HKL

Helsingin yliopiston metroaseman Opintoputki avataan 1. syyskuuta

Jaa

Kluuvista Yliopistonkadulta metroaseman lippuhallitasolle johtavan tunnelin, Opintoputken, perusparannus on valmis. Tunneli avataan kaupunkilaisten käyttöön keskiviikkona 1.9.2021.

Helsingin yliopiston metroasema, entiseltä nimeltään Kaisaniemen metroasema, avattiin yleisökäyttöön vuonna 1995. Perusparannuksella haluttiin parantaa aseman turvallisuutta ja käytettävyyttä sekä kohentaa sen ulkonäköä.

Tekniset järjestelmät ja täydentävät rakennusosat päivitettiin sekä esteettömyyttä parannettiin. Käytävätilojen seinäpintojen, käsijohteiden ja ovien puhdistamisen ja maalaamisen sekä valaistuksen uusimisen ja uuden varapoistumisoven asentamisen ansiosta aseman ja sen ympäristön turvallisuus ja käytettävyys paranivat.

Peruskorjauksen yhteydessä tunneliin tehtiin uusi aineeton valoon perustuva taideteos, joka korostaa ja elävöittää tunnelin vahvaa tilavaikutelmaa.

Teoksen ilme on toteutettu käsin puhallettujen lasilinssien avulla, joiden käyttö on tunnusomaista taiteilija Kirsti Taiviolan työlle. Lasilinssi ohjaa led-valonlähteen tuottaman valon tarkkarajaisiksi, säännöllisiksi kuvioiksi.

─ Kenno-valoteos on tutkielma kuusikulmaisesta hunajakennokuviosta Opintoputken aaltoilevalla kalliopinnalla. Kuvio nousee tunnelin yläpäädyn suorilta seiniltä selkeänä ja järjestyksessä kohti kattoa, missä se lähtee venymään ja tiivistymään myötäillessään katon pinnan muotoja. Syvemmällä tunnelin mutkassa kuvio palaa jälleen kohti järjestystä, Taiviola kertoo.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Projektipäällikkö Mari Koponen (HKL), p. 040 4871821, mari.k.koponen@hel.fi

Urakoitsijana toimi Rakennuspartio

Tietoja julkaisijasta

HKL
HKL
PL 53250
00099 HELSINGIN KAUPUNKI

(09) 310 1071http://www.hkl.fi

HKL vastaa raitiovaunujen ja metrojen liikennöinnistä, kaupunkipyöristä sekä joukkoliikenneinfran eli ratojen, asemien ja varikoiden hoidosta ja kehittämisestä. HKL – kaupungin paras liike.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta HKL

HKL:n johtokunta esittää raitiovaunuvarikoiden kokonaiskehittämissuunnitelman päivittämistä17.9.2021 12:30:05 EEST | Tiedote

HKL:n johtokunta esittää 23.9.2021 kokouksessaan vuonna 2018 hyväksytyn raitiotievarikkojen kehittämissuunnitelman päivitystä siten, että Koskelan varikko toteutetaan ennen Laajasalon varikkoa ja Töölön nykyisen varikon elinkaarta jatketaan. Tällöin Laajasalon tai vastaavan kokoluokan varikkoa tarvittaisiin palvelemaan laajenevaa raitiotieliikenteen säilytyskapasiteettia vasta 2030-luvun loppupuolella.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme