi.

Kävelykeskustan yleissuunnitelman laatiminen on tarkoitus aloittaa toiminnallisten tarkastelujen pohjalta. Kävelykeskustan osalta tähän mennessä Kaivokatua on tutkittu joukkoliikennekatuna ja Esplanadeille on tarkasteltu kahta erilaista ratkaisua.

Toisessa vaihtoehdossa sekä Pohjois- että Eteläesplanadi ovat yksikaistaisia katuja, jolloin jalkakäytäviä voidaan pääsääntöisesti leventää yhden ajokaistan leveydeltä ja Esplanadit ovat symmetrisiä puiston suhteen. Toisessa vaihtoehdossa kävelykatujen muodostama alue on yhtenäinen ja nykyistä selkeästi laajempi Pohjoisesplanadin ollessa kävelykatu ja Eteläesplanadin 1+1 -kaistainen kaksisuuntainen katu.

Maanalainen kokoojakatu mahdollistaisi yhteydet kaikkiin kolmeen satamaan

Maanalaisen kokoojakadun päätunnelia suunnitellaan Länsiväylältä Hermannin rantatielle pääosin 2+2-kaistaiseksi, jotta se voidaan toteuttaa turvallisena ja pitkälle tulevaisuuteen toimivana palvellen myös satamien liikennettä.

Maanalaisen kokoojakadun suunnittelussa selvitetään seuraavia asioita:

  • yhteydet kaikkiin kolmeen satamaan ja niiden lähialueiden katuverkkoon
  • katuyhteydet eteläisen kantakaupungin länsi- ja itäreunoille, esimerkiksi Hietalahdenrantaan tai Eiranrantaan sekä Laivasillankadulle
  • yhteys Siltavuorenrantaan ja Sörnäisten rantatielle
  • yhteydet keskustan huoltotunneliin
  • uudet mahdolliset pysäköintilaitokset
  • päätunnelin ja sen yhteyksien toteuttaminen vaiheittain

Kaupunkiympäristölautakunta alkaa käsitellä suunnitelmia kokouksessaan 17.9. Kokouksen esityslista tulee julkiseksi 13.9. ja se on nähtävissä osoitteessa hel.fi/kaupunkiymparistolautakunta.

Kävelykeskustan laajentaminen ja maanalainen kokoojakatu -infotilaisuus kaupunkilaisille järjestetään 25.9.2019 klo 17–18 Helsingin kaupungintalon tapahtumatorilla.

Lisätietoja:

Tiedotustilaisuuden esitys ja 3D-mallinnus: www.uuttahelsinkia.fi

Asukasilta: https://www.facebook.com/events/2522019788034836/

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Projektinjohtaja Katariina Baarman, Helsingin kaupunginkanslia, P. 09 310 37125, katariina.baarman@hel.fi

Viestinnän yhteyshenkilö:
Viestintäasiantuntija Maisa Hopeakunnas, Helsingin kaupunginkanslian viestintä, P. 09 310 27821, maisa.hopeakunnas@hel.fi

Kuvat

Liitteet

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia
Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

PL 1,00099 Helsingin kaupunki

09 310 1641https://www.hel.fi

Kaupunginkanslia on Helsingin kaupungin keskushallintovirasto. Päämäärämme on kaupunki, joka tarjoaa parastaan kaupunkilaisille ja menestyy kiihtyvässä kilpailussa. Uudistamme kaupunkia strategian mukaisesti yhdessä toimialojen kanssa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Pormestari Vapaavuori osallistuu Nordic Safe Cities Summitiin – pohjoismaisille pääkaupungeille linjataan yhteiset tavoitteet ja toimintamallit turvallisuuden lisäämiseksi11.12.2019 10:06:57 EETTiedote

Tukholmassa torstaina 12. joulukuuta järjestettävässä Nordic Safe Cities Summitissa allekirjoitetaan Capital Codes of Action -linjaus, joilla asetetaan pohjoismaisille pääkaupungeille yhteiset tavoitteet ja toimintamallit turvallisuuden lisäämiseksi. Nordic Safe Cities -verkosto käsittää laajan joukon pohjoismaisia kaupunkeja, ja nyt järjestettävä pormestaritason kokous linjaa yhteistyötä turvallisuuden eteen entistä vahvemmin.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme