Helsingin kaupunki - Helsingfors stad

Helsingin kulttuuripalkinto Kati Outiselle

Jaa

Meddelandets svenskspråkiga version i bilagan

Helsingin kulttuuripalkinnon vuonna 2015 on saanut näyttelijä Kati Outinen. Unohtumattomien elokuvaroolien lisäksi Outisen 35 vuotta jatkuneelle taiteilijanuralle mahtuu lukematon määrä merkittäviä teatteri-, radio- ja televisiotöitä sekä yli kymmenen vuoden jakso näyttelijäntyön professorina. Kulttuuripalkinto on arvoltaan 10 000 euroa.

”Ensimmäisestä roolistaan, elokuvasta Täältä tullaan elämä! lähtien Kati Outinen on ristivalottanut helsinkiläisyyttä ja antanut sille kasvonsa: arat mutta uhmakkaat, haavoittuvat mutta valmiit puolustamaan sitä, minkä kokee omaksi ja arvokkaaksi”, perustelee valintaa Helsingin kaupungin kulttuuri- ja kirjastolautakunnan puheenjohtaja Jukka Relander. ”On oikeastaan vaikea ajatella Helsinkiä ilman Kati Outista”, Relander summaa.

Kati Outinen (s. 1961 Helsingissä) ampaisi kotimaisen nykyelokuvan kiintotähdeksi jo abiturienttina esiintyessään Tapio Suomisen ohjauksessa Täältä tullaan, elämä! (1980). Yhteistyö Aki Kaurismäen kanssa alkoi elokuvasta Varjoja paratiisissa vuonna 1986 ja on jatkunut tiiviinä viimeisimpään yhteiseen filmiin Le Havre (2011) saakka. Näissä teoksissa Outisen kantavat, ikoniset hahmot ovat sekä kansallisen että eurooppalaisen elokuvamuistimme ydintä. Jussi-patsaalla hänet on palkittu peräti kolmesta pääosasta: Tulitikkutehtaan tyttö (1990), Kauas pilvet karkaavat (1996) ja Mies vailla menneisyyttä (2002).

Kati Outinen on menestyneimpiä näyttelijöitämme myös kansainvälisesti. Huomattavimman tunnustuksensa hän sai Cannesin elokuvajuhlilla 2002, kun Mies vailla menneisyyttä voitti arvostetun Grand Prix’n ja Outinen pääosastaan parhaan naisnäyttelijän palkinnon – ensimmäisenä ja toistaiseksi ainoana suomalaisnäyttelijänä. Kotimaassa Kati Outiselle on Jussi-palkintojen lisäksi myönnetty muun muassa Pro Finlandia -mitali vuonna 2005, Väinö Tannerin säätiön tunnustuspalkinto 2001 ja Humanismin käsi -palkinto vuonna 1996. Stadin Slangi ry valitsi hänet vuoden 2007 Stadin Friiduksi.

Viime vuosina, Teatterikorkeakoulun näyttelijäntyön professuurinsa jälkeen, Kati Outinen on palannut myös teatteriin. Hän on kerännyt kiitosta Teatteri Avoimissa Ovissa 2013 ensi-iltansa saaneessa väkevässä Pelon maantiede -teoksessa sekä muistisairautta koskettavasti, huumorilla tutkivassa monologinäytelmässään Niin kauas kuin omat siivet kantaa, joka on 2014 alkaen kiertänyt vanhusten palvelukeskuksissa ympäri maan.

Kati Outisen näyttelijäntyötä niin valkokankaalla kuin lavallakin leimaa poikkeuksetta ainutlaatuinen herkkyys ja voima, syvä inhimillisyys ja alati läsnä oleva eettinen pohjavire.

Helsingin kulttuuripalkinto myönnetään vuosittain tunnustuksena merkittävistä taiteellisista ansioista tai merkittävästä työstä Helsingin kulttuurielämän hyväksi. Viime vuonna palkinnon sai muusikko, kirjailija Pelle Miljoona.

Kulttuuripalkinnon lisäksi Helsingin kaupunki jakoi vuoden 2015 henkilökohtaiset taideapurahat kaikkiaan 61 taiteilijalle. Apurahojen kokonaissumma on 213 500 euroa, ja tänä vuonna apurahoja saivat taiteilijat kirjallisuuden, kuvataiteen ja taideteollisuuden aloilta. Kulttuuripalkinnon ja taideapurahat myöntää Helsingin kulttuuri- ja kirjastolautakunta.

Yhteyshenkilöt

viestintäpäällikkö Jussi Kaisjoki, puh. 040 5196632, jussi.kaisjoki@hel.fi
viestintäsuunnittelija Mari Pietarila, puh. 040 3341079, mari.pietarila@hel.fi

Liitteet

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki - Helsingfors stad
Helsingin kaupunki - Helsingfors stad

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

09 310 1691https://www.hel.fi
Helsingin kulttuurikeskus kehittää kulttuurisesti rikasta ja monimuotoista Helsingin seutua. Kulttuurikeskus myöntää avustuksia taideorganisaatioille, -yhteisöille sekä taiteilijoille ja tuottaa kulttuuripalveluja yhteistyössä muiden toimijoiden kanssa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki - Helsingfors stad

Helsingissä 71 päiväkotia, joiden rakennuslupa on puutteellinen – sulkemisia ei ole tiedossa15.3.2019 10:45:37 EETTiedote

Helsingin pormestari Jan Vapaavuoren käynnistämässä päiväkotiselvityksessä käytiin läpi sekä yksityisten että kaupungin omien päiväkotien rakennuslupia. Yhteensä 43 päiväkodille ei ollut lainkaan haettu rakennuslupaa ja puutteita löytyi myös kaupungin omista päiväkodeista. Valmistelu esitutkintapyyntöön on valmisteilla ainakin Ankkalampi Oy:stä. Pormestarin mukaan kaupunki varmistaa, että tilanne saadaan kuntoon syksyyn mennessä.

Kuusi suurinta kaupunkia: Sosiaali- ja terveydenhuollon uudistamista tulee jatkaa asukkaiden tarpeista lähtien kuntapohjaisesti, hallitusti ja vaiheittain sekä alueelliset lähtökohdat huomioon ottaen12.3.2019 19:51:06 EETTiedote

Sosiaali- ja terveyspalveluja tulee rakentaa asukkaiden, ei hallinnon tarpeisiin Jo vuosia on pyritty sosiaali- ja terveyspalvelujen saatavuuden, laadun ja yhdenvertaisuuden parantamiseen sekä sosiaali- ja terveydenhuollon kustannusten kasvun hillitsemiseen. Nykyisen sosiaali- ja terveyspalvelujärjestelmän keskeisiä ongelmia ovat ongelmat palveluihin pääsyssä sekä erityisesti pienimpien kuntien taloudellinen kantokyky ja liian pieni väestöpohja. Uudistamista on toistaiseksi pyritty tekemään liian hallintolähtöisesti - tuloksetta. Palvelujen parantaminen edellyttää kuuden suurimman kaupungin näkemyksen mukaan keskittymistä jatkossa nimenomaan sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistamiseen, ilman laajamittaista ja muita toimialoja koskevaa hallinnon uudelleen järjestämistä. Mittavien kokonaisuudistusten toteuttaminen on yhä vaikeampaa maailman monimutkaistuessa ja muutosnopeuden kasvaessa. Koko julkista palvelujärjestelmää, ja sen hyvin toimivia osia ei ole syytä remontoida, vaan keskittää

Päiväkotiselvityksessä löytynyt useita ilman ajantasaista lupaa toimivia päiväkoteja22.2.2019 16:18:42 EETTiedote

Ankkalampi-päiväkotiketjun ongelmien paljastuttua pormestari Jan Vapaavuori käynnisti selvityksen Helsingin yksityisten palveluntuottajien sekä kaupungin omien varhaiskasvatustilojen lupatilanteen kartoittamiseksi sekä sen perusteelliseksi selvittämiseksi, mistä havaitut ongelmat varhaiskasvatustilojen lupakysymyksissä johtuvat. Akuutin kriisin hoitoon on myös perustettu erillinen task force.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme