HSL Helsingin seudun liikenne

Helsingin seudun kunnat voivat hakea rahoitusta kävelyn ja pyöräliikenteen edistämiseen  

Jaa

Helsingin seudun kunnat voivat hakea Liikenne- ja viestintävirasto Traficomin ja Väyläviraston myöntämää siemenrahaa kävelyä ja pyöräilyä edistäviin hankkeisiin. Hakua koordinoivat HSL ja Motiva.

Helsingin seudun kunnat (Espoo, Helsinki, Hyvinkää, Järvenpää, Kauniainen, Kerava, Kirkkonummi, Mäntsälä, Nurmijärvi, Pornainen, Siuntio, Sipoo, Tuusula, Vantaa, Vihti) voivat hakea Traficomin ja Väyläviraston myöntämää rahaa kokeiluihin, jotka tähtäävät kävelyn ja pyöräilyn olosuhteiden parantamiseen erityisesti asemanseuduilla, mutta myös muualla kunnissa.

Hakemukset jätetään Kokeilun paikka -innovaatioalustalle. Haku on auki 6.4.–7.6.

”Liikkumisympäristön viihtyisyyttä voi parantaa myös melko pienillä kustannuksilla ja nopeasti. Oikein kohdistettuna pienikin parannus voi riittää muuttamaan alun perin epäviihtyisän tai turvattoman ympäristön ratkaisevasti paremmaksi. Kävelyn ja pyöräilyn pitää olla kuntalaisille helppoa, turvallista ja mahdollisimman mukavaa", HSL:n  liikennejärjestelmäasiantuntija Mette Granberg sanoo. 

”Edelliseen kokeiluhakuun osallistuneet kuntien asiantuntijat kokivat hyötyneensä erityisesti saamastaan sparrauksesta ja tuesta kokeilun vaikutusten arviointiin”, Granberg jatkaa.

Vihreä ja turvallinen ympäristö houkuttelee liikkumaan omin voimin

Kiinnostava, vihreä ja turvallinen ympäristö kutsuu liikkumaan omin jaloin. Kun ihmiset liikkuvat kestävästi kävellen, pyöräillen ja joukkoliikenteellä, vahvistuu sekä heidän terveytensä että ympäristön hyvinvointi. 

”Keskeistä on, että kokeilut parantavat jalankulkijoiden tai pyöräilijöiden kokemusta ympäristöstä. Turvallisuutta ja viihtyisyyttä voivat lisätä esimerkiksi valaistuksen parantamiseen liittyvät kokeilut”,Granberg kuvaa.

Menestyksekäs kokeilu käyttää kuntalaisia kävelyn ja pyöräilyn kokemusasiantuntijoina ja se on kohdistettu tunnistettuun kohderyhmään, kuten työmatkalaisiin, autoilijoihin, ikääntyneisiin, lapsiin tai nuoriin. 

Menestyksekäs kokeilu myös kytkeytyy kunnan omiin strategioihin sekä Helsingin seudun maankäytön, asumisen ja liikenteen yhteistyöhön. Jalankulun ja pyöräliikenteen nopeiden kokeilujen ohjelma on yksi Helsingin seudun maankäytön, asumisen ja liikenteen MAL 2019 -suunnitelman toimenpide. 

Traficom ja Väylävirasto ovat varanneet kokeilujen tukemiseen yhteensä 60 000 euroa. Valtion rahoitus on enintään 50 prosenttia ohjelman kokonaiskustannuksista ja osallistuvat kunnat vastaavat lopuista kustannuksista. Ohjelman tavoitteena on käynnistää 4−8 ketterää, innovatiivista ja kustannustehokasta kokeilua.

Jaettavasta summasta 30 000 € on varattu kokeiluihin, jotka kohdistuvat Väyläviraston hallinnoimille alueille tai niiden läheisyyteen: asemanseuduille, maanteille, pyöräliityntäpysäköintiin tai maanteiden varsilla sijaitseville joukkoliikennepysäkeille.

30 000 € kohdistuu kuntien katualueille ja muihin kohteisiin.

Kokeiluehdotukset arvioi asiantuntijoista koostuva ohjausryhmä. Hakemukset arvioidaan niiden vaikuttavuuden ja skaalautumisen, uutuusarvon ja innovatiivisuuden sekä toteuttamiskelpoisuuden perusteella.

Toimenpiteiden vaikutuksia arvioidaan tutkimuksin, jolloin saadaan tunnistettua toimivimmat kokeilut ja laajennettua niitä muuallekin. Kokeilujen monistamisen kautta niiden vaikuttavuus kertautuu.

Valitut kokeilut saavat rahallisen tuen lisäksi asiantuntijasparrausta ja yhteiskehittämistä kokeilun skaalaamiseksi ja kehittämiseksi. Kokeilut toteutetaan aikavälillä 09/2022‒01/2023.

Tulokset valittavista kokeiluista julkaistaan viimeistään 21.6.2022.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Mette Granberg, HSL, mette.granberg@hsl.fi

Sara Lukkarinen, Motiva, sara.lukkarinen@motiva.fi

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

HSL Helsingin seudun liikenne
HSL Helsingin seudun liikenne
Opastinsilta 6 A
00520 Helsinki

09 4766 4444http://www.hsl.fi

HSL Helsingin seudun liikenne vastaa seudun joukkoliikenteen suunnittelusta ja tilaamisesta sekä Helsingin seudun liikennejärjestelmäsuunnitelman laatimisesta. Kuntayhtymässä on 420 työntekijää, ja liikevaihto noin 700 milj. euroa vuodessa. HSL:n järjestämässä liikenteessä tehtiin ennen koronaa yli 390 miljoonaa matkaa vuodessa. Korona on vaikuttanut merkittävästi joukkoliikenteen käyttöön, ja matkustajamäärämme ovat nyt noin 40 prosenttia pienemmät. Yhteystietoja medialle: www.hsl.fi/viestinta

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta HSL Helsingin seudun liikenne

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme