Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Helsingin uimarannoilla veden laatu on hyvä ja sinilevätilanne rauhallinen

Jaa

Helsingin kaupungin ympäristöpalvelut otti uimavesinäytteet tällä viikolla Lauttasaaren, Hietarannan, Munkkiniemen, Seurasaaren ja Pikkukosken uimarannoilta. Kaikki tutkitut näytteet ovat hygieeniseltä laadultaan hyviä. Veden lämpötila tutkituilla rannoilla vaihteli pääosin 17-19 asteen välillä.

Lauttasaaren uimaranta. Kuva: Miina Pohjolainen.
Lauttasaaren uimaranta. Kuva: Miina Pohjolainen.

Sinilevätilanne on edelleen rauhallinen Helsingin uimarannoilla, eikä sinilevää havaittu näytteenoton yhteydessä millään tutkitulla rannalla. Uinninvalvojat ovat tällä viikolla havainneet muutamalla Helsingin uimarannalla vaihtelevia määriä sinilevää. Sinilevien määrä ja esiintyvyys rannoilla vaihtelevat suuresti riippuen vallitsevista tuulista ja lämpötilasta sekä rannan suojaisuudesta.

Vähäinen sinilevämäärä, joka ei ole silmin havaittavissa, ei estä uimista. Jos vedessä näkyy runsaasti sinilevää, on suositeltavaa, erityisesti lasten, välttää uimista tai käydä suihkussa heti uimisen jälkeen. Sinileväpitoista vettä ei tule niellä, käyttää talous-, kastelu- eikä löylyvetenä. Lisäksi on hyvä varmistaa, etteivät lemmikkieläimet pääse juomaan sinileväpitoista vettä.  

Merivedet edelleen viileitä Helsingin edustalla

Vesinäytteitä otettiin tällä viikolla Helsingin edustan lahdista. Meriveden pintalämpötila on noussut hieman viime viikosta, ja on nyt 15-18 astetta.

Sinilevien määrä lahtialueilla vaihtelee, mutta ei ole merkittävästi lisääntynyt viime viikosta. Paikoitellen havaittiin rihmamaista Aphanizomenon- ja Dolichospermum-sukujen sinilevää, joista jälkimmäinen voi muodostaa myrkyllisiä kukintoja. Myös ulommilla merialueilla sinilevää on sekoittuneena vesipatsaaseen.

Epävakaa ja tuulinen sää on ehkäissyt sinilevien pintakukintojen muodostumista. Viikonlopulle ennustetun helteen myötä sinilevien runsastuminen on kuitenkin odotettavissa. Runsastuva sinilevä näkyy vedessä aluksi vihreinä tai kellertävinä tikkuina tai hippusina. Määrän edelleen kasvaessa veden pintaan voi muodostua vihertäviä sinilevän muodostamia viivoja, sekä lopulta lauttoja.

Tietoa uimavesistä, levätilanteesta, veden lämpötilasta ja merisäästä

Uimavesinäytteiden viimeisimmät tulokset ovat nähtävillä kunkin uimarannan ilmoitustaululla. Lisäksi uimavesinäytteiden tuloksista ja näytteenoton yhteydessä tehdyistä sinilevähavainnoista tiedotetaan kesän aikana Helsingin kaupungin Internet-sivuilla sekä viikoittaisilla mediatiedotteilla. 

Rantapelastajien päivittämät tiedot valvottujen uimarantojen sinilevätilanteesta ja uimaveden lämpötilasta löytyvät palvelusta.

Helsingin edustan vesien tilaa voi seurata seuraavista lähteistä.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Uimarannat:
Anni Jylhä-Vuorio
vs. terveysinsinööri
kaupunkiympäristön toimiala
puh. 040 350 2043
kymp.uimavesilaatuvalvonta@hel.fi

Merialue:
Annaliina Skyttä
tutkimusapulainen
puh. 040 626 6429
annaliina.skytta@hel.fi

Kuvat

Lauttasaaren uimaranta. Kuva: Miina Pohjolainen.
Lauttasaaren uimaranta. Kuva: Miina Pohjolainen.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

PL 58200, 00099 Helsingin kaupunki

09 310 2611http://www.hel.fi/kaupunkiymparisto

Kaupunkiympäristön toimiala huolehtii Helsingin kaupunkiympäristön suunnittelusta, rakentamisesta ja ylläpidosta, rakennusvalvonnasta sekä ympäristöön liittyvistä palveluista.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Rakennusten ja yleisten alueiden jaoston päätöstiedote 17.9.202017.9.2020 16:35:53 EESTTiedote

Helsingin kaupunkiympäristölautakunnan rakennusten ja yleisten alueiden jaosto kokoontui torstaina 17.9.2020. Kokouksen päätöstiedote (yhteenveto tehdyistä päätöksistä) on julkaistu kaupungin verkkosivuilla: Päätöstiedote » Päätöstiedote näkyy verkkosivuilla siihen asti kun kokouksen pöytäkirja julkaistaan. Pöytäkirja korvaa valmistuttuaan päätöstiedotteen. Rakennusten ja yleisten alueiden jaoston seuraava kokous on torstaina 1.10.2020.

Helsingin kaupunkiympäristölautakunnan päätöstiedote 15.9.202015.9.2020 20:52:15 EESTTiedote

Helsingin kaupunkiympäristölautakunnan päivän kokouksen päätöstiedote on julkaistu sivuillamme. Päätöstiedote 15.9.2020 Pöytäkirja korvaa esityslistan ja päätöstiedotteen, kun pöytäkirja on tarkastettu. Lisää tietoa kaupunkiympäristölautakunnan toiminnasta voit lukea sivuiltamme osoitteesta: https://www.hel.fi/kaupunkiymparisto/fi/paatoksenteko/kaupunkiymparistolautakunta/ https://www.hel.fi/kaupunkiymparisto/fi/paatoksenteko/kaupunkiymparistolautakunta/

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme