Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimialaHelsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Helsingin kirjastot lanseeraavat uuden palvelun tukemaan lasten ja nuorten lukuharrastusta

Jaa

Helsingin kirjastojen Lukuvalmentaja-palvelu saa rinnalleen Lukuvalmentaja Juniorin. Helsingin kaupunginkirjasto lanseeraa koulujen syyslomalle ajoittuvan Lukuloma-hankkeen kunniaksi Lukuvalmentaja Junior-palvelun, joka keskittyy erityisesti lasten ja nuorten vapaa-ajan lukuharrastuksen tukemiseen.

Helsingin kirjastojen Lukuvalmentaja-palvelu saa rinnalleen Lukuvalmentaja Juniorin. Kuva: Marianne Skurnik
Helsingin kirjastojen Lukuvalmentaja-palvelu saa rinnalleen Lukuvalmentaja Juniorin. Kuva: Marianne Skurnik

Valmennusta voivat saada myös aikuiset, jotka ovat kiinnostuneita lasten- ja nuortenkirjallisuudesta, tai esimerkiksi vanhemmat ja opettajat, jotka kotona tai työssään kaipaavat uusia kirjavinkkejä lasten ja nuorten lukemisen edistämiseen. Lukuvalmentaja Junior on aikuisten kaunokirjallisuuteen keskittyvän Lukuvalmentajan sisarpalvelu.

Junior-lukuvalmentajat ovat lasten- ja nuortenkirjallisuuden asiantuntijoita, jotka kuuntelevat ja kartoittavat valmennettavan toiveet ja valitsevat niiden perusteella hänelle sopivimmat lukusuositukset. Lukuvalmentajaan voi ottaa yhteyttä aloituskyselyn tai sähköpostin välityksellä. Tarjolla on kolme erilaista valmennusvaihtoehtoa: sähköpostivalmennus, henkilökohtainen juttuhetki tai kirjakassivalmennus, jossa lukuvalmentaja kokoaa asiakkaalle lukusuositukset kirjastosta valmiiksi noudettavaksi. Lukuvalmentaja Junior -palvelu on tarjolla myös ruotsinkielisenä (Läsinspiratör Junior).

Lukuvalmentaja Junior -palvelua on pilotoitu Kallion ja Rikhardinkadun kirjastoissa. Viikosta 42 alkaen palvelu laajenee. Sähköpostivalmennus on verkossa kaikkien ulottuvilla, ja kirjakassivalmennuksen tai valmentajan tapaamisen voi saada Itäkeskuksen, Kallion, Oulunkylän, Pasilan, Rikhardinkadun, Tapanilan ja Vuosaaren kirjastoista.

”Junior-valmennuksen avulla haluamme olla tarjoamassa iloa ja inspiraatiota lasten ja nuorten vapaa-ajan lukemiseen. Maailma on täynnä jännittäviä tarinoita, joista löytyy jokaiselle jotakin. Itse tein pienenä paljon löytöjä vain haahuilemalla kotikirjaston hyllyjen väleissä. Välillä itselle sopivien kirjojen löytäminen saattaa kuitenkin kangerrella, ja silloin meidän Junior-lukuvalmentajat ovat tosi mielellään apuna,” kertoo Kallion kirjaston pedagoginen informaatikko ja Junior-lukuvalmentaja Piia Bågman.

Aikuisten kaunokirjallisuuteen keskittyvä Lukuvalmentaja-palvelu on ollut saatavilla vuodesta 2013. Tällä hetkellä valmentajia on viidessä kirjastossa: Itäkeskuksessa, Kalliossa, Malmilla, Pukinmäessä ja Rikhardinkadulla.

”Valmennuksen tarkoitus on tehdä lukeminen helposti lähestyttäväksi. Se on kiireetön ja keskittynyt tapa suositella luettavaa. Valmennukseen voi yhtä lailla tulla, jos on lukenut paljon tai vähän, jos ei ole lukenut pitkään aikaan tai jos tuntuu vaikealta rauhoittua lukemaan. Lukuvalmennukseen ovat tervetulleita myös ryhmät, kuten lukupiirit. Jokainen valmennus on yksilöllinen. Erilaisten valmentajien ja monenlaisten valmennettavien kohtaamisista syntyy omanlaisiaan elämyksiä”, toteaa Lukuvalmentaja ja kirjastonhoitaja Sini Turunen Kallion kirjastosta.

Lisätiedot:

Lukuvalmentaja Junior
Pedagoginen informaatikko Piia Bågman, Helsingin kaupunginkirjasto
p. 040 334 9568, piia.bagman@hel.fi
helmet.fi/lukuvalmentajajunior

Läsinspiratör Junior
Erikoiskirjastovirkailija Tobias Larsson, Helsingin kaupunginkirjasto
p. 09 3108 5813, tobias.larsson@hel.fi
helmet.fi/lasinspiratorjunior

Lukuvalmentaja
Kirjastonhoitaja Sini Turunen, Helsingin kaupunginkirjasto
p. 040 334 1785, sini.turunen@hel.fi
helmet.fi/lukuvalmentaja

Markkinointisuunnittelija Annika Rantanen, Kulttuuri ja vapaa-aika, Helsingin kaupunki
p. 040 169 9523, annika.rantanen@hel.fi

Avainsanat

Kuvat

Helsingin kirjastojen Lukuvalmentaja-palvelu saa rinnalleen Lukuvalmentaja Juniorin. Kuva: Marianne Skurnik
Helsingin kirjastojen Lukuvalmentaja-palvelu saa rinnalleen Lukuvalmentaja Juniorin. Kuva: Marianne Skurnik
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala
Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimialahttps://www.hel.fi/kulttuurin-ja-vapaa-ajan-toimiala/fi/

Helsinki on elämyksellinen ja vetovoimainen kaupunki täynnä tekemistä ja osallistumisen mahdollisuuksia. Kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala tarjoaa kaupungin asukkaille ja vierailijoille vuodessa yli 20 miljoonaa kokemusta – taidetta, tapahtumia, kursseja, harrastuksia, tiloja, ulkoilualueita ja palveluja liikkumiseen sekä tukea kulttuurille ja kansalaistoiminnalle.

Kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala muodostuu viidestä palvelukokonaisuudesta: kirjasto, kulttuuri, liikunta, nuoriso ja hallinto. Toimialan 1 800 työntekijää ylläpitää ja parantaa helsinkiläisten mahdollisuuksia hyvään elämään ja aktiiviseen kansalaisuuteen. Helsingissä on helppoa ja houkuttelevaa lähteä liikkeelle. Joka päivä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme