Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Helsinki Design Weekin lasten ohjelma kehittää muotoilun ja arkkitehtuurin lukutaitoa

Jaa

Pohjoismaiden suurin muotoilutapahtuma Helsinki Design Week jatkaa lapsille ja lapsiperheille kohdennetun ohjelmatarjonnan perinnettä jo seitsemättä vuotta. Lasten designviikolla 7.–13.9. Annantalolla opitaan muotoilua työpajoissa. Koulut voivat perehtyä muotoiluun PechaKucha-esitysten kautta Helsinki Design Weekin tuottaman ohjeistuksen avulla.

Lasten tapahtumat ovat keskeinen osa Helsinki Design Weekin ohjelmaa. 
Kuva: Aleksi Poutanen / Helsinki Design Week
Lasten tapahtumat ovat keskeinen osa Helsinki Design Weekin ohjelmaa. Kuva: Aleksi Poutanen / Helsinki Design Week

”Lasten ohjelmakokonaisuus tarjoaa sellaista kaikille yhteistä tekemistä, jolla muotoilua ja arkkitehtuuria tehdään tutuksi jo lapsuudesta lähtien. Näin ohjaamme kaupunkilaisia tarkastelemaan rakennettua ympäristöämme kriittisemmin”, sanoo Helsinki Design Weekin ohjelmajohtaja Anni Korkman.

Helsinki Design Week tuottaa lasten ohjelmakokonaisuuden yhteistyössä ulkoisten tapahtumatuottajien kanssa, samoin kuin muun ohjelmatarjonnan. Kaikki lasten tilaisuudet ovat maksuttomia.

Lapset ovat Olympiastadionin kunniavieraita

HelsinkiDesign Weekin omaa ohjelmatuotantoa on HDW Lasten Designviikonloppu Olympiastadionilla 12.–13.9. Stadionin nurmikentälle rakennetaan lapsille suunniteltu reitti, jonka viisi leikillistä urheilupistettä yhdistävät urheilua sekä taidetta ja samalla tekevät muotoilutyötä näkyväksi. Vanhemmat voivat osallistua lastensa suorituksiin QR-koodien takaa avautuvien ohjeistusten avulla. Kierroksen päätteeksi lapset tekevät omat pokaalit ja poseeraavat niiden kanssa podiumilla. Pokaalin askartelumateriaali tulee jakoon HelsinkiDesign Weekin sivustolle, joten ohjelmaa on mahdollista kokea myös kotoa.

Osana Covid-19 turvallisuusjärjestelyitä Olympiastadionin Lasten Designviikonloppuun tulee rekisteröityä ennakkoon.

Työpajoja Annantalolla

Helsingin kaupungin lasten, nuorten ja perheiden taidekeskus Annantalo juhlistaa Lasten designviikkoa luonto- ja tulevaisuusteemaisella ohjelmalla 7.–13.9.

Annantalolla järjestetään teeman mukaisia työpajoja koulu- ja päiväkotiryhmille. Muun muassa 5.-luokkalaiset pääsevät luomaan maataideteoksia Annantalon pihalle Maan kätkemät -työpajassa, jossa yhdistyy mytologia, arkkitehtuuri, taide ja biotiede.

Annantalon pihalle nousee metsäinstallaatio, jossa harvennuspuiden rangoista syntyy metsää muistuttava leikkitila. Sisätiloissa on esillä kolme näyttelyä, jotka keskittyvät ekologiaan, ympäristöön sekä äidin ja lapsen suhteeseen.

Suurin osa työpajoista järjestetään ulkotiloissa. Sisätiloissa varmistetaan turvallisuus muun muassa riittävillä turvaväleillä. Osaan työpajoista on ennakkoilmoittautuminen.

Annantalon Lasten designviikon ohjelma

PechaKuchaa kouluissa

Helsingin perusopetuksessa oppilaat kulkevat kulttuuripolkua eri luokkatasolta toiselle. Kulttuuripolulta löytyy ehdotuksia kulttuurisisällöistä eri luokka-asteille, ja jokaisella oppilaalla on vähintään yksi kulttuurivierailu vuodessa.

”Kulttuuripolulla varmistetaan, että jokaisella oppilaalla on mahdollisuus perehtyä erilaisiin kulttuurisisältöihin ja -toimijoihin perusopetuksen aikana”, kertoo pedagoginen asiantuntija Panu Hatanpää Helsingin kaupungin Kasvatuksen ja koulutuksen toimialalta.

”Kulttuuriin tutustuminen Kulttuuripolun vierailujen kautta on osa Helsingin koulujen uutta luovaa oppimista, johon liittyy keskeisesti myös tutustuminen muotoiluun ja muotoilumenetelmiin. Muotoilu on osa Kulttuuripolun sisältöjä”, Hatanpää painottaa.

Kouluryhmien vierailuja HelsinkiDesign Weekin tapahtumiin ei tänä vuonna voida toteuttaa, mutta niitä korvaa HelsinkiDesign Weekin tuottama ohjeistus kouluille yhden keskeisen sisältönsä, PechaKucha-esitysten toteuttamiseksi. PechaKucha on tarinankerronnan muoto, jossa kertoja esittää viestinsä 20 kuvan avulla siten, että puhuu kustakin kuvasta 20 sekuntia.

”PechaKucha on oppilaille hyvä tapa harjoitella esiintymistä tutun yleisön edessä ja saada puhua itselle tärkeistä asioista. Yleisölle PechaKucha on hyvä tapa harjoitella kuuntelemista”, Hatanpää sanoo.

Helsinki Design Weekin PechaKucha ohjeistus on kaikkien saatavissa ja käytettävissä.

Muotoilukasvatus Helsingissä

Muotoilun oppiminen on teemana myös Designmuseossa: A&DO – Arkkitehtuurin ja muotoilun oppimiskeskus isännöi sekä museon tiloissa että verkossa DesignLab: MiniJam -tapahtuman 11.9. Asiantuntijapuheenvuorojen ja muotoiluaiheisen jammailun kautta pohditaan, mitä on arkkitehtuurin ja muotoilun tulevaisuuden oppiminen ja millaisen sävyn asukkaiden osallistuminen tuo kaupunkikehittämiseen. Tapahtumaa tukee Helsingin kaupunki.

”Helsinki on jo monen vuoden ajan ollut edelläkävijä arkkitehtuuri- ja muotoilukasvatuksen hyödyntämisessä”, sanoo Helsingin kaupungin designjohtaja Hanna Harris. ”Meillä on useita sekä asiaan vihkiytyneitä opettajia että kouluja.”

Esimerkiksi Arabian peruskoulussa muotoiluoppiminen on oppiainerajoja rikkovaa luovaa ongelmanratkaisua, ja muotoiluoppimisen työtapoja käytetään kaikissa oppiaineissa luokka-asteilla 1–9. Kruununhaan yläasteen koulu tarjoaa Design-linjaa oman alueen oppilaille.

”Olemme kaupunkina jo nyt olleet mukana kehittämässä arkkitehtuuri- ja muotoilukasvatuksen aineistoja opettajien käyttöön ja tehneet monenlaista yhteistyötä alan järjestöjen ja hankkeiden kanssa. Seuraava askeleemme on kehittää kaupunkitasoista ja pitkäjänteistä toimintaa”, Harris painottaa.

”Pidän tätä erittäin tärkeänä: arkkitehtuuri- ja muotoiluoppiminen antaa lapsille ja nuorille eväitä luovaan ongelmanratkaisuun ja oman identiteetin kehittymiseen. He oppivat lukemaan omaa lähiympäristöään, ymmärtämään suunnittelua ja erilaisia materiaaleja sekä saavat työkaluja osallistua yhteisen tulevaisuutemme rakentamiseen.”

Lisätiedot

Helsinki Design Week 

Lasten designviikko 

Johanna Snellman
Viestintäasiantuntija, Helsingin kaupunki
040 843 0915
johanna.snellman@hel.fi 

Anni Korkman
Ohjelmajohtaja, Helsinki Design Week
040 846 5576
anni.korkman@helsinkidesignweek.com 

Avainsanat

Kuvat

Lasten tapahtumat ovat keskeinen osa Helsinki Design Weekin ohjelmaa. 
Kuva: Aleksi Poutanen / Helsinki Design Week
Lasten tapahtumat ovat keskeinen osa Helsinki Design Weekin ohjelmaa. Kuva: Aleksi Poutanen / Helsinki Design Week
Lataa
Suurin osa Annantalon Lasten designviikon työpajoista järjestetään ulkotiloissa. Kuva: Lauri Rotko, Helsingin kaupunki
Suurin osa Annantalon Lasten designviikon työpajoista järjestetään ulkotiloissa. Kuva: Lauri Rotko, Helsingin kaupunki
Lataa
Helsingin designjohtaja Hanna Harris. Kuva: Sakari Röyskö, Helsingin kaupunki
Helsingin designjohtaja Hanna Harris. Kuva: Sakari Röyskö, Helsingin kaupunki
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia
Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

PL 1,00099 Helsingin kaupunki

09 310 1641https://www.hel.fi

Kaupunginkanslia on Helsingin kaupungin keskushallintovirasto. Päämäärämme on kaupunki, joka tarjoaa parastaan kaupunkilaisille ja menestyy kiihtyvässä kilpailussa. Uudistamme kaupunkia strategian mukaisesti yhdessä toimialojen kanssa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Siilo soi Kruunuvuorenrannassa – Öljysäiliö 468:n avoimet ovet korvataan tänä vuonna uudella ääni- ja valoteoksella21.9.2020 11:13:20 EESTTiedote

Kruunuvuorenrannan palkitulla valoteoksella Öljysäiliö 468:lla on perinteisesti syksyisin pidetty noin kolmena viikonloppuna avoimet ovet, jolloin yleisöllä on ollut mahdollisuus päästä säiliön sisälle katsomaan valoteosta. Tänä vuonna avoimet ovet haluttiin kuitenkin koronatilanteen vuoksi korvata teoksella, josta voi nauttia säiliön ulkopuolella.

Uusimaa koronakriisin jälkeen – Työn tekemisen tapojen muutoksella voi olla laajalle kantautuvia vaikutuksia17.9.2020 13:30:00 EESTTiedote

Poikkeuksellisen tilanteen vauhdittamana työmarkkinoiden murros kohti erikoistumista vaativia työtehtäviä nopeutuu. Myös uudenlaisten työn tekemisen tapojen yleistyminen muovaa monia aloja uudelleen. Uusimman Helsingin Seudun Suunnat -julkaisun artikkelissa koronaepidemian vaikutuksia Uudenmaan työllisyyteen ja elinkeinoelämään tarkastelee Uudenmaan ELY-keskuksen tutkija Reino Savolainen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme