Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Helsinki EIT Urban Mobility -yhdistyksen jäseneksi

Jaa

Helsinki liittyy EIT Urban Mobility -yhdistyksen jäseneksi syyskuusta 2019 alkaen. Euroopan innovaatio- ja teknologiainstituutti (EIT) on Euroopan innovointikykyä tukeva EU:n elin, jonka yhteydessä toimii innovointiyhteisöjä.

Näiden KIC-yhteisöjen (Knowledge and Innovation Community) avulla tiivistetään Euroopan laajuista yhteistyötä muun muassa kaupunkien ja muiden toimijoiden välillä. EIT Urban Mobility KIC tuo yhteen nykyvaiheessaan 13 kaupunkia, 16 yritystä, 11 korkeakoulua ja 7 tutkimuslaitosta ympäri Eurooppaa.

Helsingin kaupunki osallistui ja voitti osana Mobilus-konsortiota vuonna 2018 EIT:n rahoitushaun kaupunkiliikenteen innovointiyhteisöstä. Kaupungilla oli Mobilus-konsortiossa 47 kumppania ja sen jälkeen työtä verkoston oikeudellisen rakenteen luomiseksi on tehty vuoden 2019 aikana hakijoiden välisenä yhteistyönä.

Helsingin kaupunginhallitus päätti jäsenyydestä kokouksessaan 16.9. Helsingin kaupunkistrategian mukaan koko kaupunkia kehitetään alustana innovaatioille ja uusille kokeiluille sekä uutta luovalle elinkeinopolitiikalle. Lisäksi kaupunkistrategian mukaisesti Helsinki haluaa vahvistaa kansainvälistä profiiliaan muotoilun suurkaupunkina ja asemaansa osallisuuden ja avoimuuden kansainvälisenä edelläkävijänä. Helsinki pyrkii myös kokonaisvaltaisesti toimivan älykkään liikennejärjestelmän edelläkävijäksi, ja jotta tässä voidaan onnistua, on Helsingin rakennettava strategisia kumppanuuksia kansainvälisten toimijoiden ja muiden johtavien kaupunkien kanssa. Näiden tavoitteiden edistämiseksi Urban Mobility KIC -verkosto on erinomainen alusta.

EIT Urban Mobility KIC -verkostolle on luvassa yhteensä noin 399 miljoonaa euroa EU-rahoitusta 7 vuoden aikajaksolla. Verkoston jäsenenä Helsinki voi hyödyntää rahoitusta omassa kehittämistoiminnassaan, alueen korkeakoulujen tutkimustoiminnassa sekä alueen yritysten innovaatiotoiminnan tukemisessa.

Tontteja Kehittyvä kerrostalo -hankkeelle sekä opiskelija-asunnoille

Kaupunginhallitus päätti varata Oulunkylästä kaksi tonttia asuntohankkeiden ja Kehittyvä kerrostalo -hankkeiden suunnittelua varten.

Tontit varattiin Siklatilat Oy:n Tulevaisuuden puukerrostalo -hankkeelle, Jukivest Oy:n/Avarrus Arkkitehdit Oy:n energiatehokkaalle talohankkeelle ja Rakennusliike Reponen Oy:n Elävä talo -kehittämishankkeelle.

Siklatilat Oy:nTulevaisuuden puukerrostalo -hankkeen tavoitteena on selvittää puukerrostalorakentamisen ja -asumisen sosiaaliset, tekniset ja taloudelliset vetovoimatekijät sekä liiketaloudellisesti paras tapa lisätä puukerrostalojen rakentamista.

Jukivest /Avarrus Arkkitehtien hankkeen kerrostalossa käytetään valikoituja perinteisiä teknisiä ratkaisuja yhdessä uusimman tekniikan sekä modernin arkkitehtuurin kanssa. Tavoitteena on energiatehokkuus ja kestävyys sekä terveydelle aiheutuvien haittojen minimoiminen.

Rakennusliike Reposen Elävä talo -kehittämishankkeen tavoitteena on tilallisesti aikaa kestävä, asukkaiden erilaistuvia sekä omaehtoisia tarpeita palveleva rakennuskanta.

Kymmenen vuotta toiminut kaupungin Kehittyvä kerrostalo -ohjelma vastaa kerrostalojen suunnitteluun ja rakentamiseen liittyviin teknisiin, toiminnallisiin, esteettisiin, sosiaalisiin, asuntopoliittisiin ja rakentamisprosessin kehittämistarpeisiin. Ohjelma tarjoaa rakennuttajille tilaisuuden kokeilla uutta ja saada kaupungin asiantuntijoiden tukea kehitystyöhön.

Sörnäisten Työpajanpihan alueelle varattiin tontti opiskelija-asuntojen rakentamista varten. Tontille voidaan rakentaa 6-kerroksinen asuinrakennus, johon on mahdollista toteuttaa myös pieni määrä liiketilaa. Tontilla tällä hetkellä sijaitseva pienteollisuusrakennus puretaan.

 Kaikki kaupunginhallituksen kokouksen päätökset ovat luettavissa päätöstiedotteet-sivulla. Päätöstiedote on luettavissa siihen saakka, kun pöytäkirja ilmestyy. Kaupunginhallituksen pöytäkirjat ovat luettavissa täällä.

Paula Katajamäki
Viestintäasiantuntija
Kaupunginkanslia0505933426
paula.katajamaki@hel.fi

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia
Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

PL 1,00099 Helsingin kaupunki

09 310 1641https://www.hel.fi

Kaupunginkanslia on Helsingin kaupungin keskushallintovirasto. Päämäärämme on kaupunki, joka tarjoaa parastaan kaupunkilaisille ja menestyy kiihtyvässä kilpailussa. Uudistamme kaupunkia strategian mukaisesti yhdessä toimialojen kanssa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Senaatintorista ryhdytään suunnittelemaan Helsingin kesän uutta palvelualuetta20.5.2020 17:11:24 EESTTiedote

Koronakriisi on hiljentänyt kaupungin. Poikkeuksellinen tilanne on koetellut suuresti etenkin palvelualan yrittäjiä ja tilanteesta toipuminen tulee olemaan suuri haaste. Helsinki edistää sitä, että kaupunkielämä elpyy ja kaupungin eri alueet ovat jatkossakin vetovoimaisia niin kaupallisesti kuin kulttuurisestikin. Palautumista tuetaan vastuullisesti ja turvallisuudesta tinkimättä.

MEDIAKUTSU: Pormestarin info koronavirustilanteesta 20. toukokuuta kello 17 – katso suora lähetys Helsinki-kanavalla20.5.2020 11:18:50 EESTTiedote

Helsingin pormestari Jan Vapaavuori kertoo kaupunkilaisille ja kaupungin työntekijöille koronavirustilanteeseen liittyvistä päätöksistä ja ajankohtaisista asioista tänään 20. toukokuuta kello 17 alkaen. Aiheina ovat muun muassa ravintolatoimintaan liittyvät kesäkauden uudet kokeilut, leikkipuistoruokailu ja koronatartunnat postinumeroalueittain.

Helsingin pelastuslaitoksen johtoon valittiin Jani Pitkänen18.5.2020 17:13:00 EESTTiedote

Helsingin kaupunginhallitus päätti 18.5. kokouksessaan ottaa tradenomi (YAMK) Jani Pitkäsen Helsingin pelastuslaitoksen pelastuskomentajan virkaan. Pelastuskomentaja johtaa Helsingin pelastuslaitoksen monimuotoista toimintaa, johon sisältyvät pelastustoiminta, ensihoito, onnettomuuksien ehkäisy, varautuminen ja väestönsuojelu. Pitkänen on toiminut pelastuskomentajan viransijaisena lokakuusta 2019 alkaen ja avoimen viran hoitajana 1.2.2020 alkaen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme