Säteilyturvakeskus (STUK)

Helsingissä etsittiin suomalaisen kulttuurin erityispiirteiden vaikutuksia turvallisuuskulttuuriin

Jaa

STUK järjesti 6.–7. maaliskuuta yhdessä OECD:n ydinenergiajärjestön NEA:n ja ydinvoiman käyttäjien kansainvälisen järjestön WANOn kanssa seminaarin, jossa pohdittiin Suomen kansallisen kulttuurin vaikutuksia turvallisuuskulttuuriin. STUKin lisäksi seminaariin osallistuivat myös kotimaiset ydinvoimayhtiöt.

”Hyvä turvallisuuskulttuuri on tärkeä osa ydinenergian käytön turvallisuutta. Fukushiman ydinvoimalaonnettomuus kahdeksan vuotta sitten antoi viitteitä siitä, että kansallisen kulttuurin ominaisuudet voivat vaikuttaa ydinturvallisuuteen. Siksi on tärkeää keskustella ja ymmärtää mitkä suomalaisen kulttuurin piirteet voivat vaikuttaa turvallisuuskulttuuriin. Oli mukava havaita, että laitostoimijat Suomessa näkevät asian tärkeyden ja osallistuivat tilaisuuteen aktiivisesti”, kertoo STUKin pääjohtaja Petteri Tiippana.

Kaksipäiväisessä seminaarissa osallistujat keskustelivat esimerkiksi johtamisen, päätöksenteon ja viestinnän kulttuurisidonnaisista piirteistä.

Tilaisuus perustui OECD:n ydinenergiajärjestö NEA:n kehittämään malliin, jossa asiantuntijat arvioivat roolipelin ja näyteltyjen tilanteiden kautta omia kulttuurisia erityispiirteitä ja niiden mahdollisia vaikutuksia turvallisuuskulttuuriin. Keskustelujen johtopäätöksistä julkaistaan raportti myöhemmin tänä vuonna. Ensimmäinen vastaava tapahtuma järjestettiin viime vuonna Ruotsissa.

”Kokemus on osoittanut, että ydinturvallisuus voidaan taata vain jos ihmiset ja organisaatiot toimivat asianmukaisesti”, totesi seminaariin osallistunut OECD:n ydinenergiajärjestön yhdysvaltalainen pääjohtaja William D. Magwood. ”Ydinturvallisuudessa on kyse sekä inhimillisistä että teknisistä asioista. Olemme keskustelleet turvallisuuskulttuurista monipuolisesti, ja myöhemmin julkaistava raportti tuo havaintomme koko suomalaisen ydinenergiayhteisön käyttöön”, hän jatkaa.    

”WANOlle on tärkeää tukea foorumia jossa teollisuuden toimijat ja viranomaiset kohtaavat laadukkaan turvallisuuskulttuurikeskustelun merkeissä. Teollisuus on sitä vahvempi, mitä paremmin se tunnistaa turvallisuutta koskevaan päätöksentekoon liittyvät kansalliset ja organisatoriset taustatekijät”, totesi WANO:n toimitusjohtaja Peter Prozesky.

Tilaisuuteen osallistui 60 suomalaista ydinenergia-alan asiantuntijaa eri organisaatioista. Tilaisuutta seurasi myös joukko kansainvälisiä tarkkailijoita, jotka tulivat eri maiden voimayhtiöistä ja viranomaisista sekä kansainvälisistä organisaatioista.

Yhteyshenkilöt

johtaja Kirsi Alm-Lytz, puh. (09) 759 88 663
etunimi.sukunimi@stuk.fi
Mediapalvelu, puh. 010 850 4761

Stuk.fi: www.stuk.fi
Twitter: www.twitter.com/STUK_FI
Facebook: www.facebook.com/sateilyturvakeskus

OECD NEA: https://www.oecd-nea.org/
WANO: https://www.wano.info/

Tietoja julkaisijasta

Säteilyturvakeskus (STUK)
Säteilyturvakeskus (STUK)
Laippatie 4
00880 HELSINKI

Mediapalvelu: 010 850 4761http://www.stuk.fi

Säteilyturvakeskus (STUK) on sosiaali- ja terveysministeriön hallinnonalan viranomainen, joka valvoo säteily- ja ydinturvallisuutta Suomessa. Tehtävämme on ihmisten, yhteiskunnan, ympäristön ja tulevien sukupolvien suojelu säteilyn haitallisilta vaikutuksilta. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Säteilyturvakeskus (STUK)

Ungdomar förhåller sig bekymmerfritt till den hudcancerrisk som orsakas av UV-25.4.2019 12:02:04 EESTTiedote

Enligt en enkät som beställts av Strålsäkerhetscentralen (STUK) är finländarna på det klara med att UV-strålning orsakar en förhöjd risk för hudcancer. Bland ungdomarna uppfattas risken som mindre vilket gör att man skyddar sig sämre mot solen. Strålsäkerhetscentralen, Cancerförorganisationerne och Meteorologiska institutet vill påminna om vikten av ett omsorgsfullt skydd mot UV-strålning. Hudmelanom är en form av cancer som snabbt ökar och genom ett tillräckligt skydd skulle man kunna undvika upptill 95 % av cancerfallen. I motsats till övriga cancerformer förekommer melanom också bland relativt unga personer.

Nuoriso suhtautuu huolettomasti UV-säteilyn aiheuttamaan ihosyöpäriskiin25.4.2019 11:00:00 EESTTiedote

Säteilyturvakeskuksen (STUK) teettämän kyselyn mukaan suomalaiset ymmärtävät hyvin UV-säteilyn aiheuttaman ihosyöpäriskin. Kuitenkin nuorison keskuudessa riskiä pidetään pienempänä, mikä heijastuu myös auringolta suojautumiseen. Säteilyturvakeskus, Syöpäjärjestöt ja Ilmatieteen laitos haluavat muistuttaa huolellisesta UV-suojautumisesta, koska ihomelanooma on nopeasti yleistyvä syöpä ja riittävällä suojautumisella voitaisiin välttää jopa 95 % syöpätapauksista. Muista ihosyövistä poiketen melanoomaa esiintyy myös suhteellisen nuorilla ihmisillä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme