Helsingin yliopisto

Helsingin yliopisto ja Metsä Group luomaan yhdessä ratkaisuja uusiutuvien luonnonvarojen kestävälle käytölle

Jaa

Helsingin yliopisto ja Metsä Group ovat solmineet kumppanuussopimuksen, jonka puitteissa syvennetään tutkimus- ja koulutusyhteistyötä ja ratkotaan globaaleja kestävyyshaasteita.

Johtaja Anne Toppinen, pääjohtaja Ilkka Hämälä ja rehtori Sari Lindblom Tiedekulmassa. Kuvaaja: Veikko Somerpuro.
Johtaja Anne Toppinen, pääjohtaja Ilkka Hämälä ja rehtori Sari Lindblom Tiedekulmassa. Kuvaaja: Veikko Somerpuro.

Monitieteinen kumppanuussopimus on solmittu viideksi vuodeksi.

– Haluamme yhdessä Metsä Groupin kanssa luoda uutta tietoa, vahvistaa osaamista ja kouluttaa tulevaisuuden osaajia, jotka tukevat yhteiskuntamme mahdollisuuksia ratkaista kestävyyshaasteita, kuvailee Helsingin yliopiston rehtori Sari Lindblom kumppanuutta.

Sopimuksen solmiminen on osa yliopiston uutta strategiaa, jossa todetaan, että yliopisto haluaa olla vastuullisuuden ja kestävyyden edelläkävijä ja edistää yritysyhteistyötä ja innovaatiotoimintaa.

– Pitkäjänteiset yrityskumppanuudet ovat tässä hyvä väline, rehtori Lindblom jatkaa.

Sopimuksella pyritään varmistamaan tulevaisuuden osaajien työllistymistä, urakehitysmahdollisuuksia sekä kehittämään heidän osaamistaan. Tavoitteena on myös ratkaista teknologisia ja kestävän kehityksen asettamia haasteita. Sopimus edistää kestävää metsätaloutta tuottamalla uutta tutkimustietoa ja soveltamalla sitä käytäntöön.

Kumppanuudella pyritään siihen, että yksittäisten hajanaisten projektien sijaan katsotaan yhdessä tulevaisuutta ja asetetaan yhteistyölle pidemmän aikavälin tavoitteita.

– Haluamme kehittää yhdessä ratkaisuja uusiutuvien luonnonvarojen kestävälle käytölle. Jatkuvan oppimisen hengessä vahvistamme osaamistamme ja kyvykkyyksiämme sekä kytkemme opiskelijoita aiempaa paremmin osaksi yhteistyötämme, Metsä Groupin pääjohtaja Ilkka Hämälä kommentoi.

Tutkimusta, koulutusta, jatkuvaa oppimista – yhdessä

Sopimus rakentuu tutkimusyhteistyön, opetus- ja koulutusyhteistyön sekä jatkuvan oppimisen ympärille. Tutkimuksen teemoina ovat erityisesti kestävän metsätalouden menetelmät ja teknologia, metsävarojen hallinta, puunkorjuu, kuitupohjaiset materiaalit (kuten elintarvikepakkaukset), ioniset nesteet ja kiertotalouden kemia.

– Tämä yhteistyösopimus on luonnollinen jatko vahvalle tutkimusyhteistyölle liittyen modernin kemian hyödyntämiseen biomassan jalostuksessa. Ionisten liuottimien käyttö selluloosan liuotukseen, ja jatkojalostus vaikkapa tekstiilikuiduiksi on tästä hyvä esimerkki, sanoo orgaanisen kemian professori Ilkka Kilpeläinen matemaattis-luonnontieteellisen tiedekunnan kemian laitokselta.

Yhteistyö painottuu vahvasti opiskelijoihin. Tavoitteena on rakentaa yhteistyön piirissä oleville opiskelijoille selkeä polku kandivaiheen opinnoista työelämään. Urapolkuun kuuluvat opintojen aikaiset projektityöt, harjoittelut, kesätyöt, pro gradu -työ ja mahdollinen työllistyminen Metsä Groupiin. Yhteistyöllä halutaan myös madaltaa kynnystä työllistää erityisesti kansainvälisiä opiskelijoita. Opiskelijat pääsevät tutustumaan Metsä Groupiin yritysvierailuilla ja kursseille tulee myös vierailevia luennoitsijoita.

– Ruokahävikin vähentäminen, uudenlaiset pakkausmateriaalit ja vastuullisten elintarvikepakkausten kehittäminen ovat moniulotteisia haasteita, joiden ratkaisemisessa tarvitaan pidempiaikaista yhteistyötä. Niin tutkijalle kuin opiskelijallekin on erittäin palkitsevaa olla mukana kehittämässä ratkaisuja, jotka voi jonain päivänä nähdä osana omaa arkea, toteaa Hanna Koivula, yliopistonlehtori maatalous-metsätieteellisen tiedekunnan elintarvike- ja ravitsemustieteiden osastolta.

Metsä Groupille yhteistyö tarjoaa uudenlaisia mahdollisuuksia henkilöstönsä täydennyskoulutukseen ja työssäoppimiseen.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kirsti Lehmusto, kumppanuusjohtaja, Helsingin yliopisto, kirsti.lehmusto@helsinki.fi, puh. 029 412 3225

Anne Toppinen, johtaja, Helsingin yliopiston kestävyystieteen instituutti HELSUS, anne.toppinen@helsinki.fi, puh. 029 415 7966

Pertti Hietaniemi, henkilöstöjohtaja, Metsä Group, puh. 010 463 3772

Kuvat

Johtaja Anne Toppinen, pääjohtaja Ilkka Hämälä ja rehtori Sari Lindblom Tiedekulmassa. Kuvaaja: Veikko Somerpuro.
Johtaja Anne Toppinen, pääjohtaja Ilkka Hämälä ja rehtori Sari Lindblom Tiedekulmassa. Kuvaaja: Veikko Somerpuro.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Helsingin yliopisto
Helsingin yliopisto
PL 3
00014 Helsingin yliopisto

02941 911 (vaihde)https://www.helsinki.fi/fi/yliopisto

Viestinnän asiantuntija Marjaana Lindy, marjaana.lindy@helsinki.fi, 050 518 6195

Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen tiedeyhteisö, joka toimii neljällä kampuksella Helsingissä ja usealla muulla paikkakunnalla Suomessa. Kansainvälisissä yliopistovertailuissa se on ollut toistuvasti maailman sadan parhaan yliopiston joukossa. Helsingin yliopisto on perustettu vuonna 1640.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto

Lähihistoria näkyy geeniperimässämme – väestön geneettisen taustan muuttuminen Suomen eri alueilla selvitetty jopa vuositasolla4.3.2021 21:00:00 EETTiedote

Helsingin yliopiston uudessa tutkimuksessa on onnistuttu arvioimaan ennennäkemättömän tarkasti yli 18 000 suomalaisen geneettistä sukutaustaa. Tulosten avulla pystyttiin seuraamaan 1900-luvun tapahtumien jälkiä geeneissämme ja arvioimaan muuttoliikkeiden vaikutusta väestön sekoittumiseen. Esimerkiksi siirtokarjalaisten muuttamista eri puolille Suomea pystyttiin seuraamaan jopa vuosittaisella tarkkuudella tarkastelemalla karjalaisen perimän osuutta kunkin alueen vastasyntyneissä.

Kasvitieteelliset puutarhat tarjosivat hengähdyspaikan koronavuonna2.3.2021 15:31:49 EETTiedote

Helsingin yliopiston Luonnontieteellisen keskusmuseon Luomuksen yleisökohteissa – Luonnontieteellisessä museossa ja kahdessa kasvitieteellisessä puutarhassa – vieraili vuoden 2020 aikana yhteensä noin 233 000 eri-ikäistä luonnon ystävää. Koronavuosi koetteli Luomusta, mikä näkyi kävijämäärien hiipumisena. Kumpulan ja Kaisaniemen kasvitieteellisten puutarhojen ulkopuutarhat kuitenkin houkuttelivat runsaasti kävijöitä kasvien pariin, ja Kumpulan puutarhassa tehtiin jopa kävijäennätys.

Tutkijat löysivät mekanismin, jonka avulla solut rakentavat "minilihaksia" tumansa alle2.3.2021 10:42:17 EETTiedote

Helsingin yliopiston tutkimusryhmät selvittivät, miten lihaksien supistumisesta vastaava moottoriproteiini myosiini toimii muissa solutyypeissä muodostaen supistumiskykyisiä rakenteita solukalvon sisäpinnalle. Tämä on ensimmäinen kerta kun ”minilihasten”, jotka tunnetaan myös stressisäikeinä, on havaittu muodostuvan solun pohjalle myosiinin muokatessa solukalvon alaista aktiini-säieverkostoa. Ongelmat näiden ”minilihasten” muodostumisessa johtavat ihmisillä moniin häiriöihin, ja vakavimmissa tapauksissa syövän etenemiseen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme