Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Helsingin pormestari Jan Vapaavuori: Helsingin tulisi seurata New Yorkin jalanjälkiä ja aloittaa raportointi YK:n kestävän kehityksen tavoitteista

Jaa

Toukokuussa 2018 New Yorkista tuli ensimmäinen kaupunki maailmassa, joka raportoi YK:n kestävän kehityksen tavoitteiden toteutumisesta kaupunkitasolla. - Ketterän ja kansainvälisen Helsingin tulisi ottaa haaste vastaan ja ryhtyä raportoimaan tavoitteista toisena kaupunkina maailmassa, sanoo pormestari Vapaavuori.

Vaikka YK:n kestävän kehityksen toimintaohjelma on valtiotasoinen sitoumus, on ohjelman onnistuminen pitkälti kiinni kaupunkien ja yhteisöjen onnistuneesta toimeenpanosta. Kaupungit kasvavina elämän keskuksina ovat kriittisessä roolissa muutoksen tekijöinä ja toimeenpanijoina – maailman vaikeimmat ongelmat ratkaistaan tulevaisuudessa kaupunkitasolla.

- Helsinki haluaa erottautua globaalin vastuun paikallisen toteuttamisen edelläkävijänä. YK:n kestävän kehityksen toimintaohjelman ja Helsingin kaupunkistrategian tavoitteiden välillä on selkeitä yhtymäkohtia. Vapaaehtoinen toimeenpanoraportti tekisi näkyväksi Helsingin kehityksen ja mahdollistaisi YK:n maailmanlaajuisiin mittareihin perustuvan vertailun. Avoin vertailu voi osoittaa myös Helsingin heikkouksia. Tällainen tieto olisi erittäin arvokasta kaupungille, toteaa pormestari Vapaavuori.

Ohjelmaan sitoutuminen avaisi Helsingille mahdollisuuden strategiseen kansainväliseen vertailuun. Se myös edistäisi kaupungin kansainvälistä yhteistyötä ja relevanttiutta. Ennen kaikkea se toisi kestävän kehityksen tavoitteet konkreettiselle tasolle. Raportoinnista tulee tehdä helposti lähestyttävää, jotta kaupunkilaiset voisivat entistä paremmin seurata Helsingin onnistumista kestävässä kehityksessä.

Helsinki pyrkii strategiansa mukaisesti olemaan maailman johtava kaupunki julkisen tiedon avaamisessa ja sen hyödyntämisessä. Helsinki on jo avoimuuden edelläkävijä mm. datansa avaamisessa. Vapaaehtoinen avoimelle vertailulle altistuminen on sekä rohkea että kaupunkia hyödyttävä avaus.

Pormestari Vapaavuori on kutsuttu puhumaan aiheesta New Yorkiin YK:n yleiskokousviikolla järjestettävään Social Good Summitiin. Social Good Summitin järjestävät yhteistyössä YK:n kehitysohjelma UNDP, YK-säätiö UN Foundation, Mashable sekä 92Y.

Lisätiedot: pormestarin erityisavustaja Hanna Laine, 040 504 4406, hanna.e.laine@hel.fi


YK:n kestävän kehityksen tavoitteet

New Yorkissa syyskuussa 2015 järjestetyssä huippukokouksessa YK:n jäsenmaat sopivat kestävän kehityksen tavoitteista ja toimintaohjelmasta, jotka ohjaavat kestävän kehityksen ponnisteluja vuoteen 2030 asti. Kestävän kehityksen tavoiteohjelma Agenda 2030 tähtää äärimmäisen köyhyyden poistamiseen sekä kestävään kehitykseen, jossa otetaan ympäristö, talous ja ihminen huomioon tasavertaisesti. Agenda 2030 sisältää 17 kestävän kehityksen globaalia päätavoitetta ja yhteensä 169 alatavoitetta.

 

Anna Kanervirta
Helsingin kaupunginkanslia
anna.kanervirta@hel.fi
(09) 310 36217

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia
Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

PL 1,00099 Helsingin kaupunki

09 310 1641https://www.hel.fi

Kaupunginkanslia on Helsingin kaupungin keskushallintovirasto. Päämäärämme on kaupunki, joka tarjoaa parastaan kaupunkilaisille ja menestyy kiihtyvässä kilpailussa. Uudistamme kaupunkia strategian mukaisesti yhdessä toimialojen kanssa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä keskusteli abiturienttien ylioppilaskirjoituksiin valmistautumisesta ja lasten ja nuorten harrastustoiminnasta15.1.2021 09:00:00 EETTiedote

Koronakoordinaatioryhmä linjasi 14.1.2021 kokouksessaan, että lasten ja nuorten harrastustoiminnan olemassa olevissa rajoituksissa ja suosituksissa pitäydytään toistaiseksi. Lisäksi Helsinki, Espoo ja Vantaa linjasivat, että abiturienteille avataan mahdollisuus valmistautua ylioppilaskirjoituksiin lähiopetuksessa. Pääkaupunkiseudulla abiturientit ovat olleet erityisen pitkään etäopetuksen varassa.

Suomen aktiivisimmaksi työpaikaksi kruunattu Helsinki nappasi toistamiseen voiton Urheilugaalassa14.1.2021 22:00:00 EETTiedote

Helsingin kaupunki palkittiin vuoden 2020 Suomen aktiivisimpana työpaikkana jokavuotisessa Urheilugaalassa. Uno-palkinto myönnettiin kaupungille ilman yleisöä järjestetyssä, suorana lähetetyssä gaalassa torstaina 14.1.2021. Kyseessä on toinen peräkkäinen Uno-palkinto Helsingille, sillä kaupunki voitti vuosi sitten Suomen liikkuvin kunta -tittelin. Gaalamenestykseen on johtanut kaupungin systemaattinen työ niin kaupunkilaisten kuin työntekijöiden aktiivisuuden lisäämiseksi.

Helsingin kaupunginhallitus esittää Länsi-Helsingin raitioteiden yleissuunnitelman hyväksymistä - myös kaupunkipyöräjärjestelmä laajenee11.1.2021 19:25:19 EETTiedote

Kaupunginhallitus päätti kokouksessaan 11.1. esittää valtuustolle Länsi-Helsingin raitioteiden yleissuunnitelman hyväksymistä jatkosuunnittelua varten. Kaupunginhallitus päätti myös oikeuttaa Helsingin kaupungin liikenneliikelaitoksen (HKL) tekemään kaupunkipyöräpalvelun laajennusta koskevan lisäsopimuksen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme