Säteilyturvakeskus (STUK)

Helsingissä etsittiin suomalaisen kulttuurin erityispiirteiden vaikutuksia turvallisuuskulttuuriin

Jaa

STUK järjesti 6.–7. maaliskuuta yhdessä OECD:n ydinenergiajärjestön NEA:n ja ydinvoiman käyttäjien kansainvälisen järjestön WANOn kanssa seminaarin, jossa pohdittiin Suomen kansallisen kulttuurin vaikutuksia turvallisuuskulttuuriin. STUKin lisäksi seminaariin osallistuivat myös kotimaiset ydinvoimayhtiöt.

”Hyvä turvallisuuskulttuuri on tärkeä osa ydinenergian käytön turvallisuutta. Fukushiman ydinvoimalaonnettomuus kahdeksan vuotta sitten antoi viitteitä siitä, että kansallisen kulttuurin ominaisuudet voivat vaikuttaa ydinturvallisuuteen. Siksi on tärkeää keskustella ja ymmärtää mitkä suomalaisen kulttuurin piirteet voivat vaikuttaa turvallisuuskulttuuriin. Oli mukava havaita, että laitostoimijat Suomessa näkevät asian tärkeyden ja osallistuivat tilaisuuteen aktiivisesti”, kertoo STUKin pääjohtaja Petteri Tiippana.

Kaksipäiväisessä seminaarissa osallistujat keskustelivat esimerkiksi johtamisen, päätöksenteon ja viestinnän kulttuurisidonnaisista piirteistä.

Tilaisuus perustui OECD:n ydinenergiajärjestö NEA:n kehittämään malliin, jossa asiantuntijat arvioivat roolipelin ja näyteltyjen tilanteiden kautta omia kulttuurisia erityispiirteitä ja niiden mahdollisia vaikutuksia turvallisuuskulttuuriin. Keskustelujen johtopäätöksistä julkaistaan raportti myöhemmin tänä vuonna. Ensimmäinen vastaava tapahtuma järjestettiin viime vuonna Ruotsissa.

”Kokemus on osoittanut, että ydinturvallisuus voidaan taata vain jos ihmiset ja organisaatiot toimivat asianmukaisesti”, totesi seminaariin osallistunut OECD:n ydinenergiajärjestön yhdysvaltalainen pääjohtaja William D. Magwood. ”Ydinturvallisuudessa on kyse sekä inhimillisistä että teknisistä asioista. Olemme keskustelleet turvallisuuskulttuurista monipuolisesti, ja myöhemmin julkaistava raportti tuo havaintomme koko suomalaisen ydinenergiayhteisön käyttöön”, hän jatkaa.    

”WANOlle on tärkeää tukea foorumia jossa teollisuuden toimijat ja viranomaiset kohtaavat laadukkaan turvallisuuskulttuurikeskustelun merkeissä. Teollisuus on sitä vahvempi, mitä paremmin se tunnistaa turvallisuutta koskevaan päätöksentekoon liittyvät kansalliset ja organisatoriset taustatekijät”, totesi WANO:n toimitusjohtaja Peter Prozesky.

Tilaisuuteen osallistui 60 suomalaista ydinenergia-alan asiantuntijaa eri organisaatioista. Tilaisuutta seurasi myös joukko kansainvälisiä tarkkailijoita, jotka tulivat eri maiden voimayhtiöistä ja viranomaisista sekä kansainvälisistä organisaatioista.

Yhteyshenkilöt

johtaja Kirsi Alm-Lytz, puh. (09) 759 88 663
etunimi.sukunimi@stuk.fi
Mediapalvelu, puh. 010 850 4761

Stuk.fi: www.stuk.fi
Twitter: www.twitter.com/STUK_FI
Facebook: www.facebook.com/sateilyturvakeskus

OECD NEA: https://www.oecd-nea.org/
WANO: https://www.wano.info/

Tietoja julkaisijasta

Säteilyturvakeskus (STUK)
Säteilyturvakeskus (STUK)
Laippatie 4
00880 HELSINKI

Mediapalvelu: 010 850 4761http://www.stuk.fi

Säteilyturvakeskus (STUK) on sosiaali- ja terveysministeriön hallinnonalan viranomainen, joka valvoo säteily- ja ydinturvallisuutta Suomessa. Tehtävämme on ihmisten, yhteiskunnan, ympäristön ja tulevien sukupolvien suojelu säteilyn haitallisilta vaikutuksilta. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Säteilyturvakeskus (STUK)

STUKin nettisivut kertovat Tšernobylin onnettomuuden vaikutuksista Suomessa ja muualla23.4.2020 13:00:00 EESTTiedote

Tšernobylin ydinvoimalaitoksen onnettomuus 26.4.1986 aiheutti suoria terveysvaikutuksia parille sadalle ihmiselle. Turman myöhäisvaikutukset koskettavat miljoonia ihmisiä. Onnettomuusalueen lähellä olleet ihmiset saivat merkittäviä kilpirauhasannoksia radioaktiivisten jodipäästöjen takia ja sen seurauksena kilpirauhassyöpä lisääntyi alueella 1990-luvulla. STUKin, Syöpärekisterin ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tutkimuksen mukaan Tšernobylin ydinvoimalaitosonnettomuuden aiheuttama laskeuma ei ole havaittavasti lisännyt syöpien määrää Suomessa. Toisessa tutkimuksessa on selvitetty, että onnettomuuden seurauksena Suomessa eivät lisääntyneet säteilylle herkimpinä pidetyt syövät, lasten leukemia ja kilpirauhassyöpä. Suomalaiset saivat vuonna 1987 ruuan mukana keskimäärin 0,13 millisievertin suuruisen säteilyannoksen. Säteilyannos johtui Suomeen kulkeutuneesta radioaktiivisesta cesiumista. Vuoteen 1996 mennessä sisäinen säteilyannos oli laskenut noin viidesosaan eli 0,02 millisi

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme