Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Helsingin rakennusjärjestyksen muutosehdotus valmis

Jaa

Helsingin kaupunki päivittää rakennusjärjestystä. Päivityksellä kaupunki haluaa muun muassa vahvistaa luontoarvojen huomioimista ja vapauttaa aiempaa useampia toimenpiteitä toimenpideluvan hakemisesta. Rakennusjärjestysehdotus on nähtävillä 28. lokakuuta kello 16 asti.

Rakennusjärjestykseen esitetään sisällytettäväksi uusi pykälä
puiden säilyttämisestä ja lisäämisestä. Kuvaaja Pirjo Pekkarinen-Kanerva
Rakennusjärjestykseen esitetään sisällytettäväksi uusi pykälä puiden säilyttämisestä ja lisäämisestä. Kuvaaja Pirjo Pekkarinen-Kanerva

Ehdotuksen mukaan rakennusjärjestyksessä tullaan nykyistä enemmän vapauttamaan kiinteistöjen haltijat velvollisuudesta hakea toimenpidelupa muun muassa tapahtumien järjestämiseen, piharakennelmien rakentamiseen ja rakennusten julkisivumuutoksiin. Näin myös lupaprosesseja ja rakennusvalvonnan toimintaa sujuvoitetaan.

Muutosten myötä myös luonnonarvot huomioidaan rakentamisessa nykyistä enemmän: puita ja kasvillisuutta säästetään, viherkattojen rakentamista ja hulevesien hallintaa lisätään. Puurakentamista edistetään ja sähköisten mainoslaitteiden aiheuttamia haittoja vähennetään. Purettavien rakennusten käyttökelpoisten rakennusosien uudelleenkäyttöä ja kierrätystä lisätään. 

Rakennusjärjestysehdotuksesta voi jättää mielipiteen

Kaikilla kunnan jäsenillä ja osallisilla on oikeus esittää ennen nähtävilläoloajan päättymistä mielipide (kirjallinen muistutus) rakennusjärjestysehdotuksesta. Ehdotus on nähtävillä 28. lokakuuta kello 16.00 asti.

Rakennusjärjestysehdotus perusteluineen sekä ohjeet mielipiteen jättämisestä ovat kaupungin internet-sivulla https://www.hel.fi/kaupunkiymparisto/fi/julkaisut-ja-aineistot/ilmoitukset/rakennusjarjestysehdotus-nahtavilla-2022.

Rakennusjärjestysehdotuksesta on pyydetty lausuntoa naapurikunnilta, Uudenmaan ELY-keskukselta ja Uudenmaan liitolta. Keskeisille osallisille, kuten Kiinteistöliitolle ja Helsingin luonnonsuojeluyhdistykselle on viestitty muistutusmahdollisuudesta.

Rakennusjärjestystä on laadittu laajassa yhteistyössä Helsingin rakennusvalvontapalvelujen johdolla. Ehdotuksen tavoitteet ovat Helsingin
kaupunkistrategian 2021–2025 mukaisia.

Uusi rakennusjärjestys olisi voimassa aikaisintaan kesällä 2023

Muistutusten ja lausuntojen läpikäynnin jälkeen tarkistettu rakennusjärjestysehdotus viedään poliittiseen päätöksentekoon ensin kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaostoon. Sen hyväksymisestä päättää kaupunginvaltuusto, ja päätös kuulutetaan julkisesti.

Rakennusjärjestyksen tarkoitus on edistää suunnitelmallista ja alueelle sopivaa rakentamista, kulttuuri- ja luontoarvojen huomioimista sekä hyvää elinympäristöä. Siinä annetaan muun muassa erilaisia toimenpiteitä koskevia vapautuksia tai velvoittavia määräyksiä. Helsingin viimeisin rakennusjärjestys on vuodelta 2010.

Jos rakennusjärjestyksessä on erilaisia määräyksiä kuin asemakaavassa, noudatetaan asemakaavan määräyksiä.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

työryhmän sihteeri, rakennuslakimies Ulpu Juvalainen
Helsingin kaupunki
kaupunkiympäristö / rakennusvalvonta
ulpu.juvalainen@hel.fi
p. 09 310 26467

Kuvat

Rakennusjärjestykseen esitetään sisällytettäväksi uusi pykälä
puiden säilyttämisestä ja lisäämisestä. Kuvaaja Pirjo Pekkarinen-Kanerva
Rakennusjärjestykseen esitetään sisällytettäväksi uusi pykälä puiden säilyttämisestä ja lisäämisestä. Kuvaaja Pirjo Pekkarinen-Kanerva
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

PL 58200, 00099 Helsingin kaupunki

09 310 2611http://www.hel.fi/kaupunkiymparisto

Kaupunkiympäristön toimiala huolehtii Helsingin kaupunkiympäristön suunnittelusta, rakentamisesta ja ylläpidosta, rakennusvalvonnasta sekä ympäristöön liittyvistä palveluista.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Rakennusten ja yleisten alueiden jaoston päätöstiedote 1.12.20221.12.2022 17:08:15 EET | Tiedote

Helsingin kaupunkiympäristölautakunnan rakennusten ja yleisten alueiden jaosto kokoontui torstaina 1.12.2022. Kokouksen päätöstiedote (yhteenveto tehdyistä päätöksistä) on julkaistu kaupungin verkkosivuilla: Päätöstiedote » Päätöstiedote näkyy verkkosivuilla siihen asti kun kokouksen pöytäkirja julkaistaan. Pöytäkirja korvaa valmistuttuaan päätöstiedotteen. Rakennusten ja yleisten alueiden jaoston seuraava kokous on torstaina 15.12.2022.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme