Helsingin kaupunki, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala

Helsingin varhaiskasvatukseen tarvitaan lisää työntekijöitä

Jaa

Varhaiskasvatuksen henkilöstön saatavuus on jo pitkään ollut haastavaa sekä suomen- että ruotsinkielisessä varhaiskasvatuksessa. Uudenmaan työ- ja elinkeinotoimiston ammattibarometrin (3/2019) mukaan varhaiskasvatuksen opettajan tehtävä on ammattipulanimikkeiden kärjessä. Koko maassa varhaiskasvatuksen opettajan tehtävä on ammattibarometrissä sijalla viisi. 

Helsingissä henkilöstön saatavuuden parantamiseksi on kasvatuksen ja koulutuksen toimialalla tehty paljon eri toimenpiteitä kuten tehostettu rekrytointia, edistetty koulutusta ja uudistettu sijaistoimintaa. Tästä huolimatta henkilöstöä on ollut vaikea saada.

”Tämän hetken arvion mukaan näyttää siltä, että ruotsinkielisessä varhaiskasvatuksessa henkilöstötilanne on paikoin kriittinen ja meillä on vaikeuksia saada riittävästi tarvittavaa henkilöstöä. Selvitämme parhaillaan Aluehallintovirastolta yhden ruotsinkielisen päiväkodin tilanteeseen liittyen voiko päiväkotiin palkata henkilöstöpulan vuoksi tilapäisesti myös suomenkielistä henkilöstöä. Tällä voidaan turvata, että voimme pitää toiminnan käynnissä ja emme joudu sulkemaan päiväkotia henkilöstöpulan vuoksi,” kertoo toimialajohtaja Liisa Pohjolainen kasvatuksen ja koulutuksen toimialalta.

Ruotsinkielisessä varhaiskasvatuksessa henkilöstön lisätarve ensi toimintakaudelle on 70 työntekijää. Suomenkielisessä varhaiskasvatuksessa on henkilöstön saatavuudessa myös haasteita, mutta henkilöstöä on saatu sinne paremmin.

Varhaiskasvatus on varhaiskasvatuslakiin perustuva subjektiivinen oikeus eli kunnan on aina järjestettävä lapselle varhaiskasvatus. Varhaiskasvatuslain mukaan Helsingin kaupungin tulee järjestää varhaiskasvatusta sekä suomen- että ruotsinkielisenä.

”Tilanne on äärimmäisen valitettava. Jatkamme ponnisteluja henkilöstön saamiseksi muun muassa ruotsinkielisiltä alueilta. Toivomme päättäjiltä ratkaisuja, jotta tilanne paranee paitsi Helsingissä niin myös muualla maassa. Koulutuksen paikkamääriä on lisättävä molemmissa kieliryhmissä ja on erityisesti katsottava ruotsinkielisen varhaiskasvatuksen tarpeita, sekä yleisesti nostettava alan houkuttelevuutta eri keinoin”, toteaa Liisa Pohjolainen.

Lisätietoja:

kasvatuksen ja koulutuksen toimiala
toimialajohtaja Liisa Pohjolainen, liisa.pohjolainen@hel.fi, p. 09 310 86200

suomenkielinen varhaiskasvatus
varhaiskasvatusjohtaja Satu Järvenkallas, satu.jarvenkallas@hel.fi, p. 09 310 43368

Svenska servicehelheten
chef för den svenska servicehelheten Niclas Grönholm, niclas.gronholm@hel.fi, tel. 09 310 86225

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Mervi Kopomaa-Weymarn
viestintäasiantuntija
Kasvatus ja koulutus
Viestintä
puh. 09 310 43360

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala
Helsingin kaupunki, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala
Töysänkatu 2 D
00510 Helsinki

09 310 44986https://www.hel.fi/kasvatuksen-ja-koulutuksen-toimiala/fi

Kasvatuksen ja koulutuksen toimiala huolehtii Helsingin kaupungin varhaiskasvatuksesta, esiopetuksesta, perusopetuksesta ja lukiokoulutuksesta, suomenkielisestä ammatillisesta koulutuksesta sekä vapaasta sivistystyöstä. Toimialaan kuuluu neljä palvelukokonaisuutta: varhaiskasvatus ja esiopetus, perusopetus, lukio- ja ammatillinen koulutus ja vapaa sivistystyö, ruotsinkieliset palvelut sekä hallinto. Seuraa meitä @HelsinkiOppii, @tyovaenopisto, @Hforsarbis ja @StadinAO

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala

Ennakkotiedote: kasvatus- ja koulutuslautakunta kokoontuu 22.10.18.10.2019 12:00:00 EESTTiedote

Kasvatus- ja koulutuslautakunta kokoontuu seuraavan kerran tiistaina 22.10.2019 klo 16. Kokouksen esityslistaan voi tutustua kasvatuksen ja koulutuksen toimialan verkkosivuilla. Lautakunnan esityslistalla on mm. seuraavat asiat: Toisen asteen maksuttomuuden kokeilun väliraportti Lautakunta saa tiedoksi väliraportin toisen asteen maksuttomuuden kokeilusta. Kaupunginhallitus päätti syyskuussa 2018 esittää kaupunginvaltuustolle, että Helsingin kaupunki lähtee edistämään toisen asteen maksuttomia oppimateriaaleja ja työvälineitä. Kaupunginvaltuusto päätti kohdentaa 2 miljoonaa euroa kokeiluun. Kasvatus- ja koulutuslautakunta päätti kohdentaa määrärahan lukuvuonna 2019 aloittaville ensimmäisen vuoden opiskelijoille lainattavaan oppimateriaaliin, HSL:n Helsingin sisäiseen matkakorttiin ja kulttuurikäynteihin. Kokeilun piiriin kuuluvat ensimmäisen vuoden opiskelijat kaupungin lukioissa ja Stadin ammatti- ja aikuisopistossa. Avustusperusteet perusopetuslain mukaisen iltapäivätoiminnan avustuks

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme