Helsingin kaupunki, sosiaali- ja terveystoimiala

Helsingissä joukkoaltistumisia koronalle

Jaa

Koronatilanne on Helsingissä hallinnassa. Yksittäisiä tapauksia on ilmennyt heinäkuun aikana lähes päivittäin ja heinäkuun loppupuolella tartunnoissa on ollut pientä kasvua. Päivätasolla kyse on kuitenkin ollut toistaiseksi vain muutamista tartunnoista.

Tartunnanjäljityksessä on käynyt ilmi, että tiettyjä turvatoimia on nyt syytä tehostaa. Pelkästään viimeisen viikon aikana on ilmennyt useita tapauksia, joissa altistuneita on yhtä tartunnan saanutta kohti kymmeniä. Syinä tälle ovat esimerkiksi pettäneet järjestelyt turvavälien toteutumisessa, lukuisat sosiaaliset kontaktit ja matkailu.

”Testeihin hakeutumisessa on ollut useissa tapauksissa selkeää viivettä, erityisesti kun tauti ilmenee vatsaoireina. Tästä johtuen altistuksia ehtii tulla enemmän. Pääasiassa ihmiset kuitenkin käyvät tällä hetkellä todella hienosti testeissä”, kertoo ylilääkäri Sanna Isosomppi Helsingin epidemiologisesta toiminnasta.

Matkalta palattaessa on joidenkin maiden kohdalla muistettava omaehtoinen karanteeni. Tämä tarkoittaa kaikkien ylimääräisten sosiaalisten kontaktien välttämistä. Sukulaisten näkeminen ja ravintolassa käynti voivat odottaa kunnes on kulunut 14 vuorokautta Suomeen paluusta.  

Linnanmäellä joukkoaltistus

Linnanmäen Huvipuistossa vieraili sunnuntaina 26.7. noin kello 15-18 seurue, joka on altistanut muita Linnanmäen vieraita. Linnanmäki pyrkii olemaan yhteydessä niihin henkilöihin, jotka olivat varanneet kyseiselle päivälle lipun Linnanmäen varausjärjestelmän kautta.

Linnanmäellä kyseisenä aikana vierailleita kehotetaan tarkkailemaan vointiaan erityisen hyvin ja hakeutumaan testiin nopeasti, mikäli oireita ilmenee. Koronavirustartunnan oireita ovat esimerkiksi kuume, yskä, päänsärky, pahoinvointi, ripuli, lihaskipu, kurkkukipu, nuha, hengenahdistus, haju- tai makuaistin menetys.

Tarvittaessa asiakkaita neuvotaan ottamaan yhteyttä oman kunnan terveyspalveluihin.

”Terveellinen huvittelu Linnanmäellä on meille ensiarvoisen tärkeää. Pahoittelemme asiakkaillemme tapahtuneesta aiheutuvaa lisähuolta”, Linnanmäen toimitusjohtaja Pia Adlivankin kertoo.

”Olemme tällä kaudella omaehtoisesti rajoittaneet kävijäkapasiteettia noin puoleen normaalista. Seuraamme kävijämääriä reaaliajassa ja koko kauden olemme pystyneet pitämään yhtäaikaiset kävijät alle 7000 kävijässä. Lisäksi olemme erilaisin toimenpitein pyrkineet varmistamaan terveellisen huvittelun. Lisäämme entisestään turvaväleistä muistuttamista huvipuistossa niin kuulutuksin kuin myös henkilökunnan toimesta, jotta huvittelu on jatkossakin terveydelle turvallista”, Adlivankin jatkaa.

Noudatetaan yhdessä koronavirus-ohjeistuksia

”Olen tyytyväinen, että suomalaiset ja helsinkiläiset ovat noudattaneet hienosti koronavirusepidemiaan liittyviä henkilötason hygieniaohjeistuksia. Nyt on kuitenkin tärkeä muistaa, että kyse on myös muustakin kuin hygieniasta. Joukkoaltistusten esiintyminen kertoo siitä, että tartuntojen leviämiselle alkaa olla liikaa mahdollisuuksia”, Helsingin terveysasemien johtajalääkäri Timo Lukkarinen kommentoi.

Tee tarvittaessa oirearvio tai soita koronavirusneuvontaan

Helsinkiläiset voivat tehdä koronavirus-oirearvion osoitteessa omaolo.fi. Omaolo-palvelu antaa toimintaohjeet ja neuvoo tarvittaessa varaamaan ajan koronavirustestiin.

Helsinkiläisiä palvelee myös koronavirusneuvonta numerossa 09 310 10024 (arkisin klo 7-16) ja muina aikoina Päivystysapu, p. 116 117. Neuvontanumeroissa soittajat ohjataan tarvittaessa koronavirustestiin tai koronaterveysasemalle Laaksoon tai Malmille.

Muiden kuntien asukkaat voivat koronavirusoireiden ilmetessä ottaa yhteyttä oman alueen terveyspalveluihin.

Lisää tietoa koronavirukseen liittyen löytyy osoitteista www.thl.fi ja www.hel.fi/koronavirus

Lisätietoja

Yhteyshenkilöt

Jaana Juutilainen-Saari
viestintäpäällikkö
jaana.juutilainen-saari@hel.fi
p. 09 310 42240

Tero Manninen
yksikön päällikkö
tero.manninen@hel.fi
p. 09 310 28885

Markus Snellman
tiedottaja
markus.snellman@hel.fi
p. 09 310 42619

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, sosiaali- ja terveystoimiala
Helsingin kaupunki, sosiaali- ja terveystoimiala
Toinen linja 4A
PL 6000 00099 Helsingin kaupunki

09 310 5015 (vaihde)http://www.hel.fi/sote

Sosiaali- ja terveystoimi - hyvinvointia, terveyttä ja sosiaalista turvallisuutta helsinkiläisille.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, sosiaali- ja terveystoimiala

Koronavirusepidemia ei ole vielä ohi – hoivakodeissa useita epidemioita elo- ja syyskuun aikana16.9.2021 15:10:00 EEST | Tiedote

Helsingin kaupungin seniorikeskuksissa, palvelutaloissa ja Helsingin sairaalassa on ollut elo- ja syyskuun aikana useita koronavirusepidemioita. Vähintään kahdella asiakkaalla todettiin tartunta kuudessa palvelutalossa tai seniorikeskuksessa. Tartuntoja todettiin muun muassa Roihuvuoren seniorikeskuksessa, Myllypuron seniorikeskuksessa ja Itäkeskuksen palvelutalossa. Tartuntoja todettiin lisäksi Suursuon sairaalassa.

Perhehoito on joukkuelaji - Tervetuloa webinaariin 16.9.!7.9.2021 11:16:20 EEST | Tiedote

Helsingin, Espoon ja Vantaan perhehoidot ovat jälleen mukana Perhehoitoliiton jokasyksyisessä Ajoissa Kotiin-kampanjassa. Kaupungit järjestävät webinaarin tuki-, vastaanotto- ja sijaisperhetoiminnasta kiinnostuneille torstaina 16.9. klo 17.30. Tänä vuonna kampanjan teemana on ”Perhehoito on joukkuelaji” ja kampanjaa suojelee jalkapallotähti Joona Toivio. Perhehoito on joukkuelaji, jossa lapsen, vanhempien, perhehoitajan ja viranomaisten yhteispelillä varmistetaan lapsen paras. Mutkikkaassakin tilanteessa yhteistyöllä ja yhteisillä sopimuksilla päästään hyvään lopputulokseen. ”Poikkeustilanteesta huolimatta avuntarve ei ole vähentynyt. Itse asiassa korona-aika kärjisti perheiden ongelmatilanteita. Kaipaamme kipeästi perheitä, jotka olisivat valmiita auttamaan näitä apua tarvitsevia lapsia ja nuoria. Yhdessä ja yhteistyöllä pääsemme tämän vaikean ajan yli. Poikkeustilanteesta huolimatta sijaisperheiden valmennuksia on järjestetty, ja lapsia on sijoitettu perheisiin kuten tavallisesti. Ta

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme