Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Helsingin kulttuurin, liikunnan, kirjastojen ja nuorisopalveluiden vuosi 2023 – tulossa uusi kirjasto ja aiempaa kattavampi lähiliikuntaverkosto

Jaa
Vuonna 2023 Helsinki käyttää noin 270 miljoonaa euroa kulttuurin ja vapaa-ajan palvelujen tuottamiseen. Tavoitteena on, että kaupunkilaiset löytävät korona-ajan jälkeen takaisin laadukkaiden palvelujen pariin. Tänä vuonna Helsinkiin perustetaan 38. kaupunginkirjaston toimipiste ja kehitetään kaikkia helsinkiläisiä palvelevaa monipuolista lähiliikuntaverkostoa.

Helsinki panostaa tulevana vuonna kulttuurin ja vapaa-ajan palvelujen elinvoimaisuuteen. 

”Kaupunki on täynnä tekemistä helsinkiläisille, ja nimenomaan kulttuurin ja vapaa-ajan palvelut tekevät Helsingistä ainutkertaisen kaupungin, ja hienon paikan asua. Tänä vuonna keskitymme ennen kaikkea siihen, että helsinkiläiset löytävät nyt koronapandemian laannuttua takaisin kaupungin laadukkaiden palvelujen pariin. Tavoitteemme on, että kaupungin kirjastoissa, liikuntapaikoissa, nuorisotiloissa sekä kulttuurikeskuksissa ja museoissa käytäisiin yhteensä 23 miljoonaa kertaa vuoden aikana”, kertoo kulttuurin ja vapaa-ajan vs. toimialajohtaja
Laura Aalto.  

Kaupunki käyttää vuonna 2023 kulttuurin ja vapaa-ajan palveluihin noin 270 miljoonaa euroa. Tästä summasta 74 miljoonaa euroa jaetaan avustuksina helsinkiläisille järjestöille sekä kulttuuri- ja liikunta-alan toimijoille. Kaupungin tavoitteena on saada kulttuurin ja vapaa-ajan palveluistaan yhteensä 36 miljoonaa euroa myyntituloja.  

Tavoitteena kehittää tasapuolisesti helsinkiläisiä palveleva, riittävä ja monipuolinen lähiliikuntaverkosto  

Kaikkien helsinkiläisten liikkumisen edistäminen nousee entistä tärkeämpään rooliin. Erityisesti parannetaan ikäihmisten mahdollisuuksia lähteä liikkeelle, liikkua ja harrastaa yhdessä. Liikuntapalveluissa keskitytään lisäksi 2023 lähiliikuntapaikkojen kehittämiseen sekä digitaalisten palvelujen parantamiseen. Kaupungintila- ja kurssivarausten järjestelmät sekä liikunnan verkkosivut uudistuvat.  

”Vuoden 2022 lopussa hyväksyttiin kaupungin lähiliikuntapaikkaohjelma. Tarkoituksenamme on luoda tasapuolisesti helsinkiläisiä palveleva, riittävä ja monipuolinen lähiliikuntaverkosto. Kunnostamme huonokuntoisia liikuntapaikkoja, tuomme uusia liikuntapaikkoja sinne, missä niitä ei ole.Lisäksi kehitämme koulu- ja päiväkotipihoja osana lähiliikuntapaikkaverkostoa. Uusia lähiliikuntapaikkoja rakennetaan ihan ensimmäisenä Kruunuvuorenrantaan, Mustikkamaalle, Ala-Malmille ja Itäkeskukseen”, sanoo liikuntajohtaja Tarja Loikkanen.  

Kalasatamaan uusi kirjasto, kulttuuripalveluiden vetovoimaisuuteen panostetaan  

Kirjastopalveluissa on tiedossa uutta helsinkiläisille, kun Kalasatamaan perustetaan kaupungin 38. kirjasto.  
 
“Kalasataman perhekirjastolla vastaamme uuden asuinalueen asukkaiden esittämään toiveeseen. Uuden kirjaston modernit, viihtyisät tilat ja monipuoliset palvelut tulevat palvelemaan kaikkia. Kirjasto tukee hyvin myös lukemisen edistämisen tavoitettamme ja panostustamme lapsiin ja nuoriin”, kertoo kirjastopalvelujen johtaja Katri Vänttinen. 
    
Myös kaupunginkirjaston digitaaliset palvelut paranevat, kun yksi Suomen käytetyimmistä verkkopalveluista, helmet.fi uudistuu. Kirjastojen asiakastietokoneet uudistetaan ja kaupunkilaisille käytössä olevat varattavat tilat löytyvät jatkossa entistä helpommin uudistuvasta Varaamo-palvelusta.  

Eri asuinalueiden ja kaupunginosien vetovoimaa vahvistetaan taiteen ja kulttuurin keinoin erityisesti kaupunkiuudistusalueilla ja kulttuurikeskusten vaikutusalueilla sekä Helsingin ydinkeskustassa. Tiedossa on muun muassa Stoan perusparannuksen ja laajennuksen valmistelu, Savoy-teatterin hallintomallin tarkastelu ja laadukkaisiin kulttuurin etäpalveluihin panostaminen. 

Vuoden alussa Helsingin kulttuuripalveluissa tapahtui organisatorinen muutos, kun HAM Helsingin taidemuseo siirrettiin 1.1.2023 henkilöstöineen uuteen HAM Helsingin taidemuseosäätiöön. Muutoksesta huolimatta museon taidekokoelmat säilyvät jatkossakin kaupungin omistuksessa. HAM taidemuseosäätiön tehtävänä on kartuttaa, ylläpitää ja pitää esillä kaupungin taidekokoelmia. 

Nuorisotyölle entistä kovempi tarve pandemian jälkeen  

Nuorten hyvinvointi sekä yksinäisyyden ja syrjäytymisen estäminen on kaupungin yksi tärkeimpiä tehtäviä koronapandemia-ajan jälkeen. Nuorisopalveluissa panostetaankin nimenomaan laadukkaan nuorisotyön vahvistamiseen. Lisäksi nuorisoväkivallan ja nuorten yksinäisyyden ehkäisemiseen kehitetään ja otetaan käyttöön uusia toimintamalleja.  

”Tavoitteemme on parantaa mielen hyvinvoinnin varhaista tukea lasten ja nuorten arjessa. Nyt pandemian jälkeen sille on entistä kovempi tarve”, toteaa nuorisoasiainjohtaja Mikko Vatka.  

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Laura Aalto
vs. toimialajohtaja

Kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala
Helsingin kaupunki
puh. 040 5079660
laura.aalto@hel.fi

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala
Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimialahttps://www.hel.fi/kulttuurin-ja-vapaa-ajan-toimiala/fi/

Helsinki on elämyksellinen ja vetovoimainen kaupunki täynnä tekemistä ja osallistumisen mahdollisuuksia. Kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala tarjoaa kaupungin asukkaille ja vierailijoille vuodessa yli 20 miljoonaa kokemusta – taidetta, tapahtumia, kursseja, harrastuksia, tiloja, ulkoilualueita ja palveluja liikkumiseen sekä tukea kulttuurille ja kansalaistoiminnalle.

Kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala muodostuu viidestä palvelukokonaisuudesta: kirjasto, kulttuuri, liikunta, nuoriso ja hallinto. Toimialan 1 800 työntekijää ylläpitää ja parantaa helsinkiläisten mahdollisuuksia hyvään elämään ja aktiiviseen kansalaisuuteen. Helsingissä on helppoa ja houkuttelevaa lähteä liikkeelle. Joka päivä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Hur ser världen ut genom Jörn Donners lins? – en unik fotoutställning öppnas i Villa Hagasund28.3.2023 07:00:00 EEST | Tiedote

Jörn Donner reste runt om i världen redan på 1950- och 1960-talen och tog otaliga fotografier under sina resor. Fotografierna som upptäcktes först efter Jörn Donners bortgång visas nu på Villa Hagasund 31.3 - 3.9.2023 i en unik, postumt kuraterad utställning. Invigningsdagen för utställningen Jörn Donner – På resa 1951–68 infaller på månadens sista fredag som på sedvanligt vis är museets gratisdag.

Miltä maailma näyttää Jörn Donnerin linssin läpi? —ainutlaatuinen valokuvanäyttely avautuu Hakasalmen huvilassa28.3.2023 07:00:00 EEST | Tiedote

Jörn Donner matkusti jo 1950- ja 1960-luvuilla ympäri maailmaa ja otti matkoillaan lukemattomia valokuvia. Kuvat löytyivät vasta Donnerin kuoleman jälkeen, ja nyt niistä postuumisti kuratoitu ainutlaatuinen kokoelma on nähtävillä Hakasalmen huvilassa 31.3.–3.9.2023. Näyttelyn Jörn Donner – Matkalla 1951–68 avajaispäivänä on ilmaisperjantain mukaisesti vapaa pääsy.

Yrjönkadun uimahallin iso allastila suljetaan laattakorjausten vuoksi24.3.2023 15:30:00 EET | Tiedote

Uimahallin kuntokartoituksessa allastiloista löytyi akuutteja korjauksen tarpeessa olevia laattoja. Välttämättömät laattakorjaukset aloitetaan varotoimenpiteenä, ja hallin kevätkausi päättyy normaalia aiemmin. Halli aukeaa uudelleen jälleen syksyllä. Asiakkaille korvataan jo ostetut liput. Yrjönkadun uimahallin tiloissa järjestettävät liikuntakurssit jatkuvat normaalisti kevään loppuun.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme