Messukeskus

Helsinki Chemicals Forum puhuu kemikaalien ympäristö- ja terveysvaikutuksista ja muovien kierrätyksestä

Jaa

Seuraava Helsinki Chemicals Forum tuo esiin kemikaaliturvallisuuden ajankohtaiset teemat: kemikaaliriskit, muovien kierrätyksen, yritysten kemikaalijalanjäljen ja kemikaaleja koskevien tietojen laadun ja saatavuuden. Seuraava konferenssi järjestetään 23.–24.5.2019 Messukeskuksessa Helsingissä.

Kemikaaliturvallisuus koskettaa jokaista. Kemikaalit täyttävät arkemme, sillä niitä hyödynnetään liki kaikessa valmistuksessa - ruoasta vaatteisiin ja kosmetiikasta pakkausmateriaaleihin. Kemikaalit voivat myös olla terveydelle tai ympäristölle haitallisia, ja niihin voi liittyä palo- ja räjähdysvaara.

Helsinki Chemicals Forum on kemikaaliturvallisuuden ammattilaisille tarkoitettu riippumaton foorumi, joka pyrkii edistämään kemikaaliturvallisuutta ja kemikaalien hallintaa kaikkialla maailmassa. Kaksipäiväisen tapahtuman runkona toimivat tasokkaat paneelit ja esitelmät sekä niihin liittyvät keskustelut.

Viisi paneelia – keskustelijoina EU-asiantuntijat, poliittiset päättäjät, kansalaisjärjestöt ja media

Konferenssin avaa Helsingin apulaispormestari Sanna Vesikansa. Torstain keynote -puhujat ovat ECHAn toimitusjohtaja Bjorn Hansen ja Euroopan komission ympäristöasioiden pääosaston pääjohtaja Daniel Calleja.

Konferenssin ensimmäinen paneeli tutkii mahdollisuuksia valita paras mahdollinen riskinhallintavaihtoehto erittäin suurta huolta aiheuttavien aineiden säätelyyn. EU käyttää eri keinojen yhdistelmää – lupamenettelyjä, rajoituksia ja työperäisen altistuksen raja-arvoja –kemikaaliriskien vähentämiseen. Paneelissa keskustellaan tavoista, joilla päädytään parhaaseen mahdolliseen vaihtoehtoon ja käydään läpi muiden valvontaviranomaisten toimintatapoja. Paneelin puheenjohtaja on Euroopan komission REACH-yksikön apulaispäällikkö Otto Linher.

Valvontaviranomaiset ja sidosryhmät ovat ilmaisseet kasvavaa kiinnostusta "samankaltaisten kemikaalien" ryhmittelemiseen, mikä nopeuttaisi riskien arvioimista ja hallintaa ja estäisi yhden ongelmallisen kemikaalin korvaamisen vahingossa toisella samanlaisella. Ryhmittely ei kuitenkaan ole yhdenmukaista eri puolilla maailmaa. Tämän vuoksi toisen paneelin teemana on kemikaalien ryhmittely ja niiden vääränlaisen korvaamisen välttäminen. Puheenjohtajana toimii Chemical Watch -lehden tiedetoimittaja Andrew Turley.

Torstain kolmas ja viimeinen paneeli käsittelee kemikaalien hallintajärjestelmien toimivuuden mittaamista. Paneelissa käsitellään esimerkiksi seuraavia kysymyksiä: miten onnistumista mitataan, mitä seikkoja on eri aikoina mitattava, mitkä ovat toiminnan tai toimettomuuden kustannukset ja miten erilaisten valvontajärjestelmien kustannustehokkuutta voi arvioida. Paneelin puheenjohtajana toimii OECD:n johtava virkamies Eeva Leinala.

Konferenssin jälkimmäisenä päivänä perjantaina on vuorossa vielä kaksi paneelia. Muovia koskeviin toimenpiteisiin liittyy monia seikkoja, kiertotalouden kannalta paljon muutakin kuin merten ja jokien muovisaaste. Muovien kierrättämisestä keskustellaan juuri nyt paljon. Ajankohtaisia kysymyksiä ovat mm. nykyisten vaatimusten täytäntöönpano, eri maiden saaminen mukaan jätteiden keräämiseen kaupungeissa ja teollisuuslaitoksissa sekä jätteiden taloudellista hyödyntämistä edistävien kannustimien luominen. Uusilla tekniikoilla muovista voidaan tehdä hiilivetyraaka-aineita syötettäväksi takaisin arvoketjuun. Puheenjohtajana muovipaneelissa toimii YK:n ympäristöohjelman kemikaali- ja terveysosasioista vastaava johtaja Jakob Duer, ja keskustelijoina on muovinvalmistajien, poliittisten päättäjien, muovien käyttäjien ja kansalaisjärjestöjen edustajia.

Konferenssin päättää paneeli, joka käsittelee kemikaaleja koskevien tietojen laatua ja saatavuutta. Tiedot kaupallisessa käytössä olevista kemikaaleista lisääntyvät jatkuvasti, mutta tietojen laatu vaihtelee tai laatua ei voida todentaa. Haasteita luovat eri toimijoiden kilpailevat intressit sekä suureen tietomäärän liittyvät seikat kuten tietojen tekninen muoto, luotettavuus, analysointi ja jatkotoimenpiteet. Miten varmistetaan, että eri toimijoilla on pääsy tarvitsemiinsa riittävän laadukkaisiin tietoihin ja että näiden tietojen pohjalta ryhdytään asianmukaisiin toimenpiteisiin markkinoilla olevien kemikaalien ympäristö- ja terveysvaikutusten rajoittamiseksi? Paneelin johtaa Eurometauxin neuvonantaja Hugo Waeterschoot.

Helsinki Chemicals Forum vie konferenssivieraat myös kahdelle yritysvierailulle. Perjantaina 24.5. matkataan Viikinmäen jätevedenpuhdistamolle ja lauantaina 25.5. Fortumin jätteenkäsittelylaitokselle Riihimäelle. Laitos on Euroopan edistyksellisimpiä kierrätyslaitoksia.

Messukeskuksen ohjelma jatkuu ympäristökemian ja toksikologian konferenssilla

Helsingissä järjestetään ennen Helsinki Chemicals Forumia ja sen jälkeen kaksi konferenssiin liittyvää tapahtumaa. Euroopan kemikaalivirasto ECHA järjestää 21.–22.5. REACH/CLP Stakeholder Days -tapahtuman Euroopan kemikaaliviraston tiloissa Helsingissä. Messukeskuksessa puolestaan avautuu 26.–30.5. Society of Environmental Toxicology and Chemistryn (SETAC) järjestämä ympäristökemian ja toksikologian konferenssi. Näiden tapahtumien osallistujia kehotetaan osallistumaan myös Helsinki Chemicals Forum -konferenssiin tai osaan siitä.

Helsinki Chemicals Forumin järjestävät Chemicals Forum Association yhdessä Euroopan kemikaaliviraston (ECHA), Euroopan komission, eurooppalaisen kemianteollisuuden kattojärjestön CEFICin ja Eurometauxin, Helsingin kaupungin, Kemianteollisuus ry:n ja Helsingin yliopiston kanssa. Tapahtuma järjestetään 11:nnen kerran Helsingin Messukeskuksessa 23.–24.5.2019.

Ohjelma: http://www.helsinkicf.eu | Twitter: @ChemicalsForum

 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Geert Dancet, pääsihteeri, puh. +32 468 300787, geert.dancet@gmail.com (In English)

Tarja Gordienko, viestintäpäällikkö, puh. +358 50 584 7262, tarja.gordienko@messukeskus.com

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Messukeskus
Messukeskus
Messuaukio 1
00520 HELSINKI

+358 40 450 3250http://www.messukeskus.com

Messukeskus edistää suomalaista elinkeinoelämää mahdollistamalla tuloksellisia kasvokkain kohtaamisia messuilla, kokouksissa, kongresseissa ja muissa tapahtumissa. Messukeskus järjestää vuosittain 65 messutapahtumaa ja 1500 kokousta ja kongressia, joihin osallistuu yli miljoona vierasta. Messukeskuksen omistajayritys Suomen Messut Osuuskunta täyttää 100 vuotta vuonna 2019. | Messukeskus – sata vuotta tapahtumien keskipisteessä 

Messukeskus Helsinki, Expo and Convention Centre, promotes Finnish welfare by enabling effective face to face encounters at exhibitions, meetings, conferences and other events. Annually, 65 exhibitions and 1500 meetings and congresses are held at MessukeskusOver one million visitors take part in the events. The Finnish Fair Corporation, the company that owns Messukeskus Helsinki, celebrates its 100th anniversary in 2019. | Messukeskus – A century in the centre of events 

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Messukeskus

Matkamessujen partnerimaa vuonna 2020 on Viro2.7.2019 10:00:00 EESTTiedote

Pohjois-Euroopan suurin matkailualan tapahtuma Matkamessut on vahvistanut seuraavaksi partnerimaaksi Viron. Loppuvuoden ajan Viro-teemat ovat esillä messujen uutiskirjeissä ja sosiaalisen median kanavissa. Tammikuussa Viro on keskeisesti näkyvillä sekä messujen lavaohjelmassa että osastoilla, jotta matkailualan ammattilaiset ja messukävijät voisivat lähemmin tutustua eteläisen naapurimaan uusiin nähtävyyksiin sekä aktiviteetti- ja majoituskohteisiin. Matkamessut järjestetään Helsingissä Messukeskuksessa 16.-19.1.2020. ”Viron valikoituminen partnerimaaksi on iloinen ja looginenkin uutinen ottaen huomioon, että ympäristötietoisuus ja vastuullinen matkailu kasvattavat suosiotaan”, Viron matkailun edistämiskeskuksen johtaja Margus Sameli sanoo. ”Vaikka kaukomatkalle lähtö onkin nykyisin helpompaa ja edullisempaa kuin koskaan ennen, ovat lähimatkailua suosivat matkailijat yksi matkailusektorin merkittävistä kuluttajaryhmistä.” ”Viro on monille Matkamessujen kävijöille tuttu maa, ja miellett

Helsingin Kirjamessujen lukupiirikirjoista neljä on esikoisteoksia27.6.2019 11:56:50 EESTTiedote

Helsingin Kirjamessut tarjoaa kahdeksan lukupiiriä kiinnostavista vuoden 2019 kirjauutuuksista. Lukupiirikirjailijoita ovat Monika Fagerholm, Riitta Konttinen, Johanna Laitila, Laura Lindstedt, Jussi Nikkilä, Suvi Ratinen, Pajtim Statovci ja Aino Vähäpesola. Tänä vuonna lukupiireissä on entistä enemmän esikoisteoksia. Helsingin Kirjamessut järjestetään torstaista sunnuntaihin 24. – 27.10.2019 Messukeskuksessa Helsingissä.

Monipuolisen harjoittelun fysiikkalajit esillä APCONissa elokuussa20.6.2019 15:04:13 EESTTiedote

Elokuussa Messukeskuksessa järjestettävä APCON tarjoilee kattauksen eri fysiikkalajien kisoja. Toiminnallisen harjoittelun Rebel Open CF Throwdown ja Street Workout Nordic Championships -kilpailut esittelevät lajien monipuolisuutta ja tuovat Suomeen myös kansainvälisiä huippuja. APCON on pohjoismaiden suurin voimailu- ja fitness-lajien tapahtuma, joka järjestetään Messukeskuksessa Helsingissä 23.-25.8.2019.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme