Helsinki Design Week ensimmäistä kertaa Otaniemessä: nanoselluloosapyörä, peltoluksusta ja muita kestävän tulevaisuuden ratkaisuja

Ilmastonmuutos puhuttaa, mutta miten voimme käytännössä vähentää ihmisten ja teollisuuden aiheuttamaa kuormitusta? Millaisia ovat kestävät tuotteet, materiaalit ja konseptit?
Aalto-yliopisto järjestää syyskuussa Otaniemen kampuksella yhden Helsinki Design Weekin päätapahtumista. Yksitoista näyttelyä ja yhteensä yli 40 kestävämpiin elämäntapoihin liittyvää projektia kattava Designs for a Cooler Planet -kokonaisuus esittelee monialaisia tutkimushankkeita ja projekteja, joita muotoilijat ja taiteilijat ovat tehneet yhdessä tutkijoiden ja yritysten kanssa.
Designs for a Cooler Planet on nähtävissä 5.–26. syyskuuta, ja se käynnistyy keskiviikkona 4. syyskuuta Otaniemessä yhdessä Helsinki Design Weekin kanssa järjestettävällä PechaKuchalla ja avajaisilla, joihin median edustajat ovat lämpimästi tervetulleita.
Dipolin päänäyttelyssä nähdään biomateriaaleista valmistettujen esineiden prototyyppejä, kuten nanoselluloosapolkupyörä, Ioncell-kuidusta tehtyjä vaatteita sekä maailman ensimmäiset mikrobien avulla tehdyt kuulokkeet. Metroaseman yhteydessä sijaitsevan uuden Väre-rakennuksen näyttelyissä voi tutustua kestävämpiin tekstiileihin, pakkauksiin sekä kaupunkisuunnitteluun. Harald Herlin -oppimiskeskuksessa esillä ovat Chemarts-kesäkoulun biomateriaalikokeilut ja Kandidaattikeskuksen BetaSpace -galleriassa saastuneesta saviaineksesta Venetsian Biennaleen tehty keramiikkanäyttely TracesfromAnthropocene. WorkingwithSoil.
Luovien osaajien keskittymä
Helsinki Design Week laajenee ensimmäistä kertaa Otaniemeen, joka on Itämeren alueen suurimpia luovien osaajien ja kasvuyritysten keskittymiä.
“Toivotamme kaikki tervetulleiksi tutustumaan näyttelyihin ja Otaniemen alueen palveluihin ja toimijoihin”, sanoo Aalto-yliopiston taiteesta ja luovista käytännöistä vastaava vararehtori Anna Valtonen.
“Haluamme tehdä näkyväksi kiinnostavia ja monialaisia kehitysprojekteja sekä edistää luovaa ajattelua muotoilun ja taiteen keinoin. Tutkimuksista ei tule automaattisesti visuaalisesti ymmärrettävää sisältöä, mutta monialaisesta yhteistyöstä syntyy usein konkreettisia prototyyppejä ja malleja, joita nyt tuomme näyttelyissämme esille osana Suomen merkittävintä muotoilutapahtumaa”, kertoo Valtonen.
Otaniemen näyttelyiden lisäksi aaltolaiset ovat näkyvästi mukana muussa HDW:n ohjelmistossa.
“Entistä tiiviimpi yhteistyö Aalto-yliopiston kanssa lisää ohjelmistoomme paitsi täysin uuden tapahtuma-alueen myös poikkitieteellisyyttä, kiinnostavia konsepteja ja kokeiluja liittyen esimerkiksi kaupunkisuunnitteluun, materiaalitutkimukseen ja palvelumuotoiluun”, sanoo Kari Korkman, Helsinki Design Weekin perustaja.
Tervetuloa Designs for a Cooler Planet -näyttelyn kutsuvierasavajaisiin
Otaniemeen keskiviikkona 4.syyskuuta klo 19!
Kutsulinkki medialle http://bit.ly/cooler_invite
Avajaisten jälkeen Helsinki Design Week PechaKucha Dipolissa keskiviikkona 4.syyskuuta klo 18–21. Lisätietoja tapahtumasta täällä
Designs for a Cooler Planet -näyttelyt ovat ilmaisia ja avoinna yleisölle 5.–26. syyskuuta ma–pe klo 8–20 sekä Otaniemen Taiteiden yössä lauantaina 21.syyskuuta.
Lisätiedot:
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Vararehtori Anna Valtonen, taide ja luovat käytännöt
p. 050 592 2317
anna.valtonen@aalto.fi
Haastattelupyynnöt:
Erityisasiantuntija Tiina Toivola
p. 050 326 0300
tiina.toivola@aalto.fi
Kuvat




Tietoja julkaisijasta
Aalto-yliopistossa tiede ja taide kohtaavat tekniikan ja talouden. Rakennamme kestävää tulevaisuutta saavuttamalla läpimurtoja avainalueillamme ja niiden yhtymäkohdissa. Samalla innostamme tulevaisuuden muutoksentekijöitä ja luomme ratkaisuja maailman suuriin haasteisiin. Yliopistoyhteisöömme kuuluu noin 13 000 opiskelijaa ja yli 4 500 työntekijää, joista 400 on professoreita. Kampuksemme sijaitsee Espoon Otaniemessä.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Aalto-yliopisto
Tutkimus: Uusien rakennusten päästöistä 70 prosenttia tulee rakentamisesta – eikä sitä huomioida tarpeeksi30.6.2025 07:53:14 EEST | Tiedote
Energiatehokkuus ja uusiutuvan energian käyttö ovat vähentäneet uudisrakennusten elinkaaripäästöjä, mutta rakentamisen päästöt eivät ole laskeneet. Viheralueiden vaaliminen ja puurakentamisen suosiminen tekisi rakentamisesta kestävämpää, korostavat tutkijat.
Tutkimus: Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöille myönteiset yritykset ovat selvästi innovatiivisempia18.6.2025 09:30:00 EEST | Tiedote
Yhdysvaltalaisia suuryrityksiä koskenut tutkimus kertoo, että patenttien määrä ja laatu kasvavat merkittävästi, jos yritys saa korkeat pisteet LGBTQ+-yhteisöä eli seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä tukevissa arvioinneissa.
Koneoppiminen tuo vallankumouksen tutkimukseen ja tuotekehitykseen – uuden tekoälyinstituutin johtajalle merkittävä EU-rahoitus17.6.2025 13:00:00 EEST | Tiedote
Uusi projekti ratkoo koneoppimisen keskeistä pullonkaulaa ja muodostaa myös yhden uuden ELLIS-instituutin tutkimuksen kulmakivistä.
A revolution for R&D with the missing link of machine learning — project envisions human-AI expert teams to solve grand challenges17.6.2025 13:00:00 EEST | Press release
Robust, deployable and collaborative machine learning (ML) methods are needed for artificial intelligence (AI) to become truly useful. This ERC-funded research aims to solve a major ML bottleneck and will form a cornerstone of the newly established ELLIS Institute Finland.
Väitöstutkimus: Suomen väestönsuojajärjestelmä on kansainvälisesti poikkeuksellisen kattava – kuumenevat kesät voivat kuitenkin haastaa sen toimivuutta12.6.2025 11:30:00 EEST | Tiedote
Vuosikymmenten aikana rakennetun suomalaisen väestönsuojajärjestelmän hinta vastaa vain noin kolmen vuoden puolustusbudjettia – ja se suojaa lähes koko väestön.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme