Helsingin yliopiston sijoitustoiminnan tulos edelleen yli tavoitteiden epävakaasta vuodesta huolimatta

Kansainvälisten pääomamarkkinoiden kehitys painoi Helsingin yliopiston arvopaperisijoitusten tuoton 15,67 prosenttia negatiiviseksi vuonna 2022, samalla kun vertailuindeksi tuotti -12.90 prosenttia. Erotuksen selitti ensisijaisesti fossiilisten polttoaineiden tuottavien yritysten poissulkeminen sijoitussalkusta sekä listattujen spinout-yritysten markkina-arvon puolittuminen. Listattujen velkakirjojen noin prosenttiyksikkö indeksiä pienempi tappio paransi osaltaan suhteellista tuottoa. Arvopaperisijoitusten tuotto oli vuonna 2022 linjassa vastaavanlaista sijoitusstrategiaa noudattavien sijoittajien tuottojen kanssa.
– Vuosi 2022 edusti markkinariskiä – tai tarkemmin sanottuna järjestelmällistä riskiä – mistä voimme odottaa tuottoa vastikkeeksi pitkällä aikavälillä. Rahoitustiede osoittaa, että odotettu tuotto on verrannollinen tähän järjestelmälliseen riskiin, jota ei voida vähentää hajauttamalla sijoituksia lisää, toteaa Helsingin yliopiston sijoitusjohtaja Anders Ekholm.
Helsingin yliopiston arvopaperisijoitukset ovat vuosina 2019–2022 tuottaneet keskimäärin 11,14 prosenttia vuodessa, selvästi ylittäen neljän prosentin pitkän aikavälin reaalituottotavoitteen. Vertailuindeksi on samalla aikavälillä tuottanut keskimäärin 7,40 prosenttia vuodessa eli erotus on keskimäärin 3,74 prosenttiyksikköä vuodessa. Neljän vuoden toteuma on kuitenkin liian lyhyt, jotta tuottojen tasosta tai erotuksesta voisi tehdä tilastollisesti merkitseviä johtopäätöksiä.
– Vaikka sijoitustoimintamme on toistaiseksi tuottanut selvästi enemmän kuin mitä odotimme, kun otimme nykyisen strategian käyttöön vuonna 2019, emme kuitenkaan vielä voi tehdä siitä kovinkaan luotettavia johtopäätöksiä. Luotettaviin johtopääksiin tarvittaneen noin kymmenen vuoden tuotot, johon mielellään kuuluu sekä nousevia että laskevia markkinoita. Yli 90 prosenttia sijoituksistamme on toki pörssilistattuja, mikä osaltaan edistää tuottojen luotettavuutta, kun epävarmuus näiden arvopapereiden arvostuksista on suhteellisen pieni, Ekholm jatkaa.
Helsingin yliopisto jatkaa pitkäjänteistä sijoitustoimintaa noudattamalla sijoitusstrategiaa, joka perustuu rahoitustieteeseen sekä kestävän kehityksen edistämiseen, arvopaperimarkkinoiden lyhytaikaisista liikkeistä huolimatta. Esimerkiksi fossiilisten polttoaineiden tuottavien yritysten poissulkeminen edesauttoi laskemaan osakesijoitusten TCFD-hiilijalanjäljen noin puoleen vertailuindeksin vastaavasta.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Anders Ekholm, sijoitusjohtaja, anders.g.ekholm@helsinki.fi, 050 526 4253
Helsingin yliopiston mediapalvelu
Puh:02941 22622mediapalvelu@helsinki.fiKuvat
Linkit
Tietoja julkaisijasta

PL 3
00014 Helsingin yliopisto
02941 22622 (mediapalvelu) 02941 911 (vaihde) (vaihde)https://www.helsinki.fi/fi/yliopisto
Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen yhteisö, joka tuottaa tieteen voimalla kestävää tulevaisuutta koko maailman parhaaksi. Se sijoittuu kansainvälisissä yliopistovertailuissa maailman sadan parhaan yliopiston joukkoon. Monitieteinen yliopisto toimii neljällä kampuksella Helsingissä sekä Lahden, Mikkelin ja Seinäjoen yliopistokeskuksissa. Lisäksi sillä on kuusi tutkimusasemaa eri puolilla Suomea ja yksi Keniassa. Yliopisto on perustettu vuonna 1640.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto
Tervetuloa juhliin! Luonnontieteellisen museon uusi Juhlat metsässä -näyttely avautuu 3.6.202330.5.2023 11:00:00 EEST | Tiedote
Luomuksen Eläintieteen yksikön kokoelmat muuttivat Pohjoiselle Rautatiekadulle 1923 ja se on samalla Luonnontieteellisen museon syntyhetki. Satavuotista historiaa juhlistetaan tänä vuonna monin tavoin, muun muassa 3.6.2023 yleisölle avautuvalla Juhlat metsässä -näyttelyllä. Media voi tutustua näyttelyyn etukäteen perjantaina 2.6.2023.
Tunturipöllö ja kuningaskalastaja ovat Suomen hurmaavimmat linnut30.5.2023 08:00:00 EEST | Tiedote
Tuore tutkimus selvitti, mitkä lintulajit viehättävät ihmissilmää ja millaisia lajeja pidetään puolestaan ulkonäön perusteella vaatimattomina. Petolinnuista tai pienikokoisista ja värikkäistä lajeista pidettiin eniten.
Rotu, ikä ja pentuajan sosiaalistaminen ovat yhteydessä koirien persoonallisuuteen25.5.2023 10:44:05 EEST | Tiedote
Koiran rotu on tärkein persoonallisuuteen liittyvä tekijä, mutta myös ikä ja sosiaalinen ympäristö ovat yhteydessä persoonallisuuteen. Helsingin yliopiston tutkijoiden mukaan sekä kasvattajalla että koiranomistajalla on tärkeä rooli persoonallisuuden kehityksessä.
Uusi Max Planck -keskus tuottaa tietoa eriarvoisuuden juurisyiden ymmärtämiseksi24.5.2023 16:47:34 EEST | Tiedote
Helsingin yliopisto on perustanut yhdessä saksalaisen Max Planck -säätiön kanssa tutkimuskeskuksen, jossa keskitytään terveyden tutkimiseen sosiaalisen eriarvoisuuden näkökulmasta. Keskus aloittaa toimintansa heinäkuun alussa.
Uutta tietoa Alzheimerin taudin kehittymisestä – tutkimus paljasti tulehduksen mahdollisen syyn24.5.2023 15:00:00 EEST | Tiedote
Tutkimuksessa on löytynyt mahdollinen selitys sille, miksi Alzheimerin taudin tärkein perinnöllinen riskitekijä apoE4 ei pysty suojaamaan aivoja tulehdukselta.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme