Helsinki avaa uuden Muistopaikat 1918 -verkkosivuston ja virtuaalimuistomerkin vuoden 1918 sisällissodan uhrien muistolle

Vuosikymmenten kuluessa sisällissodan muistamisen tavat ovat vaihdelleet, ja muistamisen politiikka on vaikuttanut myös siihen, millaisia muistomerkkejä on Helsinkiin pystytetty. Muistopaikat 1918 -verkkosivustolla pääsee tutustumaan vuoden 1918 hauta- ja muistopaikkoihin Helsingissä sijainteineen. Sivustolta löytyvät sijainteineen ja historiatietoineen muun muassa Liisanpuistikossa, Mäntymäellä ja Tähtitorninmäellä sijaitsevat muisto- ja hautapaikat.
Sivustolla hautapaikosta on myös paljon historiatietoa, kuten missä taisteluissa kuolleita eri paikkoihin Helsingissä on haudattu, miten kuolleita käsiteltiin ja kuljetettiin ja miksi heidät haudattiin eri paikkoihin. Sivustolla voi vertailla myös sitä, miltä sisällissodan tapahtumapaikat näyttävät nykyisin. Verkkosivusto on käytettävissä suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.
Virtuaalimuistomerkki Santahaminaan haudattujen muistoksi
Santahaminaan vuoden 1918 sisällissodan seurauksena haudattujen muistoksi on luotu myös virtuaalimuistomerkki. VR-lasien avulla voi kokea virtuaalisen hautausmaakierroksen. Virtuaalimuistomerkin kiertokäynnillä kerrotaan myös Santahaminan vankileiristä ja muistomerkin historiasta. Lisäksi muistomerkin käyttäjä pääsee tarkastelemaan näkymiä hauta-alueelta. Muistomerkissä ovat esillä myös vainajien nimet. Virtuaalimuistomerkkejä on kaksi, ja ne ovat avautuneet keskustakirjasto Oodiin ja Sotamuseon Maneesiin Suomenlinnaan. Muistomerkin kielet ovat suomi ja ruotsi.
Helsinki keskittyi vuoden 1918 tapahtumien muistamisessa monipuolisesti demokratian, sovinnon ja jälleenrakennuksen näkökulmiin
Helsingin kaupunki on muistanut vuoden 1918 tapahtumia erityisesti demokratian, sovinnon ja jälleenrakennuksen näkökulmista. Huomio on keskittynyt kaupunkilaisten muistoihin ja muistamiseen sekä tutkimuksen ja koulutuksen konteksteihin. Tapahtumissa ovat korostuneet asukasnäkökulma ja kaupunkilaisten arki eli se, millaista oli elää helsinkiläisenä vuoden 1918 tapahtumien keskellä. Lisäksi muistovuoden kokonaisuudella on pyritty luomaan siltaa nykyhetken ja historian välille sekä avaamaan nykyihmiselle käsitys sisällissodan vaikutuksista silloisten kaupunkilaisten elämään ja arkeen sekä siihen, miten sisällissodan vaikutukset ovat nähtävissä kaupungissa nykyään.
Helsingin muistovuoden hankkeisiin ovat kuuluneet muistomerkin ja verkkosivuston lisäksi mm. draamaproduktio ”Vihan kevät - Helsinki 1918” sekä valokuvainstallaatio ja siihen liittynyt yläkouluikäisille suunnattu draamapedagoginen ohjelma ”Nuoret sodassa”.
Helsingin historiatoimikunta ja Helsingin kaupunginmuseo ovat toteuttaneet 1918 muistopaikat Helsingissä -sivuston sekä virtuaalisen muistomerkin yhteistyössä Tiedeagentuuri Oy:n kanssa. VR-kokemuksen on toteuttanut Verge Media Oy ja verkkosivut Agenda Helsinki. Hankkeen arkistoyhteistyökumppaneina ovat toimineet Kansan arkisto, Työväen arkisto, Suomalaisen kirjallisuuden seura ja Svenska litteratursällskapet. Tiedot 1918 Helsingin punavankileireillä menehtyneistä ja Santahaminan joukkohautaan haudatuista on selvitetty Helsingin sotasurmat-tutkimuksessa.
Muistonäyttelyn löydät osoitteesta: https://muistopaikat1918.hel.fi/
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Lisätietoja julkaisusta:
erikoistutkija Ida Suolahti, puh. 09 310 43575, e-mail: ida.suolahti@hel.fi
Viestinnän yhteyshenkilö:
tiedottaja Tero Lahti, puh. 09 310 36376, e-mail: tero.j.lahti@hel.fi
Kuvat
Linkit
Tietoja julkaisijasta
Kaupunginkanslia on Helsingin kaupungin keskushallintovirasto. Päämäärämme on kaupunki, joka tarjoaa parastaan kaupunkilaisille ja menestyy kiihtyvässä kilpailussa. Uudistamme kaupunkia strategian mukaisesti yhdessä toimialojen kanssa.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia
Neuvottelutulos Helsingin uudesta kaupunkistrategiasta: Helsinki josta voimme olla ylpeitä26.6.2025 10:00:00 EEST | Tiedote
Kaupunginhallituspuolueet ovat päässeet sopuun Helsingin uudesta kaupunkistrategiasta. Strategialla luodaan suuntaviivat ja painopisteet kaupungin toiminnalle seuraavaksi neljäksi vuodeksi. Strategian otsikko on Helsinki josta voimme olla ylpeitä.
MEDIAKUTSU: Pormestarikunnan tiedotustilaisuus Helsingin kaupunkistrategiasta 2025–202925.6.2025 10:00:02 EEST | Kutsu
Pormestari Daniel Sazonov julkistaa esityksensä Helsingin kaupunkistrategiaksi valtuustokaudelle 2025–2029 torstaina 26. kesäkuuta 2025 kello 10–10.45 yhdessä apulaispormestarien Johanna Laisaaren, Reetta Vanhasen, Paavo Arhinmäen ja Maarit Vierusen sekä ruotsalaisen kansanpuolueen Marcus Rantalan kanssa. Mediatilaisuus järjestetään Helsingin kaupungintalon tapahtumatorilla (sisäänkäynti Pohjoisesplanadi 11–13).
Helsingille uusi luonnonsuojelualueohjelma – suojeltavaksi esitetään yli 100 uutta kohdetta23.6.2025 17:45:31 EEST | Tiedote
Helsingin kaupunginhallitus hyväksyi kevätkauden viimeisessä kokouksessaan 23. kesäkuuta Helsingin uuden luonnonsuojelualueohjelman vuosille 2025–2040. Lisäksi kaupunginhallitus hyväksyi osaltaan Ressun peruskoulun perusparannuksen hankesuunnitelman.
Helsingin vilkas kongressikesä hyödyttää myös kaupunkilaisia: aivoterveyspäivänä perehdytään aivojen hyvinvointiin19.6.2025 10:00:24 EEST | Tiedote
Helsingin kongressivuodesta 2025 on luvassa vilkas. Kongresseja Helsinkiin houkuttelee muun muassa toimiva infrastruktuuri ja kaupungin tunnettuus kestävänä matkailukohteena. Taloudellisen hyödyn lisäksi vieraat jättävät Helsinkiin myös pitkäkestoista perintöä, kuten tutkimustoimintaa, verkostoja ja kaupallisia suhteita. Myös kaupungin asukkaat saavat osansa kansainvälisten huippuosaajien tietotaidosta.
Helsingin kaupunginvaltuusto hyväksyi Valtioneuvoston linnan asemakaavan muutoksen18.6.2025 20:41:46 EEST | Tiedote
Helsingin kaupunginvaltuusto hyväksyi alkuvuoden viimeisessä kokouksessaan 18. kesäkuuta muun muassa Valtioneuvoston linnan asemakaavan muutoksen ja tilinpäätöksen vuodelta 2024.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme