Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Helsingin ravintoloiden lihan alkuperän ilmoittamisessa ja jäljitettävyydessä parannettavaa

Jaa
Helsingin kaupungin ympäristöpalvelut toteutti vuonna 2022 valvontaprojektin, jossa tarkastettiin ravintoloiden käyttämien lihojen jäljitettävyyttä sekä sitä, ovatko lihojen alkuperämaat nähtävillä asiakkaille. Tarkastuksien yhteydessä otettiin myös raakalihanäytteitä.
Marinoituja broilerinfileitä. Kuva: Maarit Lähdesmäki
Marinoituja broilerinfileitä. Kuva: Maarit Lähdesmäki

Kaikista lihanäytteistä tutkittiin salmonellabakteeri ja osasta EHEC-bakteeri. Selvityksessä oli mukana 63 ravintolaa, joista näytteitä otettiin yhteensä 120.

Tutkituista 44 suomalaisesta lihanäytteestä ei todettu salmonellaa. Yhdessä ulkomaisessa lihassa todettiin salmonellaa. Salmonellapositiivinen näyte oli raakaa pakastebroileria, jonka alkuperämaa oli Puola. EHEC-bakteeria ei todettu.

Ravintoloista lihojen jäljitettävyys oli kunnossa 74 prosentissa (A-arvio). Pieniä puutteita (B-arvio) oli 10 prosentilla. C-arvion (Korjattava) sai 16 prosenttia ravintoloista. Lihojen alkuperämaan ilmoittaminen oli kunnossa 55 prosentilla ravintoloista. B-arvion sai 24 prosenttia ja C-arvion 21 prosenttia. Ravintoloille, jotka saivat C-arvion, annettiin korjauskehotus. Uusintatarkastuksilla todettiin, että toimijat olivat korjanneet todetut epäkohdat pääosin hyvin, sillä suurin osa (89 %) sai arvioksi A:n tai B:n.

”Valvontaprojektin perusteella jäljitettävyydessä ja elintarvikkeista annettavista tiedoista on vielä parannettavaa. Elintarvikealan toimijalla on vastuu elintarvikkeiden jäljitettävyydestä ja elintarvikkeista annettavista tiedoista. Myös kypsennyslämpötilojen hallinta ja huolellinen käsittelyhygienia ovat tärkeitä asioita muistaa, jotta ruokamyrkytysriskiä voidaan pienentää. Esimerkiksi siipikarjanliha tulisi kypsentää yli +75 °C:een ja muut lihat yli +70 °C:een, jotta taudinaiheuttajat kuten salmonella tuhoutuvat”, toteaa elintarviketarkastaja Maarit Lähdesmäki.

Elintarvikevalvonta tarkastaa elintarvikkeiden jäljitettävyyttä ja niistä annettujen tietoja sekä hygienia-asioita säännöllisesti. Ravintoloiden tarkastuksien tulokset ovat nähtävillä www.oivahymy.fi-sivustolla.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

elintarviketarkastaja
Maarit Lähdesmäki
Puh. 040 685 6190
maarit.lahdesmaki@hel.fi
Helsingin kaupungin ympäristöpalvelut
Elintarviketurvallisuusyksikkö

Kuvat

Marinoituja broilerinfileitä. Kuva: Maarit Lähdesmäki
Marinoituja broilerinfileitä. Kuva: Maarit Lähdesmäki
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

PL 58200, 00099 Helsingin kaupunki

09 310 2611http://www.hel.fi/kaupunkiymparisto

Kaupunkiympäristön toimiala huolehtii Helsingin kaupunkiympäristön suunnittelusta, rakentamisesta ja ylläpidosta, rakennusvalvonnasta sekä ympäristöön liittyvistä palveluista.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Nya spårövergångar gör spårvagnstrafiken smidigare i stadskärnan – fotgängare väjer för spårvagnarna4.7.2025 08:43:15 EEST | Pressmeddelande

Spårövergångar, som är bekanta från de nya snabbspårvägarna, finns nu även bland annat på Busholmen, i Gräsviken och i Böle. Övergångsställena har ändrats till spårövergångar för att spårvagnarna ska kunna hålla sig bättre till tidtabellen. Vid spårövergångarna ska fotgängarna väja för spårvagnar, men vid körbanan finns fortfarande ett övergångsställe. Efter de aktuella ändringarna har innerstadens spårvägsnät nu sammanlagt cirka 40 spårövergångar.

Uudet ylityspaikat sujuvoittavat raitiovaunujen liikennettä kantakaupungissa – jalankulkija väistää raitiovaunua4.7.2025 08:43:15 EEST | Tiedote

Uusien pikaraitioteiden varrelta tuttuja raitiotien ylityspaikkoja löytyy nyt myös muun muassa Jätkäsaaresta, Ruoholahdesta ja Pasilasta. Suojateitä on muutettu ylityspaikoiksi, jotta raitiovaunut pysyvät paremmin aikataulussa. Ylityspaikoilla jalankulkijan on väistettävä raitiovaunuja, mutta ajoradan kohdalla on edelleen suojatie. Nyt tehtyjen muutosten jälkeen kantakaupungin raitiotieverkolla on yhteensä noin 40 ylityspaikkaa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
World GlobeA line styled icon from Orion Icon Library.HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye