Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Helsinki etsii kumppaneita harrastamisen Suomen mallin käynnistämiseen Helsingissä

Jaa

Opetus- ja kulttuuriministeriö (OKM) myönsi Helsingin kaupungille 22.12.2020 miljoona (1,0) euroa harrastamisen Suomen mallin mukaisen toiminnan käynnistämistä varten. Harrastamisen Suomen mallin tavoitteena on tukea lasten ja nuorten hyvinvointia mahdollistamalla jokaiselle lapselle ja nuorelle mieluisa ja maksuton harrastus koulupäivän yhteydessä. Hanke käynnistyy harrastustoimintaa järjestävien kumppaneiden kartoituksella ja kilpailutuksella, jota seuraa toiminnan suunnittelu ja organisoituminen.

Kuva: Maarit Hohteri/Helsingin kaupunki, kulttuuri ja vapaa-aika
Kuva: Maarit Hohteri/Helsingin kaupunki, kulttuuri ja vapaa-aika

Avustus käytetään Helsingissä toiminnan käynnistämiseen pilottikaudella, joka kestää tammikuusta kesäkuuhun 2021, luonnollisesti korona-ajan rajoitukset huomioiden. Tuleville kumppaneille on avattu markkinailmoittautumisvaihe julkisten hankintojen Hilma-järjestelmässä. Kumppaneiksi haetaan harrastustoimintaa järjestäviä seuroja, järjestöjä, yrityksiä ja toimijoita liikunnan, kulttuurin tai muun lapsille ja nuorille suunnatun toiminnan saralta. Varsinainen kilpailutus, jonka perusteella Helsinki tekee hankinnat, avautuu ma 18.1.2021. Kilpailutus toteutetaan dynaamisena hankintamenettelynä.

Pilottikaudella toiminnan tavoitteena on järjestää harrastustoimintaa kouluihin lasten ja nuorten harrastustoiveita kuullen, olemassa olevia hyviä käytäntöjä ja toimintatapoja hyödyntäen sekä luomalla uusia koulun ja harrastustoimijoiden yhteistyömalleja. Käytännössä harrastustoiminta tapahtuu lapsen tai nuoren omassa koulussa tai sen lähiympäristössä koulutuntien jälkeen. Harrastustoiminnat aloitetaan heti kun koronarajoitukset ja kilpailutuksessa valitut toiminnat sen mahdollistavat.

Koulupäivän yhteydessä järjestettävällä toiminnalla tuodaan mahdollisuudet lähemmäs myös niitä lapsia ja nuoria, joilla on muita vähemmän mahdollisuuksia kokeilla erilaisia harrastuksia ja luodaan polkuja pitkäkestoiseen harrastamiseen. Harrastusmahdollisuuksia ja tietoa harrastamisen sisällöistä tarjotaankin etenkin niille lapsille, jotka eivät harrasta. Heitä tuetaan myös harrastukseen kiinnittymisessä ja heidän ohjaajiensa työtä tuetaan esim. tarjoamalla ajankohtaisia koulutuksia. Ohjattuja, omatoimisia ja maksuttomia harrastusmahdollisuuksia nivotaan koulupäivän yhteyteen yhteistyössä järjestöjen ja muiden toimijoiden kanssa koko kaupungin tasolla.

Harrastamisen Suomen mallin keskeiset toimintaperiaatteet Helsingissä ovat laadukkuus, matala kynnys, yhdenvertaisuus, lapsilähtöisyys, turvallisuus sekä harrastamisen ilo ja hyvä yhteishenki. Helsingissä toimintaa koordinoi kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala yhteistyössä kasvatuksen ja koulutuksen toimialan kanssa.

Harrastukset luovat hyvinvointia

Lasten ja nuorten harrastamisen mahdollisuuksien parantaminen ja tietoisuuden lisääminen oman alueen vapaa-ajan toiminnoista on vuonna 2021 kaupungin eri toimialojen yhteinen hyvinvoinnin edistämisen tavoite, jota seurataan osana talousarvion toteutumista. Helsingin kaupunkistrategiassa yhtenä tavoitteena on, että jokaisella lapsella ja nuorella on harrastus.

Lasten ja nuorten hyvinvointi on yhteiskunnan ja meidän kaikkien hyvinvoinnin pohja, todella tärkeä asia. Suomen mallin Helsingin pilotilla, joka on kaupungin toimialoja läpileikkaava malli, saadaan kokonaisvaltaisesti ja eri harrastussisältöjen kautta tuettua nuorten turvallista ja merkityksellistä vapaa-aikaa, ehkäistyä yksinäisyyttä, samalla kun nuoret saavat uusia taitoja ja uusia kavereita. Malli tukee myös perheitä, sillä kun harrastukset liitetään koulupäivän yhteyteen, vapautuu ilta-aikaa perheiden yhteiseksi ajaksi”, toteaa hankkeen projektipäällikkö Irma Sippola kulttuurin ja vapaa-ajan toimialan nuorisopalvelusta.

On upeaa, että pääsemme rakentamaan Suomen mallia ja tulevaisuuden harrastustoimintaa. Helsinki on suuri kaupunki, joten tehtävää on paljon. Lasten ja nuorten harrastusmahdollisuuksia kehitetään määrätietoisesti, jotta harrastaminen on yhdenvertaisesti mahdollista asuinalueesta riippumatta ja lasten oikeudet huomioiden”, toteaa Helsingin kaupungin nuorisoasiainjohtaja Mikko Vatka.

Katso lisätiedot julkisten hankintojen Hilma-järjestelmästä: 
https://www.hankintailmoitukset.fi/fi/public/procurement/45255/notice/60824/overview


Tämä tiedote julkaistaan ruotsiksi ja englanniksi mahdollisimman pian Helsingin kaupungin verkkosivuilla osoitteessa hel.fi.

Harrastamisen Suomen malli Helsingissä
Lisätiedot

Projektipäällikkö
Irma Sippola
Helsingin kaupunki, kulttuuri ja vapaa-aika
041 5121795
irma.sippola@hel.fi

Avainsanat

Kuvat

Kuva: Maarit Hohteri/Helsingin kaupunki, kulttuuri ja vapaa-aika
Kuva: Maarit Hohteri/Helsingin kaupunki, kulttuuri ja vapaa-aika
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala
Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimialahttps://www.hel.fi/kulttuurin-ja-vapaa-ajan-toimiala/fi/

Helsinki on elämyksellinen ja vetovoimainen kaupunki täynnä tekemistä ja osallistumisen mahdollisuuksia. Kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala tarjoaa kaupungin asukkaille ja vierailijoille vuodessa yli 20 miljoonaa kokemusta – taidetta, tapahtumia, kursseja, harrastuksia, tiloja, ulkoilualueita ja palveluja liikkumiseen sekä tukea kulttuurille ja kansalaistoiminnalle.

Kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala muodostuu viidestä palvelukokonaisuudesta: kirjasto, kulttuuri, liikunta, nuoriso ja hallinto. Toimialan 1 800 työntekijää ylläpitää ja parantaa helsinkiläisten mahdollisuuksia hyvään elämään ja aktiiviseen kansalaisuuteen. Helsingissä on helppoa ja houkuttelevaa lähteä liikkeelle. Joka päivä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Lasten ja nuorten harrastustoiminta toteutettava 25.2. alkaen ilman lähikontakteja24.2.2021 16:44:49 EETTiedote

Etelä-Suomen aluehallintovirasto päätti tänään 24.2.2021 velvoittaa Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin toimijat varmistamaan, että asiakkaille ja toimintaan osallistuville tarkoitetuissa tiloissa henkilöt eivät joudu keskenään lähikontaktiin. Päätös tarkoittaa, että Helsingin, Espoon, Vantaan ja Kauniaisten tiloissa ja alueilla toteuttavassa lasten ja nuorten harrastustoiminnassa ei tule olla lähikontakteja.

Under coronaåret 2020 ökade utlåningsmängden av digitidningar med 154 % och folk flockade till idrottsplatser utomhus24.2.2021 07:59:00 EETTiedote

Helsingforsborna fyllde i fjol idrottsplatser utomhus, badstränder och konstisbanor. Under coronaåret bröt man också många rekord i antalet besökare i olika webbtjänster. Stadsborna blev särskilt inspirerade av digitidningar. Muséer och kulturcentrum utökade sina digitala tjänster. Ungdomsarbetet tog sig ut på gatorna och sociala medier.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme