Helsingin yliopisto ja kaupunki lähtevät kehittämään Viikistä houkuttelevaa innovaatiokeskittymää – liikkeelle kestävillä ruokainnovaatioilla
Viikin kampusalueelle luodaan Helsingin yliopiston ja kaupungin tiiviinä yhteistyönä tutkimuksen, opetuksen ja yritysten välistä innovaatiokeskittymää. Liikkeelle lähdetään kestävään ruokaan liittyvällä teemalla nyhtökaurasta tunnetun työelämäprofessori Reetta Kivelän johdolla.

Kyseessä on merkittävä uusi avaus Helsingin yliopiston ja kaupungin välisessä strategisessa kumppanuudessa. Kolmivuotisen hankkeen kokonaisarvo on noin 2 miljoonaa euroa, josta puolet tulee Helsingin kaupungin innovaatiorahastolta ja puolet yliopistolta. Viikin kampus on biotieteiden, maa- ja metsätaloustieteiden sekä farmasian ja eläinlääketieteen opetuksen ja tutkimuksen keskittymä.
– Elämme merkittävien muutosten aikaa niin ilmastokysymysten, kaupungistumisen kuin koronakriisin näkökulmasta. Viikin kampuksen osaamisalojen ja eri toimijoiden välisellä yhteistyöllä voimme löytää ratkaisuja maailmanlaajuisiin haasteisiin ja synnyttää uusia innovaatioita ja elpymistä, sanoo Helsingin pormestari Jan Vapaavuori.
– Helsingin yliopiston vahvuus on monitieteisten ratkaisujen tuottaminen koko yhteiskunnan ja maailman parhaaksi. Olemme iloisia tästä yhteistyöstä, jonka tuella voimme kehittää huippututkimuksesta tunnetusta Viikin kampuksesta myös innovaatiotoiminnan keskittymän, Helsingin yliopiston kampuskehityksestä vastaava vararehtori Tom Böhling jatkaa.
Viikillä on hyvät edellytykset kehittyä vaikuttavaksi innovaatioympäristöksi.
–Viikissä on tunnistettu merkittävä innovaatiopotentiaali bio- ja kestävyystieteissä. Yhdessä satsaamme nyt toimenpiteisiin, joiden avulla Viikistä lähtee syntymään yhä enemmän keksintöjä ja uusia yrityksiä, jatkaa Helsingin kaupungin elinkeinojohtaja Marja-Leena Rinkineva.
Alkuvuonna 2021 käynnistyvän hankkeen aikana luodaan kampusalueelle innovaatiotoimintaa tukeva toimintaympäristö, Viikki Innovation Platform. Se kartoittaa yritysten kiinnostusta ja tarpeita, tutkimukseen pohjautuvia innovaatioaihioita sekä käynnistää erilaisia kehityshankkeita ja toimintamalleja, kuten hackathon-ideointitapahtumia.
Tavoitteena on lisätä tiedelähtöistä innovaatiotoimintaa tuomalla systemaattisesti yhteen opiskelijoita, tutkijoita, startupeja sekä alan vakiintuneita toimijoita.
– Samalla haluamme tukea opiskelijoiden ja tutkijoiden osaamista yrittäjyydessä ja innovaatiotoiminnassa sekä vahvistaa Viikissä tehtävän tieteen vaikuttavuutta, kertoo Viikin kampusdekaani, maatalous-metsätieteellisen tiedekunnan Ritva Toivonen.
Liikkeelle lähdetään ruokaketjun kestävien ratkaisujen kehittämisellä Viikki Food Innovation Labissa, jonka käynnistää nyhtökauran kehittäjä, maatalous-metsätieteellisen tiedekunnan työelämäprofessori Reetta Kivelä. Useat alan yritykset ja muut toimijat ovat jo osoittaneet kiinnostusta lähteä mukaan.
– Mukaan kutsutaan myös kansainvälisiä yrityksiä. Lisäksi laaditaan suunnitelma Viikin alueen yrityshautomo-ohjelmasta, kertoo kokonaisuuden suunnittelua luotsannut Irina Blomqvist yliopiston yritysyhteistyöpalveluista.
Opiskelijoille ja tutkijoille tullaan tarjoamaan muun muassa innovaatioiden johtamiseen liittyviä kursseja, joiden yhteydessä opiskelijoilla on mahdollista esimerkiksi testata ideoitaan ja saada apua startup-yritysten perustamisessa.
– Tavoitteenamme on eri toimijoiden laaja, systemaattinen yhteistyö. Sen tuloksena syntyy uudenlaista ajattelua ja ideoita, ja jopa maailmanluokan innovaatioita yritysten ja yhteiskunnan tarpeisiin, dekaani Toivonen jatkaa.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Ritva Toivonen, dekaani, Helsingin yliopiston maatalous-metsätieteellinen tiedekunta, ritva.toivonen@helsinki.fi, puh. 040 526 8412
Irina Blomqvist, Senior Business Collaboration Advisor, Helsingin yliopiston yritysyhteistyöpalvelut, irina.blomqvist@helsinki.fi, puh. 050 431 9203
Marja-Leena Rinkineva, elinkeinojohtaja, Helsingin kaupunki, Marja-Leena.Rinkineva@hel.fi, puh. 050 559 9183
Kuvat

Tietoja julkaisijasta
Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen tiedeyhteisö, joka toimii neljällä kampuksella Helsingissä ja usealla muulla paikkakunnalla Suomessa. Kansainvälisissä yliopistovertailuissa se on ollut toistuvasti maailman sadan parhaan yliopiston joukossa. Helsingin yliopisto on perustettu vuonna 1640.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Evon tiedekansallispuistohankkeen alueellinen työryhmä aloittaa toimintansa22.1.2021 14:28:04 EET | Tiedote
Helsingin yliopisto on ympäristöministeriön toimeksiannosta nimennyt Evon tiedekansallispuiston valmistelua taustoittavan työryhmän ajalle 25.1.–30.6.2021.
Vegaaniruokavalio muokkaa merkittävästi pikkulasten aineenvaihduntaa: D- ja A-vitamiinitasot vaativat erityishuomiota21.1.2021 12:51:02 EET | Tiedote
Helsingin yliopiston tutkimusryhmien yhteistyöprojekti on kansainvälisesti ensimmäinen kartoitus täysin vegaanisen ruokavalion vaikutuksista päiväkoti-ikäisten lasten aineenvaihduntaan. Vegaaniruokavaliota noudattaneilla lapsilla havaittiin sekaruokaa syöviin lapsiin verrattuna merkittävästi muuttunut aineenvaihdunta ja alhaisemmat D-vitamiinitasot. Myös lasten A-vitamiinitasoista kertovat merkkiaineet olivat alentuneet.
Lasten lihavuutta tulisi hoitaa yhteistyössä perheiden kanssa21.1.2021 08:00:00 EET | Tiedote
Suomessa neljäsosa pojista ja viidesosa tytöistä on ylipainoisia. Kouluterveydenhuollon tiiviimpi ja oikea-aikainen yhteistyö perheiden kanssa auttaisi puuttumaan lasten ylipainoon ennen kuin se kehittyy lihavuudeksi, selviää Helsingin yliopiston väitöstutkimuksesta.
Helsingin yliopisto ja Metsä Group luomaan yhdessä ratkaisuja uusiutuvien luonnonvarojen kestävälle käytölle19.1.2021 13:00:00 EET | Tiedote
Helsingin yliopisto ja Metsä Group ovat solmineet kumppanuussopimuksen, jonka puitteissa syvennetään tutkimus- ja koulutusyhteistyötä ja ratkotaan globaaleja kestävyyshaasteita.
Tutkijat selvittivät, kuinka rintasyöpä leviää – syöpägeeni käyttää apunaan proteiinia, joka toimii kuin sorkkarauta19.1.2021 09:30:00 EET | Tiedote
Helsingin yliopiston tutkijat ovat selvittäneet, kuinka syöpägeenit tuhoavat tyvikalvokapselin, joka estää kasvainsolujen tunkeutumisen terveisiin kudoksiin. Tutkimus osoitti, että syövissä yleinen soluviestintäreitti hyödyntää hepsiini-nimistä entsyymiä hajottaessaan tyvikalvon. Tyvikalvon hajoaminen voidaan kuitenkin pysäyttää hepsiinin toimintaa estävillä vasta-aineilla.
Yli 10 miljoonan euron EU-hanke valjastaa tekoälyn ja genomitiedon sairauksien ennaltaehkäisyyn18.1.2021 13:07:35 EET | Tiedote
Helsingin yliopiston koordinoimassa viisivuotisessa EU-hankkeessa pyritään kehittämään ja hyödyntämään uudenlaisia genomitietoon perustuvia sairastumisriskin arviointiin soveltuvia työkaluja. INTERVENE-hankkeen tavoitteena on osoittaa tekoälyn hyödyntämisen edut genomitietoon perustuvia sairastumisriskiarvioita laadittaessa sekä testata riskitiedon hyödyntämistä käytännön potilastyössä.
Koronavuosi kasvatti kulttuurin ja tieteen kulutusta verkossa18.1.2021 06:33:00 EET | Tiedote
Finna.fi-tiedonhakupalvelussa vierailtiin viime vuonna ennätykselliset 2,9 miljoonaa kertaa. Käyntimäärät kasvoivat edellisvuoteen verrattuna 16 prosenttia. Finna.fi-palvelun avulla kävijät pääsevät nauttimaan virtuaalisesti liki 400 kirjaston, museon ja arkiston aarteista.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme