KIASMA

Helsinki Festival ja Kiasma toteuttavat Mika Vainion ensimmäisen laajan näyttelyn

Jaa

Helsinki Festival ja Nykytaiteen museo Kiasma toteuttavat yhteistyössä elektronisen musiikin pioneerin Mika Vainion ääni-installaatioita ja musiikkia esittelevän laajan näyttelyn, joka avautuu Kiasmassa osana Taiteiden yönä 20. elokuuta 2020. 50 Hz on taiteilijan ensimmäinen retrospektiivi.

Mika Vainio: kuva Annar Bjørgli / Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design
Mika Vainio: kuva Annar Bjørgli / Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design

Mika Vainion vaikutus elektroniseen musiikkiin on kiistatonta Suomessa ja kansainvälisesti. Hän oli myös arvostettu nykytaiteilija, jonka minimalistiset äänitaiteen teokset ovat tunnettuja fyysisyydestään, analogisesta lämmöstä ja elektronisesta kovuudesta. Lisäksi Vainio työskenteli monien ääni- ja kuvataiteilijoiden yhteistyökumppanina.

Mika Vainio (1963-2017) teki mittavan kansainvälisen uran elektronisen ambient- ja noise-musiikin parissa. Hän tuli laajemmin musiikin ystävien tietoisuuteen vuonna 1993 perustetusta Pan Sonic -duosta. Vainio teki myös lukuisia sooloprojekteja eri taiteilijanimillä kuten Ø ja Philus.

”Vainio nousi kansainvälisesti merkittäväksi taiteilijaksi jo 1990-luvulla, mutta ei kuitenkaan yksin musiikin, vaan myös äänitaiteen saralla. Hänen teoksiaan oli tuolloin ja 2000-luvun alussa esillä monissa äänitaiteen katsauksissa niin Euroopassa kuin Pohjois-Amerikassakin. Kiasman kokoama näyttely Vainion ääni-installaatioista on ensimmäinen laaja katsaus Vainion äänitaiteen teoksiin, joita ei ole aiemmin esitetty tässä laajuudessa muusikon kotimaassa. Samalla näyttelyprojekti on myös toiminut tärkeänä ja uraauurtavana tutkimushankkeena Vainion äänitaiteeseen.” kuvailee kokoelmaintendentti Kati Kivinen.

Vuonna 2017 Kiasma sai lahjoituksena Vainion ääni-installation 2 x 540 kHz (2009). Tämä ja muita taiteilijan kokeellisia ääniteoksia on esillä elokuussa avautuvassa Helsinki Festivalin kanssa toteutettavassa näyttelyssä. Osana festivaalia Kiasma-teatterissa nähdään myös Vainion musiikkiin pohjautuvaa nykytanssia sekä elokuvien sarja.

“Mika Vainio on vaikuttanut kokeellisen musiikin kenttään ympäri maailman ja inspiroinut lukemattomia taiteilijoita eri aloilta. Retrospektiiviä hänen teoksistaan on saatu odottaa pitkään, ja olemme iloisia, että se avautuu juuri Taiteiden yönä osana Helsinki Festivalia”, kertoo festivaalin taiteellinen johtaja Marko Ahtisaari.

Mika Vainio: 50 Hz Nykytaiteen museo Kiasmassa osana Helsinki Festivalia 20.8.2020-10.1.2021.

Helsinki Festivalia juhlitaan 20.8.-6.9.2020. Ohjelma julkistetaan ja lipunmyynti käynnistyy huhtikuussa.

Yhteyshenkilöt

Lisätiedot:

Kiasma Piia Laita
piia.laita@kiasma.fi
p. +358 (0)294 500 507

Helsinki Festival Laura Gottleben
laura.gottleben@eventshelsinki.fi
p. +358 (0)50 468 7243

Kuvat

Mika Vainio: kuva Annar Bjørgli / Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design
Mika Vainio: kuva Annar Bjørgli / Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

KIASMA
KIASMA
Mannerheiminaukio 2
00100 HELSINKI

0294 500 200, info@kiasma.fihttp://www.kiasma.fi

Nykytaiteen museo Kiasma on osa Kansallisgalleriaa yhdessä Ateneumin ja Sinebrychoffin taidemuseoiden kanssa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta KIASMA

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme