Helsinki ei valita päätöksestä kaupungin pelastustoiminnan palvelutason puutteista ja uhkasakon asettamisesta

Jaa

Helsingin kaupunki ei aio valittaa korkeimpaan hallinto-oikeuteen (KHO) hallinto-oikeuden päätöksestä liittyen Helsingin pelastustoiminnan palvelutason puutteisiin ja uhkasakon asettamiseen.

Hämeenlinnan hallinto-oikeus (HAO) antoi 11.6.2020 päätöksen Helsingin kaupungin pelastuslaitoksen valituksesta asetetusta uhkasakosta koskien Helsingin alueen pelastustoimen pelastustoiminnan palvelutasoa. Pelastuslaitos haki valituksessaan Etelä-Suomen aluehallintoviraston päätöksen kumoamista ja uhkasakon poistoa tai uhkasakon merkittävää kohtuullistamista. Uhkasakon yhteenlaskettu määrä oli 20 miljoonaa euroa jakautuen neljälle vuodelle (2020-2023). 

Pelastuslaitoksen valitus hylättiin, mutta hallinto-oikeus päätyi kohtuullistamaan uhkasakkoa yhteensä neljään miljoonaan euroon sekä pidentämään määräaikaa vuoden 2025 loppuun asti. 

Miksi Helsingin kaupunki ei valita korkeimpaan hallinto-oikeuteen? 

Helsingin kaupungin pelastuslaitos on laatinut pelastusasemien palveluverkoston kehittämissuunnitelman tulevalle kymmenelle vuodelle. Kehittämissuunnitelma sisältää uusia toimipisteitä alueille, joissa toimintavalmiusajassa on havaittu puutteita. Konkreettisista pelastuslaitoksen toimintavalmiutta jo parantavista toimenpiteistä esimerkkeinä ovat keväällä avattu tilapäinen pelastusasema Konalan Ruosilankujalla sekä Helsingin kaupunginhallituksen päätös (20.6.2020) hyväksyä varsinaisen Konalan pelastusaseman hankesuunnitelma. Konalan pelastusaseman on määrä valmistua vuoden 2022 lopussa. Seuraavaksi toimintavalmiutta on tarkoitus parantaa Kontulan alueella, ja suunnitelmat Tapanilan ja Vuosaaren alueille tarkentuvat lähikuukausien aikana.  

Palvelutasoa korjaavia toimenpiteitä ja kehittämissuunnitelman sisältöä on käyty läpi rakentavassa yhteistyössä Etelä-Suomen aluehallintoviraston kanssa loppuvuodesta 2019 alkaen. Asia etenee hyvässä ja avoimessa vuorovaikutuksessa
aluehallintoviraston kanssa. Yhteistyötä on lisäksi tiivistetty Helsingin kaupungin johdon, aluehallintoviraston ja pelastuslaitoksen kesken.  

 -Helsingin kaupungin tavoitteena on ratkaista asia rakentavassa yhteistyössä valvovan viranomaisen kanssa korkeimpaan hallinto-oikeuteen valittamisen sijasta. Pelastuslaitoksen tavoitteena on lisäksi yhteistyössä sisäministeriön pelastusosaston ja Etelä-Suomen aluehallintoviraston kanssa löytää kustannustehokkaat keinot palvelutason puutteiden ratkaisemisessa. Näillä olisi myönteisiä vaikutuksia myös kansallisen pelastustoimen näkökulmasta, pelastuskomentaja va. Jani Pitkänen sanoo. 

Lisätietoja:
Pelastuskomentaja 
va.
Jani Pitkänen
p. 050
-433 6905 

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupungin pelastuslaitos
PL 112
00099 Helsingin kaupunki

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupungin pelastuslaitos

5G drone-palvelua kokeillaan ympäristönhoidon töissä Helsingissä - tavoitteena sujuvoittaa töitä ja vähentää CO2-päästöjä8.9.2020 11:54:50 EESTTiedote

Helsingin kaupungin rakentamispalvelu Stara ja Helsingin kaupungin pelastuslaitos kokeilevat parhaillaan uudenlaista drone-palvelua yhteistyössä Helsingin kaupungin innovaatioyhtiö Forum Virium Helsingin kanssa. Tavoitteena on sujuvoittaa ympäristönhoidon sekä pelastuslaitoksen töitä ja samalla vähentää kaupungin CO2-päästöjä.

Avotulen teko on tarkoin säädeltyä Uutelassa ja muilla kaupungin ulkoilualueilla7.8.2020 16:08:25 EESTTiedote

Helsingin kaupungin alueella tulenteko on sallittua ainoastaan tulentekoon varatuilla paikoilla. Itä-Helsingissä Uutelan ulkoilualueella on kesän aikana poltettu nuotioita paikoilla, joilla se ei ole sallittua. Kaikenlainen tulenteko kyseisellä ulkoilualueella on kielletty, lukuun ottamatta opaskarttaan merkittyjä keittokatoksia, jotka sijaitsevat Nuottaniemessä ja Niemenapajalla. Myös alueella sijaitsevilla viljelypalstoilla on kaikenlainen avotulen teko kielletty.

Kaupungin ensimmäinen kärkiyksikkö käyttöön Ruosilankujan pelastusasemalla6.8.2020 09:57:39 EESTKutsu

Konalan Ruosilankujalla on otettu käyttöön Helsingin ensimmäinen oma kärkiyksikkö. Tämä uudenlainen pelastusyksikkö on kahden hengen pelastusyksikkö, joka mahdollistaa palveluverkon kasvattamisen pienemmillä henkilöresursseilla ja kevyemmällä asemarakentamisella. Tiedotusvälineiden edustajat ovat tervetulleita tutustumaan kärkiyksikköön tiistaina 11.8. kello 10-11 osoitteessa Ruosilankuja 3.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme