Helsingin yliopisto ja kaupunki lähtevät kehittämään Viikistä houkuttelevaa innovaatiokeskittymää – liikkeelle kestävillä ruokainnovaatioilla

Kyseessä on merkittävä uusi avaus Helsingin yliopiston ja kaupungin välisessä strategisessa kumppanuudessa. Kolmivuotisen hankkeen kokonaisarvo on noin 2 miljoonaa euroa, josta puolet tulee Helsingin kaupungin innovaatiorahastolta ja puolet yliopistolta. Viikin kampus on biotieteiden, maa- ja metsätaloustieteiden sekä farmasian ja eläinlääketieteen opetuksen ja tutkimuksen keskittymä.
– Elämme merkittävien muutosten aikaa niin ilmastokysymysten, kaupungistumisen kuin koronakriisin näkökulmasta. Viikin kampuksen osaamisalojen ja eri toimijoiden välisellä yhteistyöllä voimme löytää ratkaisuja maailmanlaajuisiin haasteisiin ja synnyttää uusia innovaatioita ja elpymistä, sanoo Helsingin pormestari Jan Vapaavuori.
– Helsingin yliopiston vahvuus on monitieteisten ratkaisujen tuottaminen koko yhteiskunnan ja maailman parhaaksi. Olemme iloisia tästä yhteistyöstä, jonka tuella voimme kehittää huippututkimuksesta tunnetusta Viikin kampuksesta myös innovaatiotoiminnan keskittymän, Helsingin yliopiston kampuskehityksestä vastaava vararehtori Tom Böhling jatkaa.
Viikillä on hyvät edellytykset kehittyä vaikuttavaksi innovaatioympäristöksi.
–Viikissä on tunnistettu merkittävä innovaatiopotentiaali bio- ja kestävyystieteissä. Yhdessä satsaamme nyt toimenpiteisiin, joiden avulla Viikistä lähtee syntymään yhä enemmän keksintöjä ja uusia yrityksiä, jatkaa Helsingin kaupungin elinkeinojohtaja Marja-Leena Rinkineva.
Alkuvuonna 2021 käynnistyvän hankkeen aikana luodaan kampusalueelle innovaatiotoimintaa tukeva toimintaympäristö, Viikki Innovation Platform. Se kartoittaa yritysten kiinnostusta ja tarpeita, tutkimukseen pohjautuvia innovaatioaihioita sekä käynnistää erilaisia kehityshankkeita ja toimintamalleja, kuten hackathon-ideointitapahtumia.
Tavoitteena on lisätä tiedelähtöistä innovaatiotoimintaa tuomalla systemaattisesti yhteen opiskelijoita, tutkijoita, startupeja sekä alan vakiintuneita toimijoita.
– Samalla haluamme tukea opiskelijoiden ja tutkijoiden osaamista yrittäjyydessä ja innovaatiotoiminnassa sekä vahvistaa Viikissä tehtävän tieteen vaikuttavuutta, kertoo Viikin kampusdekaani, maatalous-metsätieteellisen tiedekunnan Ritva Toivonen.
Liikkeelle lähdetään ruokaketjun kestävien ratkaisujen kehittämisellä Viikki Food Innovation Labissa, jonka käynnistää nyhtökauran kehittäjä, maatalous-metsätieteellisen tiedekunnan työelämäprofessori Reetta Kivelä. Useat alan yritykset ja muut toimijat ovat jo osoittaneet kiinnostusta lähteä mukaan.
– Mukaan kutsutaan myös kansainvälisiä yrityksiä. Lisäksi laaditaan suunnitelma Viikin alueen yrityshautomo-ohjelmasta, kertoo kokonaisuuden suunnittelua luotsannut Irina Blomqvist yliopiston yritysyhteistyöpalveluista.
Opiskelijoille ja tutkijoille tullaan tarjoamaan muun muassa innovaatioiden johtamiseen liittyviä kursseja, joiden yhteydessä opiskelijoilla on mahdollista esimerkiksi testata ideoitaan ja saada apua startup-yritysten perustamisessa.
– Tavoitteenamme on eri toimijoiden laaja, systemaattinen yhteistyö. Sen tuloksena syntyy uudenlaista ajattelua ja ideoita, ja jopa maailmanluokan innovaatioita yritysten ja yhteiskunnan tarpeisiin, dekaani Toivonen jatkaa.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Ritva Toivonen, dekaani, Helsingin yliopiston maatalous-metsätieteellinen tiedekunta, ritva.toivonen@helsinki.fi, puh. 040 526 8412
Irina Blomqvist, Senior Business Collaboration Advisor, Helsingin yliopiston yritysyhteistyöpalvelut, irina.blomqvist@helsinki.fi, puh. 050 431 9203
Marja-Leena Rinkineva, elinkeinojohtaja, Helsingin kaupunki, Marja-Leena.Rinkineva@hel.fi, puh. 050 559 9183
Kuvat

Tietoja julkaisijasta

PL 3
00014 Helsingin yliopisto
02941 22622 (mediapalvelu) 02941 911 (vaihde) (vaihde)https://www.helsinki.fi/fi/yliopisto
Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen tiedeyhteisö, joka toimii neljällä kampuksella Helsingissä ja usealla muulla paikkakunnalla Suomessa. Kansainvälisissä yliopistovertailuissa se on ollut toistuvasti maailman sadan parhaan yliopiston joukossa. Helsingin yliopisto on perustettu vuonna 1640.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Noin joka seitsemäs hakija pääsi sisään Helsingin yliopistoon3.7.2025 09:42:00 EEST | Tiedote
Yhteishaussa Helsingin yliopistoon valittiin 4 703 uutta opiskelijaa. Helsingin yliopisto oli Suomen suosituin yliopisto ensisijaisten hakijoiden määrän sekä hakijoiden kokonaismäärän perusteella.
Kaasuvuoto aloittaa haavan korjauksen kasveissa2.7.2025 18:01:00 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston tutkijat ovat löytäneet mekanismin, jonka avulla kasvit korjaavat suojaavan uloimman kerroksensa, korkkisolukon. Tällä löydöllä voi olla merkittäviä vaikutuksia maatalouteen ja elintarvikkeiden säilyvyyteen. Etyleenin ja hapen diffuusio haavan läpi käynnistää kasvin luonnollisen paranemisprosessin.
Kaksoisvalohoito vähentää ikenien verenvuotoa ja tulehdusta hammasimplanttien ympärillä1.7.2025 09:59:32 EEST | Tiedote
Kaksoisvalohoito (Lumoral) tarjoaa kotikäyttöön turvallisen ja tehokkaan vaihtoehdon implanttien ympäristön tulehduksen hallintaan ilman antibiootteja.
Tutut maatalousympäristön linnut vähenevät, eteläiset yleislajit runsastuvat30.6.2025 08:00:00 EEST | Tiedote
Moni tuttu lintulaji harvinaistuu entisestään. Varpusia ja kuoveja on nyt vähemmän kuin koskaan aiemmin. Toisaalta monien eteläisten lajien voittokulku jatkuu. Mustarastaita ja peukaloisia esiintyy ennätysmäisen runsaasti.
Panimoteollisuuden sivuvirroista terveellisiä elintarvikkeita27.6.2025 13:02:54 EEST | Tiedote
Helsingin yliopiston tutkijat ovat keksineet innovatiivisen ja kestävän tavan hyödyntää mäskiä ja muita panimoteollisuuden sivutuotteita muokkaamalla niistä hyödyllisiä elintarvikkeita.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme