Helsingin kaupunki, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala

Helsinki Education Week osallistaa helsinkiläiset opettajat ja oppilaat järjestämään yli 100 tapahtumaa tulevaisuuden taidoista

Jaa

Helsinki Education Week -tapahtumaviikko järjestetään 1.–5.11. ja tapahtumaviikon ohjelma on nyt julkaistu! Yli sadan tapahtuman joukosta löytyy ohjelmaa tulevaisuuden taidoista kiinnostuneille opettajille, oppijoille kuin vanhemmillekin.

Koulutus on tulevaisuutta varten. Lapset ja nuoret tarvitsevat taitoja, jotka auttavat navigoimaan muuttuvassa maailmassa. Helsingin kasvatuksen ja koulutuksen toimiala ja koulutusinnovaatioihin erikoistunut HundrED kutsuivat helsinkiläiset oppijat, kasvattajat ja opettajat ideoimaan tapahtumia tulevaisuuden taitojen, eli oppimisen, ajattelun, luovuuden ja yhdessä toimimisen, jakamiseen. Näistä yli sata pääsi marraskuun alussa juhlittavalle Helsinki Education Week -tapahtumaviikolle, joka on auki myös kansainvälisille vieraille.

Miten opettaa ja oppia tulevaisuuden taitoja?

Kokemus osallisuudesta lisää oppijoiden hyvinvointia, uskoa tulevaisuuteen ja omiin mahdollisuuksiin. Siksi Helsinki Education Week -tapahtumia järjestävät oppijat ja opettajat itse.

Esi- ja perusopetuksen lasten huoltajat kutsutaan mukaan osallistumaan Tulevaisuuden tekijöitä kasvattamassa – Millaisia eväitä peruskoulu antaa tulevaan? - keskustelutilaisuuteen. Filosofi ja tietokirjailija Frank Martela puhuu puolestaan ammattikasvattajille peruskoulusta tulevaisuustaitojen edistäjänä Koulukoulu.fi -tapahtumassa.

Tulevaisuuden taitoihin kuuluu olennaisesti myös kestävän kehityksen näkökulma. Toivoa ja toimintaa -työpajassa ympäristökasvattaja Pinja Sipari ja globaalikasvattaja Eeva Kemppainen johdattavat opettajat ja kasvattajat kestävän kehityksen teemaan tunne- ja vaikuttamistaitojen kautta.

Osana viikkoa järjestetään myös julkistamistilaisuus mainiolle KETTU -oppimateriaalille, jonka avulla kestävää kehitystä voi edistää konkreettisesti lasten kanssa varhaiskasvatuksessa ja esiopetuksessa. Kestävän, merkityksellisen ja tasa-arvoisen tulevaisuuden muotoilua pohditaan puolestaan ilmiöoppimisen näkökulmasta helsinkiläisten opettajien ja kansainvälisten asiantuntijoiden kanssa Phenomenon-Based Learning Helps Learners To Shape Sustainable Future -keskustelutilaisuudessa.

Virtuaalikierroksia helsinkiläisissä oppilaitoksissa

Miltä nykypäivän oppimisympäristö näyttää? Viikon aikana helsinkiläisiin oppimisen tiloihin pääsee tutustumaan englanninkielisillä virtuaalivierailuilla. Kohteita ovat Päiväkoti Franzénia, Jätkäsaaren peruskoulu, Vuosaaren lukio ja Stadin ammatti- ja aikuisopiston Meritalon ja Prinsessantien toimipisteet.

Miten teknologiaa käytetään mahdollisimman laadukkaasti ja yhteisöllisyyttä lisäävästi opetuksessa? Oppimispelien mahdollisuuksia lähitulevaisuuden koulussa ja pelikasvatusta ja peruskoululaisten pelillisiä ratkaisuja pohditaan useassa eri tilaisuudessa yhdessä asiantuntijoiden kanssa. Viikolla järjestetään myös työpaja, jossa osallistujat pääsevät itse kokeilemaan, tekemään ja tutkimaan virtuaalisia oppimisympäristöjä VR:n ja AR:n parissa.

Miten lisätä osallisuutta luokkahuoneessa ja sen ulkopuolella?

Puistopolun peruskoulun 4B-luokkalaiset opettavat 3.–6.-luokkalaisille ohjelmoinnin perustaitoja virtuaalisissa Scratch -työpajoissaan. Månsas lågstadieskola, Staffansby lågstadieskola ja Kottby lågstadieskola järjestävät taas koko viikon kestävän Läs - Lue -Read -lukutapahtuman, joka tarjoaa lukuvinkkejä ja mielenkiintoista tietoa lukemisen positiivisista vaikutuksista.

Paula Degerman ja Jani Kiiskilä Helsingin kaupungin kehittäjäopettajaverkostosta kutsuvat opettajat ja oppilaitosten johtajat keskustelemaan tunne- ja vuorovaikutustaitojen opetuksesta kouluissa.

Teachers after Pandemic – True Stories from Hel and beyond -tapahtumassa suomalaiset, norjalaiset ja hollantilaiset opettajat pääsevät tapaamaan ja keskustelemaan työskentelystä pandemian keskellä.

Tutustu koko ohjelmaan

Haastattelupyynnöt ja lisätiedot:


Marjo Kyllönen, kehittämispalvelupäällikkö,
Helsingin kasvatuksen ja koulutuksen toimiala
marjo.kyllonen@hel.fi, p. 050 3763461

Lasse Leponiemi, toiminnanjohtaja, HundrED
lasse.leponiemi@hundred.org, p. 040 7711 123

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Mervi Kopomaa-Weymarn
yksikön päällikkö
palveluviestintä
p. 040 3344628
mervi.kopomaa-weymarn@hel.fi

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala
Helsingin kaupunki, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala
Töysänkatu 2 D
00510 Helsinki

09 310 44986https://www.hel.fi/kasvatuksen-ja-koulutuksen-toimiala/fi

Kasvatuksen ja koulutuksen toimiala huolehtii Helsingin kaupungin varhaiskasvatuksesta, esiopetuksesta, perusopetuksesta ja lukiokoulutuksesta, suomenkielisestä ammatillisesta koulutuksesta sekä vapaasta sivistystyöstä. Toimialaan kuuluu neljä palvelukokonaisuutta: varhaiskasvatus ja esiopetus, perusopetus, lukio- ja ammatillinen koulutus ja vapaa sivistystyö, ruotsinkieliset palvelut sekä hallinto. Seuraa meitä @HelsinkiOppii, @tyovaenopisto, @Hforsarbis ja @StadinAO

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala

Ennakkotiedote: Helsingin kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielinen jaosto kokoontuu tiistaina 30.11.202126.11.2021 12:15:39 EET | Tiedote

Kasvatus- ja koulutuslautakunnan suomenkielinen jaosto kokoontuu tiistaina 30. marraskuuta klo 16.30. Kokouksen esityslista on julkaistu kasvatuksen ja koulutuksen toimialan verkkosivuilla. Kokouksessa käsitellään muun muassa Helsingin kaupungin järjestämän tutkintokoulutukseen valmistavan koulutuksen toteuttamista 1.8.2022 alkaen. Lisäksi jaostolle esitetään suomenkielisen perusopetuksen luokkamuotoisen erityisopetuksen järjestämispaikat elokuussa 2022. Hyväksyttäväksi esitetään myös suomenkielisten lukioiden aloituspaikat vuonna 2022 sekä yhteishakuun laitettavat Stadin ammatti- ja aikuisopiston aloituspaikat. Jaoston kokouksen päätöstiedote julkaistaan kokouksen päätyttyä toimialan verkkosivuilla.

Ennakkotiedote: Helsingin kasvatus- ja koulutuslautakunta kokoontuu tiistaina 23.11.202119.11.2021 09:24:01 EET | Tiedote

Kasvatus- ja koulutuslautakunnan seuraava kokous pidetään tiistaina 23. marraskuuta klo 16.15. Kokouksen esityslista on julkaistu kasvatuksen ja koulutuksen toimialan verkkosivuilla. Kokouksen esityslistalla on muun muassa kasvatuksen ja koulutuksen toimialan vuoden 2021 talousarvion kolmas toteutumisennuste. Lisäksi esityslistalla on esitys lasten ja nuorten vaikuttamisjärjestelmästä ja osallisuuden edistämisestä Helsingissä. Toimialan tilahankkeista kasvatus- ja koulutuslautakunnalle esitetään hyväksyttäväksi leikkipuisto Sepän uudisrakennuksen tarveselvitys sekä Munkkiniemen ala-asteen ja Munkkivuoren ala-asteen lisätilojen hankesuunnitelma. Lautakunnan kokouksen päätöstiedote julkaistaan kokouksen päätyttyä toimialan verkkosivuilla.

Ennakkotiedote: Helsingin kasvatus- ja koulutuslautakunta kokoontuu tiistaina 2.11.202129.10.2021 09:42:22 EEST | Tiedote

Kasvatus- ja koulutuslautakunnan seuraava kokous pidetään tiistaina 2. marraskuuta klo 16.15. Esityslista on julkaistu toimialan verkkosivuilla. Lautakunnan kokouksen esityslistalla on muun muassa oppivelvollisuuden laajentamisen väliraportti, jossa kuvataan oppivelvollisuuden laajentamisen toimeenpanoa ja toteutusta Helsingissä. Lautakunnan kokouksen päätöstiedote julkaistaan kokouksen päätyttyä toimialan verkkosivuilla.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme