Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Helsingin uusi palvelu tuo luontoviisautta vesilläliikkujille

Jaa

Helsingin ainutlaatuisen saariston meriluonto on hauras ja haavoittuvainen. Helsingin kaupungin uusi Luontoviisas vesilläliikkuja -palvelu auttaa veneilijöitä liikkumaan vesillä luonto huomioiden.

Kaupunkivene. Kuva: Jussi Hellsten.
Kaupunkivene. Kuva: Jussi Hellsten.

Meri ja saaristo muodostavat Helsinkiin ympäristön joka on vertaansa vailla. Helsingin alueella on noin 300 saarta. Vaikka vesillä ei ole kulkua ohjaavia liikennemerkkejä yhtä usein kuin teillä, on myös saaristoliikenteessä ja -luonnossa liikkumisessa sääntöjä.

“Kiinnostus veneilyyn on lisääntynyt ja Helsingin vesille on tullut uusien palvelujen kautta uusia liikkujia. Helsinki haluaa kertoa, miten vesillä tulisi liikkua luontoa huomioiden, eli luontoviisaasti”, kertoo hankkeen suunnittelija Mika Välipirtti Helsingin ympäristöpalveluista.

Rantaudu varoen luontokohteisiin

Monille vesilläliikkujille saattaa olla uutta tietoa se, että Helsingin 66 luonnonsuojelualueesta noin puolet sijaitsee saaristossa. Alueet ovat suojeltuja luontokohteita, lintujen pesimäalueita ja uhanalaisten lajien elinympäristöjä. Niissä on rajoituksia, jotka tulisi ehdottomasti huomioida.

Lintuluodoilla lähestyminen ja maihinnousu on kielletty tavallisesti 1.4.−15.8. Tämän lisäksi Vanhankaupunginlahdella, Kallahden matalikolla on vesillä liikkumista rajoittavia erityismääräyksiä. Yleisohje on se, että jos eläin reagoi toimintaasi, olet liian lähellä. Veneilijöiden ja melojien tulisi välttää kaislikoita ja ruovikoita jotka ovat eläimille tärkeitä suoja- ja pesintäalueita. Luodoille ja kalliosaarille rantautumisessa tulee ottaa huomioon, että koirat on pidettävä kiinni sekä tulentekoa on vältettävä.

Verkkopalvelusta vinkkejä vesillä liikkumiseen

Luonnonsuojelualueet löytyvät nyt yhdestä paikasta Luontoviisaan vesilläliikkujan verkkopalvelusta, jossa on myös vinkkejä vesillä liikkumiseen. Palvelu toteutetaan yhteistyössä Skipperin sekä helsinkiläisten venekerhojen, pursiseurojen ja kajakkiseurojen kanssa.

”Helsingin saaristo on ainutlaatuinen luonnon ja historian muokkaama ja muodostama kokonaisuus, jossa jokainen kolmesta sadasta saaresta on erilainen. Luontoviisaasti retkeilemällä saamme ihanan saaristomme säilymään”, kertoo tiimipäällikkö Kaisa Pajanen Helsingin ympäristöpalveluista.

Luontoviisas vesilläliikkuja -palvelun verkkosivusto on avattu osoitteessa luontoviisas.hel.fi. Helsingin luonnonsuojelualueisiin on mahdollista tutustua Helsingin Palvelukartalla. Palvelukartasta löytyvät kaikkien luonnonsuojelualuiden tarkat sijainnit ja yksityiskohtaiset tiedot.

Luontoviisas vesilläliikkuja -palvelu on toteutettu osana Helsingin merellistä strategiaa, jonka tavoitteena on kehittää Helsingin merellisyyttä ja merellisiä palveluita.

Helsingin kaupungin merellinen strategia antaa saariston ja ranta-alueiden tarjonnan ja vetovoiman kehittämiselle suuntaviivat vuoteen 2030 asti. Tavoitteena on parantaa merellisiä palveluja ja kohteiden saavutettavuutta, edistää merellisiä tapahtumia sekä jatkaa lähisaariston avaamista virkistyskäyttöön.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Mika Välipirtti
Projektisuunnittelija
Helsingin kaupunki
Kaupunkiympäristön toimiala
Ympäristöpalvelut
p. 0407498760
mika.valipirtti@hel.fi

Kuvat

Kaupunkivene. Kuva: Jussi Hellsten.
Kaupunkivene. Kuva: Jussi Hellsten.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

PL 58200, 00099 Helsingin kaupunki

09 310 2611http://www.hel.fi/kaupunkiymparisto

Kaupunkiympäristön toimiala huolehtii Helsingin kaupunkiympäristön suunnittelusta, rakentamisesta ja ylläpidosta, rakennusvalvonnasta sekä ympäristöön liittyvistä palveluista.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Helsingin kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaoston päätökset 10.6.202110.6.2021 20:48:55 EEST | Tiedote

Kokouksen päätöstiedote (yhteenveto tehdyistä päätöksistä) on julkaistu kaupungin verkkosivuilla: Päätöstiedote 10.6.2021 » Päätöstiedote näkyy verkkosivuilla siihen asti, kun kokouksen pöytäkirja julkaistaan. Pöytäkirja korvaa valmistuttuaan päätöstiedotteen. Jaosto kokoontuu seuraavan kerran torstaina 1.7.2021. Lisää tietoa ympäristö- ja lupajaoston toiminnasta: https://www.hel.fi/kaupunkiymparisto/fi/paatoksenteko/Ymparisto-ja-lupajaosto/

Kaupunkiympäristölautakunnan päätöstiedote 8.6.20218.6.2021 19:42:15 EEST | Tiedote

Helsingin kaupunkiympäristölautakunnan tänään 8.kesäkuuta pidetty kokous on päättynyt. Palveluntuottajan laajan tietojärjestelmäongelman vuoksi päätöstiedotetta ei pysytä julkaisemaan normaalin tapaan kaupungin verkkosivuilla. Julkaisemme päätöstiedotteen verkkosivuilla heti, kun järjestelmä toimii. Kokouksen päätökset Asia/1 Kokouksen laillisuuden ja päätösvaltaisuuden toteaminen sekä pöytäkirjan tarkastajien valinta (pdf) (html) Ehdotuksen mukaan Asia/2 Ilmoitusasiat (pdf) (html) Ehdotuksen mukaan Asia/3 Kaupunkiympäristölautakunnan lausunto kaupunginhallitukselle valtuutettu Atte Harjanteen ym. toivomusponnesta, joka koskee korttelipihapilotin mahdollisuuksien selvittämistä (pdf) (html) Hyväksyttiin esittelijän ehdotuksesta poiketen Vastaehdotus Rantanen Tuomas + Rautava Risto Lisätään. "Lautakunta esittää lisäksi, että toimiala järjestää korttelipihoja hiljattain toteuttaneille tai niitä jo suunnitteleville taloyhtiöille suunnatun kilpailun. Sen kautta yhtiöiden olisi mahdollista n

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme