Helsingin kaupunki - Helsingfors stad

Helsingin kulttuuripalkinto Kati Outiselle

Jaa

Meddelandets svenskspråkiga version i bilagan

Helsingin kulttuuripalkinnon vuonna 2015 on saanut näyttelijä Kati Outinen. Unohtumattomien elokuvaroolien lisäksi Outisen 35 vuotta jatkuneelle taiteilijanuralle mahtuu lukematon määrä merkittäviä teatteri-, radio- ja televisiotöitä sekä yli kymmenen vuoden jakso näyttelijäntyön professorina. Kulttuuripalkinto on arvoltaan 10 000 euroa.

”Ensimmäisestä roolistaan, elokuvasta Täältä tullaan elämä! lähtien Kati Outinen on ristivalottanut helsinkiläisyyttä ja antanut sille kasvonsa: arat mutta uhmakkaat, haavoittuvat mutta valmiit puolustamaan sitä, minkä kokee omaksi ja arvokkaaksi”, perustelee valintaa Helsingin kaupungin kulttuuri- ja kirjastolautakunnan puheenjohtaja Jukka Relander. ”On oikeastaan vaikea ajatella Helsinkiä ilman Kati Outista”, Relander summaa.

Kati Outinen (s. 1961 Helsingissä) ampaisi kotimaisen nykyelokuvan kiintotähdeksi jo abiturienttina esiintyessään Tapio Suomisen ohjauksessa Täältä tullaan, elämä! (1980). Yhteistyö Aki Kaurismäen kanssa alkoi elokuvasta Varjoja paratiisissa vuonna 1986 ja on jatkunut tiiviinä viimeisimpään yhteiseen filmiin Le Havre (2011) saakka. Näissä teoksissa Outisen kantavat, ikoniset hahmot ovat sekä kansallisen että eurooppalaisen elokuvamuistimme ydintä. Jussi-patsaalla hänet on palkittu peräti kolmesta pääosasta: Tulitikkutehtaan tyttö (1990), Kauas pilvet karkaavat (1996) ja Mies vailla menneisyyttä (2002).

Kati Outinen on menestyneimpiä näyttelijöitämme myös kansainvälisesti. Huomattavimman tunnustuksensa hän sai Cannesin elokuvajuhlilla 2002, kun Mies vailla menneisyyttä voitti arvostetun Grand Prix’n ja Outinen pääosastaan parhaan naisnäyttelijän palkinnon – ensimmäisenä ja toistaiseksi ainoana suomalaisnäyttelijänä. Kotimaassa Kati Outiselle on Jussi-palkintojen lisäksi myönnetty muun muassa Pro Finlandia -mitali vuonna 2005, Väinö Tannerin säätiön tunnustuspalkinto 2001 ja Humanismin käsi -palkinto vuonna 1996. Stadin Slangi ry valitsi hänet vuoden 2007 Stadin Friiduksi.

Viime vuosina, Teatterikorkeakoulun näyttelijäntyön professuurinsa jälkeen, Kati Outinen on palannut myös teatteriin. Hän on kerännyt kiitosta Teatteri Avoimissa Ovissa 2013 ensi-iltansa saaneessa väkevässä Pelon maantiede -teoksessa sekä muistisairautta koskettavasti, huumorilla tutkivassa monologinäytelmässään Niin kauas kuin omat siivet kantaa, joka on 2014 alkaen kiertänyt vanhusten palvelukeskuksissa ympäri maan.

Kati Outisen näyttelijäntyötä niin valkokankaalla kuin lavallakin leimaa poikkeuksetta ainutlaatuinen herkkyys ja voima, syvä inhimillisyys ja alati läsnä oleva eettinen pohjavire.

Helsingin kulttuuripalkinto myönnetään vuosittain tunnustuksena merkittävistä taiteellisista ansioista tai merkittävästä työstä Helsingin kulttuurielämän hyväksi. Viime vuonna palkinnon sai muusikko, kirjailija Pelle Miljoona.

Kulttuuripalkinnon lisäksi Helsingin kaupunki jakoi vuoden 2015 henkilökohtaiset taideapurahat kaikkiaan 61 taiteilijalle. Apurahojen kokonaissumma on 213 500 euroa, ja tänä vuonna apurahoja saivat taiteilijat kirjallisuuden, kuvataiteen ja taideteollisuuden aloilta. Kulttuuripalkinnon ja taideapurahat myöntää Helsingin kulttuuri- ja kirjastolautakunta.

Yhteyshenkilöt

viestintäpäällikkö Jussi Kaisjoki, puh. 040 5196632, jussi.kaisjoki@hel.fi
viestintäsuunnittelija Mari Pietarila, puh. 040 3341079, mari.pietarila@hel.fi

Liitteet

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki - Helsingfors stad
Helsingin kaupunki - Helsingfors stad

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

09 310 1691https://www.hel.fi
Helsingin kulttuurikeskus kehittää kulttuurisesti rikasta ja monimuotoista Helsingin seutua. Kulttuurikeskus myöntää avustuksia taideorganisaatioille, -yhteisöille sekä taiteilijoille ja tuottaa kulttuuripalveluja yhteistyössä muiden toimijoiden kanssa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki - Helsingfors stad

Helsingin päästövähennysohjelma etenee päätöksentekoon: 147 toimenpiteellä hiilineutraaliksi vuoteen 2035 mennessä29.11.2018 16:16Tiedote

Korjattu 30.11. klo 10.40 toimenpiteiden määräksi 147 ja välitavoitteeksi vuoteen 2030 mennessä 60 prosenttia. Helsinki asetti kaupunkistrategiassaan vuosille 2017–2021 kunnianhimoisen tavoitteen olla hiilineutraali vuoteen 2035 mennessä. Hiilineutraalius edellyttää kasvihuonekaasupäästöjen vähentämistä Helsingissä 80 prosentilla vuodesta 1990. Välitavoitteeksi asetettiin kasvihuonekaasupäästöjen vähentäminen 60 prosentilla vuoteen 2030 mennessä. Hiilineutraali Helsinki 2035 -toimenpideohjelma sisältää tarvittavat toimet hiilineutraaliuden saavuttamiseksi vuoteen 2035 mennessä. Ohjelmassa on yhteensä 147 toimenpidettä, jotka on jaoteltu liikenteen, rakentamisen ja rakennusten käytön, kuluttamisen, hankintojen ja jakamis- ja kiertotalouden sekä Smart & Clean -kasvun toimenpidekokonaisuuksiin. Lisäksi ohjelmassa on kuvattu mm. Helen Oy:n kehitysohjelmaa ja lähivuosien toimia, hiilinieluja ja päästöjen kompensointia. Helsingin kaupunginhallitus käsittelee päästövähennysohjelmaa kokouksess

KUTSU MEDIALLE: Hiilineutraali Helsinki 2035 -toimenpideohjelma27.11.2018 14:40Kutsu

Aika: Torstaina 29.11.2018 kello 14.45 Paikka: Finlandia-talo (edustuslämpiö), Mannerheimintie 13 E, sisäänkäynti M4 Helsinki ottaa vastuunsa ilmastonmuutoksen torjunnassa vakavasti. Kaupunkistrategian linjausten mukaan Helsinki vähentää kasvihuonekaasupäästöjä vuoteen 2035 mennessä 80 prosenttia ja kompensoi loput 20 prosenttia. Hiilineutraali Helsinki 2035 -toimenpideohjelma on esitys siitä, miten Helsingin kaupunki yhteistyössä kaupunkilaisten ja yritysten kanssa voi käytännössä toteuttaa päästövähennykset. Toimenpideohjelmaa käsitellään kaupunginhallituksen kokouksessa 3. joulukuuta. Helsingin pormestari Jan Vapaavuori ja kaupunkiympäristön toimialan apulaispormestari Anni Sinnemäki esittelevät medialle Hiilineutraali Helsinki 2035 -toimenpideohjelmaa torstaina 29. marraskuuta kello 14.45. Tilaisuus pidetään Finlandia-talossa (Mannerheimintie 13 E, sisäänkäynti M4). Tilaisuuden lopuksi on mahdollisuus haastatella pormestari Vapaavuorta (kello 15.45 saakka) ja apulaispormestari Sinn

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme