Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Helsingin kulttuuripalkinto Meeri Koutaniemelle, taiteilijapalkinnot Palefacelle, Valtteri Raekalliolle ja Milja Sarkolalle

Jaa

Helsingin kulttuuripalkinto 2019 on myönnetty valokuvataiteilija, kuvajournalisti ja ihmisoikeusaktivisti Meeri Koutaniemelle. Palkinnon suuruus on 15 000 euroa. Vuoden taitelijapalkinnon saavat rap-artistina tunnettu Karri ”Paleface” Miettinen, tanssitaiteilija ja koreografi Valtteri Raekallio ja näytelmäkirjailija, käsikirjoittaja ja teatteriohjaaja Milja Sarkola. Taitelijapalkinto on suuruudeltaan 5 000 euroa.

Helsingin kaupungin kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan kulttuurijaosto myöntää vuosittain kulttuuripalkinnon helsinkiläiselle taiteilijalle tunnustuksena merkittävistä taiteellisista ansioista tai merkittävästä työstä Helsingin kulttuurielämän hyväksi.  
 
Tänä vuonna kulttuuripalkinnon saaja on Meeri Koutaniemi, joka tunnetaan erityisesti ihmisoikeuksia, vähemmistöjä ja voimaantumista käsittelevistä kuvareportaaseista ja henkilökuvista. Koutaniemi on toiminut valokuvaajana ja journalistina yli 50 maassa ja kuvannut dokumenttielokuvia Meksikossa, Boliviassa ja Brasiliassa. Hänellä on ollut 40 näyttelyä ympäri maailmaa. 
 
Hän osaa nostaa esille ihmisten värikkyyttä, omaleimaisuutta ja samalla yleisinhimillisyyttä, perustelee palkitsemispäätöstään Helsingin kaupungin kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan kulttuurijaosto. Jaoston mukaan Koutaniemi uskaltaa ottaa esille salassa pidettyjä ihmiselämän puolia ja paljastaa häpeällisiä ja julmia käytäntöjä. Olennaista on, että hän saa teoksillaan muutosta aikaan.  
 
Yksi Koutaniemen tunnetuimmista teoksista on Helsingin Sanomissa 2014 julkaistu kuvareportaasi kahden masai-heimon tytön ympärileikkauksesta. Aihe ja reportaasi herättivät paljon keskustelua Suomessa ja ulkomailla, jossa hän voitti työstä kansainvälisiä palkintoja.  
 
Meeri Koutaniemi 
- syntynyt 1987 Kuusamossa 
valokuvataiteilija, kuvajournalisti ja ihmisoikeusaktivisti. opiskellut Sibelius-lukion musiikki- ja tanssilinjalla Helsingissä ja kuvajournalismia Tampereen yliopistossa 
- asuu Helsingissä  
- palkinnot ja kunniamaininnat muun muassa: 2014 lehtikuvaaja ja vuoden ulkomainen reportaasi, 2014 Visa D'or Daily Press -palkinnon Visa Pour L'image -festivaalilla Ranskassa, 2014 FreeLens Awardin Saksassa, 2017 Kulttuurin tulevaisuus –palkinto Suomessa. 
 
Taiteilijapalkinnon saajia yhdistävät rohkeus ja vahvat näkemykset 
Kulttuuripalkinnon saajan lisäksi kulttuurijaosto palkitsee vuosittain kolme ansioitunutta helsinkiläistä taiteilijaa ajankohtaisesta merkittävästä taiteellisesta työskentelystä. Tänä vuonna palkittavat ovat:  
 
- Rap-artisti, kirjailija, sanoittaja, radiojuontaja, aktivisti Karri Paleface Miettinen (s. 1978). Jaosto perustelee palkitsemista toteamalla, että Miettinen ei arastele ottaa kantaa vääryyttä vastaan, kun päättäjien toimet johtavat köyhyyteen tai kun uusfasistien aatteet leviävät. Lisäksi hän välittää nuorista ja haluaa rohkaista heitä. Paleface on levyttänyt levyjä ja tehnyt musiikkivideoita. Hän on esiintynyt ympäri Helsinkiä soolona tai eri kokoonpanoilla ja kiertänyt losangelesilaisen rap-artisti Matren kanssa Yhdysvalloissa ja hän on kirjoittanut kolme kirjaa.  
 
- Tanssitaiteilija ja koreografi Valtteri Raekallio (s. 1982). Raekallio on työskennellyt tanssijana kansainvälisten koreografien sekä keskeisten suomalaisten tanssintekijöiden kanssa yli 70 teoksessa esiintyen 40 eri maassa. Kulttuurijaoston mukaan hän liikkuu luontevasti eri taiteenmuotojen rajapinnoilla ja hänen monipuolinen työnsä on ulottunut tanssin lisäksi teatteriin, oopperaan ja elokuviin. Hänen viimeisimpiä teoksiaan ovat immersiiviset teokset Yleisö (2018) ja Neuromaani (2016), sekä näyttämöteokset Oneiron (2018), Frigid (2017) ja Esitys – A Performance (2016).  Uusin teos on vahva ja raikas Muistikuvia – Recollections. Raekalliolle on myönnetty valtion taideapuraha vuosille 2017–2021. 
 
- Näytelmäkirjailija, käsikirjoittaja ja teatteriohjaaja Milja Sarkola (s. 1975). Sarkola on ajankohtainen keväällä 2019 näytelmällä Harriet, jonka hän on kirjoittanut ja ohjannut Ryhmäteatterille. Kulttuurijaoston mukaan Sarkola pureutuu rohkeasti pohtimaan, kuinka selvittämättömät konfliktit, traumat ja syyllisyys, vaikuttavat seuraaviin sukupolviin.  
 
Milja Sarkola valmistui Teatterikorkeakoulusta v. 2006. Hän toimi Teatteri Takomon taiteellisena johtajana v. 2008-2012 yhdessä Pauliina Feodoroffin kanssa. Hänen näytelmiään ja ohjauksiaan on nähty mm Teatteri Takomossa, Q-Teatterissa ja Viiruksessa. Hän kirjoitti ja ohjasi näytelmän Perheenjäsen (2011), josta hän sai Thalia-palkinnon. Milja Sarkola kirjoittaa ja ohjaa suomeksi ja ruotsiksi. 
 
Lisätietoja  
Vt. kulttuuripalvelupäällikkö Veikko Kunnas, puh. 040 3341204 
 
Lue lisää taide- ja kulttuuripalkinnoista 

Helsingin vuoden kulttuuripalkinnot 1963-2018 

 
Helsingin vuoden taiteilijat
 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Vt. kulttuuripalvelupäällikkö Veikko Kunnas, puh. 040 3341204

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala
Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimialahttps://www.hel.fi/kulttuurin-ja-vapaa-ajan-toimiala/fi/

Helsinki on elämyksellinen ja vetovoimainen kaupunki täynnä tekemistä ja osallistumisen mahdollisuuksia. Kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala tarjoaa kaupungin asukkaille ja vierailijoille vuodessa yli 20 miljoonaa kokemusta – taidetta, tapahtumia, kursseja, harrastuksia, tiloja, ulkoilualueita ja palveluja liikkumiseen sekä tukea kulttuurille ja kansalaistoiminnalle.

Kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala muodostuu viidestä palvelukokonaisuudesta: kirjasto, kulttuuri, liikunta, nuoriso ja hallinto. Toimialan 1 800 työntekijää ylläpitää ja parantaa helsinkiläisten mahdollisuuksia hyvään elämään ja aktiiviseen kansalaisuuteen. Helsingissä on helppoa ja houkuttelevaa lähteä liikkeelle. Joka päivä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Helsinkiläiset ovat siivonneet talkoovoimin puolet koko kaupungin rantaviivasta - SATAKOLKYT-rantojensiivoushanke palkittiin Sivistyspalkinnolla18.11.2019 12:14:47 EETTiedote

SATAKOLKYT-hanke on innostanut tuhannet helsinkiläiset mukaan koko kaupungin yhteisiin rannansiivoustalkoisiin. Vuoden 2019 aikana talkoilla on saatu siivottua 65 km eli tasan puolet koko kaupungin rantaviivasta. Samalla rannoilta on kerätty pois yhteensä noin kahden jätelavallisen verran roskaa. SATAKOLKYT-hankkeelle myönnettiin perjantaina 15.11. Kansanvalistusseuran vuoden 2019 Sivistyspalkinto. Palkitsemisperusteiden mukaan kansalaisten yhteen tuominen ympäristön hyväksi on juuri sellaista arkisivistystä, jota tarvitsemme nyt ja tulevaisuudessa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme