Helsingin kaupunki, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala

Helsingin uudistetussa varhaiskasvatussuunnitelmassa korostuu leikki ja osallisuus

Jaa

Pääkaupungin varhaiskasvatussuunnitelmassa ja sen toteuttamisessa näkyy helsinkiläisyys. Lapset saavat kuulua ja näkyä osana kaupunkia, ja koko kaupunki toimii lasten oppimisen ympäristönä. Uudistetussa suunnitelmassa korostuu etenkin leikki ja lapsen osallisuus toiminnassa.

Helsingin uudistettu varhaiskasvatussuunnitelma.
Helsingin uudistettu varhaiskasvatussuunnitelma.

Suunnitelmaa on tarkennettu lapsen hyvinvointiin liittyen, hyvien kaveritaitojen, kiusaamisen ehkäisyn ja uudessa ryhmässä aloittamisen osalta. Teemoihin on koottu ajatuksia lapsilta ja huoltajilta. Helsingin strategian mukaisesti suunnitelmaa on täydennetty muun muassa kielten opetuksen osalta. Edellinen varhaiskasvatussuunnitelma otettiin käyttöön vuonna 2017.

”Helsingin varhaiskasvatussuunnitelmassa on haluttu nostaa etenkin leikkiä, kaveritaitoja ja osallistumista toiminnan keskiöön. Henkilöstö vaalii pedagogisesti ohjattua leikkiä, osallistuu, havainnoi ja reagoi kaikkien lasten aloitteisiin. Lapsille luodaan koko kaupungin kattava oppimisympäristö, joka houkuttaa päivittäiseen liikkumiseen”, kertoo varhaiskasvatusjohtaja Satu Järvenkallas uudistetun suunnitelman keskeisistä teemoista.

Varhaiskasvatus on osa Helsingin kasvatus- ja koulutusjärjestelmää muodostaen tärkeän vaiheen lapsen kasvun- ja opinpolulla. Laadukas varhaiskasvatus edistää yhdenvertaisuutta ja ehkäisee syrjäytymistä. Lasten kanssa rakennetaan kaupunkia, joka on avoin ja yhteisöllinen, lasta kuuleva ja osallistava.

Helsingin varhaiskasvatussuunnitelma päivitettiin vastaamaan uudistunutta lainsäädäntöä ja opetushallituksen asettamia Varhaiskasvatussuunnitelman perusteita. Helsingin varhaiskasvatussuunnitelma on helsinkiläisiä varhaiskasvatuksen toimijoita velvoittavat asiakirja, joka kattaa varhaiskasvatuksen kaikki toimintamuodot ja velvoittaa myös yksityisiä palveluntuottajia. Varhaiskasvatussuunnitelma toimii työvälineenä varhaiskasvatuksen henkilöstölle ja se ohjaa toiminnan pedagogista sisältöä.

Varhaiskasvatussuunnitelma julkaistaan suomeksi ja ruotsiksi verkossa 25.11.2019 osoitteessa: www.hel.fi/varhaiskasvatus/fi. Lisäksi suunnitelmia toimitetaan painettuna kaikkiin varhaiskasvatuksen toimipisteisiin.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Satu Järvenkallas, varhaiskasvatusjohtaja, puh. 09 310 43368, Satu.Jarvenkallas@hel.fi
Jenni Tirronen, ruotsinkielisen varhaiskasvatuksen päällikkö, puh. 09 310 73014, Jenni.Tirronen@hel.fi

Kuvat

Helsingin uudistettu varhaiskasvatussuunnitelma.
Helsingin uudistettu varhaiskasvatussuunnitelma.
Lataa

Liitteet

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala
Helsingin kaupunki, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala
Töysänkatu 2 D
00510 Helsinki

09 310 44986https://www.hel.fi/kasvatuksen-ja-koulutuksen-toimiala/fi

Kasvatuksen ja koulutuksen toimiala huolehtii Helsingin kaupungin varhaiskasvatuksesta, esiopetuksesta, perusopetuksesta ja lukiokoulutuksesta, suomenkielisestä ammatillisesta koulutuksesta sekä vapaasta sivistystyöstä. Toimialaan kuuluu neljä palvelukokonaisuutta: varhaiskasvatus ja esiopetus, perusopetus, lukio- ja ammatillinen koulutus ja vapaa sivistystyö, ruotsinkieliset palvelut sekä hallinto. Seuraa meitä @HelsinkiOppii, @tyovaenopisto, @Hforsarbis ja @StadinAO

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala

Ennakkotiedote: Helsingin kasvatus- ja koulutuslautakunta kokoontuu tiistaina 11.8.20207.8.2020 08:36:12 EESTTiedote

Kasvatus- ja koulutuslautakunnan syksyn ensimmäinen kokous pidetään tiistaina 11. elokuuta klo 16.00. Kokouksen esityslista on julkaistu kasvatuksen ja koulutuksen toimialan verkkosivuilla. Lautakunnan kokouksen esityslistalla on muun muassa toimivallan siirtäminen toimialajohtajalle poikkeuksellisiin opetusjärjestelyihin siirtymisestä sekä ict-hankintoja. Kasvatus- ja koulutuslautakunnalle esitetään, että se siirtää toimivaltaansa toimialajohtaja Liisa Pohjolaiselle ajanjaksoksi 1.8.2020 - 31.12.2020 perusopetuslain mukaisiin poikkeuksellisiin opetusjärjestelyihin siirtymisestä. Perusopetuslakia muutettiin kesällä, ja se on väliaikaisesti voimassa ajanjaksolla 1.8.2020-31.12.2020. Lakimuutoksella mahdollistetaan, että opetuksen järjestäjä voi päätöksellään siirtyä poikkeuksellisiin opetusjärjestelyihin. Poikkeuksellisten opetusjärjestelyiden aikana opetusta voidaan järjestää osittain tai kokonaan muuna kuin lähiopetuksena, etäyhteyksiä hyödyntäen. Päätös voidaan tehdä enintään yhdeksi

Helsingforsborna får syssla med egna projekt i fem klassrum för teknisk slöjd nästa läsår18.6.2020 10:55:00 EESTTiedote

Bland de vinnande förslagen i OmaStadi-omröstningen i höstas fanns ett förslag om att öppna skolornas klassrum för teknisk slöjd för hobbyverksamhet. Detta förslag blir nu verklighet. Stadsborna får möjlighet att avgiftsfritt arbeta med sina egna projekt i fem klassrum för teknisk slöjd, det vill säga OmaStadi-verkstäder, från september till maj under läsåret 2020–2021.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme