Helsingin kaupunki, sosiaali- ja terveystoimiala

Helsinki avaa Länsisatamaan terveysneuvontapisteen

Jaa

Helsingin kaupunki avaa ensimmäisen terveysneuvontapisteen laivamatkustajille Länsisatamaan terminaaliin 2 huomenna maanantaina 17.8. Pisteitä avataan lähiaikoina myös Olympiaterminaaliin ja Katajanokan terminaalliin sekä Vuosaaren Hansaterminaaliin.

Terveysneuvontapisteissä tarjotaan laivamatkustajille tietoa koronaviruksen ehkäisystä sekä ohjataan koronavirustestiin matkustajat, joilla on koronavirukseen viittaavia oireita. Terveysneuvontapisteissä ei ole ainakaan toistaiseksi koronatestausta, vaan matkustajat ohjataan tarvittaessa Helsingissä oleviin näytteenottopisteisiin.

Tavoitteena on ehkäistä matkoilta saatujen koronavirustartuntojen edelleen leviäminen ja huolehtia matkustusturvallisuudesta.

Matkustajille tarjottiin tilaisuutta vapaaehtoiseen koronavirustestiin

Tänään sunnuntaina tarjottiin osalle Saksasta Vuosaaren satamaan saapuneista matkustajista tilaisuutta vapaaehtoiseen koronavirustestiin. Helsingin kaupunki tarjosi terveysneuvontaa ja HUSLAB vastasi näytteenotosta.

Testausta tarjottiin 65:lle autokunnalle. Matkustajia näissä oli yhteensä 127, ja heistä tilaisuuteen tarttui 46 matkustajaa. Yhteensä laivalla saapui Helsinkiin 116 ajoneuvoa. Testiä tarjottiin matkustajille Tullin normaalien tarkastusten yhteydessä.

”Terveysneuvonta ja näytteenotto sujuivat Vuosaaressa hyvin. Hyödynnämme saatuja kokemuksia, kun laajennamme koronaterveysneuvontaa ja mahdollisesti myös näytteenottoa satamissa”, kertoo terveys- ja päihdepalvelujen johtaja Leena Turpeinen.

”Vielä ei ole tiedossa, oliko nyt testatuilla koronavirustartuntoja. Kerromme testituloksista heti kun ne valmistuvat”, Turpeinen jatkaa.

Terveysneuvontapisteet rakentuvat yhteistyössä

Terveysneuvontapisteiden toimintamalli on valmisteltu hyvässä yhteistyössä muun muassa Helsingin Sataman, varustamojen, Rajavartiolaitoksen, Tullin, HUSin, STM:n ja THL:n kanssa.

”Toiminta on käynnistetty nopealla aikataululla. Tarkoituksena on löytää tehokkaimmat tavat ehkäistä tartuntojen leviämistä laivamatkustusliikenteen myötä niin, että sosiaali- ja terveydenhuollon rajallisia voimavaroja käytetään mahdollisimman viisaasti”, Turpeinen kertoo.

Pävittäin Helsingin satamien kautta saapuu tällä hetkellä noin 10 000 - ­15 000 matkustajaa, mikä on noin puolet vuoden 2019 vastaavan ajan matkustajamääristä.

Lisätietoja:
terveys- ja päihdepalvelujen johtaja Leena Turpeinen, p. 050 325 6917 ja viestintäpäällikkö Jaana Juutilainen-Saari, p. 050 380 9738 (Helsingin sosiaali- ja terveystoimi)
meritullin päällikkö Pekka Äijälä, p. 040 332 6744 (Tulli)
mediadesk(at)portofhelsinki.fi, mediapuhelin: 040 5065280 (Helsingin Satama)

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Jaana Juutilainen-Saari
viestintäpäällikkö
jaana.juutilainen-saari@hel.fi
p. 09 310 42240

Tero Manninen
yksikön päällikkö
tero.manninen@hel.fi
p. 09 310 28885

Markus Snellman
tiedottaja
markus.snellman@hel.fi
p. 09 310 42619

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, sosiaali- ja terveystoimiala
Helsingin kaupunki, sosiaali- ja terveystoimiala
Toinen linja 4A
PL 6000 00099 Helsingin kaupunki

09 310 5015 (vaihde)http://www.hel.fi/sote

Sosiaali- ja terveystoimi - hyvinvointia, terveyttä ja sosiaalista turvallisuutta helsinkiläisille.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, sosiaali- ja terveystoimiala

Mahdollinen joukkoaltistuminen Helsingissä 4.9.11.9.2020 17:04:59 EESTTiedote

Heidi’s Bier Barissa perjantain ja lauantain 4.-5.9. välisenä yönä klo 23:30-04:30 oleskelleella henkilöllä on myöhemmin todettu koronavirustartunta. Myös kolmella muulla samaan aikaan kyseisessä paikassa olleella henkilöllä on todettu myöhemmin koronavirustartunta. On mahdollista, että nämä ovat olleet kyseissä baarissa tapahtuneita jatkotartuntoja. Heidi’s Bier Barissa kyseisenä ajankohtana olleet henkilöt ovat mahdollisesti altistuneet koronavirustartunnalle. Heitä kehotetaan tarkkailemaan vointiaan tarkasti kahden viikon ajan 19.9. asti. Heidän tulee hakeutua koronavirustestiin, jos heillä ilmenee lieviäkin oireita.

Sosiaali- ja terveyslautakunnan 15.9. kokouksen ennakkotiedote11.9.2020 13:38:34 EESTTiedote

Lautakunnan seuraava kokous on tiistaina 15. syyskuuta klo 16.15 alkaen. Lautakunta aloittaa tässä kokouksessa sosiaali- ja terveystoimen ensi vuoden talousarvioehdotuksen ja talousarvioaloitteiden käsittelyn. Sosiaali- ja terveystoimen talousarvioehdotus vuodelle 2021 Ensi vuoden talousarviota laaditaan poikkeuksellisen epävarmoissa olosuhteissa. Koronapandemian aiheuttamalla terveydellisellä, taloudellisella ja sosiaalisella kriisillä saattaa olla ennakoimattomia vaikutuksia helsinkiläisten terveydelle ja hyvinvoinnille sekä kaupungin taloudelle useiden vuosien ajan. Ensi vuonna varaudutaan normaalien palvelujen lisäksi pandemian aiheuttaman hoito- ja palveluvelan hoitamiseen. Helsingissä jatketaan vuonna 2021 sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistamista. Sote-uudistukseen varautumiseen Helsingille on myönnetty valtionavustusta Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus -ohjelmalle (2020 - 2022) ja Rakenneuudistus -hankkeelle (2020 - 2021). Uudenmaan ja Helsingin erillisratkaisun mukaan

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme