Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimialaHelsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimialaHelsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Helsingin keskustakirjasto Oodin ensimmäinen vuosi on ollut menestys

Jaa

Helsingin keskustakirjasto Oodi täyttää 5. joulukuuta vuoden. 5.12.2018 avatun Oodin ensimmäinen vuosi on ollut menestys, sillä käyntimääräarviot on ylitetty jo reippaasti. Oodi on myös vuoden aikana palkittu useilla erilaisilla palkinnoilla ja positiivista yleisöpalautetta on saatu paljon. Torstaina 5.12. Oodissa juhlitaan 1-vuotissyntymäpäiviä monipuolisen ohjelman ja työn merkeissä.

Oodin kaunis arkkitehtuuri on herättänyt paljon ihastusta ja käyntimääräarviot on ylitetty jo reippaasti. Kolme miljoonaa käyntiä tulee täyteen melko todennäköisesti juuri 1-vuotissyntymäpäivän tienoilla. Kuva: Kuvatoimisto Kuvio Oy
Oodin kaunis arkkitehtuuri on herättänyt paljon ihastusta ja käyntimääräarviot on ylitetty jo reippaasti. Kolme miljoonaa käyntiä tulee täyteen melko todennäköisesti juuri 1-vuotissyntymäpäivän tienoilla. Kuva: Kuvatoimisto Kuvio Oy

”Alkuperäinen käyntimäärätavoitteemme oli 2,5 miljoonaa käyntiä vuodessa, mutta tänä vuonna saavutetaan 3 miljoonaa käyntiä. Tämän vuoden puolella käyntejä on kertynyt jo 2 877 560. Kolme miljoonaa käyntiä tulee täyteen melko todennäköisesti juuri syntymäpäivän tienoilla. Uusia kirjastokortteja on Oodissa tehty todella vilkkaasti, lokakuun loppuun mennessä jo 18 400 kappaletta. Oodista on lainattu tänä vuonna yli puoli miljoonaa nidettä. Uusinnat mukaan lukien lainoja kertyy yli miljoona”, sanoo Oodin johtaja Anna-Maria Soininvaara.

Asiakkaat ovat ottaneet Oodin hyvin vastaan ja valtaosa asiakaspalautteesta on hyvin positiivista. Asiakkaat ovat ihastelleet muun muassa kaunista arkkitehtuuria, monipuolisia palveluja, jokapäiväisiä yllätyksiä ja tekemisen mahdollisuuksia. Negatiivisempaa palautetta ovat saaneet sukupuolineutraalit WC-tilat, CD-levyjen puute ja ajoittainen melu.

”Sukupuolineutraalit WC-tilat säilytetään, sillä tämä periaate toteuttaa yhdenvertaisuuden arvoamme ja helpottaa muun muassa lasten ja vanhempien asiointia vessoissa. Ajoittaista melua valitettavasti syntyy sillä noin 10 000 päivittäisestä kävijästä lähtee myös ääntä. Rakennuksen puutteista on tullut jonkun verran palautetta ja takuutyöt ovat käynnissä. Oodin eteläpäädyn ovi osoittautui heti liian ahtaaksi ja vuoden loppuun mennessä saammekin uuden ja paremmin vetävän oven”, Soininvaara kertoo.

1-vuotisjuhlat 5. joulukuuta

Oodissa vietetään 1-vuotisjuhlia torstaina 5. joulukuuta. Kaikki Oodin toimijat eli Helsingin kaupunginkirjasto, EU@Oodi, Brygga, Helsinki-info, Fazer Food & Co, Kino Regina ja Leikkipuisto Loru järjestävät juhlapäivänä ohjelmaa. Erilaisia tapahtumia on luvassa aamusta iltaan.

Vuoden nuori lausuja Miiko Toiviainen lausuu Henriikka Tavin Oodille laatiman juhlarunon kello 16.30 alkaen kolmannen kerroksen kirjataivaassa. EU@Oodi jakaa kello 12 alkaen tuhannelle ensimmäiselle glögiä. Luvassa on myös musiikkiesityksiä ja erilaisia työpajoja kaikenikäisille. Tarkka ohjelma on luettavissa Oodin verkkosivuilla www.oodihelsinki.fi.

Palkintoja ja ehdokkuuksia

Oodi on saanut useita palkintoja ja palkintoehdokkuuksia ensimmäisen aukiolovuotensa aikana. Näistä tärkeimpänä mainittakoon valinta maailman parhaaksi uudeksi yleiseksi kirjastoksi IFLAn (The International Federation of Library Associations and Institutions) kirjastoalan maailmankongressissa Ateenassa elokuussa. Oodilla on ollut suuri merkitys myös siihen, että Helsinki valittiin Kuntaliiton järjestämässä kilpailussa Vuoden kirjastokunnaksi 2019.

Myös Oodin rakentamista on palkittu, sillä Vuoden Teräsrakenne 2018 -kilpailun voitto napsahti niin ikään Oodille. Kesäkuussa Oodi sai kansainvälisen AZ-Awardin yleisöpalkinnon. Se palkittiin yli 1 000 neliömetrin rakennusten sarjassa parhaan rakennuksen palkinnolla. European Steel Design Award -palkinnon Oodi sai lokakuussa. Ilta-Sanomien lukijat valitsivat elokuussa Oodin Suomen kauneimmaksi rakennukseksi. Oodi oli ehdolla vuoden 2019 Arkkitehtuurin Finlandia -palkinnon saajaksi. Oodi on myös ehdolla vuoden 2019 Puupalkinnon saajaksi. Voittaja julkistetaan Puupäivässä Helsingin Messukeskuksessa 28.11.

Oodiin suunnitellut taidematot voittivat Hopeahuippu-palkinnon Vuoden huiput 2019 -kilpailussa. Lokakuussa Oodi palkittiin Suomen Parhaasta Asiakasteosta 2019. Oodi vei voiton kirjaston konseptin kokonaisvaltaisena uudistajana, kiireettömänä kohtaamispaikkana sekä monipuolisia palveluja tarjoavana, elämyksellisenä ympäristönä arjen erilaisille tekemisille. Elokuussa Oodi pääsi mukaan TIME Magazinen World's Greatest Places -listalle. Lisäksi Oodi oli ehdokkaana British Guild of Travel Writers’ International Tourism Awards 2019 -kilpailun Eurooppa-kategoriassa.

Oodi on lisännyt kiinnostusta kirjastoihin

“Oodi on lisännyt kiinnostusta kirjastoihin koko Helsingissä jopa enemmän kuin osasimme odottaa. Oodin siivittämänä muissa Helsingin kaupunginkirjaston kirjastoissa käyntimäärät ovat kasvaneet yhdellä prosentilla. Tämä on myönteinen yllätys, koska olimme ennakoineet keskimäärin 5 % käyntimäärän laskua muissa kirjastoissa. Ihmiset ovat äänestäneet jaloillaan kirjastojen puolesta, löytäneet kaikkien kirjastojen uudistuvat palvelut ja osoittaneet, että lähikirjastot ovat tärkeitä heidän arjessaan. Sama trendi on näkyvissä monissa muissakin Suomen kaupungeissa”, sanoo Helsingin kirjastopalvelujen johtaja Katri Vänttinen.

Ensi vuosi tuo Oodiin uusia palveluja muun muassa toisen kerroksen studiotiloihin ja Kaupunkiverstaalle sekä paljon erilaisia tapahtumia. Palveluja parannetaan edelleen yhdessä asiakkaiden kanssa. Palautetta ja ideoita kootaan mm. 1-vuotispäivänä Oodin aulassa. Yhteistyötä eri Oodin toimijoiden välillä tiivistetään yhä enemmän ja näin saadaan tehtyä entistäkin monipuolisempia ja kiinnostavampia tapahtumia. Asiakkailta toivotaan myös kommentteja ja ideoita tapahtumien suunnitteluun.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Oodin johtaja Anna-Maria Soininvaara
Helsingin kaupunginkirjasto
050 434 5979, anna-maria.soininvaara@hel.fi

Kirjastopalvelujen johtaja Katri Vänttinen
Helsingin kaupunginkirjasto
040 554 8861, katri.vanttinen@hel.fi

Viestintäasiantuntija Marjo Haatainen
Helsingin kaupunki / Kulttuuri ja vapaa-aika / Viestintä- ja markkinointipalvelut
050 382 8150, marjo.haatainen@hel.fi

Kuvat

Oodin kaunis arkkitehtuuri on herättänyt paljon ihastusta ja käyntimääräarviot on ylitetty jo reippaasti. Kolme miljoonaa käyntiä tulee täyteen melko todennäköisesti juuri 1-vuotissyntymäpäivän tienoilla. Kuva: Kuvatoimisto Kuvio Oy
Oodin kaunis arkkitehtuuri on herättänyt paljon ihastusta ja käyntimääräarviot on ylitetty jo reippaasti. Kolme miljoonaa käyntiä tulee täyteen melko todennäköisesti juuri 1-vuotissyntymäpäivän tienoilla. Kuva: Kuvatoimisto Kuvio Oy
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala
Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimialahttps://www.hel.fi/kulttuurin-ja-vapaa-ajan-toimiala/fi/

* * *

Helsingin keskustakirjasto Oodi on elävä kohtaamispaikka Kansalaistorilla, aivan Helsingin sydämessä. Oodi on yksi Helsingin kaupunginkirjaston 37 toimipisteestä ja osa Helmet-kirjastoverkkoa.

Oodi täydentää Musiikkitalon, Finlandia-talon, Sanomatalon ja Nykytaiteen museo Kiasman muodostamaa kulttuuri- ja mediakeskittymää. Se tarjoaa kaikille avoimen, ei-kaupallisen julkisen kaupunkitilan aivan Eduskuntataloa vastapäätä.

Helsingin keskustakirjasto Oodi
Töölönlahdenkatu 4, 00100 Helsinki
www.oodihelsinki.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Proposal for Helsinki Art and Culture Vision 2030 published on 18 August live on the Helsinki Channel11.8.2020 09:02:00 EESTPress release

In spring 2019, the City of Helsinki appointed a committee to prepare a vision for arts and culture up to 2030 for the City. The vision will be published and handed over to Mayor Jan Vapaavuori on Tue 18 August at 13:00 in the premises of the Hanasaari Power Plant. The event is broadcast live on the Helsinki Channel and all residents of Helsinki are welcomed to join the event on the web.

Förslaget till Helsingfors konst- och kulturvision 2030 publiceras 18.8 i direktsändning på Helsingforskanalen11.8.2020 09:01:00 EESTTiedote

Helsingfors stad tillsatte på våren 2019 en självständig arbetsgrupp för att bereda en konst- och kulturvision för staden som sträcker sig fram till år 2030. Arbetsgruppens vision publiceras och överlämnas till borgmästare Jan Vapaavuori tis. 18.8 kl. 13 i lokalerna för Hanaholmens kraftverk. Evenemanget direktsänds på Helsingforskanalen och alla helsingforsare bjuds in att följa evenemanget på webben.

Ehdotus Helsingin taide- ja kulttuurivisioksi 2030 julkistetaan 18.8. suorana Helsinki-kanavalla11.8.2020 09:00:00 EESTTiedote

Helsingin kaupunki asetti keväällä 2019 itsenäisen työryhmän valmistelemaan kaupungille taide- ja kulttuurivision, joka ulottuu vuoteen 2030. Työryhmän näkemys julkistetaan ja luovutetaan pormestari Jan Vapaavuorelle ti 18.8. klo 13 Hanasaaren voimalaitoksen tiloissa. Tilaisuus välitetään suorana Helsinki-kanavalla ja kaikki helsinkiläiset toivotetaan tervetulleiksi seuraamaan tilaisuutta verkon välityksellä.

The BioArt exhibition Criss-Crossing Ecologies leads viewers to deeper questions about the ecosystem.31.7.2020 14:04:05 EESTPress release

This August, six internationally renowned BioArt artists come together to form the Criss-Crossing Ecologies exhibition at Annantalo. The environmental crisis has amplified the need to examine and reflect on our living environment – also through art. The exhibition is aimed for children and young people, providing opportunities to encounter and discuss complex and difficult topics responsibly, as a part of a multidisciplinary cultural education.

Utställningen Kors och tvärs om ekologin leder med hjälp av biokonst till djupare frågor kring ekosystemet31.7.2020 10:00:00 EESTTiedote

I Annegårdens galleri öppnas i augusti utställningen Kors och tvärs om ekologin med internationellt kända konstnärer. Miljökrisen har väckt ett behov av att undersöka och tänka kring vår levnadsmiljö, också genom konsten. Utställningen på Annegården är riktad till barn och unga och erbjuder möjligheter att bemöta komplicerade och svåra ämnen med hjälp av tvärkonstnärlig och -vetenskaplig kulturfostran.

Poikkipolkuja ekologiaan -näyttely johdattaa biotaiteen keinoin syvempiin kysymyksiin ekosysteemistä31.7.2020 10:00:00 EESTTiedote

Annantalon galleriassa avautuu elokuussa kansainvälisesti tunnettujen biotaiteilijoiden näyttely Poikkipolkuja ekologiaan. Ympäristökriisi on herättänyt tarpeen tutkia ja miettiä elinympäristöämme myös taiteen kautta. Annantalon erityisesti lapsille ja nuorille suunnattu näyttely antaa mahdollisuuksia kohdata monimutkaisia ja vaikeitakin aiheita osana vastuullista poikkitaiteellista ja -tieteellistä kulttuurikasvatusta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme