Helsingin yliopisto

Helsingin yliopistoon lähes 450 uutta aloituspaikkaa

Jaa

Uusia aloituspaikkoja suunnitellaan tulevan koko yliopiston laajuudelta, mutta erityisesti matemaattis-luonnontieteelliseen ja kasvatustieteelliseen tiedekuntaan. Varhaiskasvatuksen opettajankoulutukseen toteutetaan tämän ja ensi vuoden aikana vähintään 120 lisäaloituspaikkaa.

Kesäkuun alussa valtioneuvosto esitti lisätalousarvioesityksessä, että yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen lisäaloituspaikkoihin kohdennetaan yhteensä 124 miljoonaa euroa. Aloituspaikkamäärien lisäyksellä maan hallitus pyrkii minimoimaan COVID-19 -pandemiasta kansalaisille aiheutuvia haasteita, kuten nuorisotyöttömyyttä ja syrjäytymisuhkaa. 

Yliopistot ilmoittivat kesäkuun alussa yhdessä, että niillä on valmius aloituspaikkojen lisäämiseen. Lisäksi yliopistot katsoivat, että paikkalisäykset edellyttävät riittäviä resursseja, jotta yliopistokoulutuksen laatu ei koulutuslaajennusten vuoksi kärsi.

Kokouksessaan 17.6. Helsingin yliopiston hallitus päätti esittää opetus- ja kulttuuriministeriölle, että se lisää enintään 450 uutta aloituspaikkaa syksyllä 2020 tai 2021 alkavaan koulutukseen, mikäli opetus- ja kulttuuriministeriö myöntää tähän rahoituksen. Alustavasti paikkoja tulee yliopiston laajuudelta, erityisesti matemaattis-luonnontieteelliseen ja kasvatustieteelliseen tiedekuntaan, jälkimmäisessä erityisesti varhaiskasvatuksen alalle. Esimerkiksi logopedia ja psykologia lisäävät sisäänottoa myös suhteellisesti paljon. 

– Yliopisto on lisäaloituspaikkojen kohdistuksessa ottanut huomioon mm. työvoimatarpeen pitkällä aikajänteellä, koulutuksen vetovoiman sekä yleisesti mahdollisuuden lisätä aloituspaikkoja koulutuksen laatu turvaten näin nopealla aikataululla,sanoo Helsingin yliopiston kehitysjohtaja Susanna Niinistö-Sivuranta. 

Kaikki uudetlisäaloituspaikat Helsingin yliopistoon syksylle 2020 päivitetään alakohtaisesti tänne 18.6. aikana, kun opetus- ja kulttuuriministeriö on päättänyt niiden lopullisesta rahoituksesta.

Varhaiskasvatuksen opettajien aloituspaikat ovat herättäneet viime aikoina keskustelua myös julkisuudessa. Helsingin yliopisto on tietoinen, että pula varhaiskasvatuksen opettajista on haaste sekä pääkaupunkiseudun kunnille ja perheille että varhaiskasvatuksen laadulle. Yliopisto tahtoo lisätä – ja on viime vuosien aikana myös lisännyt – varhaiskasvatuksen opettajien aloitus- ja pätevyyskoulutuspaikkoja. Samalla yliopiston on kuitenkin taattava koulutuksen laatu. Siksi koulutuspaikkoja lisätään ministeriöltä saatavan rahoituksen mukaan, suunnitelmallisesti ja tarvittavat opettajarekrytoinnit turvaten. 

Yhteensä Helsingin yliopistossa toteutetaan tämän ja ensi vuoden aikana vähintään 120 lisäaloituspaikkaa varhaiskasvatuksen opettajankoulutukseen, joko muunto- tai tutkintokoulutuksena.Osa lisäaloituspaikoista voidaan järjestää opetus- ja kulttuuriministeriön Helsingin yliopistolle erikseen myöntämän jatkuvan oppimisen avustuksen ansiosta. 

Eri alojen aloituspaikkojen lisäys ei edellytä toimenpiteitä yhteishaussa mukana olleilta hakijoilta. Hakijoiden kannattaa kuitenkin seurata Opintopolussa julkaistavia tietoja. Valintojen tulokset julkaistaan Opintopolussa 15.7. mennessä.

Lisätietoja:
Kehitysjohtaja Susanna Niinistö-Sivuranta
susanna.niinisto-sivuranta@helsinki.fi,  puh. 029 412 0500

Hakijoiden yhteydenotot: hakijapalvelut@helsinki.fi

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

Helsingin yliopisto
Helsingin yliopisto
PL 3
00014 Helsingin yliopisto

02941 911 (vaihde)http://www.helsinki.fi/yliopisto

Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen tiedeyhteisö, joka toimii neljällä kampuksella Helsingissä ja usealla muulla paikkakunnalla Suomessa. Kansainvälisissä yliopistovertailuissa se on ollut toistuvasti maailman sadan parhaan yliopiston joukossa. Helsingin yliopisto on perustettu vuonna 1640.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto

Suomalaistutkimus osoitti ensimmäistä kertaa maailmassa: tupakointi aiheuttaa tappavan aivoverenvuodon17.9.2020 12:00:00 EESTTiedote

Juuri julkaistun suomalaisen kaksostutkimuksen mukaan tupakointi aiheuttaa todennäköisesti merkittävän osan kaikkein tappavimmista aivoverenkiertohäiriöstä - lukinkalvonalaisesta aivoverenvuodosta. Tutkimuksessa havaittiin tupakoinnin selittävän, miksi ainoastaan toinen kaksosista sairastuu kuolettavaan aivoverenvuotoon. Löydös osoittaa ensimmäistä kertaa todellisen syy-seuraussuhteen tupakoinnin ja lukinkalvonalaisen aivoverenvuodon välillä.

Metsänomistaja 2020 -tutkimus: Sähköisten palveluiden käytössä vielä tehostettavaa, kymmenesosa metsänomistajista ei hyväksy lainkaan avohakkuita15.9.2020 16:00:00 EESTTiedote

Metsänomistaja 2020 -tutkimuksen mukaan metsänhoitotöiden myönteisiin vaikutuksiin uskovien suomalaisten metsänomistajien määrä on laskenut. Valtaosa metsänomistajista on kuitenkin tyytyväisiä nykyisiin metsänhoito- ja hakkuutapoihin. Kolme neljäsosaa metsänomistajista pitää avohakkuita sopivana kasvatustapana, mutta usea kuitenkin rajoittaisi niiden käyttöä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme