Helsingin kaupunki, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala

Helsingin peruskoulujen A1-kielten tuntijako ja koulukohtaiset A2-kielet päätetty

Jaa
Kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielinen jaosto päätti 24.4. suomenkielisen perusopetuksen A1-kielen tuntijaosta. Kaikille koululaisille yhteistä A1-kieltä opetetaan kaksi vuosiviikkotuntia ensimmäisellä vuosiluokalla 1.8.2018 alkaen ja kaksi vuosiviikkotuntia toisella vuosiluokalla 1.8.2019 alkaen. Jaosto päätti myös 4. luokalta alkavan vapaaehtoisen A2-kielen koulukohtaisista kielivaihtoehdoista.

Kielen opiskelun varhentaminen kumpuaa strategiasta
Helsingin nykyisessä kaupunkistrategiassa on päätetty, että helsinkiläisten kielitaitoa monipuolistetaan ja ensimmäisen vieraan tai toisen kotimaisen eli A1-kielen opetus aloitetaan kaupungissa tulevana syksynä jo ensimmäiseltä luokalta. Kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielinen jaosto hyväksyi jo 19.12.2017 kieliohjelman varhentamisen ja koulukohtaiset A1-kielet. Tällä turvataan helsinkiläisille oppilaille yhdenvertaiset mahdollisuudet opiskella monipuolisesti vieraita kieliä perusopetuksen aikana. Kielenopetuksen varhentamisen ansiosta kaikilla oppijoilla on mahdollisuus opiskella kaksi vuotta pidempään ensimmäistä vierasta tai toista kotimaista kieltä. Kielen opetuksen aloittaminen ensimmäiseltä luokalta alkaen on pedagogisesti perusteltua. Alkuopetuksessa aloitettu kielenopiskelu tukee suullisen kielitaidon kehittymistä ja vieraan kielen äänteiden oppimista sekä tukee oppijan omien kielellisten ja kulttuuristen identiteettien rakentumista. Kaksi vuosiviikkotuntia oppijan kahtena ensimmäisenä kouluvuotena takaavat oppilaalle hyvät mahdollisuudet kehittää suullista kielitaitoa ja harjoitella yleisiä kielenoppimisen taitoja. Uuden kielen omaksumisen kannalta on myös tärkeää kuulla ja harjoitella uutta kieltä useamman kerran viikon aikana.

A1-kielen tuntikertymä kasvaa
Esitetyn ja päätetyn tuntijaon myötä A1-kielen tuntikertymä on vuosiluokkien 1-6 päätteeksi 13 vuosiviikkotuntia ja perusopetuksen päätteeksi 20 vuosiviikkotuntia. Tämä on yhteensä 4 vuosiviikkotuntia enemmän kuin valtakunnallisen perusopetuksen tuntijaon mukainen minimituntimäärä. A-kielten tuntijakoesityksen valmisteluprosessin osana on järjestetty alueellisia ja koulukohtaisia vanhempain- ja asukasiltoja, kuultu oppilaita ja järjestetty kasvatuksen ja koulutuksen toimialalla opettajien ja rehtoreiden työpajoja. Lisäksi asiasta on käyty keskustelua HELVARY ry:n edustajien kanssa.

Koulukohtaiset A2-kielet päätetty ja julkaistu Koulujen A1-kielten tarjonnan muututtua, myös koulujen A2-kielten tarjonta oli syytä tarkistaa. Helsingissä on panostettu monipuolisen kieliohjelman toteutumiseen kaikilla alueilla, minkä myötä osa kouluista onkin lisännyt opetettavien kielten valikoimaa. Suomenkielinen jaosto päätti kokouksessaan hyväksyä myös 4. luokalta alkavan vapaaehtoisen A2-kielen koulukohtaisesta tarjonnasta. Helsingin kaupungin kouluissa opetettavat A2-kielet ovat ruotsi, englanti, saksa, ranska, espanja, venäjä ja kiina.

Vapaaehtoisen A2-kielen varhentamista selvitetään
Tuntijaon valmisteluprosessin aikana huoltajat, opettajat ja rehtorit ovat ilmaisseet huolensa vapaaehtoisen A2-kielen aloittamisen ajankohdasta ja sen tuntikertymästä perusopetuksen aikana. Heidän näkemyksensä on, että A2-kielen opiskelu tulisi aloittaa 3. luokalta ja tuntikertymän olla lähempänä A1-kielen tuntikertymää. Helsingissä A2-kielen opiskelu alkaa 4. luokalta ja sen tuntikertymä on vuosiluokkien 1–6 päätteeksi 6 vuosiviikkotuntia ja perusopetuksen päätteeksi 12 vuosiviikkotuntia. A1- ja A2-kielten hyvän osaamisen kuvaus kuudennen luokan lopussa ja päättöarvioinnin kriteerit ovat samat molemmissa A-kielissä. Kasvatuksen ja koulutuksen toimialalla selvitetään A2-kielen opetuksen aloittamista kolmannella luokalla nykyisen neljännen luokan sijaan, sen vaikutuksia kieliohjelmaan ja tuntijakoon sekä mahdollisia lisäkustannuksia.

Kaksikielistä opetusta ja kielikylpyopetusta lisätään
Suomenkielinen jaosto päätti myös muun muassa kaksikielisen suomi-englanti –opetuksen sekä ruotsin kielikylpyopetuksen tarjonnan laajentamisesta 1.8.2019 alkaen. Vesalan ja Laajasalon peruskoulussa tarjotaan ensimmäiseltä luokalta alkavaa laajamittaista kaksikielistä suomi-englanti –opetusta, jossa kohdekielellä annettavan opetuksen määrä on vähintään 25 % koko perusopetuksen oppimäärästä. Itäkeskuksen peruskoulussa, Merilahden peruskoulussa, Kannelmäen peruskoulussa ja Siltamäen ala-asteen koulussa tarjotaan ensimmäiseltä luokalta alkavaa suppeampaa kaksikielistä eli kielirikasteista suomi-englanti –opetusta, jossa kohdekielellä annettavan opetuksen määrä on alle 25 % koko perusopetuksen oppimäärästä. Hiidenkiven peruskoulussa aloitetaan ruotsin kielen kielikylpyopetus eli tarjotaan ensimmäiseltä luokalta alkavaa toisen kotimaisen kielen varhaista täydellistä kielikylpyopetusta.

Helsingin kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielisen jaoston päätöstiedote: https://www.hel.fi/helsinki/fi/kaupunki-ja-hallinto/paatoksenteko/lautakunnat-ja-johtokunnat/kasvatus-ja-koulutuslautakunnan-suomenkielinen-jaosto-paatostiedotteet&year=2018

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kasvatuksen ja koulutuksen toimiala
vs. perusopetusjohtaja, Taina Tervonen, puh. 09 310 86274, s-posti taina.tervonen@hel.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala
Helsingin kaupunki, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala
Työpajankatu 8
00580 Helsinki

09 310 44986https://www.hel.fi/kasvatuksen-ja-koulutuksen-toimiala/fi

Kasvatuksen ja koulutuksen toimiala huolehtii Helsingin kaupungin varhaiskasvatuksesta, esiopetuksesta, perusopetuksesta ja lukiokoulutuksesta, suomenkielisestä ammatillisesta koulutuksesta sekä vapaasta sivistystyöstä. Toimialaan kuuluu neljä palvelukokonaisuutta: varhaiskasvatus ja esiopetus, perusopetus, lukio- ja ammatillinen koulutus ja vapaa sivistystyö, ruotsinkieliset palvelut sekä hallinto. Seuraa meitä @HelsinkiOppii, @LastenHelsinki, @tyovaenopisto, @Hforsarbis ja @StadinAO

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala

Ennakkotiedote: Helsingin kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielinen jaosto kokoontuu tiistaina 24.6.202519.6.2025 15:12:41 EEST | Tiedote

Kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielinen jaosto kokoontuu tiistaina 24. kesäkuuta klo 16.30. Jaoston esityslistalla on muun muassa päätösesitys Helsingin esiopetuksen opetussuunnitelmasta 1.8.2025 alkaen sekä päätösesitys esiopetuksen toimipaikoista toimintavuodelle 2025-2026. Lisäksi jaosto käsittelee päätöstä Helsingin kaupungin suomenkielisen perusopetuksen opetussuunnitelman lukujen 1–8 muuttamisesta. Näihin ja muihin kokouksen esityksiin pääsee tutustumaan kasvatuksen ja koulutuksen verkkosivuilla. Jaoston kokouksen päätöstiedote julkaistaan kokouksen päätyttyä toimialan verkkosivuilla.

Från och med augusti kommer Helsingfors grundskolor att ha nya riktlinjer för elevernas användning av smarttelefoner och andra mobila enheter16.6.2025 08:44:25 EEST | Pressmeddelande

De ändringar i lagen om grundläggande utbildning som begränsar användningen av telefoner och andra mobila enheter träder i kraft den 1 augusti 2025. Med mobila enheter avses bland annat smarttelefoner, pekdatorer, smartklockor och hörlurar. I Helsingfors stads skolor har det redan tidigare varit förbjudet att använda telefoner under lektionerna. I förskolan behöver eller använder barnen inte egna smarta enheter.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye