Messukeskus

Helsinki Chemicals Forum puhuu kemikaalien ympäristö- ja terveysvaikutuksista ja muovien kierrätyksestä

Jaa

Seuraava Helsinki Chemicals Forum tuo esiin kemikaaliturvallisuuden ajankohtaiset teemat: kemikaaliriskit, muovien kierrätyksen, yritysten kemikaalijalanjäljen ja kemikaaleja koskevien tietojen laadun ja saatavuuden. Seuraava konferenssi järjestetään 23.–24.5.2019 Messukeskuksessa Helsingissä.

Kemikaaliturvallisuus koskettaa jokaista. Kemikaalit täyttävät arkemme, sillä niitä hyödynnetään liki kaikessa valmistuksessa - ruoasta vaatteisiin ja kosmetiikasta pakkausmateriaaleihin. Kemikaalit voivat myös olla terveydelle tai ympäristölle haitallisia, ja niihin voi liittyä palo- ja räjähdysvaara.

Helsinki Chemicals Forum on kemikaaliturvallisuuden ammattilaisille tarkoitettu riippumaton foorumi, joka pyrkii edistämään kemikaaliturvallisuutta ja kemikaalien hallintaa kaikkialla maailmassa. Kaksipäiväisen tapahtuman runkona toimivat tasokkaat paneelit ja esitelmät sekä niihin liittyvät keskustelut.

Viisi paneelia – keskustelijoina EU-asiantuntijat, poliittiset päättäjät, kansalaisjärjestöt ja media

Konferenssin avaa Helsingin apulaispormestari Sanna Vesikansa. Torstain keynote -puhujat ovat ECHAn toimitusjohtaja Bjorn Hansen ja Euroopan komission ympäristöasioiden pääosaston pääjohtaja Daniel Calleja.

Konferenssin ensimmäinen paneeli tutkii mahdollisuuksia valita paras mahdollinen riskinhallintavaihtoehto erittäin suurta huolta aiheuttavien aineiden säätelyyn. EU käyttää eri keinojen yhdistelmää – lupamenettelyjä, rajoituksia ja työperäisen altistuksen raja-arvoja –kemikaaliriskien vähentämiseen. Paneelissa keskustellaan tavoista, joilla päädytään parhaaseen mahdolliseen vaihtoehtoon ja käydään läpi muiden valvontaviranomaisten toimintatapoja. Paneelin puheenjohtaja on Euroopan komission REACH-yksikön apulaispäällikkö Otto Linher.

Valvontaviranomaiset ja sidosryhmät ovat ilmaisseet kasvavaa kiinnostusta "samankaltaisten kemikaalien" ryhmittelemiseen, mikä nopeuttaisi riskien arvioimista ja hallintaa ja estäisi yhden ongelmallisen kemikaalin korvaamisen vahingossa toisella samanlaisella. Ryhmittely ei kuitenkaan ole yhdenmukaista eri puolilla maailmaa. Tämän vuoksi toisen paneelin teemana on kemikaalien ryhmittely ja niiden vääränlaisen korvaamisen välttäminen. Puheenjohtajana toimii Chemical Watch -lehden tiedetoimittaja Andrew Turley.

Torstain kolmas ja viimeinen paneeli käsittelee kemikaalien hallintajärjestelmien toimivuuden mittaamista. Paneelissa käsitellään esimerkiksi seuraavia kysymyksiä: miten onnistumista mitataan, mitä seikkoja on eri aikoina mitattava, mitkä ovat toiminnan tai toimettomuuden kustannukset ja miten erilaisten valvontajärjestelmien kustannustehokkuutta voi arvioida. Paneelin puheenjohtajana toimii OECD:n johtava virkamies Eeva Leinala.

Konferenssin jälkimmäisenä päivänä perjantaina on vuorossa vielä kaksi paneelia. Muovia koskeviin toimenpiteisiin liittyy monia seikkoja, kiertotalouden kannalta paljon muutakin kuin merten ja jokien muovisaaste. Muovien kierrättämisestä keskustellaan juuri nyt paljon. Ajankohtaisia kysymyksiä ovat mm. nykyisten vaatimusten täytäntöönpano, eri maiden saaminen mukaan jätteiden keräämiseen kaupungeissa ja teollisuuslaitoksissa sekä jätteiden taloudellista hyödyntämistä edistävien kannustimien luominen. Uusilla tekniikoilla muovista voidaan tehdä hiilivetyraaka-aineita syötettäväksi takaisin arvoketjuun. Puheenjohtajana muovipaneelissa toimii YK:n ympäristöohjelman kemikaali- ja terveysosasioista vastaava johtaja Jakob Duer, ja keskustelijoina on muovinvalmistajien, poliittisten päättäjien, muovien käyttäjien ja kansalaisjärjestöjen edustajia.

Konferenssin päättää paneeli, joka käsittelee kemikaaleja koskevien tietojen laatua ja saatavuutta. Tiedot kaupallisessa käytössä olevista kemikaaleista lisääntyvät jatkuvasti, mutta tietojen laatu vaihtelee tai laatua ei voida todentaa. Haasteita luovat eri toimijoiden kilpailevat intressit sekä suureen tietomäärän liittyvät seikat kuten tietojen tekninen muoto, luotettavuus, analysointi ja jatkotoimenpiteet. Miten varmistetaan, että eri toimijoilla on pääsy tarvitsemiinsa riittävän laadukkaisiin tietoihin ja että näiden tietojen pohjalta ryhdytään asianmukaisiin toimenpiteisiin markkinoilla olevien kemikaalien ympäristö- ja terveysvaikutusten rajoittamiseksi? Paneelin johtaa Eurometauxin neuvonantaja Hugo Waeterschoot.

Helsinki Chemicals Forum vie konferenssivieraat myös kahdelle yritysvierailulle. Perjantaina 24.5. matkataan Viikinmäen jätevedenpuhdistamolle ja lauantaina 25.5. Fortumin jätteenkäsittelylaitokselle Riihimäelle. Laitos on Euroopan edistyksellisimpiä kierrätyslaitoksia.

Messukeskuksen ohjelma jatkuu ympäristökemian ja toksikologian konferenssilla

Helsingissä järjestetään ennen Helsinki Chemicals Forumia ja sen jälkeen kaksi konferenssiin liittyvää tapahtumaa. Euroopan kemikaalivirasto ECHA järjestää 21.–22.5. REACH/CLP Stakeholder Days -tapahtuman Euroopan kemikaaliviraston tiloissa Helsingissä. Messukeskuksessa puolestaan avautuu 26.–30.5. Society of Environmental Toxicology and Chemistryn (SETAC) järjestämä ympäristökemian ja toksikologian konferenssi. Näiden tapahtumien osallistujia kehotetaan osallistumaan myös Helsinki Chemicals Forum -konferenssiin tai osaan siitä.

Helsinki Chemicals Forumin järjestävät Chemicals Forum Association yhdessä Euroopan kemikaaliviraston (ECHA), Euroopan komission, eurooppalaisen kemianteollisuuden kattojärjestön CEFICin ja Eurometauxin, Helsingin kaupungin, Kemianteollisuus ry:n ja Helsingin yliopiston kanssa. Tapahtuma järjestetään 11:nnen kerran Helsingin Messukeskuksessa 23.–24.5.2019.

Ohjelma: http://www.helsinkicf.eu | Twitter: @ChemicalsForum

 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Geert Dancet, pääsihteeri, puh. +32 468 300787, geert.dancet@gmail.com (In English)

Tarja Gordienko, viestintäpäällikkö, puh. +358 50 584 7262, tarja.gordienko@messukeskus.com

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Messukeskus
Messukeskus
Messuaukio 1
00520 HELSINKI

+358 40 450 3250http://www.messukeskus.com

Messukeskus on ihmisläheinen media ja turvallisuudestaan palkittu tapahtumatalo, joka luo kasvua aitojen kohtaamisten kautta. Suomen suurin tapahtumajärjestäjä tuottaa laadukkaita tapahtumia sekä vuokraa tilojaan ja palvelujaan live-, hybridi- ja virtuaalitapahtumien areenaksi. Messukeskuksen tapahtumissa vieraili vuonna 2019 1,1 miljoonaa vierasta. | Messukeskus – sata vuotta tapahtumien keskipisteessä | www.messukeskus.com | @messukeskus 

Messukeskus Helsinki, Expo and Convention Centre, creates growth through encounters. We are the largest event organiser in Finland producing or hosting 50 exhibitions and one thousand meetings and congresses with 1,1 million visitors annually. We provide a perfect venue with 7 adaptable halls, 40 conference spaces, the 4,400-seater Amfi Hall auditorium, 21 restaurants, a fully renewed event hotel, and all event services. | Messukeskus – A century in the centre of events | www.messukeskus.com | @messukeskus 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Messukeskus

The Helsinki Chemicals Forum 2021 conference will be organized as a virtual event12.1.2021 09:30:00 EETPress release

The Helsinki Chemicals Forum 2021 conference will be organized as a virtual event instead of a physical one. The decision is due to the uncertainty caused by the pandemic situation and international travel restrictions, that greatly affect the possibility of international visitors to participate in the event. The Helsinki Chemicals Forum will take place on 27 and 28 April 2021 and registration for the event has started.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme