Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Helsingin kielilukion rakentaminen alkaa ensi vuoden alussa

Jaa

Helsingin kielilukiolle rakennetaan uudet tilat Myllypuroon. Uusi rakennus vastaa kasvavan opiskelijamäärän tarpeisiin, ja se korvaa nykyisellään Itäkeskuksessa sijaitsevat tilat. Rakentaminen käynnistyy maanrakennustöillä alkuvuodesta 2021, ja opiskelijat pääsevät uusiin tiloihin syyslukukaudelle 2023. Kielilukio on Helsingin kolmas elinkaarimallilla toteuttava hanke. Hankkeen urakoitsijaksi valikoitui kilpailullisen neuvottelumenettelyn pohjalta SRV.

Helsingin kielilukio. Havainnekuva. Lahdelma & Mahlamäki Arkkitehdit
Helsingin kielilukio. Havainnekuva. Lahdelma & Mahlamäki Arkkitehdit

Yhteissuunnittelusta tutkimustietoa tuleviin rakennushankkeisiin


Myllypuron metroaseman viereen nousevassa nelikerroksisessa rakennuksessa on tilaa 900 opiskelijalle. Samassa rakennuksessa lukion kanssa tulee toimimaan iltaisin aikuislukio. Lisäksi uudisrakennus sisältää vapaa-ajan ja liikuntatiloja kaupunkilaisten käyttöön. Tiloja on suunniteltu yhdessä koulun henkilökunnan kanssa, ja myös jatkosuunnitteluun osallistetaan lukion henkilökuntaa ja opiskelijoita.


"Tilajärjestelyt mahdollistavat lukion uudistuneen opetussuunnitelman hyvinvointia tukevien, monialaisten ja yhteistyötä painottavien tavoitteiden toteuttamisen. Kielilukiossa pohditaan jo nyt uusia pedagogisia ratkaisuja, jotta uusi lukiorakennus saadaan heti sen valmistuttua tehokkaaseen ja arvoiseensa käyttöön", kertoo kielilukion rehtori Sanna Manner.


Tavoitteiden toteuttamista edistetään ja tutkitaan kaupungin, kielilukion ja Helsingin yliopiston kasvatustieteellisen tiedekunnan tutkimuskäytäntökumppanuutena toteuttavassa pitkittäistutkimuksessa. Tutkimuksen kohteena on eri toimijoiden näkökulmat huomioiva uuden koulurakennuksen yhteissuunnitteluprosessi ja käyttöönotto, sekä lukion toimintakulttuurin, pedagogisten käytänteiden ja uusien toimintatapojen kehittyminen lukion opetussuunnitelmauudistuksen ja digitalisaation murroksessa. Yhteistyö tuottaa tutkimukseen perustuvia toimintamalleja tiedolla johtamisen tueksi sekä tulevissa rakennus- ja peruskorjaushankkeissa hyödynnettäviksi.


Kielilukio vahvistaa Myllypuron raideliikenteeseen tukeutuvaa kampuskeskustaa


Kielilukio palvelee koko Helsinkiä, ja tuo osaltaan vireyttä itäiseen Helsinkiin. Rakennuksen sijainnin valintaan vaikutti alueen hyvät liikenneyhteydet ja tuleva Tiederatikka. Kielilukio täydentää kaupungin merkittävää panostusta Myllypuroon. Lukion kanssa samanaikaisesti kampukselle rakennetaan Stadin ammatti- ja aikuisopisto peruskorjatun metroaseman läheisyyteen, ja kampusalueella toimii jo lisäksi Metropolian ammattikorkeakoulu. Alueelle nouseva moderni kiinteistö- ja rakennusalan keskittymä tuo Suomeen uudenlaisen koulutusasteiden yhdistelmän, jota kielilukio osaltaan täydentää.


Uudisrakennus vastaa kaupungin hiilineutraaliustavoitteisiin


Kielilukion suunnittelussa ja materiaalivalinnoissa toteutetaan Hiilineutraali Helsinki 2035 -tavoitteita. Suunnitteluratkaisun valinnoissa on painotettu energiatehokkuustoimia ja paikallista, uusiutuvaa energiantuotantoa lämpöpumpulla ja aurinkopaneeleilla. Rakennukseen on tulossa hybridienergiantuotantoratkaisu, jossa yhdistetään kaukolämpöä ja ilma-vesilämpöpumpputekniikkaa.


Hanke toteutetaan elinkaariurakkana, jossa SRV on vastuussa rakennettavan kiinteistön suunnittelusta, toteuttamisesta, ylläpidosta ja huollosta 20 vuoden ajan. Arkkitehtisuunnitelmista vastaa Lahdelma & Mahlamäki Arkkitehdit, joka on suunnitellut myös viereisen Metropolian ammattikorkeakoulun.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Arja Törmä
Projektinjohtaja
Kaupunkiympäristön toimiala
Rakennetun omaisuuden hallinta
puh. 09 310 20458
arja.torma@hel.fi

Kuvat

Helsingin kielilukio. Havainnekuva. Lahdelma & Mahlamäki Arkkitehdit
Helsingin kielilukio. Havainnekuva. Lahdelma & Mahlamäki Arkkitehdit
Lataa
Helsingin kielilukio. Havainnekuva. Lahdelma & Mahlamäki Arkkitehdit
Helsingin kielilukio. Havainnekuva. Lahdelma & Mahlamäki Arkkitehdit
Lataa
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

PL 58200, 00099 Helsingin kaupunki

09 310 2611http://www.hel.fi/kaupunkiymparisto

Kaupunkiympäristön toimiala huolehtii Helsingin kaupunkiympäristön suunnittelusta, rakentamisesta ja ylläpidosta, rakennusvalvonnasta sekä ympäristöön liittyvistä palveluista.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Helsingin kaupunkiympäristölautakunnan päätöstiedote 19.1.202119.1.2021 18:07:29 EETTiedote

Helsingin kaupunkiympäristölautakunnan päivän kokouksen päätöstiedote on julkaistu sivuillamme. Päätöstiedote 19.1.2021 Pöytäkirja korvaa esityslistan ja päätöstiedotteen, kun pöytäkirja on tarkastettu. Lisää tietoa kaupunkiympäristölautakunnan toiminnasta voit lukea sivuiltamme osoitteesta: https://www.hel.fi/kaupunkiymparisto/fi/paatoksenteko/kaupunkiymparistolautakunta/ https://www.hel.fi/kaupunkiymparisto/fi/paatoksenteko/kaupunkiymparistolautakunta/

Ammattimainen myyntitoiminta päättyy Malmin ylikulkusillalla18.1.2021 09:03:49 EETTiedote

Helsingin kaupunki alkaa puuttua 1. helmikuuta alkaen ammattimaiseen myyntitoimintaan Malmin aseman ylikulkusillalla, jota kutsutaan myös tuubiksi. Myyjistä tunnetuiksi ovat takavuosina tulleet erityisesti käsitöitä myyvät ”Malmin kutojamummot”. Vuosien varrella paikka on houkutellut myös ammattimaisia myyjiä, jotka ovat tuoneet paikalle erilaisia myyntikalusteita. Tällainen myyntitoiminta yleisellä alueella edellyttäisi paikan vuokraamista kaupungilta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme