Helsingin kaupunki - Helsingfors stad

Helsingin kulttuuripalkinto Kati Outiselle

Jaa

Meddelandets svenskspråkiga version i bilagan

Helsingin kulttuuripalkinnon vuonna 2015 on saanut näyttelijä Kati Outinen. Unohtumattomien elokuvaroolien lisäksi Outisen 35 vuotta jatkuneelle taiteilijanuralle mahtuu lukematon määrä merkittäviä teatteri-, radio- ja televisiotöitä sekä yli kymmenen vuoden jakso näyttelijäntyön professorina. Kulttuuripalkinto on arvoltaan 10 000 euroa.

”Ensimmäisestä roolistaan, elokuvasta Täältä tullaan elämä! lähtien Kati Outinen on ristivalottanut helsinkiläisyyttä ja antanut sille kasvonsa: arat mutta uhmakkaat, haavoittuvat mutta valmiit puolustamaan sitä, minkä kokee omaksi ja arvokkaaksi”, perustelee valintaa Helsingin kaupungin kulttuuri- ja kirjastolautakunnan puheenjohtaja Jukka Relander. ”On oikeastaan vaikea ajatella Helsinkiä ilman Kati Outista”, Relander summaa.

Kati Outinen (s. 1961 Helsingissä) ampaisi kotimaisen nykyelokuvan kiintotähdeksi jo abiturienttina esiintyessään Tapio Suomisen ohjauksessa Täältä tullaan, elämä! (1980). Yhteistyö Aki Kaurismäen kanssa alkoi elokuvasta Varjoja paratiisissa vuonna 1986 ja on jatkunut tiiviinä viimeisimpään yhteiseen filmiin Le Havre (2011) saakka. Näissä teoksissa Outisen kantavat, ikoniset hahmot ovat sekä kansallisen että eurooppalaisen elokuvamuistimme ydintä. Jussi-patsaalla hänet on palkittu peräti kolmesta pääosasta: Tulitikkutehtaan tyttö (1990), Kauas pilvet karkaavat (1996) ja Mies vailla menneisyyttä (2002).

Kati Outinen on menestyneimpiä näyttelijöitämme myös kansainvälisesti. Huomattavimman tunnustuksensa hän sai Cannesin elokuvajuhlilla 2002, kun Mies vailla menneisyyttä voitti arvostetun Grand Prix’n ja Outinen pääosastaan parhaan naisnäyttelijän palkinnon – ensimmäisenä ja toistaiseksi ainoana suomalaisnäyttelijänä. Kotimaassa Kati Outiselle on Jussi-palkintojen lisäksi myönnetty muun muassa Pro Finlandia -mitali vuonna 2005, Väinö Tannerin säätiön tunnustuspalkinto 2001 ja Humanismin käsi -palkinto vuonna 1996. Stadin Slangi ry valitsi hänet vuoden 2007 Stadin Friiduksi.

Viime vuosina, Teatterikorkeakoulun näyttelijäntyön professuurinsa jälkeen, Kati Outinen on palannut myös teatteriin. Hän on kerännyt kiitosta Teatteri Avoimissa Ovissa 2013 ensi-iltansa saaneessa väkevässä Pelon maantiede -teoksessa sekä muistisairautta koskettavasti, huumorilla tutkivassa monologinäytelmässään Niin kauas kuin omat siivet kantaa, joka on 2014 alkaen kiertänyt vanhusten palvelukeskuksissa ympäri maan.

Kati Outisen näyttelijäntyötä niin valkokankaalla kuin lavallakin leimaa poikkeuksetta ainutlaatuinen herkkyys ja voima, syvä inhimillisyys ja alati läsnä oleva eettinen pohjavire.

Helsingin kulttuuripalkinto myönnetään vuosittain tunnustuksena merkittävistä taiteellisista ansioista tai merkittävästä työstä Helsingin kulttuurielämän hyväksi. Viime vuonna palkinnon sai muusikko, kirjailija Pelle Miljoona.

Kulttuuripalkinnon lisäksi Helsingin kaupunki jakoi vuoden 2015 henkilökohtaiset taideapurahat kaikkiaan 61 taiteilijalle. Apurahojen kokonaissumma on 213 500 euroa, ja tänä vuonna apurahoja saivat taiteilijat kirjallisuuden, kuvataiteen ja taideteollisuuden aloilta. Kulttuuripalkinnon ja taideapurahat myöntää Helsingin kulttuuri- ja kirjastolautakunta.

Yhteyshenkilöt

viestintäpäällikkö Jussi Kaisjoki, puh. 040 5196632, jussi.kaisjoki@hel.fi
viestintäsuunnittelija Mari Pietarila, puh. 040 3341079, mari.pietarila@hel.fi

Liitteet

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki - Helsingfors stad
Helsingin kaupunki - Helsingfors stad

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

09 310 1691https://www.hel.fi
Helsingin kulttuurikeskus kehittää kulttuurisesti rikasta ja monimuotoista Helsingin seutua. Kulttuurikeskus myöntää avustuksia taideorganisaatioille, -yhteisöille sekä taiteilijoille ja tuottaa kulttuuripalveluja yhteistyössä muiden toimijoiden kanssa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki - Helsingfors stad

Kaksi kolmesta kuntien nuorisotyön esimiehistä arvioi kunnan nuorille suunnattujen digitaalisten palvelujen parantuneen viimeisen vuoden aikana29.5.2019 11:02:43 EEST | Tiedote

Digitaalisen nuorisotyön osaamiskeskus Verke toteutti maaliskuussa jo neljännen kerran kyselyn kuntien nuorisotyön digitalisaatiosta ja digitaalisesta nuorisotyöstä. Tänään julkaistussa Kunnallisen nuorisotyön digitalisaatio 2019 -raportista ilmenee, että digitalisaatioon suhtaudutaan myönteisesti ja digitaaliset palvelut ovat parantuneet viime vuosina.