Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimialaHelsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Helsingin kirjastot lanseeraavat uuden palvelun tukemaan lasten ja nuorten lukuharrastusta

Jaa

Helsingin kirjastojen Lukuvalmentaja-palvelu saa rinnalleen Lukuvalmentaja Juniorin. Helsingin kaupunginkirjasto lanseeraa koulujen syyslomalle ajoittuvan Lukuloma-hankkeen kunniaksi Lukuvalmentaja Junior-palvelun, joka keskittyy erityisesti lasten ja nuorten vapaa-ajan lukuharrastuksen tukemiseen.

Helsingin kirjastojen Lukuvalmentaja-palvelu saa rinnalleen Lukuvalmentaja Juniorin. Kuva: Marianne Skurnik
Helsingin kirjastojen Lukuvalmentaja-palvelu saa rinnalleen Lukuvalmentaja Juniorin. Kuva: Marianne Skurnik

Valmennusta voivat saada myös aikuiset, jotka ovat kiinnostuneita lasten- ja nuortenkirjallisuudesta, tai esimerkiksi vanhemmat ja opettajat, jotka kotona tai työssään kaipaavat uusia kirjavinkkejä lasten ja nuorten lukemisen edistämiseen. Lukuvalmentaja Junior on aikuisten kaunokirjallisuuteen keskittyvän Lukuvalmentajan sisarpalvelu.

Junior-lukuvalmentajat ovat lasten- ja nuortenkirjallisuuden asiantuntijoita, jotka kuuntelevat ja kartoittavat valmennettavan toiveet ja valitsevat niiden perusteella hänelle sopivimmat lukusuositukset. Lukuvalmentajaan voi ottaa yhteyttä aloituskyselyn tai sähköpostin välityksellä. Tarjolla on kolme erilaista valmennusvaihtoehtoa: sähköpostivalmennus, henkilökohtainen juttuhetki tai kirjakassivalmennus, jossa lukuvalmentaja kokoaa asiakkaalle lukusuositukset kirjastosta valmiiksi noudettavaksi. Lukuvalmentaja Junior -palvelu on tarjolla myös ruotsinkielisenä (Läsinspiratör Junior).

Lukuvalmentaja Junior -palvelua on pilotoitu Kallion ja Rikhardinkadun kirjastoissa. Viikosta 42 alkaen palvelu laajenee. Sähköpostivalmennus on verkossa kaikkien ulottuvilla, ja kirjakassivalmennuksen tai valmentajan tapaamisen voi saada Itäkeskuksen, Kallion, Oulunkylän, Pasilan, Rikhardinkadun, Tapanilan ja Vuosaaren kirjastoista.

”Junior-valmennuksen avulla haluamme olla tarjoamassa iloa ja inspiraatiota lasten ja nuorten vapaa-ajan lukemiseen. Maailma on täynnä jännittäviä tarinoita, joista löytyy jokaiselle jotakin. Itse tein pienenä paljon löytöjä vain haahuilemalla kotikirjaston hyllyjen väleissä. Välillä itselle sopivien kirjojen löytäminen saattaa kuitenkin kangerrella, ja silloin meidän Junior-lukuvalmentajat ovat tosi mielellään apuna,” kertoo Kallion kirjaston pedagoginen informaatikko ja Junior-lukuvalmentaja Piia Bågman.

Aikuisten kaunokirjallisuuteen keskittyvä Lukuvalmentaja-palvelu on ollut saatavilla vuodesta 2013. Tällä hetkellä valmentajia on viidessä kirjastossa: Itäkeskuksessa, Kalliossa, Malmilla, Pukinmäessä ja Rikhardinkadulla.

”Valmennuksen tarkoitus on tehdä lukeminen helposti lähestyttäväksi. Se on kiireetön ja keskittynyt tapa suositella luettavaa. Valmennukseen voi yhtä lailla tulla, jos on lukenut paljon tai vähän, jos ei ole lukenut pitkään aikaan tai jos tuntuu vaikealta rauhoittua lukemaan. Lukuvalmennukseen ovat tervetulleita myös ryhmät, kuten lukupiirit. Jokainen valmennus on yksilöllinen. Erilaisten valmentajien ja monenlaisten valmennettavien kohtaamisista syntyy omanlaisiaan elämyksiä”, toteaa Lukuvalmentaja ja kirjastonhoitaja Sini Turunen Kallion kirjastosta.

Lisätiedot:

Lukuvalmentaja Junior
Pedagoginen informaatikko Piia Bågman, Helsingin kaupunginkirjasto
p. 040 334 9568, piia.bagman@hel.fi
helmet.fi/lukuvalmentajajunior

Läsinspiratör Junior
Erikoiskirjastovirkailija Tobias Larsson, Helsingin kaupunginkirjasto
p. 09 3108 5813, tobias.larsson@hel.fi
helmet.fi/lasinspiratorjunior

Lukuvalmentaja
Kirjastonhoitaja Sini Turunen, Helsingin kaupunginkirjasto
p. 040 334 1785, sini.turunen@hel.fi
helmet.fi/lukuvalmentaja

Markkinointisuunnittelija Annika Rantanen, Kulttuuri ja vapaa-aika, Helsingin kaupunki
p. 040 169 9523, annika.rantanen@hel.fi

Avainsanat

Kuvat

Helsingin kirjastojen Lukuvalmentaja-palvelu saa rinnalleen Lukuvalmentaja Juniorin. Kuva: Marianne Skurnik
Helsingin kirjastojen Lukuvalmentaja-palvelu saa rinnalleen Lukuvalmentaja Juniorin. Kuva: Marianne Skurnik
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala
Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimialahttps://www.hel.fi/kulttuurin-ja-vapaa-ajan-toimiala/fi/

Helsinki on elämyksellinen ja vetovoimainen kaupunki täynnä tekemistä ja osallistumisen mahdollisuuksia. Kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala tarjoaa kaupungin asukkaille ja vierailijoille vuodessa yli 20 miljoonaa kokemusta – taidetta, tapahtumia, kursseja, harrastuksia, tiloja, ulkoilualueita ja palveluja liikkumiseen sekä tukea kulttuurille ja kansalaistoiminnalle.

Kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala muodostuu viidestä palvelukokonaisuudesta: kirjasto, kulttuuri, liikunta, nuoriso ja hallinto. Toimialan 1 800 työntekijää ylläpitää ja parantaa helsinkiläisten mahdollisuuksia hyvään elämään ja aktiiviseen kansalaisuuteen. Helsingissä on helppoa ja houkuttelevaa lähteä liikkeelle. Joka päivä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Helsingin kulttuurikeskusten kevätohjelmisto on julkaistu23.1.2020 08:00:00 EETTiedote

Helsingin kulttuurikeskukset Annantalo, Caisa, Kanneltalo, Malmitalo, Stoa ja Vuotalo ovat julkistaneet kevään ohjelmistonsa. Keskuksissa nähdään kevään aikana lähes tuhat tapahtumaa koko perheen työpajoista tanssiesityksiin sekä teatteri- ja sirkusesityksistä konsertti-iltoihin, näyttelyihin ja elokuvanäytöksiin. Ohjelmisto on tuttuun tapaan kaikille avoin, korkeatasoinen, monipuolinen ja osallistava. Osa tapahtumista on maksuttomia.

Vårens program för Helsingfors kulturhus har publicerats23.1.2020 07:59:00 EETTiedote

Annegården, Caisa, Gamlasgården, Malms kulturhus, Stoa och Nordhuset har publicerat sitt program för våren. I Helsingfors kulturcentraler ordnas nästan tusen evenemang under våren, från verkstäder för hela familjen till dansföreställningar och från teater- och cirkusföreställningar till konsertkvällar, utställningar och filmvisningar. Programmen är i vanlig ordning öppna för alla, högklassiga, mångsidiga och inkluderande. En del av evenemangen är avgiftsfria. Program finns också på svenska.

Savoy-teatteri teki kaikkien aikojen kävijäennätyksen 201917.1.2020 12:07:07 EETTiedote

Savoy-teatterin kävijämäärä kasvoi viime vuonna ennätykselliseen lukuun 120 100. Viime vuosi oli muutoinkin Savoy-teatterille menestyksekäs: ensi kertaa järjestetty Savoy JAZZFest keräsi salit täyteen ja sai kriitikoilta loistavat arviot. Muita yleisömenestyksiä olivat mm. maailmanmusiikkikonsertit, joiden esiintyjinä olivat The Mystery of Bulgarian Voices ja Gisela João, Fado Flamenco -esitykset, UMO Helsinki Jazz Orchestran lounaskonsertit sekä kotimaisten artistien Juha Tapion ja Anneli Saariston konsertit.

Helsingfors valdes till Finlands aktivaste kommun på Idrottsgalan i går17.1.2020 09:23:39 EETTiedote

Helsingfors är Finlands aktivaste kommun 2019 och tilldelades Uno-priset vid Idrottsgalan den 16 januari 2020 i går kväll. Helsingfors lyckades övertyga juryn med sin ambitiösa vilja att lösa problemet med orörlighet. Rörligheten har prioriterats i stadsstrategin och är därför en gemensam fråga för alla stadens tjänster. Rörligheten återspeglas i stadsbornas liv i såväl hemvården, daghemmen, stadsmiljön, skolorna som inom barnrådgivningen och biblioteken. Dessutom erbjuder stadens 100-åriga idrottstjänster upplevelser för stadsborna i form av mer än 10 miljoner årliga idrottsbesök.

Helsinki valittiin Suomen liikkuvimmaksi kunnaksi Urheilugaalassa17.1.2020 09:00:00 EETTiedote

Helsinki on Suomen Liikkuvin kunta vuonna 2019. Uno-palkinto luovutettiin kaupungille Urheilugaalassa 16.1.2020. Helsinki onnistui vakuuttamaan raadin kunnianhimoisella tahtotilallaan ratkaista liikkumattomuuden ongelma. Liikkuminen on nostettu kaupunkistrategian painopisteeksi ja siten kaikkien kaupungin palveluiden yhteiseksi asiaksi. Liikkuminen näkyy kaupunkilaisten elämässä niin kotihoidossa, päiväkodeissa, kaupunkiympäristössä, kouluissa, neuvoloissa, kuin kirjastoissakin. Lisäksi 100-vuotisjuhlaansa viettäneet liikuntapalvelut tarjoavat kaupunkilaisille elämyksiä vuosittain yli 10 miljoonan käyntikerran edestä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme