Helsingin kaupunki, sosiaali-, terveys- ja pelastustoimiala

Helsingissä joukkoaltistumisia koronalle

Jaa
Koronatilanne on Helsingissä hallinnassa. Yksittäisiä tapauksia on ilmennyt heinäkuun aikana lähes päivittäin ja heinäkuun loppupuolella tartunnoissa on ollut pientä kasvua. Päivätasolla kyse on kuitenkin ollut toistaiseksi vain muutamista tartunnoista.

Tartunnanjäljityksessä on käynyt ilmi, että tiettyjä turvatoimia on nyt syytä tehostaa. Pelkästään viimeisen viikon aikana on ilmennyt useita tapauksia, joissa altistuneita on yhtä tartunnan saanutta kohti kymmeniä. Syinä tälle ovat esimerkiksi pettäneet järjestelyt turvavälien toteutumisessa, lukuisat sosiaaliset kontaktit ja matkailu.

”Testeihin hakeutumisessa on ollut useissa tapauksissa selkeää viivettä, erityisesti kun tauti ilmenee vatsaoireina. Tästä johtuen altistuksia ehtii tulla enemmän. Pääasiassa ihmiset kuitenkin käyvät tällä hetkellä todella hienosti testeissä”, kertoo ylilääkäri Sanna Isosomppi Helsingin epidemiologisesta toiminnasta.

Matkalta palattaessa on joidenkin maiden kohdalla muistettava omaehtoinen karanteeni. Tämä tarkoittaa kaikkien ylimääräisten sosiaalisten kontaktien välttämistä. Sukulaisten näkeminen ja ravintolassa käynti voivat odottaa kunnes on kulunut 14 vuorokautta Suomeen paluusta.  

Linnanmäellä joukkoaltistus

Linnanmäen Huvipuistossa vieraili sunnuntaina 26.7. noin kello 15-18 seurue, joka on altistanut muita Linnanmäen vieraita. Linnanmäki pyrkii olemaan yhteydessä niihin henkilöihin, jotka olivat varanneet kyseiselle päivälle lipun Linnanmäen varausjärjestelmän kautta.

Linnanmäellä kyseisenä aikana vierailleita kehotetaan tarkkailemaan vointiaan erityisen hyvin ja hakeutumaan testiin nopeasti, mikäli oireita ilmenee. Koronavirustartunnan oireita ovat esimerkiksi kuume, yskä, päänsärky, pahoinvointi, ripuli, lihaskipu, kurkkukipu, nuha, hengenahdistus, haju- tai makuaistin menetys.

Tarvittaessa asiakkaita neuvotaan ottamaan yhteyttä oman kunnan terveyspalveluihin.

”Terveellinen huvittelu Linnanmäellä on meille ensiarvoisen tärkeää. Pahoittelemme asiakkaillemme tapahtuneesta aiheutuvaa lisähuolta”, Linnanmäen toimitusjohtaja Pia Adlivankin kertoo.

”Olemme tällä kaudella omaehtoisesti rajoittaneet kävijäkapasiteettia noin puoleen normaalista. Seuraamme kävijämääriä reaaliajassa ja koko kauden olemme pystyneet pitämään yhtäaikaiset kävijät alle 7000 kävijässä. Lisäksi olemme erilaisin toimenpitein pyrkineet varmistamaan terveellisen huvittelun. Lisäämme entisestään turvaväleistä muistuttamista huvipuistossa niin kuulutuksin kuin myös henkilökunnan toimesta, jotta huvittelu on jatkossakin terveydelle turvallista”, Adlivankin jatkaa.

Noudatetaan yhdessä koronavirus-ohjeistuksia

”Olen tyytyväinen, että suomalaiset ja helsinkiläiset ovat noudattaneet hienosti koronavirusepidemiaan liittyviä henkilötason hygieniaohjeistuksia. Nyt on kuitenkin tärkeä muistaa, että kyse on myös muustakin kuin hygieniasta. Joukkoaltistusten esiintyminen kertoo siitä, että tartuntojen leviämiselle alkaa olla liikaa mahdollisuuksia”, Helsingin terveysasemien johtajalääkäri Timo Lukkarinen kommentoi.

Tee tarvittaessa oirearvio tai soita koronavirusneuvontaan

Helsinkiläiset voivat tehdä koronavirus-oirearvion osoitteessa omaolo.fi. Omaolo-palvelu antaa toimintaohjeet ja neuvoo tarvittaessa varaamaan ajan koronavirustestiin.

Helsinkiläisiä palvelee myös koronavirusneuvonta numerossa 09 310 10024 (arkisin klo 7-16) ja muina aikoina Päivystysapu, p. 116 117. Neuvontanumeroissa soittajat ohjataan tarvittaessa koronavirustestiin tai koronaterveysasemalle Laaksoon tai Malmille.

Muiden kuntien asukkaat voivat koronavirusoireiden ilmetessä ottaa yhteyttä oman alueen terveyspalveluihin.

Lisää tietoa koronavirukseen liittyen löytyy osoitteista www.thl.fi ja www.hel.fi/koronavirus

Lisätietoja

Yhteyshenkilöt

Jaana Juutilainen-Saari
viestintäpäällikkö
jaana.juutilainen-saari@hel.fi
p. 09 310 42240

Tero Manninen
yksikön päällikkö
tero.manninen@hel.fi
p. 09 310 28885

Markus Snellman
tiedottaja
markus.snellman@hel.fi
p. 09 310 42619

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, sosiaali-, terveys- ja pelastustoimiala
Helsingin kaupunki, sosiaali-, terveys- ja pelastustoimiala
Toinen linja 4A
PL 6000 00099 Helsingin kaupunki

09 310 5015 (vaihde)http://www.hel.fi/sotepe

Hyvinvointia, terveyttä ja turvallisuutta helsinkiläisille yhteistyöllä ja vahvalla osaamisella.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, sosiaali-, terveys- ja pelastustoimiala

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme