Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Helsingin tasa-arvohanke tarjoaa uutta tietoa tasa-arvotyöhön

Jaa

Sukupuolten tasa-arvon tulisi olla läpileikkaava periaate kaikessa Helsingin kaupungin toiminnassa. Helsingin tasa-arvohankkeen tutkimuksessa arvioitiin kaupungin eri toimialojen palveluita sukupuolivaikutusten näkökulmasta. Tarkasteltujen palvelujen ei havaittu kohtelevan sukupuolia syrjivästi tai merkittävästi eriarvoisesti.

Tiedot selviävät kaupunginkanslian kaupunkitutkimus ja -tilastot -yksikön tuoreesta julkaisusta.

Yhdenvertaisuus ja tasa-arvo ovat keskeisiä toimivan kaupungin piirteitä. Helsingin kaupunki on toteuttanut suomalaisella kuntasektorilla poikkeuksellisen laajan tutkimuspohjaisen hankkeen, jossa arvioitiin sukupuolivaikutuksia kaupungin neljälle palvelulle ja pilotoitiin sukupuolitietoista budjetointia.

Tutkimuksessa arvioidut palvelut ovat:

  • Kasvatuksen ja koulutuksen toimiala: Erityinen tuki varhaiskasvatuksessa sekä esi- ja perusopetuksessa
  • Kaupunkiympäristön toimiala: Aluesuunnittelupalvelu
  • Sosiaali- ja terveystoimiala: Omaishoidon tuki
  • Kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala: Liikunnan seuratuki

Arvioinnissa tarkasteltiin kunkin palvelun sukupuolittuneisuutta ja sitä, miten hyvin kaupungin palvelut toimivat.

”Tutkimuksen mukaan kaupungin palvelut eivät systemaattisesti aiheuta epätasa-arvoa, vaikkakin kehittämiskohteita löytyi kaikilta toimialoilta. Sukupuolivaikutusten arviointimenetelmien ja käytäntöjen kehittäminen on kuitenkin kaikilla toimialoilla tärkeää, jotta palveluista ja niiden vaikutuksista saadaan luotettavaa tietoa”, kertoo tutkija Mervi Patosalmi kaupunginkanslian kaupunkitutkimus ja -tilastot -yksiköstä.

Tehdyt sukupuolivaikutusten arvioinnit ovat poikkeuksellisen kattavia ja antavat syvällistä tietoa tasa-arvon tilasta kyseisissä palveluissa. Palveluiden sukupuolivaikutusten arviointi on yksi työkalu kaupungin palvelujen kehittämiseen ja laadun arviointiin.

Sukupuolitietoisen budjetoinnin pilotti

Tasa-arvohankkeessa keskityttiin myös sukupuolitietoisen budjetoinnin menetelmien kehittämiseen kaupungin talousarvioprosesseissa ja vuoden 2018 talousarvion läpikäymiseen sukupuolinäkökulmasta.

Sukupuolitietoinen budjetointi on yksi menetelmä huomioida sukupuolinäkökulma.

”Koska sukupuolitietoiseen budjetointiin ei ole meillä vielä vakiintuneita menetelmiä, pilotoinnissa pyrittiin kehittämään kuntasektorille ja erityisesti Helsingin kaupungille soveltuvia toimintatapoja”, kertoo Patosalmi.

Pilotin kohteeksi valittiin liikuntapalvelut, mutta sen mahdollisuuksia tarkasteltiin soveltuvin osin myös kaupunkitasolla.

Pilotin tulosten ja kansainvälisten esimerkkien pohjalta tunnistettiin toimenpidesuosituksia sukupuolitietoisen budjetoinnin vakiinnuttamiseksi. Ehdotetut jatkotoimet koskevat muun muassa taloussuunnitteluprosessia, toiminnan tavoitteiden asettamista ja niiden mittaamista sekä sukupuolivaikutusten arviointimenetelmien kehittämistä.

”Sukupuolitietoinen budjetointi on kokonaisvaltaisesti sovellettuna tehokas keino sukupuolten tasa-arvon edistämiseen. Tämä pilotti toi esille monia hyviä ja konkreettisia menetelmiä, joiden avulla sukupuolten tasa-arvoa voidaan edistää”, toteaa Patosalmi.

Linkit julkaisuihin

Sukupuolivaikutusten arviointi Helsingin kaupungin palveluissa – Tasa-arvohankkeen tuloksia (pdf)
Tiivistelmä
Selattava julkaisu

-------------------------------------------------------

Sukupuolitietoisen budjetoinnin pilotointi Helsingin kaupungilla – Tasa-arvohankkeen tuloksia (pdf)
Tiivistelmä
Selattava julkaisu

Lisätiedot

Tutkija Mervi Patosalmi
Kaupunkitutkimus ja –tilastot
040 568 7073
mervi.patosalmi@hel.fi

Viestinnän yhteyshenkilö

Johanna Snellman
viestintäasiantuntija
kaupunginkanslia, viestintä
puh. 040 843 0915
johanna.snellman@hel.fi 

Avainsanat

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia
Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

PL 1,00099 Helsingin kaupunki

09 310 1641https://www.hel.fi

Kaupunginkanslia on Helsingin kaupungin keskushallintovirasto. Päämäärämme on kaupunki, joka tarjoaa parastaan kaupunkilaisille ja menestyy kiihtyvässä kilpailussa. Uudistamme kaupunkia strategian mukaisesti yhdessä toimialojen kanssa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Helsingin kaupunki etsii tuhansia kesätyöntekijöitä – uusia tehtäviä liittyen Helsinki Biennaaliin ja kaupungin toimivuuden arviointiin21.1.2020 13:07:54 EETTiedote

Suomen suurimman työnantajan Helsingin kaupungin kesätyöhaku on käynnissä. Uusia paikkoja julkaistaan pitkin kevättä. Siisti kesä! -hankkeen 16–20-vuotiaille suunnattu haku ja 16–17-vuotiaiden kesätyöhaku alkaa 24. helmikuuta ja päättyy 9. maaliskuuta klo 16. Kesäväkeä etsitään myös kaupungin omistamiin yhtiöihin ja lisäksi ensimmäistä kertaa Helsinki Biennaaliin sekä kaupungin toiminnan laaduntarkkailuun liittyen. Kesätyöntekijöitä ja -sijaisia palkataan kaupungin toimialoille ja liikelaitoksiin yhteensä noin 4 000.

Kaupunginvaltuusto hyväksyi Länsi-Pakilan koulujen ja päiväkotien hankesuunnitelman15.1.2020 21:07:04 EETTiedote

Helsingin kaupunginvaltuusto hyväksyi vuoden ensimmäisessä kokouksessaan Pakilanpuiston allianssin hankesuunnitelman. Suunnitelma koskee Pakilan ala- ja yläasteen tilojen laajaa perusparannusta, nuorisotiloja sekä nykyisille päiväkodeille Havukka ja Pakila rakennettavaa uudisrakennusta. Rakennukset suunnitellaan mahdollisimman laajaan asukaskäyttöön soveltuviksi. Lisäksi kaupunginvaltuuston kokouksessa pidettiin kyselytunti.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme