Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Helsingin tiedepalkinto nimistötutkimuksen asiantuntijalle, professori Terhi Ainialalle

Jaa

Helsingin kaupungin tiedepalkinto luovutetaan Helsinki-päivänä 12.6. professori Terhi Ainialalle. Ainiala on monipuolinen nimistön tutkija ja tuntee yhtä lailla niin paikannimet kuin henkilönnimetkin. Hänen sosio-onomastinen tutkimuksensa liittyy erityisesti kaupunkien kuten Helsingin epäviralliseen paikannimistöön ja puhujien sosiaaliseen identiteettiin. Tiedepalkinnon arvo on 10 000 euroa ja sen jakaa kasvatuksen ja koulutuksen apulaispormestari Pia Pakarinen, joka johti myös palkitun valinnutta työryhmää.

Vuoden 2019 Helsingin tiedepalkinnon voittaja Terhi Ainiala. Kuva: Ilmari Fabritius.
Vuoden 2019 Helsingin tiedepalkinnon voittaja Terhi Ainiala. Kuva: Ilmari Fabritius.

Artikkeleissaan Ainiala on käsitellyt Helsinkiä ja sen paikannimiä kaunokirjallisuudessa. Lisäksi hän on tutkinut maahanmuuttajien käyttämiä epävirallisia paikannimiä, Vuosaaren vanhaa ja uutta nimistöä sekä kaupunkilaisten asenteita paikannimiin. Hän on myös yhdessä Janne Saarikiven kanssa tarkastellut suomalais-ugrilaisten henkilönnimien historiaa sekä ollut mukana laatimassa Nimisampoa. Nimisampo on avoin verkkopalvelua, joka sisältää tiedot yli miljoonasta paikannimestä Suomessa.

Terhi Ainiala työskentelee nimistöntutkimukseen erikoistuneena suomen kielen professorina Helsingin yliopistossa. Ennen nykyistä professuuriaan hän työskenteli suomen kielen yliopistonlehtorina Helsingin yliopistossa sekä erikoistutkijana ja tutkimusosaston johtajana silloisessa Kotimaisten kielten tutkimuskeskuksessa. Ainiala on myös ohjannut lukuisia Helsingin paikannimistöön ja slangiin liittyviä opinnäytteitä.

Palkinnolla halutaan vahvistaa Helsinkiä tiedekaupunkina

Vuodesta 1996 lähtien jaetun Helsingin tiedepalkinnon tarkoituksena on vahvistaa ja tehdä tunnetuksi Helsinkiä tiedekaupunkina. Palkinto myönnetään tunnustuksena helsinkiläisen tekemästä tai Helsingissä tehdystä merkittävästä tieteellisestä työstä.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja tiedepalkinnosta:
tutkimuspäällikkö Katja Vilkama, puh. 09 310 78396, e-mail: katja.vilkama(at)hel.fi

Viestinnän yhteyshenkilö:
tiedottaja Tero Lahti, puh. 09 310 36376, e-mail: tero.j.lahti@hel.fi

Kuvat

Vuoden 2019 Helsingin tiedepalkinnon voittaja Terhi Ainiala. Kuva: Ilmari Fabritius.
Vuoden 2019 Helsingin tiedepalkinnon voittaja Terhi Ainiala. Kuva: Ilmari Fabritius.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia
Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

PL 1,00099 Helsingin kaupunki

09 310 1641https://www.hel.fi

Helsingin kaupunkitutkimus ja -tilastot -yksikkö on kaupunkitutkimuksen asiantuntija. Tutkimuksen kohteina ovat asuminen, elinolot, alue- ja kuntatalous, kansalaisten osallisuus ja kaupunkikulttuuri. Yksikkö huolehtii myös kaupungin tilastotoiminnan perustietovarannoista ja tilastotietokannoista, tilastojulkaisuista sekä kirjasto- ja tietopalvelusta.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Helsinkiläiset työikäiset ovat koulutettua väkeä – varsinkin nuoret naiset ovat muuta väestöä koulutetumpaa22.7.2019 10:59:09 EESTTiedote

Helsinkiläiset ovat korkeammin koulutettuja verrattuna väestöön muualla Suomessa. Puolella työikäisistä 25–64-vuotiaista helsinkiläisistä oli korkea-asteen tutkinto vuoden 2017 lopussa. Kokonaisuudessaan runsaalla 81 prosentilla kyseisen ikäryhmän helsinkiläisistä oli perusasteen jälkeinen tutkinto. Tiedot selviävät tuoreesta Väestön koulutusrakenne Helsingissä vuonna 2017 -julkaisusta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme