Helsingin seudun yritysten tuotanto jatkaa supistumistaan

Uudenmaan yritysten tuotanto on vähentynyt loppuvuodesta 2020 ja sen ennakoidaan jatkavan supistumistaan myös kuluvan vuoden alussa. Tiedot käyvät ilmi Elinkeinoelämän keskusliiton keskiviikkona 27. tammikuuta julkaisemasta Suhdannebarometrista.
Helsingin seudun kauppakamarin johtajan Markku Lahtisen mukaan näkymät Helsingin seudun yrityksissä ovat yhä alakuloiset, vaikka suhdanteet ovat kohentuneet lievästi. Tammikuussa 2021 tehdyssä tiedustelussa tämänhetkistä suhdannetilannetta kuvaava saldoluku oli -33, kun saldoluku oli viime lokakuussa -45.
”Helsingin seudulla odotukset ovat muuta maata synkemmät. Koronarajoitusten jatkuminen lamauttaa vielä pitkäksi aikaa suurta osaa palvelusektorin yrityksistä, joiden on hyvin vaikea korvata kadonnutta kysyntää uusilla tuotteilla esimerkiksi hotellitoiminnassa, ravintoloissa ja konferenssitoiminnassa”, Lahtinen sanoo.
Helsingin seudun yritysten tuotanto- ja myyntimäärät supistuivat loka–joulukuussa hieman ja tuotanto vähentynee myös vuoden 2021 alkukuukausina.
Korona-pandemian pitkittyessä on tärkeää huolehtia siitä, että kansainvälinen työmatkaliikenne pidetään käynnissä kohdennetuilla testauksilla, joihin on jo olemassa rajoilla hyviä käytäntöjä.
”Liian ehdottomat liikkuvuusrajoitukset esimerkiksi Viron ja Suomen välillä vaarantavat erityisesti teollisuuden ja rakennusalan mahdollisuuksia jatkaa olosuhteisiin nähden hyvää suhdannekehitystä”, Lahtinen linjaa.
Kannattavuus jatkoi heikkenemistään vuoden 2020 lopussa, mutta lasku jäi hieman edelliskuukausia loivemmaksi. Tuotantokustannusten ennakoidaan kohoavan lähikuukausina myyntihintoja yleisemmin. Pikaista kannattavuuden nousua ei ole yrityksissä näkyvissä.
Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n Suhdannebarometri selvitti yrityksiltä arvioita suhdannenäkymistä vuoden 2020 neljännellä neljänneksellä. Kyselyyn vastasi 1 391 yritystä. EK julkaisee Suhdannebarometrin neljä kertaa vuodessa. Helsingin seutu on maan suurin ja kansainvälisin yritystoiminnan keskittymä, jossa sijaitsee 32 prosenttia maan työpaikoista ja tuotetaan noin 37 prosenttia maan bruttokansantuotteesta.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Markku Lahtinen, Helsingin seudun kauppakamari, johtaja, p. 050 571 3564, markku.lahtinen@chamber.fi
Tiina Tikander, Helsingin seudun kauppakamari, viestintäpäällikkö, p. 046 878 7546, tiina.tikander@helsinki.chamber.fi
Kuvat
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Helsingin seudun kauppakamari vahvistaa yritysten menestystä osallistumalla aktiivisesti Helsingin seudun kehittämiseen. Kauppakamariin kuuluu 21 kunnan alueelta yli 7000 palveluja, kauppaa ja teollisuutta edustavaa yritystä.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin seudun kauppakamari
Näpistyksiä alkuvuonna Helsingissä jopa 60 prosenttia enemmän kuin aiemmin – ”Lainsäädännön tulisi näkyä myös tuomioissa”24.6.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Helsingissä tehtiin Poliisin mukaan yli 7 400 näpistystä tammi-toukokuussa 2025. Viime vuonna samaan aikaan näpistyksiä oli 4 615. Vuoden 2025 näpistyksistä yli 90 prosenttia on myymälänäpistyksiä. Alueen kauppojen mukaan ne aiheuttavat myös toistuvia vaaratilanteita sekä asiakkaille että myymälähenkilökunnalle. Helsingin poliisi on alkanut niputtaa sarjanäpistelijöiden näpistyksiä ja vie niitä yhdellä kertaa syyteharkintaan. ”Uuden lainsäädännön ja oikeuskäytännön tulisi selkeästi näkyä myös syyttämispäätöksissä ja tuomioissa eli toistuvia näpistystuomioita tulisi muuttaa vankeusrangaistukseksi”, sanoo Helsingin seudun kauppakamarin neuvontapalvelujen ja lakiasioiden johtaja Marko Silen. Heinäkuussa näpistyksiä ilmoitetaan perinteisesti paljon. Kesällä näpistyksiä tapahtuu myös muualla kuin myymälöissä.
Ennakointikamari selvitti: yritykset pitävät henkilökunnan jatkuvaa oppimista tärkeänä laajalti27.5.2025 08:30:00 EEST | Tiedote
Yritykset pitävät henkilöstön jatkuvaa oppimista merkittävänä – riippumatta siitä, onko yrityksen liiketoiminnan tavoitteena esimerkiksi kasvu, kannattavuus tai liiketoimintamallin muuttaminen, käy ilmi Ennakointikamarin tilaamasta laadullisesta tutkimuksesta. Yritykset kokevat, että osaamisen kehittämisen hyötyjä yrityksille ovat muun muassa yrityksen toiminnan tehostaminen, regulaatioon vastaaminen ja potentiaalisten työntekijöiden houkuttelu.
Muistutuskutsu medialle: Kansainvälisen rekrytoinnin hyödyt8.5.2025 08:05:00 EEST | Kutsu
Helsingin seudun kauppakamari, Work in Finland ja Suomen kuusi suurinta kaupunkia kutsuvat toimittajat kuulemaan, miksi työskentely Suomessa kiinnostaa kansainvälisiä osaajia ja rekrytointitoimijoita sekä miten kansainväliset osaajat vahvistavat yritysten kasvua.
Muistutuskutsu medialle: Kansainvälisen rekrytoinnin hyödyt6.5.2025 08:48:37 EEST | Kutsu
Helsingin seudun kauppakamari, Work in Finland ja Suomen kuusi suurinta kaupunkia kutsuvat toimittajat kuulemaan, miksi työskentely Suomessa kiinnostaa kansainvälisiä osaajia ja rekrytointitoimijoita sekä miten kansainväliset osaajat vahvistavat yritysten kasvua.
Kutsu medialle: Kansainvälisen rekrytoinnin hyödyt29.4.2025 13:31:16 EEST | Kutsu
Helsingin seudun kauppakamari, Work in Finland ja Suomen kuusi suurinta kaupunkia kutsuvat toimittajat kuulemaan, miksi työskentely Suomessa kiinnostaa kansainvälisiä osaajia ja rekrytointitoimijoita sekä miten kansainväliset osaajat vahvistavat yritysten kasvua.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme