Helsingin kaupunki - Helsingfors stad

Helsingissä 71 päiväkotia, joiden rakennuslupa on puutteellinen – sulkemisia ei ole tiedossa

Jaa

Helsingin pormestari Jan Vapaavuoren käynnistämässä päiväkotiselvityksessä käytiin läpi sekä yksityisten että kaupungin omien päiväkotien rakennuslupia. Yhteensä 43 päiväkodille ei ollut lainkaan haettu rakennuslupaa ja puutteita löytyi myös kaupungin omista päiväkodeista. Valmistelu esitutkintapyyntöön on valmisteilla ainakin Ankkalampi Oy:stä. Pormestarin mukaan kaupunki varmistaa, että tilanne saadaan kuntoon syksyyn mennessä.

Ankkalampi-päiväkotiketjun ongelmien paljastuttua pormestari käynnisti 30.1.2019 selvityksen Helsingin yksityisten palveluntuottajien sekä kaupungin omien varhaiskasvatustilojen lupatilanteen kartoittamiseksi sekä sen perusteelliseksi selvittämiseksi. Akuutin tilanteen hoitoon perustettiin task force -ryhmä. Selvitys osoittautui haasteelliseksi, koska kaupungilla ei ole tietojärjestelmää, jossa olisi listattuna päiväkotitilat ja niiden rakennuslupatilanne.

Selvityksessä kävi ilmi, että Helsingin yhteensä 703 päiväkotitilasta (sisältää myös ryhmäperhepäivähoitokodit) löytyi 107 tilaa, joissa joko oli rakennuslupapuutteita tai rakennusluvan tilanne oli epäselvä. Selvityksen aikana näistä 36 muuttui statukseltaan selväksi, koska rakennuslupa oli olemassa tai se myönnettiin selvitetyksi. Selvitys jatkuu edelleen 77 yksityisen palveluntuottajan päiväkotitilan kohdalla. Kaikki kaupungin tilat on käyty läpi.

– Kaupungin prosessit ovat pettäneet sekä kasvatuksen ja koulutuksen että kaupunkiympäristön toimialoilla. Puutteita on ilmennyt aivan hiljattain perustetuissa päiväkodeissa kuten myös vuosikymmeniä sitten perustetuissa yksiköissä, joten mikään yksittäinen asia tai organisaatiouudistus ei selitä prosessipuutteita, sanoo pormestari Jan Vapaavuori.

Yhteensä 71 päiväkotitilaa tunnistettiin sellaisiksi, jotka olivat käytössä ilman rakennusvalvonnan hyväksyntää. 43 kohteessa rakennuslupaa ei ollut haettu, 16 kohteessa rakennuslupa on vireillä ja 12 kohteelle rakennuslupa oli myönnetty, mutta vaadittavaa käyttöönottokatselmusta ei ole tehty ennen päiväkodin käyttöönottoa.

Kiireellistä päiväkodin sulkemista vaativia turvallisuusriskejä ei ole havaittu yhdessäkään päiväkodissa.

– Yksittäisten päiväkotien tilanteen osalta on tärkeää, että tiedotamme ensin perheitä sekä toisaalta päiväkotiyrittäjiä ja päiväkotien johtajia, pormestari sanoo.

Kaupunki varmistaa päiväkotien turvallisuuden ja terveellisyyden

Vastuu kaupungin omien päiväkotien rakennuslupien hakemisesta on kaupungin hallintosäännön ja vastuujaon mukaan kaupunkiympäristön toimialalla. Yksityisten päiväkotien kohdalla palveluntuottaja on vastuussa siitä, että kaikki sen päiväkotitoimintaa koskevat luvat ovat kunnossa.

– Kaupungilla on paljon kehitettävää lupaprosesseissa. Tätä asiaa ei ole kuitenkaan vaikea saada kuntoon ja korjaustoimet on jo aloitettu. Olen vakuuttunut, että kaikki kaupungin tilat saadaan syksyyn mennessä kuntoon. Jos on jokin yksittäinen tila, jossa tämä ei jostain syystä ole mahdollista, kaupunki hankkii korvaavan tilan. Varmistamme myös riittävät resurssit rakennuslupahakemusten kuntoon laittamiseen ja puutteellisten lupien käsittelyyn sekä valvontaan, kehitämme tiedonkulkua kaupungin eri toimijoiden välillä ja kiinnitämme huomiota rakennusvalvontaviranomaisten palvelurooliin, pormestari kertoo.

Taustatietoa

Helsingissä on yhteensä 703 päiväkotitilaa. Päiväkoteja on 530 eli monella päiväkodilla on useampi tila, joista jokainen tarvitsee oman rakennuslupansa. Näistä kaupungin omia päiväkotitiloja on 565. Luku sisältää myös pienemmät ryhmäperhepäiväkodit, jotka ovat perhepäivähoidon ja päiväkodin välimuoto. Kaikista päiväkotitiloista yksityisiä päiväkotitiloja on 138.

Selvityksessä löytyi 107 päiväkotitilaa, joissa joko oli rakennuslupapuutteita tai rakennusluvan tilanne oli epäselvä. Yksityisistä päiväkodeista on selvitetty kaikki ne, jotka toimivat kaupungilta vuokratuissa tiloissa ja osa muissa tiloissa toimivista päiväkodeista. Selvitys jatkuu vielä 77 tilan osalta. Selvityksen aikana mainituista 107 päiväkotitilasta 36 on muuttunut statukseltaan selväksi eli että rakennuslupa olikin olemassa tai se myönnettiin selvityksen aikana. 71 päiväkotitilaa tunnistettiin sellaisiksi, jotka olivat käytössä ilman rakennusvalvonnan hyväksyntää.

Maisa Hopeakunnas
Tiedottaja, Helsingin kaupunginkanslia
P. 09 310 27821
maisa.hopeakunnas@hel.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Pormestari Jan Vapaavuori / pormestarin erityisavustaja Hanna Laine hanna.e.laine@hel.fi puh. 040 504 4406

Varhaiskasvatusjohtaja Satu Järvenkallas, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala, 09 310 43368, satu.jarvenkallas@hel.fi

Rakennetun omaisuuden hallintapäällikkö Sari Hildén, kaupunkiympäristön toimiala, 09 310 40315, sari.hilden@hel.fi

Rakennuslakimies Sara Rintamo, kaupunkiympäristön toimiala, 09 310 26485, sara.rintamo@hel.fi

Liitteet

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki - Helsingfors stad
Helsingin kaupunki - Helsingfors stad

00099 HELSINGIN KAUPUNKI

09 310 1691https://www.hel.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki - Helsingfors stad

Kuusi suurinta kaupunkia: Sosiaali- ja terveydenhuollon uudistamista tulee jatkaa asukkaiden tarpeista lähtien kuntapohjaisesti, hallitusti ja vaiheittain sekä alueelliset lähtökohdat huomioon ottaen12.3.2019 19:51:06 EETTiedote

Sosiaali- ja terveyspalveluja tulee rakentaa asukkaiden, ei hallinnon tarpeisiin Jo vuosia on pyritty sosiaali- ja terveyspalvelujen saatavuuden, laadun ja yhdenvertaisuuden parantamiseen sekä sosiaali- ja terveydenhuollon kustannusten kasvun hillitsemiseen. Nykyisen sosiaali- ja terveyspalvelujärjestelmän keskeisiä ongelmia ovat ongelmat palveluihin pääsyssä sekä erityisesti pienimpien kuntien taloudellinen kantokyky ja liian pieni väestöpohja. Uudistamista on toistaiseksi pyritty tekemään liian hallintolähtöisesti - tuloksetta. Palvelujen parantaminen edellyttää kuuden suurimman kaupungin näkemyksen mukaan keskittymistä jatkossa nimenomaan sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistamiseen, ilman laajamittaista ja muita toimialoja koskevaa hallinnon uudelleen järjestämistä. Mittavien kokonaisuudistusten toteuttaminen on yhä vaikeampaa maailman monimutkaistuessa ja muutosnopeuden kasvaessa. Koko julkista palvelujärjestelmää, ja sen hyvin toimivia osia ei ole syytä remontoida, vaan keskittää

Päiväkotiselvityksessä löytynyt useita ilman ajantasaista lupaa toimivia päiväkoteja22.2.2019 16:18:42 EETTiedote

Ankkalampi-päiväkotiketjun ongelmien paljastuttua pormestari Jan Vapaavuori käynnisti selvityksen Helsingin yksityisten palveluntuottajien sekä kaupungin omien varhaiskasvatustilojen lupatilanteen kartoittamiseksi sekä sen perusteelliseksi selvittämiseksi, mistä havaitut ongelmat varhaiskasvatustilojen lupakysymyksissä johtuvat. Akuutin kriisin hoitoon on myös perustettu erillinen task force.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme