Helsingin seudulla on korkea osaamistaso ja hyvät innovaatiotoiminnan edellytykset
Kaupunginkanslian uudessa tutkimusjulkaisussa Osaaminen ja innovaatiotoiminta Helsingin seudulla tarkastellaan alueen yliopistosektoria, väestön osaamistasoa, korkeakoulutettujen henkilöiden työpaikkoja, tutkimus- ja kehittämistoiminnan henkilöstöä sekä menoja ja patenttihakemusten määrässä tapahtunutta kehitystä. Tutkimuksesta selviää, että Helsingin seudun väestöllä on korkea osaamistaso muuhun Suomeen verrattuna.
Joka toinen helsinkiläinen 25–34-vuotias on korkeakoulutettu
Helsingin seudun vahvuutena ovat hyvät innovaatiotoiminnan edellytykset. Seudulla on vahva koulutus- ja tutkimussektori sekä korkean osaamistason omaava väestö. Ylempään korkeakoulututkintoon valmistuneista yli kolmannes ja tutkija-asteen koulutetuista jopa lähemmäs puolet valmistuu pääkaupunkiseudulta. Valtaosa pääkaupunkiseudun yliopistoista valmistuneista myös työllistyy alueelle.
Helsingin väestössä on korkea osaamispotentiaali niin Suomen kuin Euroopan mittakaavassa – joka toinen helsinkiläinen 25–34-vuotias on korkeakoulutettu. Ylemmän korkeakouluasteen ja tutkijakoulutusasteen työpaikkamäärä sekä työllisten määrä ovat kasvaneet Helsingissä.
Patenttihakemusten lisääntyminen merkkinä innovaatiotoiminnan tuloksellisuudesta
Patenttihakemukset kuvaavat innovaatiotoiminnan vaikuttavuutta. Patentin hakeminen kertoo tutkimus- ja kehittämistoiminnan onnistumisesta ja uuden keksinnön kaupallistamispyrkimyksistä. Uudeltamaalta tuli tarkastelujakson aikana ajoittain yli puolet koko maan patenttihakemusten määrästä ja osuus oli huippuvuotena 2020 miltei 60 prosenttia. Euroopan komission alueellisen innovatiivisuuden raportin mukaan Helsinki/Uusimaa oli Euroopan Unionin innovatiivisin alue vuonna 2019.
Korkeakoulutettujen nuorten aikuisten osuus kasvanut hitaasti
Helsingin innovaatioympäristössä on myös haasteita, jotka luovat epävarmuutta tulevaisuudelle. Helsinkiläisten korkeasta osaamisesta huolimatta korkeakoulutettujen osuus nuorista aikuisista on kasvanut verrattain hitaasti, vaikka kehitys on myönteisempää verrattuna koko maahan. Kansainvälisten tohtorikoulutettujen potentiaali jää yhä usein hyödyntämättä ja moni muuttaa pois maasta valmistumisen jälkeen. Monta innovaatiotoiminnan kannalta keskeistä talouden toimialaa kärsiikin korkean osaamisen omaavien asiantuntijoiden puutteesta. Lisäksi pääkaupunkiseudun suurten yliopistojen tutkimus- ja opetushenkilöstöön on edellisen vuosikymmenen aikana kohdistunut vähennyksiä.
Helsingin seudulla on kuitenkin odotettavissa kasvua ylemmän korkeakouluasteen ja tutkijakoulutusasteen työpakkojen ja työllisten sekä tutkimus- ja kehittämistoiminnan henkilöstön määrään lähivuosina. Tämä johtuu Helsingin yrityskentän monipuolistumisesta ja kansainvälistymisestä.
Osaaminen ja innovaatiotoiminta Helsingin seudulla (pdf) (Hanna Ahtiainen, Eyüp Yilmaz & Eero Aalto)
Lisätiedot:
Tutkija Eyüp Yilmaz
Kaupunginkanslia
eyup.yilmaz@hel.fi
Puh. 09 310 36520
Erikoistutkija Eero Aalto
Kaupunginkanslia
eero.aalto@hel.fi
Puh. 040 516 2561
Viestinnän yhteyshenkilö:
Katri Lehtonen
Kaupunginkanslian viestintä
katri.lehtonen@hel.fi
Puh. 040 1677 302
Avainsanat
Kuvat
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Kaupunginkanslia on Helsingin kaupungin keskushallintovirasto. Päämäärämme on kaupunki, joka tarjoaa parastaan kaupunkilaisille ja menestyy kiihtyvässä kilpailussa. Uudistamme kaupunkia strategian mukaisesti yhdessä toimialojen kanssa.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia
Kaupunginhallitus esittää Ramsinniemen lehdon luonnonsuojelualueen laajentamista22.4.2024 17:33:07 EEST | Tiedote
Helsingin kaupunginhallitus päätti kokouksessaan 22. huhtikuuta esittää Uudenmaan ELY-keskukselle Vuosaaren Meri-Rastilassa sijaitsevan Ramsinniemen lehdon luonnonsuojelualueen laajentamista, alueen rauhoitusmääräysten muuttamista sekä hoito- ja käyttösuunnitelman hyväksymistä.
Helsingin kaupungin työterveys siirtyy Mehiläiselle vuoden lopulla18.4.2024 10:00:00 EEST | Tiedote
Kaupunki kilpailutti uuden työterveystoimijan kaupunginvaltuuston päätöksellä ja uusi työterveyskumppani on Mehiläinen. Kansliapäällikkö Jukka-Pekka Ujula on tehnyt asiasta hankintapäätöksen 18. huhtikuuta. Alustavan aikataulun mukaan kaupungin henkilöstön työterveyspalvelut siirtyvät Mehiläiselle vuoden 2024 lopulla.
Smakernas Helsingfors tar över staden i maj och juni17.4.2024 09:30:00 EEST | Tiedote
Matveckorna Smakernas Helsingfors, som nu ordnas för första gången, bjuder in besökarna att ta del av Helsingfors mångsidiga utbud av mat och dryck 24.5–16.6.2024. Genom samarbete med lokala aktörer inom restaurang-, turism- och evenemangsbranschen har fåtts ihop nästan hundra evenemang, där man kan ta del av allt från fine dining till burgare, traditionella och etniska smaker samt olika drycker.
Syötävä Helsinki valtaa kaupungin touko-kesäkuussa17.4.2024 09:30:00 EEST | Tiedote
Ensimmäistä kertaa järjestettävät Syötävä Helsinki -ruokaviikot kutsuvat tutustumaan Helsingin monipuoliseen ruoka- ja juomatarjontaan 24.5.–16.6.2024. Paikallisten ravintola-, matkailu- ja tapahtuma-alojen toimijoiden yhteistyöllä on saatu kokoon lähes sadan tapahtuman kattaus, josta löytyy herkullisia maistiaisia niin fine diningin, burgereiden, perinteisten ja etnisten makujen kuin juomakulttuurinkin ystäville.
Feast Helsinki to shine a light on local food scene in May and June17.4.2024 09:30:00 EEST | Press release
This summer, the City of Helsinki is joining operators in the local restaurant, tourism and event sectors to arrange a celebration of the capital’s unique culinary culture. Scheduled for 24 May to 16 June 2024, the Feast Helsinki food festival will showcase the city’s eclectic range of delicious food and beverages. A programme of close to 100 events has been put together offering taste experiences for lovers of fine dining and burgers as well as traditional and ethnic dishes.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme