Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Helsinki Business Hub siirtyy Helsingin kaupungin omistukseen

Jaa

Pääkaupunkiseudun kaupungit sekä Uudenmaan liitto ovat sopineet yhteisesti Helsinki Business Hub Ltd Oy:n (HBH) omistuksen ja toiminnan uudelleenjärjestämisestä. Helsingin, Espoon, Vantaan ja Kauniaisten kaupunkien sekä Uudenmaan maakuntaliiton yhteisomistuksessa oleva yhtiö siirtyy kokonaisuudessaan Helsingin kaupungin omistukseen. Muut osakkaat myyvät omistusosuutensa yhtiöstä Helsingille ja luovutus tapahtuu vuodenvaihteessa 2020-2021. Tämän vuoden osalta ja luovutukseen saakka yhtiö jatkaa toimintaansa aiemmin suunnitellusti.

Uudella järjestelyllä jokaisella pääkaupunkiseudun kaupungilla on mahdollisuus keskittyä invest-in toiminnassa omiin vahvuuksiinsa ja tehdä järjestelyjä, jotka mahdollistavat kaupunkien sisäisten synergioiden paremman hyödyntämisen. Yhteistyö pääkaupunkiseudun kaupunkien ja maakuntaliiton välillä on tärkeää tulevaisuudessakin. Uusi järjestely mahdollistaa sen yhteisomisteista yhtiötä tuloksellisemmassa muodossa kuten esimerkiksi sopimuksellisella yhteistyöllä.

Helsinki käynnistää selvityksen siitä, miten HBH:n toiminnot tulisi tulevaisuudessa järjestää kaupungin kunnianhimoista strategiaa mahdollisimman hyvin tukevalla tavalla. Selvitys valmistuu vuoden 2020 loppuun mennessä.

”HBH:n toiminta on ollut Helsingille tuloksellista. Maailman muutoksessa globaali kilpailu kaupunkien välillä sekä investoinneista että osaajista kiristyy kuitenkin koko ajan. Helsingin tavoitteena onkin vahvistaa elinkeinopolitiikkaan ja kansainvälistymiseen liittyviä toimintojaan ja niiden keskinäisen yhteyden tiivistämistä. Tämä ei estä pääkaupunkiseudun yhteistyötä kansainvälisten investointien houkuttelemiseksi tulevaisuudessakaan, se vain tapahtuu eri muodossa kuin aiemmin”, toteaa pormestari Jan Vapaavuori.

”Metropolialueen kansainvälinen kilpailukyky osaamis- ja tietointensiivisten yritysten ja työpaikkojen saamiseksi ja pitämiseksi on koko Suomen menestymisen kannalta ratkaisevan tärkeää”, sanoo Espoon kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä. ”Kaupunkien sujuva yhteistyö on tärkeää jatkossakin”, Mäkelä jatkaa.

”Yhteistyö naapurikaupunkien ja Uudenmaan liiton kanssa on Vantaalle tärkeää. Näemme, että se toteutuu yhtiömuotoa paremmin sopimuksiin perustuvalla, konkreettisiin hankkeisiin liittyvällä tavalla. Toivomme yhteistyön tiivistyvän jatkossa myös alueemme kansainvälistä työtä tekevien yritysten, oppilaitosten ja yhteisöjen kanssa”, toteaa kaupunginjohtaja Ritva Viljanen.

”Kauniainen ei ole HBH:n omistajana tavoitellut suoria ulkomaisia investointeja erikseen Kauniaisiin, vaan katsonut HBH:n toiminnan erinomaisesti edistäneen koko pääkaupunkiseudun houkuttelevuutta ulkomaisille investoijille. Yhtiön tuloksena on syntynyt sekä uusia investointeja, korkean osaamisen työpaikkoja, että uutta kasvua luovia ekosysteemejä. HBH saa Helsingin myötä vahvan ja vakaan omistajan, jonka kautta varmistuu, että pääkaupunkiseutu pystyy koronaepidemiasta toipuvassa maailmassa kilpailemaan muiden kaupunkiseutujen kanssa”, tuo kaupunginjohtaja Christoffer Masar esiin.     

”Vaikka yhtiömuotoisen yhteistyön päättyminen on sinänsä harmillista, nyt tehty päätös luo uusia mahdollisuuksia vahvistaa pääkaupunkiseudun ja koko Uudenmaan kansainvälistä kilpailukykyä ja houkuttelevuutta myös tulevaisuudessa”, korostaa maakuntajohtaja Ossi Savolainen.

Helsinki Business Hub Ltd Oy on Helsingin (45 prosenttia), Espoon (23,5 prosenttia), Vantaan (19 prosenttia) ja Kauniaisten (2,5 prosenttia) kaupunkien sekä Uudenmaan liiton (10 prosenttia) omistama elinvoima- ja markkinointiyhtiö. Yhtiön toimialana on ulkomaisten investointien saaminen Helsingin seudulle, kasvuhakuisten yritysten liiketoiminnan ja kansainvälistymisen vauhdittaminen sekä muu elinkeino- ja innovaatiotoiminnan kehittäminen pääkaupunkiseudulla. Yhtiön tarkoituksena ei ole tuottaa voittoa eikä se jaa omistajilleen osinkoa.

Pressmeddelande på svenska som bilaga. 

Lisätiedot:

pormestari Jan Vapaavuori, Helsinki; yhteydenotot yhteysjohtaja Sanna-Mari Jäntti p. +358 40 053 6581

kaupunginjohtaja Jukka Mäkelä, Espoo p. +358 46 877 3953

kaupunginjohtaja Ritva Viljanen, Vantaa p.+358 50 5635710

kaupunginjohtaja Christoffer Masar, Kauniainen p. +358 50 411 0163

maakuntajohtaja Ossi Savolainen, Uudenmaan liitto p. + 358 40 589 8414

Tiedotteen lähetti

Johanna Snellman
viestintäasiantuntija
Helsingin kaupunki, viestintä
puh. 040 843 0915
johanna.snellman@hel.fi

Avainsanat

Liitteet

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia
Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

PL 1,00099 Helsingin kaupunki

09 310 1641https://www.hel.fi

Kaupunginkanslia on Helsingin kaupungin keskushallintovirasto. Päämäärämme on kaupunki, joka tarjoaa parastaan kaupunkilaisille ja menestyy kiihtyvässä kilpailussa. Uudistamme kaupunkia strategian mukaisesti yhdessä toimialojen kanssa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Maria 01:n startup-keskittymä laajenee – sairaala-alueen kulttuurihistoriallisesti arvokasta rakennuskantaa suojellaan29.5.2020 15:30:00 EESTTiedote

Maria 01:n kasvuyrityskampuksen laajennusta suunnitellaan. Alueen tarkistettu asemakaavaehdotus on Helsingin kaupunkiympäristölautakunnan käsiteltävänä 2. kesäkuuta. Marian startup-keskittymästä on suunniteltu koko Pohjois-Euroopan mittakaavassa merkittävää kasvuyrityskampusta. Kaavaratkaisun myötä kantakaupunkiin syntyy uusi, kaikilla kulkumuodoilla saavutettavissa oleva ja tiivis yritysalue.

Pormestarin info koronavirustilanteesta 28. toukokuuta kello 17 – katso suora lähetys Helsinki-kanavalla28.5.2020 10:48:58 EESTTiedote

Helsingin pormestari Jan Vapaavuori kertoo kaupunkilaisille ja kaupungin työntekijöille koronavirustilanteeseen liittyvistä päätöksistä ja ajankohtaisista asioista tänään 28. toukokuuta kello 17 alkaen. Lisäksi lähetyksessä julkistetaan Helsinki-päivän runsas ja monipuolinen ohjelma, joka on tänä vuonna koettavissa muun muassa Helsinki-kanavalla ja sosiaalisessa mediassa.

Pääkaupunkiseudun kaupunginjohtajat: Valtion tulee kiirehtiä MAL-sopimusten aikaansaamista27.5.2020 14:00:00 EESTTiedote

Valtion ja suurimpien kaupunkiseutujen väliset maankäytön, asumisen ja liikenteen (MAL) sopimusneuvottelut ovat olleet käynnissä jo toista vuotta. Pääkaupunkiseudun kaupunginjohtajat ovat huolestuneita neuvottelujen viivästymisestä. Sopimusten ripeä aikaansaaminen on ratkaisevan tärkeää Helsingin seudun kehittämiselle, elinvoimaisuudelle ja kilpailukyvylle sekä lisäksi korona-kriisistä palautumiselle.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme