Säteilyturvakeskus (STUK)

Helsingissä etsittiin suomalaisen kulttuurin erityispiirteiden vaikutuksia turvallisuuskulttuuriin

Jaa

STUK järjesti 6.–7. maaliskuuta yhdessä OECD:n ydinenergiajärjestön NEA:n ja ydinvoiman käyttäjien kansainvälisen järjestön WANOn kanssa seminaarin, jossa pohdittiin Suomen kansallisen kulttuurin vaikutuksia turvallisuuskulttuuriin. STUKin lisäksi seminaariin osallistuivat myös kotimaiset ydinvoimayhtiöt.

”Hyvä turvallisuuskulttuuri on tärkeä osa ydinenergian käytön turvallisuutta. Fukushiman ydinvoimalaonnettomuus kahdeksan vuotta sitten antoi viitteitä siitä, että kansallisen kulttuurin ominaisuudet voivat vaikuttaa ydinturvallisuuteen. Siksi on tärkeää keskustella ja ymmärtää mitkä suomalaisen kulttuurin piirteet voivat vaikuttaa turvallisuuskulttuuriin. Oli mukava havaita, että laitostoimijat Suomessa näkevät asian tärkeyden ja osallistuivat tilaisuuteen aktiivisesti”, kertoo STUKin pääjohtaja Petteri Tiippana.

Kaksipäiväisessä seminaarissa osallistujat keskustelivat esimerkiksi johtamisen, päätöksenteon ja viestinnän kulttuurisidonnaisista piirteistä.

Tilaisuus perustui OECD:n ydinenergiajärjestö NEA:n kehittämään malliin, jossa asiantuntijat arvioivat roolipelin ja näyteltyjen tilanteiden kautta omia kulttuurisia erityispiirteitä ja niiden mahdollisia vaikutuksia turvallisuuskulttuuriin. Keskustelujen johtopäätöksistä julkaistaan raportti myöhemmin tänä vuonna. Ensimmäinen vastaava tapahtuma järjestettiin viime vuonna Ruotsissa.

”Kokemus on osoittanut, että ydinturvallisuus voidaan taata vain jos ihmiset ja organisaatiot toimivat asianmukaisesti”, totesi seminaariin osallistunut OECD:n ydinenergiajärjestön yhdysvaltalainen pääjohtaja William D. Magwood. ”Ydinturvallisuudessa on kyse sekä inhimillisistä että teknisistä asioista. Olemme keskustelleet turvallisuuskulttuurista monipuolisesti, ja myöhemmin julkaistava raportti tuo havaintomme koko suomalaisen ydinenergiayhteisön käyttöön”, hän jatkaa.    

”WANOlle on tärkeää tukea foorumia jossa teollisuuden toimijat ja viranomaiset kohtaavat laadukkaan turvallisuuskulttuurikeskustelun merkeissä. Teollisuus on sitä vahvempi, mitä paremmin se tunnistaa turvallisuutta koskevaan päätöksentekoon liittyvät kansalliset ja organisatoriset taustatekijät”, totesi WANO:n toimitusjohtaja Peter Prozesky.

Tilaisuuteen osallistui 60 suomalaista ydinenergia-alan asiantuntijaa eri organisaatioista. Tilaisuutta seurasi myös joukko kansainvälisiä tarkkailijoita, jotka tulivat eri maiden voimayhtiöistä ja viranomaisista sekä kansainvälisistä organisaatioista.

Yhteyshenkilöt

johtaja Kirsi Alm-Lytz, puh. (09) 759 88 663
etunimi.sukunimi@stuk.fi
Mediapalvelu, puh. 010 850 4761

Stuk.fi: www.stuk.fi
Twitter: www.twitter.com/STUK_FI
Facebook: www.facebook.com/sateilyturvakeskus

OECD NEA: https://www.oecd-nea.org/
WANO: https://www.wano.info/

Tietoja julkaisijasta

Säteilyturvakeskus (STUK)
Säteilyturvakeskus (STUK)
Laippatie 4
00880 HELSINKI

Mediapalvelu: 010 850 4761http://www.stuk.fi

Säteilyturvakeskus (STUK) on sosiaali- ja terveysministeriön hallinnonalan viranomainen, joka valvoo säteily- ja ydinturvallisuutta Suomessa. Tehtävämme on ihmisten, yhteiskunnan, ympäristön ja tulevien sukupolvien suojelu säteilyn haitallisilta vaikutuksilta. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Säteilyturvakeskus (STUK)

Kutsu kansallisen ydinturvallisuuden tutkimusohjelman medialounaalle Espooseen 21.3.kello 12:3017.3.2019 05:00:00 EETKutsu

VTT, Säteilyturvakeskus (STUK) sekä työ- ja elinkeinoministeriö (TEM) järjestävät 21.-22. maaliskuuta kansallisen ydinturvallisuuden tutkimusohjelman, SAFIR2018, päätösseminaarin Espoon Hanasaaren kulttuurikeskuksessa. Tiedotusvälineiden edustajat ovat tervetulleita seminaarin tiedotustilaisuuteen torstaina 21.3. kello 12.30–14. Tiedotustilaisuudessa tutkimusohjelman johtaja Jari Hämäläinen VTT:stä, ohjelman johtoryhmän puheenjohtaja Marja-Leena Järvinen STUKista ja teollisuusneuvos Liisa Heikinheimo TEMistä kertovat tutkimusohjelman tavoitteista, tuloksista ja tulevaisuudesta. Tilaisuuden yhteydessä tarjotaan lounas. Tiedotusvälineiden edustajat ovat tervetulleita myös seuraamaan itse seminaaria joko Hanasaaressa paikan päällä tai nettiyhteyden kautta webinaarissa. Pyydämme ilmoittautumaan tiedotustilaisuuteen 20.3. kello 12 mennessä sähköpostiosoitteeseen info@stuk.fi. Samassa osoitteessa voitte myös ilmoittautua seuraamaan seminaaria paikan päällä. Ilmoittautuminen webinaariin tapah

Radiation and Nuclear Safety Authority (STUK): Operating licence can be granted to Olkiluoto 325.2.2019 13:30:00 EETTiedote

Today on 25 February 2019, the Radiation and Nuclear Safety Authority (STUK) has given a statement to the Ministry of Economic Affairs and Employment of Finland according to which the operation of the new nuclear power plant unit OL3, constructed in Olkiluoto, Eurajoki by Teollisuuden Voima, is safe. STUK sees no obstacle to granting an operating licence to the plant. The Finnish Government will decide on the operating licence.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme