Helsingissä etsittiin suomalaisen kulttuurin erityispiirteiden vaikutuksia turvallisuuskulttuuriin
”Hyvä turvallisuuskulttuuri on tärkeä osa ydinenergian käytön turvallisuutta. Fukushiman ydinvoimalaonnettomuus kahdeksan vuotta sitten antoi viitteitä siitä, että kansallisen kulttuurin ominaisuudet voivat vaikuttaa ydinturvallisuuteen. Siksi on tärkeää keskustella ja ymmärtää mitkä suomalaisen kulttuurin piirteet voivat vaikuttaa turvallisuuskulttuuriin. Oli mukava havaita, että laitostoimijat Suomessa näkevät asian tärkeyden ja osallistuivat tilaisuuteen aktiivisesti”, kertoo STUKin pääjohtaja Petteri Tiippana.
Kaksipäiväisessä seminaarissa osallistujat keskustelivat esimerkiksi johtamisen, päätöksenteon ja viestinnän kulttuurisidonnaisista piirteistä.
Tilaisuus perustui OECD:n ydinenergiajärjestö NEA:n kehittämään malliin, jossa asiantuntijat arvioivat roolipelin ja näyteltyjen tilanteiden kautta omia kulttuurisia erityispiirteitä ja niiden mahdollisia vaikutuksia turvallisuuskulttuuriin. Keskustelujen johtopäätöksistä julkaistaan raportti myöhemmin tänä vuonna. Ensimmäinen vastaava tapahtuma järjestettiin viime vuonna Ruotsissa.
”Kokemus on osoittanut, että ydinturvallisuus voidaan taata vain jos ihmiset ja organisaatiot toimivat asianmukaisesti”, totesi seminaariin osallistunut OECD:n ydinenergiajärjestön yhdysvaltalainen pääjohtaja William D. Magwood. ”Ydinturvallisuudessa on kyse sekä inhimillisistä että teknisistä asioista. Olemme keskustelleet turvallisuuskulttuurista monipuolisesti, ja myöhemmin julkaistava raportti tuo havaintomme koko suomalaisen ydinenergiayhteisön käyttöön”, hän jatkaa.
”WANOlle on tärkeää tukea foorumia jossa teollisuuden toimijat ja viranomaiset kohtaavat laadukkaan turvallisuuskulttuurikeskustelun merkeissä. Teollisuus on sitä vahvempi, mitä paremmin se tunnistaa turvallisuutta koskevaan päätöksentekoon liittyvät kansalliset ja organisatoriset taustatekijät”, totesi WANO:n toimitusjohtaja Peter Prozesky.
Tilaisuuteen osallistui 60 suomalaista ydinenergia-alan asiantuntijaa eri organisaatioista. Tilaisuutta seurasi myös joukko kansainvälisiä tarkkailijoita, jotka tulivat eri maiden voimayhtiöistä ja viranomaisista sekä kansainvälisistä organisaatioista.
Yhteyshenkilöt
johtaja Kirsi Alm-Lytz, puh. (09) 759 88 663
etunimi.sukunimi@stuk.fi
Mediapalvelu, puh. 010 850 4761
Stuk.fi: www.stuk.fi
Twitter: www.twitter.com/STUK_FI
Facebook: www.facebook.com/sateilyturvakeskus
OECD NEA: https://www.oecd-nea.org/
WANO: https://www.wano.info/
Tietoja julkaisijasta
Säteilyturvakeskus (STUK) on sosiaali- ja terveysministeriön hallinnonalan viranomainen, joka valvoo säteily- ja ydinturvallisuutta Suomessa. Tehtävämme on ihmisten, yhteiskunnan, ympäristön ja tulevien sukupolvien suojelu säteilyn haitallisilta vaikutuksilta.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Säteilyturvakeskus (STUK)
Radioaktiva ämnen fortsätter att minska4.7.2025 09:57:23 EEST | Pressmeddelande
Strålsäkerhetscentralens årsrapport Strålningsövervakning av miljön i Finland berättar vilka radioaktiva ämnen som inte ursprungligen hörde till naturen som hittades år 2024, var de påträffades och i vilka mängder de förekommer i miljön.
Radioaktiivisten aineiden määrä yhä laskussa4.7.2025 09:57:23 EEST | Tiedote
Säteilyturvakeskuksen julkaisema Ympäristön säteilyvalvonta Suomessa -vuosiraportti kertoo, mitä luontoon alun perin kuulumattomia radioaktiivisia aineita vuonna 2024 löytyi, mistä niitä löytyi ja kuinka paljon niitä ympäristössä on.
Delta i forskningen – skicka in ditt svampprov till Strålsäkerhetscentralen23.6.2025 14:58:25 EEST | Pressmeddelande
Strålsäkerhetscentralen ordnar kampanjen Svamp 2025 som pågår från juli till slutet av november. Syftet med kampanjen är att utreda halterna av radioaktivt cesium (Cs-137) i matsvampsarter och skillnader i dessa halter i olika delar av landet och i olika svamparter. Under kampanjen kan du skicka prover på matsvamp från hela landet till Strålsäkerhetscentralen.
Tule mukaan tieteen tekemiseen - lähetä ruokasieninäyte Säteilyturvakeskukseen23.6.2025 14:58:25 EEST | Tiedote
Säteilyturvakeskus järjestää heinäkuusta marraskuun loppuun asti kestävän Sienet 2025 -kampanjan, jossa on tarkoitus selvittää ruokasienilajien radioaktiivisen cesiumin (Cs-137) pitoisuuksia ja pitoisuuseroja maan eri osissa ja eri sienilajeissa. Kampanjan aikana on mahdollista lähettää ruokasieninäytteitä ympäri maata Säteilyturvakeskukseen.
Take part in scientific research – Submit an edible mushroom sample to the Radiation and Nuclear Safety Authority23.6.2025 14:58:25 EEST | Press release
From July until the end of November, the Radiation and Nuclear Safety Authority will organise the Mushrooms 2025 campaign, the aim of which is to examine radioactive cesium (Cs-137) concentrations and differences in concentrations in edible mushroom species in different parts of the country and in different mushroom species. During the campaign, the public can send edible mushroom samples from all over the country to the Radiation and Nuclear Safety Authority.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme