Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Helsingin ravintoloiden lihan alkuperän ilmoittamisessa ja jäljitettävyydessä parannettavaa

Jaa
Helsingin kaupungin ympäristöpalvelut toteutti vuonna 2022 valvontaprojektin, jossa tarkastettiin ravintoloiden käyttämien lihojen jäljitettävyyttä sekä sitä, ovatko lihojen alkuperämaat nähtävillä asiakkaille. Tarkastuksien yhteydessä otettiin myös raakalihanäytteitä.
Marinoituja broilerinfileitä. Kuva: Maarit Lähdesmäki
Marinoituja broilerinfileitä. Kuva: Maarit Lähdesmäki

Kaikista lihanäytteistä tutkittiin salmonellabakteeri ja osasta EHEC-bakteeri. Selvityksessä oli mukana 63 ravintolaa, joista näytteitä otettiin yhteensä 120.

Tutkituista 44 suomalaisesta lihanäytteestä ei todettu salmonellaa. Yhdessä ulkomaisessa lihassa todettiin salmonellaa. Salmonellapositiivinen näyte oli raakaa pakastebroileria, jonka alkuperämaa oli Puola. EHEC-bakteeria ei todettu.

Ravintoloista lihojen jäljitettävyys oli kunnossa 74 prosentissa (A-arvio). Pieniä puutteita (B-arvio) oli 10 prosentilla. C-arvion (Korjattava) sai 16 prosenttia ravintoloista. Lihojen alkuperämaan ilmoittaminen oli kunnossa 55 prosentilla ravintoloista. B-arvion sai 24 prosenttia ja C-arvion 21 prosenttia. Ravintoloille, jotka saivat C-arvion, annettiin korjauskehotus. Uusintatarkastuksilla todettiin, että toimijat olivat korjanneet todetut epäkohdat pääosin hyvin, sillä suurin osa (89 %) sai arvioksi A:n tai B:n.

”Valvontaprojektin perusteella jäljitettävyydessä ja elintarvikkeista annettavista tiedoista on vielä parannettavaa. Elintarvikealan toimijalla on vastuu elintarvikkeiden jäljitettävyydestä ja elintarvikkeista annettavista tiedoista. Myös kypsennyslämpötilojen hallinta ja huolellinen käsittelyhygienia ovat tärkeitä asioita muistaa, jotta ruokamyrkytysriskiä voidaan pienentää. Esimerkiksi siipikarjanliha tulisi kypsentää yli +75 °C:een ja muut lihat yli +70 °C:een, jotta taudinaiheuttajat kuten salmonella tuhoutuvat”, toteaa elintarviketarkastaja Maarit Lähdesmäki.

Elintarvikevalvonta tarkastaa elintarvikkeiden jäljitettävyyttä ja niistä annettujen tietoja sekä hygienia-asioita säännöllisesti. Ravintoloiden tarkastuksien tulokset ovat nähtävillä www.oivahymy.fi-sivustolla.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

elintarviketarkastaja
Maarit Lähdesmäki
Puh. 040 685 6190
maarit.lahdesmaki@hel.fi
Helsingin kaupungin ympäristöpalvelut
Elintarviketurvallisuusyksikkö

Kuvat

Marinoituja broilerinfileitä. Kuva: Maarit Lähdesmäki
Marinoituja broilerinfileitä. Kuva: Maarit Lähdesmäki
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

PL 58200, 00099 Helsingin kaupunki

09 310 2611http://www.hel.fi/kaupunkiymparisto

Kaupunkiympäristön toimiala huolehtii Helsingin kaupunkiympäristön suunnittelusta, rakentamisesta ja ylläpidosta, rakennusvalvonnasta sekä ympäristöön liittyvistä palveluista.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Competition seeks an implementer for the island of Puotilanranta2.6.2023 14:20:23 EEST | Press release

The City of Helsinki is looking for a partner for the development and implementation of an island that is to be constructed in Puotilanranta. A new neighbourhood for approximately 2,700 residents is being planned in the area of the current Puotila marina, close to the services of Itäkeskus. One of the districts of the area will take the form of an island, the design and implementation of which will be chosen in this competition. The Urban Environment Committee will discuss the Puotilanranta island competition in its meeting on 6 June 2023.

Helsingfors utlyser tävling för ön i Botbygårdsstranden2.6.2023 14:13:38 EEST | Tiedote

Helsingfors stad söker en partner för att utforma och anlägga den ö som ska byggas i Botbygårdsstranden. I området kring nuvarande Botby gårds småbåtshamn, i närheten av tjänsterna i Östra centrum, planerar man ett nytt grannskap för cirka 2 700 invånare. Ett av kvarteren i området kommer att realiseras i form av en ö, och det är planeringen och byggandet av den som tävlingen gäller. Stadsmiljönämnden behandlar ötävlingen i Botbygårdsstranden på sitt sammanträde den 6 juni 2023.

Puotilanrannan saarelle etsitään toteuttajaa kilpailun kautta2.6.2023 14:05:44 EEST | Tiedote

Helsingin kaupunki etsii kumppania Puotilanrantaan rakennettavan saaren kehittämiseen ja toteuttamiseen. Nykyisen Puotilan venesataman alueelle, lähelle Itäkeskuksen palveluja, suunnitellaan uutta naapurustoa noin 2 700 asukkaalle. Yksi alueen kortteleista tullaan toteuttamaan saarena, jonka suunnittelua ja toteutusta kilpailu koskee. Kaupunkiympäristölautakunta käsittelee Puotilanrannan saarikilpailua kokouksessaan 6.6.2023.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme