Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Helsingin kokonaispäästöt kasvoivat edellisvuoteen verrattuna

Jaa

HSY:n tekemän vuosittaisen päästölaskennan mukaan liikenteen päästöt Helsingissä pienenivät vuonna 2019 edellisvuoteen verrattuna 2 prosenttia ja kulutussähkön käytön päästöt 6 prosenttia. Kaukolämmön päästöt kasvoivat 5 prosenttia. Kasvihuonekaasujen kokonaispäästömäärä Helsingissä vuonna 2019 kasvoi 2 prosentilla edellisvuoteen verrattuna.

Kuva Helsinki Marketing Eetu Ahanen.
Kuva Helsinki Marketing Eetu Ahanen.

Kaukolämmön tuotannon kehittymisellä on keskeinen rooli Helsingin päästötavoitteiden saavuttamisessa. Vuonna 2019 kaukolämmön kulutuksen päästöt olivat noin 52 prosenttia Helsingin kaupunkialueen kokonaispäästöistä. Kaukolämmön kulutusmäärän ohella päästöjen määrään vaikuttavat tuotannossa käytetyt polttoaineet. Uusiutuvien energialähteiden osuus Helsingissä nousi hieman edellisvuodesta, ja on nyt hieman alle 14 prosenttia kaukolämmön polttoaineista. Myös kivihiilen osuus kaukolämmössä kuitenkin lisääntyi vuodesta 2018, minkä vuoksi myös kaukolämmön laskennalliset päästöt Helsingissä kasvoivat.

”Päästökehityksestä on nähtävissä, että ison mittakaavan määrätietoisia tekoja ilmastokriisin vastaisessa taistelussa tarvitaan. Hiilineutraaliustavoitteen saavuttamiseksi tarvitaan entistä riuskempaa otetta ja Helsinki jatkaa vahvaa ilmastotyötään. Suurimman vaikutuksen saamme aikaan korvaamalla kivihiilen kestävillä vaihtoehdoilla, mitä tavoittelemmekin paraikaa käynnissä olevalla Helsinki Energy Challenge -haastekilpailulla”, sanoo Helsingin pormestari Jan Vapaavuori.

Helsingin tavoitteena on olla hiilineutraali vuonna 2035. Helsinki avasi 27. helmikuuta kansainvälisen Helsinki Energy Challenge -haastekilpailun, jolla haetaan ratkaisuja kaupungin lämmittämiseen kestävällä tavalla ilman kivihiiltä ja mahdollisimman vähällä biomassalla.

”Kaukolämmön päästöihin vaikutetaan myös kaukolämmön kulutusta hillitsemällä. Kaupunki on sitoutunut parantamaan oman kiinteistökantansa energiatehokkuutta. Kaupungin omat toimet eivät kuitenkaan riitä, ilmastotyöhön tarvitaan mukaan myös muut kiinteistöalan toimijat ja yksityiset taloyhtiöt”, sanoo Vapaavuori.

Kaupungilla on tiukat vaatimukset oman rakennuskantansa energiatehokkuudelle: kaikki uudet toimitilat ja muut kaupungin hallitsemat rakennukset rakennetaan erittäin energiatehokkaasti. Lisäksi peruskorjauksissa parannetaan aina tavoitteellisesti rakennusten energiatehokkuutta. Kaupungin oman kiinteistökannan energiankulutusta koskevat isot päätökset näkyvät päästömäärissä kuitenkin vasta viiveellä. Helsinki valmistelee Energiarenessanssi-ohjelmaa, jonka tavoitteena on merkittävästi nopeuttaa myös yksityisen rakennuskannan energiatehokkuusremontteja.

Liikenteen päästöihin Helsingissä vaikutetaan muun muassa suurella investoinnilla raideliikenteeseen (Raide-Jokeri) ja pyöräilyinfrastruktuuria parantamalla.

Kaukolämmön päästöjen lisäksi kasvoivat myös teollisuuden ja työkoneiden päästöt sekä jätteenkäsittelyn päästöt.

Kokonaispäästöjen määrä on laskenut Helsingissä 26 prosenttia vuodesta 1990 vuoteen 2019. Kokonaispäästöt asukasta kohden ovat laskeneet Helsingissä 44 prosenttia vuodesta 1990 vuoteen 2019.

Helsingin kaupungin päästöseuranta perustuu HSY:n vuosittain julkaisemaan Pääkaupunkiseudun kasvihuonekaasupäästöt -tilaston lukuihin ja laskentamenetelmään. Vuosittainen samalla laskentamenetelmällä tuotettava tilastointi mahdollistaa päästötietojen vertailtavuuden.

Lisätietoa:

Pormestari Jan Vapaavuoren erityisavustaja Maira Kettunen, Helsingin kaupunki, puh. 050 357 7197, maira.kettunen ( at ) hel.fi

Päästövähennysohjelman projektinjohtaja Kaisa-Reeta Koskinen, Helsingin kaupunki, puh. 040 704 5057, kaisa-reeta.koskinen ( at ) hel.fi

#HEL2035
#hiilineutraalihelsinki


Anne Hämäläinen
Helsingin kaupunginkanslia, viestintä
Puh. 040 849 6065
anne.hamalainen ( at ) hel.fi

Avainsanat

Kuvat

Kuva Helsinki Marketing Eetu Ahanen.
Kuva Helsinki Marketing Eetu Ahanen.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia
Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

PL 1,00099 Helsingin kaupunki

09 310 1641https://www.hel.fi

Kaupunginkanslia on Helsingin kaupungin keskushallintovirasto. Päämäärämme on kaupunki, joka tarjoaa parastaan kaupunkilaisille ja menestyy kiihtyvässä kilpailussa. Uudistamme kaupunkia strategian mukaisesti yhdessä toimialojen kanssa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Hallituksen koronatukipaketti tervetullut – tulevat vuodet Helsingin taloudelle suuri haaste5.6.2020 10:34:22 EESTTiedote

Koronakriisin vaikutukset Helsingin talouteen ovat mittavat, eikä laskun loppusummaa tiedä vielä kukaan. Viimeisimpien arvioiden mukaan Helsingille koronasta aiheutuvat menolisäykset ja tulomenetykset ovat tänä vuonna yli 600 miljoonaa euroa. Talouden raju pysähdys supistaa erityisesti Helsingin verotuloja, samalla kun epidemia kasvattaa kaupungin menoja. Kriisi heikentää kuntien jo entuudestaan heikkoa taloutta, ja hallituksen kunnille suuntaama 1,4 miljardin euron tukipaketti kattaa syntyvät alijäämät vain osittain.

Helsingin toimitilastrategia päätöksentekovaiheeseen – lyhyen aikavälin talouden optimoinnista kohti pitkäaikaista kestävyyttä4.6.2020 15:07:29 EESTTiedote

Helsingin ensimmäinen toimitilastrategia esitellään kaupunginhallitukselle 8. kesäkuuta. Jatkossa kaupungin mittavaa kiinteistöomaisuutta hallitaan ja hoidetaan tähdäten rakennusten pitkäaikaiseen kestävyyteen. Tämä tarkoittaa, että toimitilat tulee suunnitella ja rakentaa niin, että ne kestävät aikaa ja pystyvät palvelemaan erilaisia käyttäjiä.

Helsinki tarjoaa tapahtumajärjestäjille lisäohjeistusta ja neuvontaa koronaviruksen aiheuttamassa poikkeustilanteessa4.6.2020 11:25:36 EESTTiedote

Koronaviruksen aiheuttama tilanne on aiheuttanut tarpeen täsmentää Helsingin kaupungin ohjeistusta tapahtumajärjestämisestä. Lisäohjeet on nyt julkistettu ja otettu käyttöön. Poikkeustilanteeseen liittyvien ohjeiden (THL ja OKM 14.5.2020) lisäksi tapahtuman järjestäjän tulee huolehtia siitä, että kaikki tarpeelliset luvat, ilmoitukset ja muut järjestelyt on hoidettu hyvissä ajoin ennen tapahtuman alkamista.

Valtio päätti lisätalousarviossaan investoida uuteen arkkitehtuuri- ja designmuseoon3.6.2020 14:11:47 EESTTiedote

Alustavat selvitykset arkkitehtuuri- ja designmuseon konseptista ja toimintamallista on tehty yhteistyössä Helsingin kaupungin, opetus- ja kulttuuriministeriön ja museosäätiöiden kesken. Vuoden 2017 lopulla alkaneen suunnittelun lähtökohtana on ollut nykyisten museoiden toiminta ja kehittäminen. Museoilla on merkittävät kokoelmat, mutta niiden toimintaedellytykset ja tilat eivät vastaa tavoitteeseen kunnianhimoisesta näyttelytoiminnasta, yleisötyöstä tai alan kehittämisestä. Helsingin kaupungin lähtökohtana uudelle museolle on alusta saakka ollut korkea, kansainvälinen taso.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme