Helsingin viski kypsyy helsinkiläisessä tammessa

Helsinkiläinen tislaamo käyttää palkittujen viskiensä kypsytyksessä ranskalaisesta ja amerikkalaisesta tammesta valmistettuja tammitynnyreitä. Tislaamon perustaneet master distiller Mikko Mykkänen ja master blender Kai Kilpinen ovat pitkään etsineet mahdollisuutta kypsyttää viskiä myös kotimaisessa tammessa. Suomi ei kuitenkaan ole perinteinen kypsytystä tai pitkää säilytystä vaativien jalojuomien valmistusmaa, joten maasta ei löydy perinteistä puutynnyriteollisuutta tai -osaamista.
”Suomalaisesta tammesta ei käsittääksemme ole aiemmin tehty kypsytystynnyreitä. Paitsi, että tammea kasvaa Suomessa verrattain vähän, on se myös geneettisesti hieman erilainen kuin perinteisten viinimaiden tammet. Koska puulaji on kuitenkin sama, meitä on kiinnostanut selvittää miten kotimaisuus vaikuttaa viskin makuun ja kypsymiseen. Saimmekin aloitettua ainutlaatuisen pilottihankkeen, jolla voi olla suuri merkitys suomalaiselle tislaamotoiminnalle”, kertoo master distiller Mikko Mykkänen ja jatkaa:
”Löysimme apuun puuseppä Masa Salmisen, joka on erikoistunut erityisesti helsinkiläisten puiden työstämiseen. Pyrimme muutenkin hyödyntämään kaikessa tekemisessämme mahdollisimman paikallisia raaka-aineita, joten helsinkiläiselle tislaamolle helsinkiläinen tammitynnyri on ainutlaatuinen mahdollisuus.”
Tynnyri keksittiin uudelleen
Viime vuonna Uudenmaan Kulttuurirahaston kulttuuripalkinnon saanut puuseppä Masa Salminen käyttää töidensä raaka-aineena kaupunkipihoilla ja puistoissa kasvaneita, syystä tai toisesta kaadettuja puita. Hän kuivaa puumateriaalin luonnonmukaisin menetelmin ja työstää sen perinteisenä käsityönä. The Helsinki Distilling Companyn pilottiprojektissa täytettyihin 48-litraisiin viskitynnyreihin on käytetty kolme vuotta kuivunutta helsinkiläistä tammea. Salminen on suunnitellut tynnyreiden uudenlaisen muodon ja ilmeen itse.
”Perinteinen tynnyri on poikkeuksellinen puutyö, eikä siinä ole juuri mitään yhteistä itselleni tutun puusepäntyön kanssa. Maailmalla tehdään erinomaisia tynnyreitä, mutta niiden valmistus vaatii myös sellaiset laitteet ja puitteet, joita Suomesta ei löydy. Siksi tälle helsinkiläisviskin kypsytysastialle tuli miettiä oma muotonsa”, taustoittaa puuseppä Masa Salminen ja jatkaa:
”Tein tynnyrit koveran sijaan suorasta tammilaudasta, jolloin puun kasaaminen ja yhteen puristaminen tiiviiksi säilytysastiaksi onnistui huomattavasti helpommin. Testaamme tynnyreissä myös erilaisia sisäpinnan polttoasteita, jotta löydämme viskin kypsymiselle ja makurakenteelle optimaalisen ratkaisun.”
Helsinki vs. muu viskimaailma
The Helsinki Distilling Companyn tynnyripilottihankeen dokumentoi ongelmanratkaisusta ja matematiikan käytöstä puutyössä väitellyt tohtori Laia Saló i Nevado. Hän seuraa suomalaisen viskin ja tammen yhdistämistä ja kehittymistä valmiiksi tuotteeksi. Vuoden 2021 satokauden kotimaisesta mallasrukiista ja -ohrasta valmistettu helsinkiläistisle on kypsynyt uusissa suomalaisissa tammitynnyreissä nyt puolisen vuotta.
”Jotta tislettä voisi kutsua viskiksi, tulee sen olla kypsynyt tammiastiassa vähintään kolme vuotta. Vaikka pilotti on vielä nuori, on alku lupaava. Vaikuttaa siltä, että premium-luokan viski kypsyy hyvin myös suomalaisessa tammessa”, kommentoi tohtori Laia Saló i Nevado.
The Helsinki Distilling Companyn palkittujen viskien viimeistelystä vastaava master blender Kai Kilpinen on myös positiivisen yllättynyt pilottihankkeen etenemisestä.
”Nuoren tisleen mausta tunnistaa nyt jo rukiin ja tammen ominaispiirteitä. Helsinkiläistammessa kypsyy samaa viskitislettä, josta meidät maailmallakin tunnetaan. Sen kehittymistä onkin helppo verrata rinnakkain ulkomaisissa tynnyreissä kypsyvän tutun Helsinki Whiskeyn kanssa. Hyperlokaali viskimme on lähtenyt kehittymään kerrassaan erinomaisesti”, kertoo Kai Kilpinen.
Vuonna 2013 perustettu The Helsinki Distilling Company on ensimmäinen ja ainoa tislaamo Helsingissä sataan vuoteen. Se tunnetaan ennen kaikkea luovana ja tuotteiden korkeaan laatuun keskittyvänä pientislaamona, jonka kaikki tuotteet valmistetaan käsin Helsingin Kalasataman Teurastamolla sijaitsevalla tislaamolla. Viskit kypsytetään historiallisessa jääkellarissa. Yhtiön luovuudesta todistaa useiden kansainvälisten juomapalkintojen lisäksi tislaajamestari Mikko Mykkäselle myönnetty Outstanding Innovation -palkinto Euroopan innovatiivisimpana tislaajana.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Kai Kilpinen, The Helsinki Distilling Company
+358406484781, kai.kilpinen@hdco.fi
Samuel Sorainen, PR- ja viestintätoimisto Wolfcom Oy
+358 400 579 653, samuel.sorainen@wolfcom.fi
Kuvat




Tietoja julkaisijasta
Wolfcom PR Boutique, Helsinki, Finland
Korkeavuorenkatu 1 B 11, 00140 Helsinki
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Wolfcom
Uusi Wine & Tapas Helsinki lisää mutkattomia ruokaelämyksiä keskustaan17.9.2025 13:44:12 EEST | Tiedote
Helsingin ydinkeskustaan, Kampin Narinkkatorin laidalle, on avautunut uusi Wine & Tapas Helsinki. Se tarjoaa töiden jälkeen ja iltaisin laadukkaan sekä kohtuuhintaisen mahdollisuuden nauttia jaettavista tapaksista ja viinistä rennossa tunnelmassa. Päivisin ravintolaan katetaan entuudestaan tunnettu, keskustan suosituimpiin kuuluva buffetlounas.
Vuosi huipulla − cocktailbaari Kupoli juhlii merkkipäiväänsä16.9.2025 12:51:30 EEST | Tiedote
Vuosi sitten NH Collection Helsinki Grand Hansa -hotellin ikonisen tornin kupoliin avautunut Kupoli-cocktailbaari hurmasi hetkessä sekä helsinkiläiset että matkailijat. Klassisia cocktaileja ja pohjoista luontoa yhdistävä konsepti sekä historiallisen voimalan lanterniin rakennettu uniikki tila tarjoavat elämyksen, jonka kruunaavat 360 asteen panoraamanäkymät yli kaupungin kattojen. Kupoliin tullaan uteliaisuudesta, ja palataan yhä uudelleen tunnelman, palvelun ja taidokkaiden juomien vuoksi.
Helsinki Limo toi Mercedes-Maybachin tilausajoon8.9.2025 10:13:59 EEST | Tiedote
Premium-tason tilausajoihin erikoistunut Helsinki Limo vahvisti kalustoaan poikkeuksellisella tulokkaalla: Mercedes-Maybach S 580 on Suomen ensimmäinen ja ainoa tilausajossa toimiva uusi Maybach. Uuden auton myötä Helsinki Limo esittelee First Class -tason kutsuliikennepalvelun.
Kutsu medialle: uusi Wine & Tapas Helsinki keskustan sydämeen4.9.2025 12:28:07 EEST | Kutsu
Tervetuloa tutustumaan Helsingin ydinkeskustan uutuusravintolaan, Wine & Tapas Helsinkiin, ja sen illalliskonseptiin. Ravintola tarjoaa mutkattoman, kohtuuhintaisen ja laadukkaan tavan nauttia tapaksista ja viinistä Narinkkatorin laidalla. Mediatilaisuus tiistaina 16. syyskuuta kello 15.00-16.30, Narinkkatori, Annanaukio 1.
Maista Baskimaan maut – pintxot valtaavat NH Collection Helsinki Grand Hansan28.7.2025 09:30:00 EEST | Tiedote
Espanjan pohjoisosassa sijaitsevan Baskimaan vivahteikas ja kiinnostava ruokakulttuuri on kuuluisa etenkin pintxoistaan. Pintxot, hammastikun nokkaan pistetyt pienet suupalat sekoitetaan toisinaan tapaksiin, mutta on sekä kulttuurillisesti että käytännössä eri asioita. Jos pintxot ja muut baskimaan herkut eivät ole vielä tuttuja, niitä pääsee nyt maistamaan NH Collection Helsinki Grand Hansa hotellin Hansa Café -ravintolassa Baskimaan ruokaviikoilla, jonka järjestää yhteistyössä hotellin kanssa Espanjan ja Bilbaon matkailutoimistot.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme