Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Helsinki aikoo hillitä roskaantumista

Jaa

Helsingin kaupunki on laatinut toimenpideohjelman, jolla pyritään vähentämään roskaamista ja roskan määrää kaupungissa vuosina 2022−2025.

Rantatalkooporukka keräämässä roskia Lapinlahdessa toukokuussa 2019. Kuva: Saara Autere.
Rantatalkooporukka keräämässä roskia Lapinlahdessa toukokuussa 2019. Kuva: Saara Autere.

Kaupungin tavoitteena on lisätä tietoisuutta roskaantumisesta ja sen aiheuttamista ympäristö- ja terveyshaitoista, tehostaa jätehuollon toimivuutta sekä ohjata roskaantumisen hillitsemiseksi tehtävää työtä.

Ohjelmaan valittiin 17 käytännön läheistä toimenpidettä, joista viisi on useita vuosia kestäviä kärkihankkeita. Toimenpiteet liittyvät kolmeen teemaan: viestintä, yleisten alueiden kunnossapito ja rakentaminen.

Roskaantuminen aiheuttaa haittaa ympäristölle, vähentää kaupunkialueiden viihtyisyyttä ja terveellisyyttä sekä vaikuttaa kielteisesti kaupunkikuvaan. Lisäksi roskaantuminen aiheuttaa Helsingin kaupungille vuosittain yli 11 miljoonan puhtaanapitokustannukset.

Roskaantumista aiheuttaa esimerkiksi asukkaiden ympäristöön jättämät roskat, hulevesien riittämätön puhdistus, viemärien ylivuodot, yhdyskuntajätteen dumppaus, kadulta poistetun lumen varastointi ja hävitys, tupakantumpeille ja muille roskille tarkoitettujen roska-astioiden riittämättömyys sekä rakennus- ja purkutyömailta tuulen mukana leviävät roskat.

Helsingin kaupunkistrategian (2021–2025) yksi tavoite on toimiva ja kaunis kaupunki. Erityistä huomiota kiinnitetään siihen, että viihtyisän kaupungin perusedellytykset, kuten puistojen ja katujen siisteys, on toteutuisi kaikkialla Helsingissä.

”Se, että kaupunki haluaa edistää toimenpideohjelman tavoitteita, on selvä osoitus siitä, kuinka sitoutunut Helsinki on toimimaan siistimmän ja kauniimman Helsingin puolesta”, sanoo kaupungin ympäristöjohtaja” Esa Nikunen.

Toimenpideohjelman valmistelua ohjasi ryhmä, joka koostui kaupungin eri toimialojen roskaantumisen parissa työskentelevistä asiantuntijoista sekä Helsingin seudun ympäristöpalvelujen (HSY) Suomen ympäristökeskuksen (Syke), Pidä Saaristo Siistinä ry:n ja Kamupak Oy:n edustajista.

Kaupunkiympäristölautakunta päätti 30.8.2022 esittää toimenpideohjelman kaupunginhallitukselle hyväksyttäväksi.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Ympäristötarkastaja
Laura Kotilainen
Helsingin kaupunki
Kaupunkiympäristö, Ympäristöpalvelut
Puh. 09 310 37730, 040 726 4757
laura.kotilainen@hel.fi

Kuvat

Rantatalkooporukka keräämässä roskia Lapinlahdessa toukokuussa 2019. Kuva: Saara Autere.
Rantatalkooporukka keräämässä roskia Lapinlahdessa toukokuussa 2019. Kuva: Saara Autere.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

PL 58200, 00099 Helsingin kaupunki

09 310 2611http://www.hel.fi/kaupunkiymparisto

Kaupunkiympäristön toimiala huolehtii Helsingin kaupunkiympäristön suunnittelusta, rakentamisesta ja ylläpidosta, rakennusvalvonnasta sekä ympäristöön liittyvistä palveluista.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Helsingin kaupunkiympäristölautakunnan ympäristö- ja lupajaoston päätökset 24.11.202224.11.2022 20:47:32 EET | Tiedote

Kokouksen päätöstiedote (yhteenveto tehdyistä päätöksistä) on julkaistu kaupungin verkkosivuilla: Päätöstiedote 24.11.2022 » Päätöstiedote näkyy verkkosivuilla siihen asti, kun kokouksen pöytäkirja julkaistaan. Pöytäkirja korvaa valmistuttuaan päätöstiedotteen. Jaosto kokoontuu seuraavan kerran keskiviikkona 8.12.2022 kello 16.15. Lisää tietoa ympäristö- ja lupajaoston toiminnasta: https://www.hel.fi/kaupunkiymparisto/fi/paatoksenteko/Ymparisto-ja-lupajaosto/

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme