Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Helsingin seudulla on korkea osaamistaso ja hyvät innovaatiotoiminnan edellytykset

Jaa

Helsingin seudun elinvoimaisuus ja talouden kestävä kasvu pohjautuvat seudun innovatiivisuuteen. Alueella on vahva koulutus- ja tutkimussektori sekä korkean osaamistason omaava väestö, jotka takaavat edellytykset uusien ideoiden syntymiselle ja kehittämiselle. Patenttihakemusten kasvu Helsingin seudulla osoittaa, että innovaatiotoiminta tuottaa myös tulosta. Euroopan komission alueellisen innovatiivisuuden raportin mukaan Helsinki/Uusimaa oli Euroopan Unionin innovatiivisin alue vuonna 2019.

Kuva: Maija Astikainen
Kuva: Maija Astikainen

Kaupunginkanslian uudessa tutkimusjulkaisussa Osaaminen ja innovaatiotoiminta Helsingin seudulla tarkastellaan alueen yliopistosektoria, väestön osaamistasoa, korkeakoulutettujen henkilöiden työpaikkoja, tutkimus- ja kehittämistoiminnan henkilöstöä sekä menoja ja patenttihakemusten määrässä tapahtunutta kehitystä. Tutkimuksesta selviää, että Helsingin seudun väestöllä on korkea osaamistaso muuhun Suomeen verrattuna.

Joka toinen helsinkiläinen 25–34-vuotias on korkeakoulutettu

Helsingin seudun vahvuutena ovat hyvät innovaatiotoiminnan edellytykset. Seudulla on vahva koulutus- ja tutkimussektori sekä korkean osaamistason omaava väestö. Ylempään korkeakoulututkintoon valmistuneista yli kolmannes ja tutkija-asteen koulutetuista jopa lähemmäs puolet valmistuu pääkaupunkiseudulta. Valtaosa pääkaupunkiseudun yliopistoista valmistuneista myös työllistyy alueelle.

Helsingin väestössä on korkea osaamispotentiaali niin Suomen kuin Euroopan mittakaavassa – joka toinen helsinkiläinen 25–34-vuotias on korkeakoulutettu. Ylemmän korkeakouluasteen ja tutkijakoulutusasteen työpaikkamäärä sekä työllisten määrä ovat kasvaneet Helsingissä.

Patenttihakemusten lisääntyminen merkkinä innovaatiotoiminnan tuloksellisuudesta

Patenttihakemukset kuvaavat innovaatiotoiminnan vaikuttavuutta. Patentin hakeminen kertoo tutkimus- ja kehittämistoiminnan onnistumisesta ja uuden keksinnön kaupallistamispyrkimyksistä. Uudeltamaalta tuli tarkastelujakson aikana ajoittain yli puolet koko maan patenttihakemusten määrästä ja osuus oli huippuvuotena 2020 miltei 60 prosenttia. Euroopan komission alueellisen innovatiivisuuden raportin mukaan Helsinki/Uusimaa oli Euroopan Unionin innovatiivisin alue vuonna 2019.

Korkeakoulutettujen nuorten aikuisten osuus kasvanut hitaasti

Helsingin innovaatioympäristössä on myös haasteita, jotka luovat epävarmuutta tulevaisuudelle. Helsinkiläisten korkeasta osaamisesta huolimatta korkeakoulutettujen osuus nuorista aikuisista on kasvanut verrattain hitaasti, vaikka kehitys on myönteisempää verrattuna koko maahan. Kansainvälisten tohtorikoulutettujen potentiaali jää yhä usein hyödyntämättä ja moni muuttaa pois maasta valmistumisen jälkeen. Monta innovaatiotoiminnan kannalta keskeistä talouden toimialaa kärsiikin korkean osaamisen omaavien asiantuntijoiden puutteesta. Lisäksi pääkaupunkiseudun suurten yliopistojen tutkimus- ja opetushenkilöstöön on edellisen vuosikymmenen aikana kohdistunut vähennyksiä.

Helsingin seudulla on kuitenkin odotettavissa kasvua ylemmän korkeakouluasteen ja tutkijakoulutusasteen työpakkojen ja työllisten sekä tutkimus- ja kehittämistoiminnan henkilöstön määrään lähivuosina. Tämä johtuu Helsingin yrityskentän monipuolistumisesta ja kansainvälistymisestä.


Osaaminen ja innovaatiotoiminta Helsingin seudulla (pdf) (Hanna Ahtiainen, Eyüp Yilmaz & Eero Aalto)

Tiivistelmä

Lisätiedot:

Tutkija Eyüp Yilmaz
Kaupunginkanslia
eyup.yilmaz@hel.fi
Puh. 09 310 36520

Erikoistutkija Eero Aalto
Kaupunginkanslia
eero.aalto@hel.fi
Puh. 040 516 2561


Viestinnän yhteyshenkilö:
Katri Lehtonen
Kaupunginkanslian viestintä
katri.lehtonen@hel.fi
Puh. 040 1677 302

Avainsanat

Kuvat

Kuva: Maija Astikainen
Kuva: Maija Astikainen
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia
Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

PL 1,00099 Helsingin kaupunki

09 310 1641https://www.hel.fi

Kaupunginkanslia on Helsingin kaupungin keskushallintovirasto. Päämäärämme on kaupunki, joka tarjoaa parastaan kaupunkilaisille ja menestyy kiihtyvässä kilpailussa. Uudistamme kaupunkia strategian mukaisesti yhdessä toimialojen kanssa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Kaupunkien sisäliikuntatilat avataan rajoitetusti pääkaupunkiseudulla24.6.2021 15:00:06 EEST | Tiedote

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä linjasi kokouksessaan torstaina 24.6.2021, että kaupunkien hallinnassa olevat aikuisten sisäliikuntatilat voidaan avata 1. heinäkuuta lukien rajoitetusti. Tämä koskee esimerkiksi kuntosalien ja liikuntahallien vapaata käyttöä sekä aikuisten sisäliikuntaharrastusten mahdollistamista. Liikuntatiloihin ja ryhmäliikuntaan voidaan ottaa enintään puolet normaalista asiakasmäärästä. Myös harrastuksiin liittyvä aikuisten kilpailutoiminta on 1. heinäkuuta alkaen sallittua sisätiloissa.

Helsingfors fortsätter som anordnare av social- och hälsovårdstjänster samt räddningsväsendet – problemen med finansieringen måste lösas24.6.2021 09:34:44 EEST | Tiedote

Riksdagen godkände lagförslagen som gäller social- och hälsovårdsreformen. Helsingfors är den enda staden som fortsätter som anordnare av social- och hälsovårdstjänster och räddningsväsendet för sina invånare. Det finns dock betydande risker i reformens finansieringsmodell, och i verkställandet av reformen bör man fästa särskild uppmärksamhet vid finansieringens tillräcklighet.

Helsingin startup-ekosysteemin arvo kolminkertaistui kuudessa vuodessa23.6.2021 12:00:00 EEST | Tiedote

Helsingin seutu on kokoaan suurempi alue startup-ekosysteemien vertailussa. Helsingin startup-ekosysteemin arvo onkin kolminkertaistunut vuodesta 2015, ja startup-yritysten yhteenlaskettu arvo ylittää 25 miljardia euroa. Asia selviää tuoreesta Helsingin kaupungin uuden yrittämisen keskuksen NewCo Helsingin ja hollantilaisen startupin Dealroomin julkistamasta raportista. Dealroom on johtava startup-datan tuottaja, jonka asiakkaina on maailman merkittävimpiä kaupunkeja ja sijoitusyhtiöitä.

Uusi Heatmap-verkkosivu näyttää Helsingin ruuhkaisimmat alueet reaaliajassa23.6.2021 08:00:06 EEST | Tiedote

Helsingin kaupunki ja ohjelmistoyritys Hypercell avaavat tänään Heatmap-verkkosivun osoitteessa www.heatmap.fi/helsinki. Sivulta näkee pääkaupungin matkailun kannalta keskeisten alueiden, nähtävyyksien ja palveluiden kuluvan minuutin ruuhkatilanteen värikoodattuna karttanäkymään. Heatmapin avulla matkailijat ja kaupunkilaiset voivat vaikuttaa vierailuaikaansa ja välttää väenpaljoutta ja siten kokea olonsa turvallisemmaksi. Helsinki on tiettävästi ensimmäinen kaupunki maailmassa, joka tuo Heatmapin kaikkien vapaaseen käyttöön turvallisuuden lisäämiseksi.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme