Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Helsingissä on käynnistetty laaja yhteistyö ikääntyneiden auttamiseksi koronaepidemian poikkeusoloissa

Jaa

Helsingin kaupunki on yhdessä Helsingin seurakuntien ja järjestöjen, kuten Helsinki Mission, kanssa käynnistänyt toiminnan, jonka tarkoituksena on varmistaa, että kaikki ikääntyneet helsinkiläiset saavat tukea puhelimitse. Myös tarvittava käytännön apu arjen asiointiin turvataan.

Koronaepidemian lieventämiseksi kaikkia yli 70-vuotiaita on Suomessa kehotettu pysymään kotona ja välttämään turhaa asiointia. Liikkumista ulkona suositellaan ikääntyneille vain oman toimintakyvyn ja hyvinvoinnin edistämiseksi, ilman lähikontaktia muihin ihmisiin. Helsingissä tämä koskee noin 80 000 ihmistä, joista yli 80-vuotiaita on 27 000.

”Tänä kriittisenä aikana Helsingin kaupunki tekee yhdessä kumppaneidensa kanssa kaiken mahdollisen auttaakseen ja tukeakseen ikääntyneitä helsinkiläisiä heidän arjessaan. Ensi viikon aikana avaamme uuden Helsinki-avun neuvontapuhelimen. Pyrkimyksenä on tavoittaa yli 80-vuotiaat helsinkiläiset selvittääksemme heidän avun tarpeensa”, sanoo Helsingin kaupungin pormestari Jan Vapaavuori.

Kaupunkilaisten ja kansalaisjärjestöjen sekä kaupungin ja seurakunnan henkilöstön halu auttaa on nyt suuri. Ikääntyneitä tullaan lähitulevaisuudessa tavoittelemaan puhelimitse, tarjoamaan keskusteluapua ja auttamaan arjessa esimerkiksi kauppa- ja apteekkiasioinnissa. Palvelu toteutetaan yhdistämällä toiminnan koordinointiin ja yhdessä toteuttamiseen ammattilaisia ja vapaaehtoisia.

Apu on suunnattu yli 70-vuotiaille. Käytännössä tämä tarkoittaa soittoa kaikille yli 80-vuotiaille kaupunkilaisille. Ikääntyneille, yli 70-vuotiaille kaupunkilaisille avataan uusi puhelinnumero, johon he voivat itse ottaa yhteyttä.

”Tämä toimintamalli tuo avuntarvitsijat ja auttajat yhteen tarkoituksenmukaisella ja turvallisella tavalla. Tämä on yksi keino varmistaa, että kukaan ei jää nyt yksin. On ollut hienoa nähdä, miten eri kaupunginosissa, taloyhtiössä ja someryhmissä on polkaistu käyntiin erilaisia tapoja auttaa lähimmäisiä”, Helsingin seurakuntayhtymän johtaja Juha Rintamäki painottaa.

Olemassa olevien avunannon kanavien, kuten kaupungin sosiaali- ja terveystoimen Seniori-infon, kirkon Palvelevan puhelimen sekä eri seurakuntien ja järjestöjen palvelunumeroiden, rinnalle tullaan mahdollisimman pian avaamaan uusi Helsinki-avun puhelinnumero tarjoamaan tukea.

Nyt voimassa olevien auttavien puhelinpalveluiden numerot löytyvät Helsingin kaupungin Seniori-infon, Helsingin eri seurakuntien ja järjestöjen verkkosivuilta.

Vapaaehtoistoimintaan osallistumisesta kiinnostuneet voivat olla yhteydessä osoitteeseen: vapaaehtoistoiminta@hel.fi. Helsingin kaupungin henkilöstö saa vapaaehtoistoiminnasta erillisen ohjeistuksen tulevalla viikolla.


Tämä tiedote julkaistaan mahdollisimman pian Hel.fi-sivustolla käännösversiona ruotsiksi, englanniksi ja venäjäksi.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Helsingin kaupunki:
Toimialajohtaja Tommi Laitio, kulttuuri ja vapaa-aika, puh. +358 50 563 4950, s-posti: tommi.laitio@hel.fi
Viestintäjohtaja Liisa Kivelä, Helsingin kaupunki, puh. +358 400 308 484, s-posti: liisa.kivela@hel.fi
Yksikön päällikkö Jussi Kaisjoki, viestintä, kulttuuri ja vapaa-aika, puh. +358 40 519 6632, s-posti: jussi.kaisjoki@hel.fi

Helsingin seurakuntayhtymä:
Johtaja Juha Rintamäki, puh. +358 50 593 1944, s-posti: juha.rintamaki@evl.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia
Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

PL 1,00099 Helsingin kaupunki

09 310 1641https://www.hel.fi

Kaupunginkanslia on Helsingin kaupungin keskushallintovirasto. Päämäärämme on kaupunki, joka tarjoaa parastaan kaupunkilaisille ja menestyy kiihtyvässä kilpailussa. Uudistamme kaupunkia strategian mukaisesti yhdessä toimialojen kanssa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

MEDIAKUTSU: Pormestarin infossa tietoa Helsingin kaupungin uusimmista päätöksistä koronavirustilanteeseen liittyen tänään kello 1727.3.2020 13:45:58 EETKutsu

Pormestarin info lähetetään suorana Helsinki-kanavalla kello 17 alkaen. Pormestari Jan Vapaavuori kertoo infossa muun muassa kaupungin yritysvuokralaisiin liittyvistä päätöksistä sekä muista uusista koronakriisiin liittyvistä päätöksistä. Lisäksi infossa ovat mukana ikääntyneille kohdennetun Helsinki-avun edustajina palvelun johtaja Tiina Hörkkö ja Helsingin seurakuntayhtymän johtaja Juha Rintamäki. Palvelu on juuri saatu käynnistettyä ja myös ensimmäiset yrityskumppanit vahvistettua.

Helsinki pyrkii välttämään henkilöstönsä lomautukset – varautumissuunnitelmalla varmistetaan kriittiset toiminnot24.3.2020 16:40:30 EETTiedote

Helsingin kaupunki haluaa välttää henkilöstön lomautukset varautumalla koronaviruksen aiheuttamaan tilanteeseen kaikin käytettävissä olevin keinoin. Henkilöstön tilanne kaupungin sisällä vaihtelee suuresti alasta ja roolista riippuen. Osa kaupungin toiminnoista on suljettu, mutta esimerkiksi sosiaali- ja terveystoimessa työvoiman tarve on merkittävästi lisääntynyt. Lisäksi pelastustoimessa tulee varmistaa riittävä työvoima poikkeustilanteenkin aikana.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme