Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Helsingin metsänhoidon linjaukset uudistuvat

Jaa

Helsingin kaupunkimetsien hoitoa ohjaavat linjaukset päivitetään tämän vuoden aikana. Uudet linjaukset laaditaan vastaamaan kaupungin strategiaa ja sen luonnonhoitoon liittyviä tavoitteita. Asukkaat ja sidosryhmät kutsutaan mukaan keskustelemaan syksyllä järjestettäviin tilaisuuksiin.

Uutelan ulkoilualue Helsingissä. Kuva: Jan Salonen
Uutelan ulkoilualue Helsingissä. Kuva: Jan Salonen

Helsingin kaupunki on käynnistänyt luonnonhoidon linjauksen päivitystyön. Nykyinen luonnonhoidon linjaus on vuodelta 2011. Siinä kuvataan Helsingin kaupungin omistamien viheralueiden luonnonhoidon periaatteet, toimintatapa ja tärkeimmät toimenpiteet.  

Linjaus päivitetään vastaamaan tarkemmin nykyistä kaupunkistrategiaa ja sen tavoitteita. Strategian yksi keskeisimmistä tavoitteista on lisätä suunnitelmallista monimuotoisuutta metsäisillä alueilla. Toinen keskeinen tavoite on mahdollistaa metsien luontainen vanheneminen. Luonnonhoidon uusissa linjauksissa varaudutaan myös muun muassa ilmastonmuutokseen sekä kasvavan kaupungin vaikutukseen metsien kestokykyyn. 

Päivitystyön taustalla on kaupungin LUMO-ohjelma ja sen tavoitteet luonnon monimuotoisuuden edistämiseksi sekä lukuisa joukko muita luontoon ja ympäristöön liittyviä selvityksiä. Päivitystyö tehdään kahdessa osassa. Ensimmäisessä vaiheessa vuonna 2022 työ käsittää metsäiset alueet.Toisessa vaiheessa vuonna 2023 uudistetaan linjauksia avoimien alueiden, kuten niittyjen ja peltojen, osalta. Luonnonsuojelualueet eivät sisälly luonnonhoidon linjaukseen. 

Syksyllä käydään yhteistä keskustelua metsien hoidosta 

Viheralueet ja luonnon monimuotoisuus ovat tärkeitä helsinkiläisille ja Helsingille, ja siksi päivitystyössä halutaan kuulla asukkaita ja sidosryhmiä mahdollisimman laajasti. Aiheesta järjestetään syyskuussa kaikille avoimia tilaisuuksia. Metsiä koskevat luonnonhoidon linjaukset tuodaan kaupunkilaisille kommentoitavaksi myöhemmin syksyllä avattavaan Kerro kantasi -kyselyyn. Lisäksi kaupunki keskustelee luontojärjestöjenja -aktiivien kanssa yhteisissä tapaamisissa syksyn mittaan.   

Syyskuun 8. päivänä järjestettävässä seminaarissa luonnonhoidosta keskustellaan monipuolisesti ja laajasti eri näkökulmista, joita ovat muun muassa luonnon monimuotoisuus, Helsingin metsien nykytila sekä kaupungistumisen vaikutukset metsien hoitoon. Seminaarissatuodaan esiinuusinta tieteellistä tietoa kaupunkimetsistä ja niiden hoidosta. Lisäksi 21. päivä syyskuuta järjestetään työpaja, jossa päästään syventymään seminaarissa käsiteltyihin teemoihin. Tilaisuuksien kellonajoista ja paikoista sekä tarkemmista sisällöistä tiedotetaan elokuussa.   

Luonnonhoidon linjauksen ensimmäinen, metsäalueita koskeva osa viedään loppuvuodesta kaupunkiympäristölautakunnan käsittelyyn. Linjaukset laaditaan Helsingin kaupunkiympäristön toimialalla yhteistyössä konsulttitoimisto Sitowisen kanssa. 

Uusien linjausten valmistelun aikana Helsingin metsäisillä alueillatehdään vain rajallisesti toimenpiteitä.Kaupunki huolehtii metsäisillä alueilla liikkuvien turvallisuudesta poistamalla vaarallisia puita sekä tekemälläturvallisuutta parantavia toimia tonttien reunoilla ja reittien varsilla. 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Jussi Luomanen
kaupunkitila- ja maisemasuunnittelupäällikkö
Helsingin kaupunki
kaupunkiympäristön toimiala
puh. 09 31038626
jussi.luomanen@hel.fi

Kuvat

Uutelan ulkoilualue Helsingissä. Kuva: Jan Salonen
Uutelan ulkoilualue Helsingissä. Kuva: Jan Salonen
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

PL 58200, 00099 Helsingin kaupunki

09 310 2611http://www.hel.fi/kaupunkiymparisto

Kaupunkiympäristön toimiala huolehtii Helsingin kaupunkiympäristön suunnittelusta, rakentamisesta ja ylläpidosta, rakennusvalvonnasta sekä ympäristöön liittyvistä palveluista.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Helsingin kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaoston päätökset 18.8.202218.8.2022 17:44:19 EEST | Tiedote

Kokouksen päätöstiedote (yhteenveto tehdyistä päätöksistä) on julkaistu kaupungin verkkosivuilla: Päätöstiedote 18.8.2022 » Päätöstiedote näkyy verkkosivuilla siihen asti kun kokouksen pöytäkirja julkaistaan. Pöytäkirja korvaa valmistuttuaan päätöstiedotteen. Jaosto kokoontuu seuraavan kerran torstaina 1.9.2022. Lisää tietoa ympäristö- ja lupajaoston toiminnasta: https://www.hel.fi/kaupunkiymparisto/fi/paatoksenteko/Ymparisto-ja-lupajaosto/

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme